Zobacz pełną wersję : Wybór pierwszego bezlusterkowca
Tygrysek13
01-08-2024, 13:20
Witam wszystkich serdecznie. Noszę się z zamiarem (od dłuższego czasu) zakupu aparatu fotograficznego. Jako, że telefon to nie jest to, pomimo, że robi dobre zdjęcia, to jednak aparat, to aparat. Wiadomo, trzeba się go będzie nauczyć, ale to wiem. Chciałbym fotografować przede wszystkim krajobrazy, zdjęcia rodzinne, sporadycznie zdjęcia nocnego nieba, ale to zdaję sobie sprawę, że astro, to sprzęt musi być konkret, dlatego sporadycznie.
Celuję z racji finansów w aps-c. Chciałbym wydać do maksimum 6 tys zł. Po głowie chodzi mi zestaw
Aparat NIKON Z50 Czarny + Obiektyw Nikkor Z DX 16-50 mm f/3.5-6.3 VR + Obiektyw Nikkor Z DX 50-250 mm f/4.5-6.3 VR
Pytanie czy jest to dobry zestaw na początek, czy może coś innego, może inny system zupełnie (tak, wiem jestem na forum Nikona, ale może się uda). Jestem zielony jeszcze, więc oszczędźcie mnie odrobinę. Proszę o poradę. Trochę forum przeczytałem, ale nie znalazłem nic, co by mi jakoś znacząco pomogło.
Chciałbym kupić sprzęt nowy, z racji tego, że chcę go wziąć na raty, co raczej odpada przy kupnie z drugiej ręki.
P.S.
Jeśli dział nietrafiony, to proszę o przeniesienie.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc.
sokolnik
01-08-2024, 13:25
Krajobraz - statyw, szerokie szkło, pewnie też filtry z czasem...
Może sprzęt używany na początek drogi foto? Dobry sprzęt można kupić używany i będzie robił świetne zdjęcia...
Oraz nie zdjęcia a obróbka często to wiele pracy przy obróbce.
Zobacz sobie zdjęcia przed i po obróbce... Są takie zdjęcia... Często zdjęcie prosto z aparatu nie ciekawe... Po obróbce jest efekt wow...
Teraz takie czasy że każde zdjęcie trzeba bardziej lub mniej obrobić...
Pytanie też jak bardzo się wkręcisz w fotografie... Bo kupno aparatu to dopiero często początek wydatków [emoji854]
gadas2019
01-08-2024, 13:27
Hej,
zaproponowany zestaw jest idealny na początek. Po pewnym czasie przy odrobinie zaangazowania w robienie zdjęć i chęci do nauki sam bedziesz w stanie ocenić czy i jakie kolejne kroki wykonasz w kontekście sprzętu.
Wysłane z mojego SM-S711B przy użyciu Tapatalka
Tygrysek13
01-08-2024, 13:37
Tak jak pisalem, chcę kupić nowy z racji zakupu na raty. Co do obróbki zdaję sobie z tego sprawę, ale jak żeby coś obrobić, to trzeba mieć co, a bez aparatu nie będzie co obrobić. Co do dalszych zakupów, 5o tak samo, trzeba mieć bazę i właśnie o tą bazę mi chodzi. Czy ten Z50 będzie dobrą bazą, czy może lepiej spojrzeć na coś innego, jak później będzie z doborem szkieł. Czy lepiej wydać te ok. 6 tys na tego Z50, czy może lepiej coś innego, co da później lepsze albo podobne, ale tańsze możliwości rozbudowy/zmiany szkieł.
gadas2019
01-08-2024, 13:40
Z50 bedzie ok.
Tygrysek13
01-08-2024, 13:46
A te obiektywy z zestawu również będą ok, czy lepiej kupić body osobno i coś innego?
LeonardZelig
01-08-2024, 13:56
Na początek będą w porządku, później sam dojdziesz do tego czego Ci potrzeba.
gadas2019
01-08-2024, 14:06
A te obiektywy z zestawu również będą ok, czy lepiej kupić body osobno i coś innego?Będą dobre na początek. A moze i na dluzej.
Jeśli kupujesz na raty, to dorzuć do koszyka porządny statyw. Przyda się do krajobrazów i zdjęć nocnych. Weź też od razu dobrą kartę pamięci - istnieje mniejsze ryzyko, że w sprawdzonym sklepie fotograficznym trafisz na podróbkę. I nie zapomnij, że w czymś to wszystko będziesz musiał nosić.
