PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Malta

harb
02-08-2024, 21:59
dzisiaj zapraszam na Maltę , a konkretnie na schody do nowego parlamentu

81721

fafniak
02-08-2024, 22:08
ta postać robi zdjęcie
świetne

harb
02-08-2024, 22:10
ta postać robi zdjęcie
świetne

dzieki, bez niej nie byłoby skali odwzorcowania tego miejsca , wiec musiała byc

Kojocisko
02-08-2024, 22:19
Znakomite!

mirek
04-08-2024, 17:40
Janusz BAJECZNE !

Mirkus
04-08-2024, 21:14
Mnie zawsze irytują takie postacie. Nic nie wnoszą do kadru a tylko rozpraszają i zawsze zastanawiasz się czy zostały tam wklejone czy były na zdjęciu od początku. Ogólnie taką modę zauważyłem szczególnie wśród pejzażystów. Skali odwzorowania nie potrzebuję bo widzę barierki na schodach i płot. Sam kadr bardzo ciekawy a brak koloru nadaje surowości bryle architektonicznej.

fafniak
04-08-2024, 21:33
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sztafa%C5%BC

Mirkus
04-08-2024, 21:45
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sztafa%C5%BC

Jakie mądre słowo :)

fafniak
09-08-2024, 06:40
Jakie mądre słowo :)

Nie chodzi o "mądre słowo", tylko raczej o twoje widzenie "mody" ;)

harb
09-08-2024, 07:39
Nie chodzi o "mądre słowo", tylko raczej o twoje widzenie "mody" ;)

Dokładnie tak - mz. to nie jest MODA , do niedawna fotografia krajobrazowa była bardzo statyczna, moze to był brak odwagi fotografa a moze utwierdzanie sie w teorii ze w krajobrazie to nie wypada umieszczac postac , liczacy sie fotografowie zaczeli pokazywac zdjecia z postaciami, ktore to rzeczywiscie oddaja skale ogromu, badz to budowli jak w tym przypadku, (mimo ze duzo podróżuje nie czesto spotykam takie schody) badz to np. wodospadow na Islandii ( tam nie ma barierek ) to pozwala ocenic wielkosc obiektu. Elemenent ludzki unaocznia skale miejsca chyba najbardziej trafnie. Natomiast zastanawianie sie czy postac została wklejona to brak zaufania do fotografa , ja ogladajac fotografie OCENIAM to co widze, nie zastanawiam sie jak zostało to zrobione, jak obrobione, ale jaki jest efekt koncowy pracy. Juz dawno mineły czasy kiedy mowiono " ale tak tam nie było " krajobraz to twórcza wizja fotografujacego, nie ma to nic wspolnego z fotogrfia dokumentujaca miejsce, dopóki ma to smak jest nie przesadzone i jest w tym zawarte to cos co zatrzymuje mnie przy pracy tworcy, ja to akceptuje . Takie jest moje podejscie do tematu po 30 latach fotografowania. Ale kazdy ma prawo do własnych refleksji

Mirkus
10-08-2024, 21:15
fafniak ale to nie moje widzenie tylko różnej maści fotografów z YT, czy innych mediów społecznościowych. Jakoś dekadę czy dwie temu nie widziałem aby fotografowie krajobrazowi umieszczali w takich ilościach postać na krajobrazie. A jak sam zauważyłeś sztafaż to bardzo stara technika. A więc co? Chwilowa moda?

Dune
12-08-2024, 13:01
(...) Jakoś dekadę czy dwie temu nie widziałem aby fotografowie krajobrazowi umieszczali w takich ilościach postać na krajobrazie. A jak sam zauważyłeś sztafaż to bardzo stara technika. A więc co? Chwilowa moda?

Moim zdaniem umyka Tobie, że rozmawiamy o zdjęciu przedstawiającym krajobraz miejski. Naprawdę w krajobrazie miejskim "element ludzki" był na fotografiach rzadko spotykany ?

Mirkus
12-08-2024, 18:07
Moim zdaniem umyka Tobie, że rozmawiamy o zdjęciu przedstawiającym krajobraz miejski. Naprawdę w krajobrazie miejskim "element ludzki" był na fotografiach rzadko spotykany ?

Moim zdaniem tak. Śledzę chyba z 15 fotografów krajobrazowych na YT i poczynania ludzi na konkurencyjnym forum od lat 20. Przedstawianie najczęściej siebie w odległym krajobrazie zauważył jakieś 2 lata temu. Jeden zaczął drugi podpatrzył i tak to się rozkręciło. Nie mówię że to jest coś złego tylko że jest to pewien trend, moda, która być może za kolejne 2 lat znów zniknie.