Zobacz pełną wersję : Sigma 17-70 F2.8-4.5 DC Macro HSM ???
ziuteczny
19-07-2007, 11:44
mam pytanie jak w o obiektyw jak w temacie
Poza info na polskiej stronie nie mogę znaleźć specjalnie nigdzie więcej jakichś informacji (choć ok - nawet jeszcze nie goglowałem) ale brak info o tym obiektywie na stronie chociażby sigmaphoto.com
Czy ktoś coś wie ?? to jedno
A drugie to może ktoś coś podejrzewa odnośnie jakości tego obiektywu :)) choć ciężko wróżyć z fusów - jasne
po prostu kit 18-70 wydaje mi się dość ciężki (przynajmniej mnie - posiadaczowi 18-55 na razie) i może ta Sigma by była fajniejsza i jeszcze w dobrej cenie (wiem, wiem - koncert życzeń :)) ) ??
david555
19-07-2007, 11:50
Jak dla mnie zoom musi mieć mniejszy zakres, bo później rzeczywistość na fotkach jawi się mocno wykrzywiona, ale wygodne to, to jest, ale ja preferuję stalki, bo to zupełnie inna jakość.
Zbigniew
19-07-2007, 12:24
Jak to nie można znaleźć informacji ? Szkło jest od dawien dawna dostępne i kiedyś pstrykałem z nim Canonem 20D, potem 30D (obydwa nie moje ;)), sprawdzałem też w mocowaniu dla Nikona z D80 (tutaj nie ma HSMa !!!). W dwóch słowach - obiektyw jest mz lepszy niż kit 18-70 pod względem optycznym i jakości wykonania. Przede wszystkim trochę jaśniejszy, ma lepsze makro, chyba lepiej w testach na rozdzielczość wypada, jest bardziej zwarty. Wady to brak silnika i to, że jest to Sigma a nie Nikkor.
PS.: Dlaczego ten post jest tutaj a nie w optyce?
PS2.: Dlaczego nie przeszukałeś zasobów przed zadaniem pytania?
ziuteczny
19-07-2007, 12:29
Zbyszek ale to jest NOWY obiektyw HSM
cytat:
"W dniu dzisiejszym Sigma Corporation zapowiedziała wprowadzenie na rynek czterech nowych obiektywów z silnikim HSM.
Sigma 18-50mm F3.5-5.6 DC HSM
Sigma 55-200 F4-5.6 DC HSM
Sigma 18-50 F2.8 DC Macro HSM
Sigma 17-70 F2.8-4.5 DC Macro HSM
W pierwszej kolejności pojawią się obiektywy z mocowaniem Nikon - przystosowane do współpracy z aparatami D40 oraz D40x."
ps.1. sorry, że w tym dziale faktycznie - ale może dzięku temu świeże nabytki klubu Nikona - nowi posiadacze szałowych "maleństw" :)) (d40 d40x) lepiej to spostrzegą :)) - najwyżej wkroczy Admin i skorzysta ze swoich szeroki uprawnień :)
ps.2. ja wiem, że "stara gwardia" się przyzwyczaiła do swoich szkiełk ale idzie nowe :)))
będzie HSM w każdym sprzęcie - nowoczesność w domu i w zagrodzie :))
ps.3. patrzę na parametry i opis na photozone i widzę, że obiektywik cacy cacy ale niestety waga taka sama jak genuine Nikkor :) - zobaczymy jaka będzie cena
ps.4. ach marzyłoby się coś takiego jak L Canona 24-104 L4 ze stabilizacją
Mój ideał by miał 18-105 światło 4 i VR II - za takiego dałbym gdzieś no do ... hmmm ... ciężko powiedzieć ale 2 koła bym dał jakby optycznie i mechanicznie był cacy
Jak to nie można znaleźć informacji ? Szkło jest od dawien dawna dostępne i kiedyś pstrykałem z nim Canonem 20D, potem 30D (obydwa nie moje ;)), sprawdzałem też w mocowaniu dla Nikona z D80 (tutaj nie ma HSMa !!!). W dwóch słowach - obiektyw jest mz lepszy niż kit 18-70 pod względem optycznym i jakości wykonania. Przede wszystkim trochę jaśniejszy, ma lepsze makro, chyba lepiej w testach na rozdzielczość wypada, jest bardziej zwarty. Wady to brak silnika i to, że jest to Sigma a nie Nikkor.
