PDA

Zobacz pełną wersję : Mikro ryski na soczewce Tamron 150-600 G2

GregoryQQ
01-08-2024, 22:15
Witam serdecznie! Tak jak w temacie. Zakupiłem używany obiektyw i zauważyłem mikro ryski na około przy samych krawędziach przedniej soczewki (są widoczne od plastiku obiektywu w stronę środka na okolo1-1.5cm). Ryski są widoczne tylko pod pewnym kątem. Czy takie mikro ryski będą miały znaczenie na jakość zdjęc? Środek soczewki jest czysty bez żadnej skazy. Pytam ponieważ jestem amatorem i trochę zaprzątam sobie tym głowę tym bardziej że za obiektyw zapłacilem 3.500pln.

esperal
01-08-2024, 22:51
...Nie...

RMC
01-08-2024, 23:03
Jakieś delikatne ryski na przedniej soczewce najczęściej żadnego wpływu na zdjęcia nie mają.

poste
02-08-2024, 00:04
Natomiast problem pojawi się przy odsprzedaży, jeśli uczciwie opiszesz obiektyw :(

fafniak
02-08-2024, 06:55
Problem pojawi się tylko wtedy gdy trafia na klienta schizola

cz4rnuch
02-08-2024, 07:27
W przypadku tele problem rysek raczej nie wpłynie znacząco na jakość obrazka. Ja miałem naprawdę duży odprysk na środku standardowego obiektywu i bez przymykania ciężko mi było zobaczyć jakąkolwiek różnicę. Pomijając fotografowanie pod światło gdzie jednak pojawiał się mniejszy kontrast i jakiś odblask. Jeśli dodatkowo nie będziesz bardzo mocno przymykał to pewnie nie da się zauważyć jakiejkolwiek różnicy. Natomiast to co napisał poste to duży argument przeciw. Niestety, ale to wpłynie na wartość obiektywu niezależnie od tego czy ktoś zdaje sobie sprawę z tego, że nie wpływa to znacząco na sam obrazek czy nie. Podobnie przecież na jakość obrazka nie wpływają rysy czy przetarcia na obudowie a na wartość obiektywu już jak najbardziej. Jeśli problem opiszesz to niemal każdy rozsądnie myślący kupiec będzie miał argument za obniżeniem wartości a jeśli ten fakt przy opisie pominiesz to zaczną się kwasy. Tak czy inaczej przy odsprzedaży stracisz. Ja swój obiektyw chciałem oddać na tym forum za ok 200 pln a później chyba za darmo (Sigma 17-50) i z tego co pamiętam to nikt się nie zgłosił :)

https://www.youtube.com/watch?v=Gy8-t7xP2oA

m_a_g
02-08-2024, 17:39
Natomiast problem pojawi się przy odsprzedaży, jeśli uczciwie opiszesz obiektyw :(

I w sumie nie ma w tym nic dziwnego, bo rysy na przedniej soczewce zazwyczaj wskazują na to że z obiektywem źle się obchodzono, i dają podstawy do przypuszczeń że coś jeszcze może być nie tak.

GregoryQQ
04-08-2024, 10:06
Dzięki panowie za odpowiedź :) dzisiaj byłem go sprawdzić w terenie. Zrobiłem kilka zdjęć. Wkleję link i prosiłbym o opinię czy tak ma ten obiektyw że zdjęcia na ogniskowe 600 nie wyglądają na "ostre"? Czy jest coś nie tak? Pomiar matrycowy punktowy, ISO i przysłona auto. Zdjęcia robione ze statywu
https://www.flickr.com/photos/201239482@N08/53900690481/in/dateposted-public/

Wind Mill
04-08-2024, 10:25
Nie znam tego obiektywu (w sensie z praktyki), może przymkniecie do f/8 nieco poprawi ostrość? Tutaj ciężko mi stwierdzić czy AF trafił, czy masz lekki front focus.
Do testów tego ostatniego to inny obiekt / warunki są bardziej miarodajne.

