Zobacz pełną wersję : Kupiłem Z8 bez wiedzy żony
sokolnik
13-07-2024, 17:08
Jest!
Jest mój!
Nie zrobiłem jeszcze żadnego zdjęcia, nie uruchamiałem go... W sumie to nie wiem czy działa [emoji854]
Prosto z Holandii [emoji854]
Dzień dobry :) 81331
Spodziewam się obszernej relacji z unboxingu. :twisted:
No i musiałeś zapromować Golfa:mrgreen:
sokolnik
13-07-2024, 20:16
No i musiałeś zapromować Golfa:mrgreen:Odpowiedni auto do przewozu Z8 [emoji13] Zaawansowane rozwiązania techniczne się przyciągają [emoji13]
Jest!
Jest mój!
Gratulacje :)
Małżonka rozumiem jechała z tyłu? ;)
Tylko czy ten z8 nie powinien podróżować w foteliku? Świeży członek rodziny przecież :)
Prosto z Holandii
Pas z zapiętym Z8 należało dociążyć workiem cementu. Bo w razie gdyby coś, na pudełko nie zadziała.
Tylko czy ten z8 nie powinien podróżować w foteliku? Świeży członek rodziny przecież :)
Dodatkowo konieczna naklejka
81334
Dodatkowo konieczna naklejka...
... czyli jak potroić wartość Golferratti. xD
sokolnik
13-07-2024, 21:09
Gratulacje :)
Małżonka rozumiem jechała z tyłu? ;)Małżonka nie jechała... Czekała w domu. Wie że kupiłem nowy aparat ale już 3 x pytała w ciągu tych prawie 2 tyg ile kosztuje/ile dałem... Odpowiadałem wymijająco... Już zaczyna się denerwować yyyy także muszę jej to jakoś wytłumaczyć :)
Małżonka nie jechała... Czekała w domu. Wie że kupiłem nowy aparat ale już 3 x pytała w ciągu tych prawie 2 tyg ile kosztuje/ile dałem... Odpowiadałem wymijająco... Już zaczyna się denerwować yyyy także muszę jej to jakoś wytłumaczyć :)
Żebyś niebieskiej karty tylko nie dostał po tym tłumaczeniu ;)
Oświadcz, że dałeś 29.900. Jak się zdenerwuje to zaśmiej się i powiedz, że żartowałeś, bo dałeś tylko połowę tej kwoty.
sokolnik
13-07-2024, 21:16
Żebyś niebieskiej karty tylko nie dostał po tym tłumaczeniu ;)
Oświadcz, że dałeś 29.900. Jak się zdenerwuje to zaśmiej się i powiedz, że żartowałeś, bo dałeś tylko połowę tej kwoty.Tak właśnie kombinuje od zaporowej kwoty [emoji13]
Tak właśnie kombinuje od zaporowej kwoty [emoji13]
Spreparuj nawet fakturę na 29.900. Zostaw ją w miejscu gdzie z całą pewnością ją znajdzie gdy będziesz poza domem dłużej. Nie odbieraj telefonów, nie odpisuj na wiadomości. Dla bezpieczeństwa Z8 zabierz go ze sobą.
