PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sony ] Samyang 12mm f2.0 AF ustawienie ostrości na nieskończoność

mariand12
31-07-2024, 08:07
Witam wszystkich!
Posiadam a6400 i samyang 12mm f2.0 AF, problem mam z ustawieniem ostrości na nieskończoność. Zauważyłem gdy ustawiam na MF ostrość obiektu ustawionego bardzo daleko to na skali aparatu mam 3m. Czy można zrobić korektę za pomocą Samyang Lens Station, aby jak ustawie MF na nieskończoność to tak będzie.

fafniak
31-07-2024, 08:11
Jest ostro na nieskończoności jak ustawisz te 3m ? Jeżeli tak, to w czym problem ?

mariand12
31-07-2024, 08:39
Jest ostro na nieskończoności jak ustawisz te 3m ? Jeżeli tak, to w czym problem ?
W tym że nie mam pewności co do ostrości gdy używam do astrofotografii. Kilka zdjęć mam ostrych kilka nie. Dlatego pytam czy da się to skalibrować, ustawić, abym po omacku nie grzebał.

fafniak
31-07-2024, 08:47
a astro robisz w paśmie widzialnym czy z usunietym filtrem matrycy?

mariand12
31-07-2024, 08:54
Nie mam usuniętego filtra matrycy.

pki1234
31-07-2024, 09:09
Witam wszystkich!
... zauważyłem gdy ustawiam na MF ostrość obiektu ustawionego bardzo daleko to na skali aparatu mam 3m.

... Kilka zdjęć mam ostrych kilka nie. Dlatego pytam czy da się to skalibrować, ustawić, abym po omacku nie grzebał.

Skoro między klatkami nic nie przestawiasz a ostrosc spada to nie jest to kwestia aparatu/obiektywu.

Jestes pewien ze nic ci się nie trzęsło na nieostrych klatkach? wszystko robiłes tak samo? wiatr nie zawiał ?
W sumie na 12 mm jesli jedną klatkę masz ostrą a drugą nie to ciekaw jestem jak wygląda ta rożnica. Możesz wrzucić przykłady takich klatek?
Z innej strony - w astro zawsze jest pewien odrzut klatek ze względu na zmieniające się warunki, wiec jesli statystycznie wychodzisz dobrze z ilością klatek ostrych to ja bym sie nie przejmował.

fafniak
31-07-2024, 09:14
No dobrze, ale nie rozumiem jednego. Jak ustawiasz ostrość manualnie, to w czym jest problem ? Zaznacz sobie (tak jak to się robi na planach filmowych) pozycję na pierścieniu ostrości i po sprawie

mariand12
31-07-2024, 09:26
No dobrze, ale nie rozumiem jednego. Jak ustawiasz ostrość manualnie, to w czym jest problem ? Zaznacz sobie (tak jak to się robi na planach filmowych) pozycję na pierścieniu ostrości i po sprawie

Problem w tym że to wersja z AF, jak mam oznaczyć?
81678

fafniak
31-07-2024, 09:42
ehhh - teraz rozumiem -sorki
pierwszy pierścień się rusza wraz z ostrzeniem AF ? W sensie takim czy ostrość jest na stałe zsynchronizowana z pierscieniem
Jezeli tak to naklejasz dwie taśmy klejące na pierścień i obudowę i zaznaczasz linie/punkty na obydwu w pozycji "ostre"

mariand12
31-07-2024, 09:45
ehhh - teraz rozumiem -sorki
pierwszy pierścień się rusza wraz z ostrzeniem AF ? W sensie takim czy ostrość jest na stałe zsynchronizowana z pierscieniem
Jezeli tak to naklejasz dwie taśmy klejące na pierścień i obudowę i zaznaczasz linie/punkty na obydwu w pozycji "ostre"

Sprawdzę bo nie mam aparatu przy sobie i spróbuję.