LeonardZelig
01-08-2024, 14:45
Statyw to jest fajny zapychacz półki w domu. 16-50 ma bardzo dobrze działającą stabilizację. Natomiast torba jak najbardziej się przyda.
Tygrysek13
01-08-2024, 14:59
A dobra karta, to jaka? Jakiś konkretny producent? Może konkretny model?
LeonardZelig
01-08-2024, 15:08
Sandisc Extreme Pro na przykład. Na pewno unikaj kart microSD z adapterem.
Statyw to jest fajny zapychacz półki w domu.
Dla mnie tak, dla Ciebie może też, ale na pewno nie dla kogoś, kto robi nocne krajobrazy czy w ogóle jakiekolwiek krajobrazy poza zdjęciami z wakacji.
A dobra karta, to jaka? Jakiś konkretny producent? Może konkretny model?
Najszybsza, na jaką Cię stać w standardzie prędkości obsługiwanym przez aparat, czyli UHS-I w przypadku Z50. Producent raczej nie ma znaczenia, pod warunkiem, że nie będzie to chińska firma krzak. W profesjonalnym sklepie fotograficznym raczej nie powinni Ci wcisnąć żadnej lipy.
gadas2019
01-08-2024, 17:18
Karta: sandisk extreme pro lub lexar pro
sokolnik
01-08-2024, 17:29
Statyw to jest fajny zapychacz półki w domu. 16-50 ma bardzo dobrze działającą stabilizację. Natomiast torba jak najbardziej się przyda.Ja swój statyw trzymam w piwnicy, kiedyś woziłem w bagażniku ale trochę za duże to bydle więc... Piwnica.
Nie wyobrażam sobie iść na krajobraz bez statywu... Nawet jeśli ma się dobra stabilizację... Chyba że to krajobraz w środku dnia a nie o poranku, kiedy słońce wstaje, mgła... Byłem na kilku i statyw bardzo się przydał... Przynajmniej eliminujemy kwestie poruszenia zdjęcia na dłuższym czasie naświetlania, odchylany ekranik, pozycja wyprostowana, kręgosłup nie boli, teraz to można fotografować przyjemnie :)
Statyw to lepiej wybrać samemu w sklepie, pomacać itp... I nie ma co żałować pieniędzy, serio, przerabiałem kilka i skończyło się manfrotto (używka) :)
gadas2019
01-08-2024, 17:31
Ostatnio jest wysyp podroznych statywów w przyzwoitej cenie. Na pewno dadzą radę z dyskutowanym zestawem a ważą ok 1.5kg.
Witam wszystkich serdecznie. Noszę się z zamiarem (od dłuższego czasu) zakupu aparatu fotograficznego. Jako, że telefon to nie jest to, pomimo, że robi dobre zdjęcia, to jednak aparat, to aparat. Wiadomo, trzeba się go będzie nauczyć, ale to wiem. Chciałbym fotografować przede wszystkim krajobrazy, zdjęcia rodzinne, sporadycznie zdjęcia nocnego nieba, ale to zdaję sobie sprawę, że astro, to sprzęt musi być konkret, dlatego sporadycznie.
Celuję z racji finansów w aps-c. Chciałbym wydać do maksimum 6 tys zł. Po głowie chodzi mi zestaw
Aparat NIKON Z50 Czarny + Obiektyw Nikkor Z DX 16-50 mm f/3.5-6.3 VR + Obiektyw Nikkor Z DX 50-250 mm f/4.5-6.3 VR
Pytanie czy jest to dobry zestaw na początek, czy może coś innego, może inny system zupełnie (tak, wiem jestem na forum Nikona, ale może się uda).
...
Taka uwaga, zestaw na początek będzie ok, ale co w następnym kroku? Wyprzedaż i kupno tzw. pełnej klatki, bo jasnego zooma reporterskiego do Z50 nie kupisz. Poza tym zoom 16-50 jest dość krótki, a 50-250 też furory przy fotografowaniu przyrody nie robi. Zestaw niby do wszystkiego, ale ze sporymi ograniczeniami.
Moim zdaniem lepiej już szukać z50 z 18-140, przynajmniej jest przyzwoity zakres w podstawowym zoomie.
