PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie D850 w perspektywie najbliższych lat

JanStawiarski
14-07-2024, 23:04
Witam,

chciałbym prosić użytkowników forum o uwagi w kwestii użytkowania Nikona D850 oraz obiektywów systemu F w perspektywie dwóch, trzech lat
(może dłużej). W ubiegłym roku otrzymałem w prezencie Nikona D850 i obiektyw 24 - 70. Od 2014 roku miałem przerwę w fotografowaniu.
Teraz wracam do fotografii. Jestem po ciężkiej chorobie i w ramach rehabilitacji w wolnych chwilach chciałbym zająć się fotografią krajobrazu
i w miarę możliwości sprzętowych fotografowaniem architektury, trochę portretów. Moje pytanie dotyczy tego czy warto w perspektywie dwóch,
trzech lat (może dłużej) fotografować Nikonem D 850 i obiektywami systemu F. Nie mam żadnych doświadczeń w fotografowaniu
bezlusterkowcami i zastanawiam się czy ewentualny zakup bezlusterkowca i innych obiektywów systemu S wiąże się obecnie z uzyskaniem
znaczącej poprawy obrazowania, której nie można uzyskać fotografując Nikonem D850 i dobrymi obiektywami systemu F. Nie fotografuję sportu i zwierząt.
Moja fotografia to zwykle jakieś lepiej lub gorzej zaplanowane zdjęcia. Nie przeszkadza mi spora waga D850; nie noszę aparatu przez wiele godzin w ciągu dnia.
Sporo fotografuję używając statywu. Jest jeszcze kwestia finansowa, którą muszę uwzględnić. Zakup kilku wysokiej klasy obiektywów systemu F (używanych),
które chciałbym nabyć wiąże się z wydatkiem na poziomie kilkunastu tysięcy złotych, a rozpoczęcie przygody z bezlusterkowcami to dziś znacznie wyższe koszty.
Zastanawiałem się nad zakupem za około dwa lata bezlusterkowca gdy ceny ulegną obniżeniu i korzystaniu z obiektywów systemu F przez przejściówkę oraz
powolne dokupywanie obiektywów systemu S. Już teraz widzę, że pojawiają się powoli używane obiektywy systemu S. Jeśli chodzi o zakup bezlusterkowca, to
w związku z używaniem obecnie D850 skłaniałbym się ku aparatowi Z8 (lub innemu z lepszym wizjerem elektronicznym).
Przepraszam za rozwlekłe przedstawienie sprawy, która mnie ciekawi i dziękuję za wszelkie uwagi.

MstrG
14-07-2024, 23:11
Używaj D850 i ciesz się z fotografii. Ta matryca jeszcze przez wiele lat nie będzie miała powodów do narzekania. Zmiana na ML nie przyniesie tutaj żadnych korzyści, za to więcej wydasz.

Gdyby zależało Ci na mniejszej wadze to można by było rozważyć choćby Z7II i nawet 14-30/4S. Jednak jak piszesz waga to nie problem.
Przy portretach dzięki eyeAF byś mógł poczuć jakąś przewagę.

JanStawiarski
15-07-2024, 09:25
Bardzo dziękuję za radę. Faktycznie zastanawiałem się nad zakupem bezlusterkowca wyłącznie z jednym obiektywem szerokokątnym 14-24 S ze względu na mniejszy rozmiar i wagę obiektywu oraz możliwość stosowania mniejszych filtrów. Z tego co widzę rozsądne ceny aparatów fotograficznych Z8 są w Anglii i trzeba ściągnąć sprzęt. W Polsce ten sam aparat droższy o 3.000 zł...Widziałem też kilka ofert sprzedaży używanego 14 - 24 S. Życzę udanych wakacji.

brzezior
15-07-2024, 10:09
Niedawno kupiłem D850, właśnie ze względu na argumenty, które przytaczasz. Bezlusterkowce nie dadzą lepszej jakości obrazu, a pieniądze na zakup są dużo większe. Moim zdaniem korzyści z nowych konstrukcji to: Nowy, lepszy AF, waga, szybkość serii. Dla mnie też żadna z tych przewag nie miała znaczenia.

poste
15-07-2024, 10:18
..
Zakup kilku wysokiej klasy obiektywów systemu F (używanych),
które chciałbym nabyć wiąże się z wydatkiem na poziomie kilkunastu tysięcy złotych, a rozpoczęcie przygody z bezlusterkowcami to dziś znacznie wyższe koszty.
Zastanawiałem się nad zakupem za około dwa lata bezlusterkowca gdy ceny ulegną obniżeniu i korzystaniu z obiektywów systemu F przez przejściówkę oraz
powolne dokupywanie obiektywów systemu S. ...