Mam nadzieję, że ta nowa Sigma będzie miała wszystkie cechy starej + HSM... Takie coś do mojego D40 byłoby ciekawym rozwiązaniem... A skoro, jak Zbyszek mówi, jest lepsza niż N18-70, który jest zachwalany to byłoby coś... Ciekawe tylko jaka cena... I tu pewnie zapał spadnie :(
Zbigniew
19-07-2007, 12:45
O kurde - HSM dla Nikona w popularnych zoomach - jak będzie dobra cena, to będzie hit. Ekstra ! Szczególnie ta 17-70 to ekstra wiadomość, bo moim zdaniem do dosyć niedoceniany przez grono użytkowników Nikona obiektyw, a jest serio dobry. Mogliby jeszcze zrobić w nim aby nie kręcił pierścieniem ostrości (i tak na 99% będzie po wprowadzeniu HSMa). Ciekawy jestem, czy też poprawią rzeczy związane z winietowaniem, co było pewnym problemem szkła na szerokim końcu.
Musieli jakoś zareagować na D40/D40x... Tylko teraz czekać na cenę... Jak szukałem to znalazłem gdzieś na hiszpańskim ebayu za 259 Euro... Pisali niby, że to HSM i właśnie pod Nikona... Ale trzeba czekać kiedy u nas się pojawi i za ile :)
Zbigniew
19-07-2007, 12:56
No jeżeli taka cena jest podawana, to jest ona całkiem przyjemna i konkurencyjna. Obiektyw może sprawić dużą niespodziankę na rynku (zupełnie inaczej, niż Tokina 16-50 ;)).
mongoose
19-07-2007, 16:11
Musieli jakoś zareagować na D40/D40x... Tylko teraz czekać na cenę... Jak szukałem to znalazłem gdzieś na hiszpańskim ebayu za 259 Euro... Pisali niby, że to HSM i właśnie pod Nikona... Ale trzeba czekać kiedy u nas się pojawi i za ile :)
ciekawe ile ten Sigma 18-50 F2.8 DC Macro HSM , nie widziałeś może
Zbigniew
19-07-2007, 16:16
Heh, przez chwilę myślałem o tym obiektywie, ale skończyło się jak zwykle, czyli na Sigmie 30. Sprawdzałem jednak wersję ze śrubokrętem i gdyby nie jej BF, to byłby bardzo przyjemny sprzęt. I staniał trochę już od premiery jesienią (wersja Macro).
a ja kupiłem wersję obecnie dostępną i mam zagwózdkę , zostawić sobie sigmę czy kita, ostrość chyba remis, no ale sigma jaśniejsza na prawie każdym kącie, szersza minimalnie,kolory ciekawsze,tak samo jak kit szybka i celna, i co tu robić teraz.
http://www.fotoexpert.pl/aparat-produkt-2962-tech.html
http://tre.pl/index.php?docid=stowar&id=59314
około 2200 -2300 będzie i chyba sprzedam Tamrona :) by to szkło mieć :)
robin102
24-07-2007, 22:28
a ja kupiłem wersję obecnie dostępną i mam zagwózdkę , zostawić sobie sigmę czy kita, ostrość chyba remis, no ale sigma jaśniejsza na prawie każdym kącie, szersza minimalnie,kolory ciekawsze,tak samo jak kit szybka i celna, i co tu robić teraz.
Zostawić sigmę jak Ci bardziej kolorki pasują.
gdyby taka cena faktycznie obowiazywala, to juz byloby niezle ;) Moze zmusi Nikona do obnizenia cen, jak im sprzedaz spadnie ;)
Nie podniecajcie się rzuconą tutaj przez kogoś ceną. Przecież 259 Ero, to najniższa cena Sigmy bez silnika w Hong Kongu, więc nie liczcie na to, że wersja z silnikiem będzie w tej samej cenie :)
wiem ze będzie dostawa sigmy (wszystkich) na przełomie października i listopada - cena przez sigmę dla europy nie ustalona jeszcze
ach...jak bedziecie mieli info o wprowadzeniu tego modelu (17-70 hsm) na rynek..jakies pierwsze info o cenach(wedle zapowiedzi cenowych w UK i Japonii powinien kosztowac ok 1700zl), sklepach w ktorych sie pojawi dajcie znac..chce kupic to szklo sigmy i chyba zaczekam tylko ile?! bo jesli miesiac to nie moge sobie na to pozwolic:/