Zastanowiłbym się ponadto nad Sony a6600 z 18-135 (nawet bez promocji w budżecie) lub a6600 z Sigmą 18-50/2.8. Zakres tej Sigmy w porządku dla zdjęć rodzinnych, krajobrazów (choć 16 mm lepiej) a nawet f2.8 będzie ok do nocnego nieba. Natomiast aparat ma stabilizowaną matrycę oraz przyzwoity AF. W sumie odpowiednikiem z50 będzie raczej a6400 czy nawet a6100, popatrz sobie na ceny np. z Sony 18-135.
Szkoda, że nie wchodzą w grę używki. Znakomitego Nikkora 24-70f4S można kupić pewnie za 1600-1800PLN. Za mniej niż 4K kupisz pierwszą wersję Z6, który ma genialną matrycę a po update firmware AF też jest ok (fotografuję koncerty tym body). Więcej na początek niczego nie potrzeba. Widzę nawet zestaw Z6 mk2 z 24-70 za 6200PLN, to jest śmieszna cena jak za możliwości, które daje. Jest też zestaw Z6 + 24-70 + karta i super pasek peak design za 5.5K.
Tygrysek13
01-08-2024, 20:22
No szkoda, taki urok. Z resztą patrzyłem na historię cen, to jeszcze w czerwcu taki z50 był za 4500 zł, a teraz 6000 zł.
sokolnik
01-08-2024, 20:55
No szkoda, taki urok. Z resztą patrzyłem na historię cen, to jeszcze w czerwcu taki z50 był za 4500 zł, a teraz 6000 zł.
teraz nie kupuj bo ceny są chore :D chyba że musisz :) ale ceny właśnie od lipca poszły w górę... mi się ledwo udało kupić Z8 jeszcze w dobrej cenie ale już ceny rosły... a teraz musiałbym dopłacić jakięś 2500-2800 zł także ten tego :D tylko pytanie czy niedługo będzie jakie cashback/promocja nikona...
ale jakkk?
4500 zł - https://www.avans.pl/foto-i-kamery/aparaty-fotograficzne/aparaty-z-wymienna-optyka-bezlustrowce/aparat-nikon-z50-16-50-dx?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=560892&utm_campaign=2024-08&utm_term=Aparaty-bezlusterkowe&ceneo_spo=true&ceneo_cid=adf17e0c-eecd-9160-29d9-ea86f2186a3c
22.07 się promocja N skończyła, stąd ten wzrost cen.
Tygrysek13
01-08-2024, 21:03
Ja mówię o ofercie z tymi dwoma obiektywami
https://www.avans.pl/foto-i-kamery/aparaty-fotograficzne/aparaty-z-wymienna-optyka-bezlustrowce/aparat-nikon-z50-16-50-dx-50-250-dx
Tutaj cena to prawie 6k
Zawsze warto wyczekać na jakąś promocję, trochę obserwować rynek. Uparłeś się na ten zestaw, a to taka amatorszczyzna. Moim zdaniem nie warto płacić 6k, podobne zestawy (lustrzankowe) często lądowały na allegro z przebiegiem paru tysięcy zdjęć za ułamek ceny. Poza tym zmienisz szkło dwa razy w plenerze i czyszczenie matrycy potrzebne. Wiem, że od czegoś trzeba zacząć, ale z drugiej strony kupisz sensowy sprzęt używany, sprzedaż za rok czy dwa z minimalną stratą albo i bez.
Tygrysek13
01-08-2024, 21:19
A co do statywów, to coś polecicie? W oczy rzuciły mi się Hama i Camrock gdzieś na MediaExpert.
Tygrysek13
01-08-2024, 21:34
Ja się na nic nie uparłem. Zadałem pytanie podając konkretny model, jaki mi wpadł w oko. Jako jedyny podałeś alternatywę i powiem szczerze wygląda ciekawie.
Witam
Ja mówię o ofercie z tymi dwoma obiektywami
https://www.avans.pl/foto-i-kamery/aparaty-fotograficzne/aparaty-z-wymienna-optyka-bezlustrowce/aparat-nikon-z50-16-50-dx-50-250-dx
Tutaj cena to prawie 6k
Znajdziesz trochę taniej
https://www.ceneo.pl/86528670
PozdrawiaM.
Tygrysek13
01-08-2024, 21:43
Niby tak, ale warunki kredytowania dużo gorsze tam wychodziły i wcale taniej nie wychodziło. Ostatnio był ten Nikon w outlecie X-Kom za niecałe 5k. Niestety krótko był.
Niby miałem Z50, niby ciężko było mu coś zarzucić od strony używania, jakości aparatu, zdęć ale szczerze przy tych cenach to bym nie kupił.
