Zobacz pełną wersję : Czy sie oplaca?
psycholcia
22-07-2024, 20:54
Czesc:)
Chce kupic swoj pierwszy (uzywany) aparat. Nie mam na to duzego budzetu, ustawilam sobie maksymalnie 2,5k. W oko (i w oczekowania) wpadl mi Nikon d7100. Zalezy mi tez na jasnych obiektywach.
Znalazlam oferte - korpus + sigma 17-50 2.8 + Nikkor 50mm 1.8, za 2k, calkiem niska cena, aleeee…. przebieg 50k
Czy to sie oplaca? Niestety nie znam sie jeszcze na tyle ile wytrzymuje migawka danego modelu, dlatego chce poradzic sie was, czy lepiej odpuscic sobie w miare tania oferte z dwoma super obiektywami czy postawic na mniej zuzyta migawke i dolozyc kilka stow?
Byc moze glupie pytanie, ale chce zachowac jak najwieksza ostroznosc w kupowaniu pierwszego aparatu:)
Przebieg na pewno nie dyskwalifikuje aparatu, z drugiej strony znajdziesz kiedyś niższy.
N50/1.8 niespecjalnie uzupełnia S17-50/2.8, sens takiego zestawu raczej wątpliwy.
Lepiej mimo wszystko celować w d7200 (poczytaj o współpracy d7100 z S17-50, parę lat temu było o tym sporo).
Kupuj cierpliwie, ponadto najtańsza oferta nie zawsze okaże się tania w przyszłości ;)
psycholcia
22-07-2024, 21:03
Przebieg na pewno nie dyskwalifikuje aparatu, z drugiej strony znajdziesz kiedyś niższy.
N50/1.8 niespecjalnie uzupełnia S17-50/2.8, sens takiego zestawu raczej wątpliwy.
Lepiej mimo wszystko celować w d7200 (poczytaj o współpracy d7100 z S17-50, parę lat temu było o tym sporo).
Kupuj cierpliwie, ponadto najtańsza oferta nie zawsze okaże się tania w przyszłości ;)
Co to znaczy ze nie uzupelnia? Jakbys mogl rozwinac, nie mam az takiej wiedzy na ten temat
Wtrącę, jeśli mogę... N50/1.8 nie da Ci wielkiej wartości dodanej do Sigmy 17-50/2.8. Nie odczujesz specjalnie różnicy przy takiej ogniskowej.
50k to żadna tragedia i nie bał bym się absolutnie takiego przebiegu. Wytrzymałości migawek są podawane dużo większe w aparatach Nikona.
Wg mnie ważniejsze jest, że cena jest niska (rozumiem, że dobrze to policzyłaś w porównaniu do innych ofert?) i w zestawie są obiektywy na których Ci zależy :) Ja bym kupił :)
BTW. W używanych aparatach najtańsze jest zawsze body, obiektywy zaś długo trzymają cenę. W razie jak padnie (czego absolutnie nie życzę) to kupisz za jakiś czas najwyżej kolejny aparat.
To prawda, obiektywy są najważniejsze. A tam specjalnie nie ma się co popsuć. W aparatach troche inaczej, ale z kolei w takim D7000/D7100/D7200 mechanizmy są dopracowane i są długowieczne. 50 tys. przebiegu to nie jest jakiś problem. Możesz przyjąć, że migawka jest dobrze "dotarta".:)
meapaikii
13-09-2024, 03:39
Czesc:)
Chce kupic swoj pierwszy (uzywany) aparat. Nie mam na to duzego budzetu, ustawilam sobie maksymalnie 2,5k. W oko (i w oczekowania) wpadl mi Nikon d7100. Zalezy mi tez na jasnych obiektywach.
Znalazlam oferte - korpus + sigma 17-50 2.8 + Nikkor 50mm 1.8, za 2k, calkiem niska cena, aleeee…. przebieg 50k
Czy to sie oplaca? Niestety nie znam sie jeszcze na tyle ile wytrzymuje migawka danego modelu, dlatego chce poradzic sie was, czy lepiej odpuscic sobie w miare tania oferte z dwoma super obiektywami czy postawic na mniej zuzyta migawke i dolozyc kilka stow?
Byc moze glupie pytanie, ale chce zachowac jak najwieksza ostroznosc w kupowaniu pierwszego aparatu:)
Migawka powinna wytrzymać przynajmniej drugie 50k a niewykluczone że i trzecie. Zestaw fajny, 17-50 i dokupić jeszcze tele, choćby do 200 ale to zależy czy potrzebujesz. Stałka 50 to nie jest uzupełnienie tylko dodatkowy, stałoogniskowy i dobry obiektyw. Dobry też do nauki. Zapinasz 50 i pstrykasz.
Odpuść D7100, celuj w D7200. Matryca nowsza, ISO do 25.600, w D7100 tylko do 6400 (ostatnie z ISO i tak nie są używalne w obu body). Pisałaś o jasnych szkłach. Jeżeli to wynika także chęci z pracy w słabym świetle to bierz D7200.
meapaikii
14-09-2024, 00:06
Odpuść D7100, celuj w D7200. Matryca nowsza, ISO do 25.600, w D7100 tylko do 6400 (ostatnie z ISO i tak nie są używalne w obu body). Pisałaś o jasnych szkłach. Jeżeli to wynika także chęci z pracy w słabym świetle to bierz D7200.
Zapytam z ciekawości bo nie miałem D7200. D7100 jak najbardziej. ISO 6400 ale użyteczne w D7100 a przynajmniej dla mnie akceptowalne to zaledwie 640. 800 już wyraźnie szumi. Czy D7200 jest w tym względzie lepszy? Od maksymalnego ISO ważniejsze jest użyteczne. Liczby ładnie wyglądają w folderach reklamowych.
W tym budżecie można na D7500 polować, a na olx widzę również pełnoklatkowe D750.
W D7100 zdarza się banding.
MZ celuj w D7200 i już nie chodzi o technikalia. Kiedyś dla porównania przeglądałem zdjęcia z obu aparatów i wg. mnie kolorystyka fotografii wypada na korzyść D7200. Oczywiście kolory, to subiektywna sprawa.
Nie pamiętam już jak jest z rozpiętością tonalną, chyba jest trochę większa w D7200.
MZ, to jeden z bardziej udanych aparatów (D7200) ze stajni N.
Ten Nikkor 50mm 1.8 z literką G na końcu?
50K zdjęć nie powinn być problemem.