Zobacz pełną wersję : Nikon D5600 + lampa
Witam ponownie.
Tym razem potrzebuję pomocy w zakupie lampy błyskowej.
Patrzylem za nikonem sb-500 ale troszkę kosztuje i raczej jest już prawie niedostępna.
Wiem że są zamienniki dla nikona .
Będę jej używał tylko i wyłącznie wczepiona do aparatu tzn. nie będę korzystał z innych ustawień na podstawce . Prosze o pomoc, mój budżet to 500 zł.
Dziękuję.
Poniżej 500 zł masz YONGNUO YN560 IV Negative Display, Yongnuo YN-565EX III, Quadralite Stroboss 36 lub Godox TT350. Nieco więcej kosztuje Quadralite Stroboss 60 II.
O konkretnie co byś polecił z wyżej wymienionych
Dawno nie używałem lampy. Mam w szufladzie dwie. Chińską Triopo w typie YN do Canona i Nikon SB28 do wszystkiego. Po paru latach od ostatniego uruchomienia chińczyk już nie odpala, styki na klapce brudne, zaśniedziałe i lampa raczej na złom. Natomiast w znacznie starszym Nikonie styki jak nowe, lampa jest gotowa i chętna do współpracy.
Ja też bym szukał jakiegoś używanego Nikona. SB-800 czasem są poniżej 5-ciu stówek do wyhaczenia, a to wół roboczy. Ale może być też SB-600, czy SB-400. No chyba, że to body wymaga jakiejś nowszej lampy, sterowanej z body, nie wiem jak jest z tymi puszkami...
w znacznie starszym Nikonie styki jak nowe, lampa jest gotowa i chętna do współpracy.
Właśnie, starszym Nikonie. Czy tak będzie w obecnych, made in China?
SB-800 czasem są poniżej 5-ciu stówek do wyhaczenia, a to wół roboczy.
Wół roboczy, nieprodukowany od ~nastu lat. Jak długo jeszcze pociągną?
Ludzie, co wy macie z polecaniem starych lamp Nikona?
Z lampami Nikona chyba nie jest tak hop-siup, skoro N się na Nissiny i Profoto przerzuca, co?
Już lepiej tego nowego chińczyka kupić, w sklepie PL od dystrybutora, to dwa lata gwarancji będzie.
A że nie mają wszystkich funkcji (bo niestety, nie mają), to właściwie bez znaczenia, body z serii 5x00 i tak części z nich są pozbawione. ¯\_(ツ)_/¯
Zanim autor na coś lepszego przejdzie, może się okazać, że nowych lamp Nikona już w ogóle nie będzie w sprzedaży...
PS. Co do pytania: Za 500 zeta to, niestety, ciężko nowego Chińczyka już kupić. Można próbować upolować Quadralite 60N/Godoxa TT685 (pierwsza generacja) może jeszcze gdzieś na sklepach mają. Q 60N II czy T685II to już w okolicach ~600.
Do tego koszt akumulatorów i ładowarki.
PS2. YN-560 i 660 to lampki manualne, raczej słabo je początkującemu polecać.
Właśnie, starszym Nikonie. Czy tak będzie w obecnych, made in China?
Nie wiem. Podejrzewam, że technologia produkcji i jakość Nikona została zachowana. Bo to jest tak, jak ze wszystkim. Chińczykowi zapłacisz, Chińczyk zrobi. Tak, albo tak. Zależy ile zapłacisz...
Już lepiej tego nowego chińczyka kupić, w sklepie PL od dystrybutora, to dwa lata gwarancji będzie.
Nie będzie lepiej. Dostaniesz dwa lata gwarancji i tyleż żywotności. Znajomego jeszcze starsza niż moja SB-24 z lat 90-tych i po przejściach do dzisiaj hula.
Na dzisiaj z używek bym optował z SB-800. Dla mnie to jest mistrz nad mistrzami i dotąd nikt nie wymyślił niczego lepszego. Używka w cenie chińskiej nówki? Bez zastanowienia Nikon.
Mam chińczyka, kupionego w 2018. Nic mu nie jest, działa.
LeonardZelig
24-07-2024, 09:36
Od lat używam lamp Quadralite i działają bez problemu. Na pierwszą lampę proponowałbym właśnie Strobossa 36-tkę, lub bliźniaczego Godoxa. Mały, lekki, dość mocny, jak się praca z błyskiem spodoba to może służyć za sterownik lub lampę dodatkową.
O konkretnie co byś polecił z wyżej wymienionych
Strobos 36 kosztuje ok. 360 zł, np.: https://www.cyfrowe.pl/aparaty/lampa-blyskowa-quadralite-stroboss-36-nikon.html. Godox TT350 to bardzo podobna lampa, nieco tańsza. Osobiście wolałbym dołożyć te 75 zł do Strobosa 60 II: https://www.cyfrowe.pl/lampa-blyskowa-quadralite-stroboss-60-ii-nikon-p.html.
Dzień dobry Panowie,
podłączę się do tematu.
Chciałem tylko dopytać, w tej chwili mam D5600 a z poprzedniego zestawu została mi lampa nissin di622 mark II, ta lampa nie chce współpracować z D5600.
jest pomysł na wymianę na to co polecacie wyżej, czyli Quadralite Stroboss 36 lub Quadralite Stroboss 60.
Tylko tak myślę, że do zwykłych zdjęć amatorskich w pomieszczeniach to chyba spokojnie wystarczy 36 ?? Czy trzeba jeszcze na coś zwrócić uwagę ??