Jeśli się w fotografię faktycznie wciągniesz to mam obawy, że ten sprzęt Cię szybko ograniczy. Z tymi obiektywami ciężko o efekt wow... jak się porówna co ludzie robią np. pełną klatką. A chcąc kupić później jakiś lepszy obiektyw okazuje się, że do DX nic ciekawego nie ma albo kosztuje "trochę" za dużo.
Na pierwszym aparacie się najczęściej traci bo po czasie dopiero człowiek wie co chce i najczęściej musi sprzedać większość tego co ma :) Skoro jednak ma być nowe, na raty to ja bym poszedł inną drogą - w sklepach gdzie pewnie chcesz kupić (Media.. RTV...) masz np. zestawy Canona EOS R100 z obiektywami 18-45 + 55-210. A kosztują ~3300.
Popróbujesz czy faktycznie fotografia dla Ciebie. Jak nie to na starcie Ci 3k w kieszeni zostaje :) A nawet jak po czasie sprzedasz całość to i tak mniej stracisz niż przy Z50.
No właśnie, do Nikona DX po prostu nie ma jasnego, podstawowego zooma zwanego reporterskim. Swego czasu wśród użytkowników Nikona popularna była Sigma 17-50/2.8. Może nie cudowny i idealny obiektyw, ale "robił robotę" ;) Dziś jak człowiek chce coś bardziej ambitnego czy szuka jakości, pozostaje ff.
Sony też nie jest idealne, przede wszystkim chodzi o ceny. Właściwie jest niewiele taniej, jeśli popatrzy się na promocyjne ceny takiego a7III (pojawiał się poniżej 5k), no i do tego wybór przyzwoitych obiektywów w różnych kwotach. Aps-c w zasadzie jest obecnie adresowane do ludzi szukających małego, poręcznego zestawu, na dodatek z dobrym filmowaniem.
Wind Mill
02-08-2024, 00:31
"...krajobrazy, zdjęcia rodzinne, sporadycznie zdjęcia nocnego nieba..." - naprawdę do tego potrzebny jest jasny "reporterski" zoom? :)
Jeśli "wejdzie" astro, to jasna szeroka stałka - są takowe z bagnetem Z - sprawdzi się lepiej i będzie jaśniejsza od jakiegoś 18-50/2,8.
Gdy najdzie ochota na "ambicję" - to podejrzewam iż przypuszczam, że taki np Viltrox AF 27/1,2 da więcej, niż wspomniany zoom.
Od czegoś trzeba zacząć, ten sprzęt który kupisz na początku drogi na pewno nie będzie ostatnim, po zrobieniu wielu zdjęc, po przeczytaniu wielu stron na forach i własnych doświadczeniach dojdziesz do celu i tyle.Nie od razu Kraków zbudowano
August68
02-08-2024, 08:21
Zestaw na początek dla amatora zupełnie ok, chociaż ha się zgadzamz poste, że do krajobrazu 16-50 to szkło trochę "nijakie" - na szerszym końcu jeszcze w miarę, ale 50 mm (75 po cropie) to jednak mało i będziesz często przepinał szkła. 18-140 byłoby znacznie lepsze. Statyw kup koniecznie - do krajobrazu to podstawowy sprzęt szczególnie o wschodzie kiedy czasy wynoszą często po kilkanaście sekund. Tutaj żadna stabilizacja nie pomoże. Ja bym do tego dodał jeszcze ( jeśli lubisz fotografować w plenerze o wschodzie/zachodzie słońca) porządne kalosze... Ja sam obok statywu zawsze mam przy sobie wodery, zwiększają moje możliwości fotografowania o 100%
Jako, że telefon to nie jest to, pomimo, że robi dobre zdjęcia, to jednak aparat, to aparat. Że tak przewrotnie zapytam - a czego Ci brakuje w telefonie? Zestaw obiektywów które wybrałeś na początek jest spoko. Ale nie da Ci on tak szerokiego kąta, jak we współczesnych smartfonach. Tonalność obrazu też będzie gorsza, o ile nie zamierzasz poświęcać czasu na postprodukcję.
