PDA

Zobacz pełną wersję : B&W vs Color - w poszukiwaniu własnego stylu

pki1234
24-07-2024, 22:07
Witam,

...wiem że kolor to kwestia gustu...
....wiem że niektórzy nie lubią/nie czują fotografii B&W ... no bo to kwestia gustu :-)

Mnie z kolei fotografie B&W zatrzymują na dłużej niż fotografie kolorowe.
Myślę też że jak obrabiam fotografie kolorowe to robię to trochę chaotycznie, bez pomysłu. Ot poprawiam kontrast, niweluję przepalenia itd.
Z fotografią czarno białą mam inaczej - dłużej się zastanawiam co zatrzyma spojrzenie oglądającego...

Ostatnio chciałem jakoś ciekawie obrobić turystyczne zdjęcia z Wenecji. Nie miałem pomysłu na kolorową obróbkę więc pomyślałem że po-googlam i spodobało mi się to:
zdjęcie (https://www.arttor.pl/pol_pl_Plakat-w-czarnej-ramie-Od-wiekow-w-cichej-zadumie-50x70-cm-472994_1.webp?_gl=1*hcir7z*_up*MQ..&gclid=Cj0KCQjwwO20BhCJARIsAAnTIVTLlRrrCYaZM7KzDDn9 LtCm0Q2Ww_Qd_CZtdhyHJcdlhDVbKQIW2-IaAv76EALw_wcB)

Trochę na zasadzie poznawania funkcji programów a trochę dla nauki czegoś nowego postanowiłem spróbować pomieszać B&W z kolorem, a ponieważ są to pierwsze próby więc poddaję się Waszej krytyce.

Nie wiem czy są jakieś utarte reguły/kanony takiego mieszania stylów, więc jeśli ktoś zna jakieś ciekawe źródła albo przykłady to będę wdzięczny za podanie.

Zrobiłem dwie fotografie:
1. czyste B&W
81537

2. I trochę pomieszane z kolorem
81538

Uwagi mile widziane...
... Wszystkie :-)

Pozdrawiam

Michu
24-07-2024, 23:18
Jest różnica między selektywnym kolorem, a kolorami spranymi (przykład z Twojego linku / fota 2)
Po drugie, ludzie najczęściej uciekają w BW nie mając pojęcia o współzależności kolorystycznej. Poszukaj w necie haseł związanych z harmonią kolorów. Na YT Qustra miała na ten temat bardzo dobre tutoriale.

Ligo
24-07-2024, 23:29
Uwagi mile widziane...
... Wszystkie :-)
Skoro tak, to...;-)
Dla mnie zasada jest prosta. Są jakieś barwy, to kolor. Nie ma barw, albo byle jakie, za to jest forma, to cz-b. Tutaj formy nie ma, bo za dużo wszystkiego, zbyt krzykliwe, więc na cz-b się nie nadaje. W kolorze byłoby lepsze, gdyby ten kolor był.