W zaznaczonym fragmencie jak dla mnie-
-2 lata to wbrew pozorom krótki czas;
-dziś d850 ma pewną cenę, za 2 lata niekoniecznie;
- za 2 lata ceny nowych ML niekoniecznie spadną, używanych owszem ale i cena d850 będzie niższa;
- przejściówka to taki sobie pomysł, na początku fajnie, potem zwykle kupuje się szkła natywne.

Podsumowując to albo cieszyłbym się d850 przez długie lata i kupował (najlepiej okazyjnie ;)) pasujące mi obiektywy, albo od razu jak najszybciej przeszedłbym na ML. Dodam jeszcze, że obiektywy do ML są w zdecydowanej większości lepsze, ostrzejsze od odpowiedników DSLR (każde uogólnienie ma pewnie jakiś wyjątek). Jeśli spora waga i wielkość lustrzanki faktycznie nie przeszkadza, to odchodzi jeden argument. Choć najczęściej (znowu uogólnienie, pewnie nie dla każdego, tele, itd ;) przyjemniej i wygodniej robi się zdjęcia analogicznym ale mniejszym sprzętem, nie wymagającym choćby cięższego statywu czy większego plecaka/torby. To wszystko tylko mój punkt widzenia, podkreślam.

MstrG
15-07-2024, 11:26
Bardzo dziękuję za radę. Faktycznie zastanawiałem się nad zakupem bezlusterkowca wyłącznie z jednym obiektywem szerokokątnym 14-24 S ze względu na mniejszy rozmiar i wagę obiektywu oraz możliwość stosowania mniejszych filtrów. Z tego co widzę rozsądne ceny aparatów fotograficznych Z8 są w Anglii i trzeba ściągnąć sprzęt. W Polsce ten sam aparat droższy o 3.000 zł...Widziałem też kilka ofert sprzedaży używanego 14 - 24 S. Życzę udanych wakacji.

Potrzebujesz koniecznie f/2.8 do krajobrazu i architektury?
Do takiej fotografii w zupełności wystarczy wspomniany przeze mnie wcześniej Z7II, nie musisz brać od razu Z8.

D850 już masz. 24-70 też już masz. Zacznij robić tym zestawem zdjęcia i sam dojdziesz po jakimś czasie co jest potrzebne i w którą stronę powinieneś iść.

JanStawiarski
15-07-2024, 11:54
Tak jak doradzacie, na razie będę fotografował aparatem D850 i obiektywami systemu F. Bardzo lubię ten aparat, m.in. ze względu na świetny wizjer optyczny. Nie będę sprzedawał tego sprzętu. Odnośnie bezlusterkowców, na razie wstrzymuję się z zakupami. Jeśli będę miał większe potrzeby fotograficzne w przyszłości, to na spokojnie rozważę zakup innego sprzętu. Bardzo dziękuję za pomoc.

Jacek_Z
15-07-2024, 15:14
Zakup kilku wysokiej klasy obiektywów systemu F (używanych),
powolne dokupywanie obiektywów systemu S. .
D850 ma świetne obrazowanie, patrząc na ten aspekt przesiadka nie ma sensu.
Zaletą bezluster jest AF, ale w krajobrazie i architekturze to nie ma znaczenia, tu AF z D850 wystarcza absolutnie. Za to w portrecie AF bezluster są genialne, maja przewagę nad lustrzankami.
Kilkanaście tysięcy na używane obiektywy z bagnetem F? Chcesz ich kupić całe wiadro? ;) Jedno dobre szkło masz, szeroki kąt - zoom kilka tysięcy, portretówka też kilka tys.

TOP67
15-07-2024, 15:58
D850 będzie robił zdjęcie jeszcze wiele lat, ale coraz trudniej będzie kupić obiektywy z bagnetem F.
Pod kątem matrycy, to poza rozdzielczością, żaden bezlusterkowiec nie da nic lepszego. Za to obiektywy Z w większości biją rekordy ostrości. Jeśli robisz duże powiększenia, oglądane z bliska, to wtedy może być widoczna różnica.

Jeśli bezlusterkowiec, to Z8 ma podobną guzikologię jak D850, ale obrazek Z7II jest lepszy w krajobrazie (na niskim ISO).

MstrG
15-07-2024, 16:00
Tak jak doradzacie, na razie będę fotografował aparatem D850 i obiektywami systemu F. Bardzo lubię ten aparat, m.in. ze względu na świetny wizjer optyczny. Nie będę sprzedawał tego sprzętu. Odnośnie bezlusterkowców, na razie wstrzymuję się z zakupami. Jeśli będę miał większe potrzeby fotograficzne w przyszłości, to na spokojnie rozważę zakup innego sprzętu. Bardzo dziękuję za pomoc.