Tygrysek13
02-08-2024, 09:44
Zamierzam :)
sokolnik
02-08-2024, 09:49
Zamierzam :)Serio, szykuj gruba kasę jak planujesz wszystko kupować nowe(raty) to Ty się zastanów czy chcesz tak żyć he może lepiej zmienić samochód na lepszy niż kupować sprzęt foto/sprzedawać/kupować he
Serio, jak patrzę na siebie teraz ile kasy na to poszło... Jeszcze kwestia czy sprzęt na siebie pracuje/zarabia... Kwestia bardzo indywidualna ale jednak ważna do przemyślenia :)
Tygrysek13
02-08-2024, 10:02
Pierwszy zakup w ratach, potem to już będzie odkladanie na coś używanego ze szkieł. Ewentualnie inne dodatki. Wybór ostatecznie padł na Sony a6400 z obiektywem 18-135. Brat również ma Sony, więc będzie się można wymieniać szkłami w razie czego, ewentualnie od siebie odkupić w dobrych pieniądzach.
LeonardZelig
02-08-2024, 10:07
Słuszna decyzja. Najlepiej brać sprzęt który mają koledzy - taniej wyjdzie. Poza tym masz tam tanie 18-50 od Sigmy.
Tygrysek13
02-08-2024, 10:42
Z tym to akurat jest ciekawie. Jeden kolega ma Canona, drugi Nikkona, a jeszcze jeden Fuji, brat ma Sony, więc wszędzie coś 😂 Jednak chyba do Sony szkła w najlepszych cenach i z bardzo dobrą dostępnością. A co do statywu, to wiem już że Hama czy Camrock to marketówki, ale czy marketówki kiepskiej jakości? Co w zamian, żeby nie zapłacić majątku. Tutaj będę też się rozglądał za używkami, ale muszę wiedzieć za czym patrzeć.
LeonardZelig
02-08-2024, 10:52
Z używanych kup coś od Manfrotto, Benro, Sirui. Często te ustatywy są nowe, mimo że z drugiej ręki.
Tonalność obrazu też będzie gorsza, o ile nie zamierzasz poświęcać czasu na postprodukcję.
Nie będzie gorsza, jeśli będzie prawidłowo używał aparatu :)
Z tym to akurat jest ciekawie. Jeden kolega ma Canona, drugi Nikkona, a jeszcze jeden Fuji, brat ma Sony, więc wszędzie coś 😂
Pamiętasz, że z rodziną dobrze się wychodzi na zdjęciach? Brata dostałeś "w spadku", kolegów sam wybrałeś... :grin:
Dużą zaletą Nikona jest istnienie NX Studio
August68
02-08-2024, 15:03
Docenisz jakość statywu jak zobaczysz (I usłyszysz) swój sprzęt walący się na ziemię... Chociaż mój pierwszy statyw to był jakiś leciutki statywik Hama właśnie. Służy zresztą do dzisiaj, syn do kamerek internetowych używa. Jeśli chcesz coś w miarę porządnego i za rozsądną cenę poszukaj Velbon Sherpa. To był i chyba nadal jest całkiem niezły sprzęt.
Tygrysek13
02-08-2024, 17:37
Ja to chyba jestem z tych ludzi starej daty, co jak nie pomacają, to nie kupią :P
sokolnik
02-08-2024, 18:09
Ja to chyba jestem z tych ludzi starej daty, co jak nie pomacają, to nie kupią :PNiby tak a ja ostatnio z takich co kupili body bez trzymania go w rękach wcześniej oraz nawet go nie włączyłem w sklepie czy działa [emoji2] zmęczony byłem po robocie na wsi :)
kurczeblade
08-08-2024, 11:11
Poszukaj używanego Z6II. Aktualnie ten aparat jest wciąż na czasie i jest genialnie wyceniony jeśli chodzi o możliwości. Masz wciąż dobry wystarczający praktycznie do wszystkiego AF, masz jedną z lepszych matryc w ML. Masz świetną ergo, dwa sloty kart pamięci, świetnie wykonana obudowa. Generalnie coś używanego możesz znaleźć w tej cenie, ale niestety nie ma wysypu używanych Z6II bo ludzie jednak nie rzucili się na Z6III i dalej robią i chcą robić swoimi Z6II. Ale za ok. 6k pln. powinieneś znaleźć zadbaną używaną sztukę. Albo dopłać ponad tysiaka do nowego Z6II to genialny sprzęt.
Podpisuję się pod pomysłem Z6 + 24-70/4. Chyba najlepsza opcja w tej cenie.
Tygrysek13
08-08-2024, 15:35
Dziękuję wszystkim za rady. Zdecydowałem się i kupiłem Sony A6400 z obiektywem 18-135. Na razie jest fajnie. Uczę się go póki co.