Ale najważniejsze - długa ogniskowa nie służy wbrew pozorom do sięgania bardzo daleko. ;)
Tego lisa powinno być przynajmniej dwa razy więcej w kadrze, trzy razy było by już OK. Wtedy powinno się też pojawić więcej szczegółów.
Jak będziesz za daleko, to fot zrujnuje przejrzystość powietrza, a dokładnie jej brak.

A propos mikro rysek - jako użytkownik a nie "handlarz" bardziej bym się martwił tym, czy to przypadkiem nie jest pleśń? ;)

GregoryQQ
04-08-2024, 10:29
Stałem od liska jakieś 30-40 metrów :) może lepiej rozgladne się za jakimś nowym Teleobiektywem. Body używane to pół biedy ale z tego co widzę obiektyw musi być nówka, przynajmniej będę pewny że działa tak jak powinien :)

Wind Mill
04-08-2024, 14:08
No właśnie chodzi o to, by być bliżej. ;)

Schwefel
04-08-2024, 15:25
Stałem od liska jakieś 30-40 metrów :) może lepiej rozgladne się za jakimś nowym Teleobiektywem. Body używane to pół biedy ale z tego co widzę obiektyw musi być nówka, przynajmniej będę pewny że działa tak jak powinien :)
I myślisz, że jak kupisz nowy to będzie lepiej? No cóż, kto bogatemu zabroni. Kolega wyżej dobrze napisał, termika + odległość i możesz sobie tam siedzieć ze stałką za 60k zł i wyjdzie podobnie.

GregoryQQ
04-08-2024, 15:53
Dzięki za odpowiedź :) w takim razie pobawię się jeszcze tym obiektywem, zrobię dłuższe zasiadki i zobaczymy co z tego będzie :) najwyżej za jakiś czas podeślę do Warszawy na sprawdzenie

Jacu
07-08-2024, 19:11
Mam ten obiektyw, kupiłem go nowego w Amazonie. Szczerze mówiąc, na początku, po zakupie nie do końca byłem zadowolony, miałem wątpliwości, czy dobrze ostrzy, zwłaszcza na długiej ogniskowej. Nawet rozważałem jego zwrot (do 30 dni), ale im więcej go używałem, tym częściej dochodzłiem do wniosku, że chyba nie jest źle. Może miałem za wysokie wymagania, może za często porównywałem go do Sigmy 135 art, z której to obrazki można cropować niemal w nieskończoność ;) i... są dalej ostre. Często po analizie dochodziłem do wniosku, że często nieostrość spowodowana jest termiką powietrza, czasem gorszą przejrzystością. itd. Używam go z Nikon Z5 + FTZ2. Robiłem dużo testów na FF i BF, okazało się, że na długim końcu daje minimalnie ostrzejszy obrazek, gdy w aparacie ustawię sobie mikroregulację tego obiektywu (AF fine tuning option) na +10 TELE, natomiast na WIDE mam ustawione 0. Może faktycznie warto by było, jak piszą wyżej koledzy spróbować się pobawić się korektą BF i FF, może warto byłoby porównać z innym posiadaczem tego obiektywu. Najostrzejszy obrazek z tego obiektywu jest na przysłonie 8 lub 9. chociaż na pełenej dziurze tez nie jest źle.
Ja sam zresztą chętnie porównałbym swój obiektyw z kimś innym, kto ma taki sam, ale niestety nie wiem, kto w mojej okolicy miałby taki. Porównywałem go jedynie z obiektywem, mojego syna, Sigma 150-500 i przy ogniskowej 500 mm mój Tamron jednak daje nieco ostrzejszy obraz i nieco bardziej kontrastowy.
A swój przetestowałem na wszelkie sposoby (głownie spotterka) i chyba nie jest to zły obiektyw. Jeżeli testowo robię zdjęcie Jowisza i mam ostre księżyce Galileuszowe, to chyba nie jest źle. Jeżeli dzisiaj w nocy robiłem testowo zdjęcie Saturna i przy dużym powiekszeniu widoczne są nawet jego pierścienie, to chyba nie jest źle z jego ostrością. Choć wiadomo, że tego typu testy nie do końca są wyznacznikiem jakości obiektywu.