Wrzuć efekty swojej rehabilitacji :)

Jacek_Z
15-07-2024, 16:14
D850 będzie robił zdjęcie jeszcze wiele lat, ale coraz trudniej będzie kupić obiektywy z bagnetem F.
Pod kątem matrycy, to poza rozdzielczością, żaden bezlusterkowiec nie da nic lepszego..
Wyprodukowano ponad 100 mln obiektywów Nikkor z bagnetem F. Zdecydowana większość to szkła z AF. Jeżeli akceptujemy używki to rynek wręcz będzie rósł (bo ludzie sie przesiadają na Z) a obiektywy taniały. Radzę patrzec nie tylko na allegro czy olx, ale tez na ebay, przy kupnie z krajów UE nie ma cła.
D850 jak i Z7, Z8, Z9 mają po 45 Mpx. Czyli ta sama rozdzielczość. Limitują to więc szkła, ale .. Przy uzyciu obiektywów F na Z z FTZ różnicy nie będzie. Dobre szkła z bagnetem F (ARTy i wiele innych) mają świetna ostrość, a nie wszystkie szkła z bagnetem Z są takie super ostre. Nie można generalizować. W dodatku zyczę powodzenia w dostrzeżeniu różnic w detalu. Może na wydrukach na wystawach sklepowych gdy zdjęcie będzie miało 2 metry wysokości a ogląda się to z bliska.

TOP67
15-07-2024, 16:19
Ale będą kolejne ML, zapewne z większą rozdzielczością (Sony ma 61Mpix). Do tego dochodzi funkcja pixelShift. Tu tylko wybitne obiektywy dadzą redę. Ale oczywiście powstaje pytanie, po co? Jak trzeba prezentować zdjęcie, żeby dostrzec różnice.

markB
16-07-2024, 12:30
Matryca D850 (i Z7II) to nadal najlepsze matryce w aparatach Nikona, szczególnie jeśli chodzi o krajobraz: https://www.dxomark.com/camera-sensors/. Matryce Z8 i Z9, mimo identycznej rozdzielczości, nie mają tej samej jakości, bo tutaj postawiono na szybkość szczytywania kosztem utraty dynamiki: https://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Nikon%20D850,Nikon%20Z%208. Więc D850 jak najbardziej spełni Twoje oczekiwania na kilka lat pod warunkiem jednak posiadania szkieł F, które są w stanie wykorzystać rozdzielczość 45 MP: https://photographylife.com/nikon-dslr-resolution

Jurek Ż
25-07-2024, 13:45
D850 i Sigma 105 :lol:

81562

Marek
26-07-2024, 23:19
Ja "odkupiłem" D700 (przebieg4,5tys)+50/1,4G+sb900 w pudłach jak ze sklepu za 3kpln. I nawet się nie zastanawiałem czy to nie za stare :)
Fotografuj i ciesz się dobrymi kadrami.

antonio
13-08-2024, 19:00
D850 i Sigma 105 :lol:

81562

Cudo... To ze 105 Art?

Wind Mill
13-08-2024, 19:23
Cudo... To ze 105 Art?

Podejrzewam raczej Sigmę macro, tak z obrazka. Exif raczej potwierdza. ;)

81868

OjTam
13-08-2024, 19:24
A 105/2.8 Macro Art to tylko na S/E i L-mount jest. ;)

!AGresT
14-08-2024, 02:59
Tu chyba trzeba oddzielić dwie sprawy.
Jakość obrazu ze starszych puszek (lustrzanek) a ich rynkowa wartość.
O ile to pierwsze nie budzi wątpliwości, to rynek wtórny widzi to raczej inaczej.
Starsi użytkownicy lustrzanek, którzy przechodzą na zetki, mają obiektywy, do których rozsądne jest dokupić przejściówkę.
Jednak nowi, co kupują zet jako pierwszy aparat, nie będą zainteresowani starymi szkłami.
Mam prawie nie używany od kilku lat zestaw D4 z 14-24, 24,70 i 70-200 2.8 i chciałbym go sprzedać, lecz zastanawiam się, czy jest to sens wystawiać. Bo kto to chciałby dziś kupić?
Jeśli jednak miałbym dalej fotografować, to jest to naprawdę świetny, w pełni wystarczający sprzęt.
Jednak rynkowo, cóż…

Jurek Ż
14-08-2024, 08:03
antonio dziękuję. Zdjęcie zostało zrobione obiektywem Sigma 105 2,8 DG Macro. Można ją nabyć za sumę około tyś. zł.

- - - - kolejny post - - - - - -

Nikon D850 to ciągle wspaniały aparat.

81871

antonio
18-08-2024, 00:56
A za aparatem (i szkłem) wciąż niezmiennie musi stać człowiek, który wie jaki użytek można z nim zrobić ;-)