Pamiętaj, w internecie są same dobre rady ;)
Wind Mill
13-07-2024, 21:20
To się nic nie kombinuje, tylko aparat do domu przynosi z wystrzałową sukienką i biletem na weekend do SPA... :roll::rolleyes:
MstrG ta naklejka powinna być dodawana do każdego z8! ;)
Najlepsze będą poranki przez następne lata, kiedy już kwestia ceny pójdzie w niepamięć :)
[ATTACH=CONFIG]81335[/ATTACH
Byle tylko Golf nie poczuł się porzucony :mrgreen:
MstrG ta naklejka powinna być dodawana do każdego z8! ;)
Najlepsze będą poranki przez następne lata, kiedy już kwestia ceny pójdzie w niepamięć :)
[ATTACH=CONFIG]81335[/ATTACH
Byle tylko Golf nie poczuł się porzucony :mrgreen:
Patrząc na układ u sokolnika to pierw przez te lata będzie "good morning my queen" trzymając tacę ze śniadaniem do łóżka ;)
sokolnik, musisz być twardy! Do mnie ostatnio żona przyszła na kolanach! Choć krzyczała przy tym "wyłaź spod łóżka tchórzu" ;)
maniak666
13-07-2024, 21:40
Małżonka nie jechała... Czekała w domu. Wie że kupiłem nowy aparat ale już 3 x pytała w ciągu tych prawie 2 tyg ile kosztuje/ile dałem... Odpowiadałem wymijająco... Już zaczyna się denerwować yyyy także muszę jej to jakoś wytłumaczyć :)
To ty pierwszą "zabawkę" sobie kupiłeś? Nie wiesz, że takie zabawki do domu to się z załączonym futrem do domu przywozi... ;) Wręczasz futro ze słowami,że promka na futro była, to od razu o niej pomyślałeś. A gratis zawsze się w domu przyda.
To się nic nie kombinuje, tylko aparat do domu przynosi z wystrzałową sukienką i biletem na weekend do SPA... :roll::rolleyes:
Otóż to!!
Problem zażegnany, a przynajmniej zniwelowany do czasu upojnego weekendu...:-)
Patrząc na układ u sokolnika to pierw przez te lata będzie "good morning my queen" trzymając tacę ze śniadaniem do łóżka ;)
sokolnik, musisz być twardy! Do mnie ostatnio żona przyszła na kolanach! Choć krzyczała przy tym "wyłaź spod łóżka tchórzu" ;)
Przesada ;) Powszechnie wiadomo, że ostatnie słowa zawsze należą do faceta:!:
Ps. Brzmią one "masz absolutną rację kochanie" :twisted:
Przesada ;) Powszechnie wiadomo, że ostatnie słowa zawsze należą do faceta:!:
Ps. Brzmią one "masz absolutną rację kochanie" :twisted:
Dobre to...
Ale cóż, życie to nie bajka.;-)
Sokolnik - ogólny zarys znasz... Albowiem ponieważ na forum dają tylko dobre rady.:)
Do mnie ostatnio żona przyszła na kolanach! Choć krzyczała przy tym "wyłaź spod łóżka tchórzu" ;)To co nowego zakupiłeś?:)
To co nowego zakupiłeś?:)
Właśnie nic. Miałem tylko wymienić trzy rzeczy które mi się w niej podobają. Powiedziałem, że podbródek ;)
Żartuję oczywiście. Ja nie mam takich problemów pozakupowych.
Miałem tylko wymienić trzy rzeczy które mi się w niej podobają. Powiedziałem, że podbródek ;)
W porządku.
Zostają jeszcze dwie.:)
skiper63
14-07-2024, 07:54
Właśnie nic. Miałem tylko wymienić trzy rzeczy które mi się w niej podobają. Powiedziałem, że podbródek ;)
Żartuję oczywiście. Ja nie mam takich problemów pozakupowych.
Odpowiedź samobójcza brzmi "Podbródki"
Tak,naklejka zwłaszcza, znajomy pojechał na urlop z małżonką,w samochodzie Nowy Z9 plus jakiś drogi zoom.Wysiedli tylko na kawkę....
I urlop się baaardzo nie udał
Niewłaściwie używał... przecież w instrukcji nic nie ma o tym, że aparat ma leżeć w samochodzie ;)
sokolnik
14-07-2024, 10:50
Jeszcze go nie włączyłem... Wrócę do domu to koło 21 może włączę... W przerwie meczu się pobawię na spokojnie he
Tak,naklejka zwłaszcza, znajomy pojechał na urlop z małżonką,w samochodzie Nowy Z9 plus jakiś drogi zoom.Wysiedli tylko na kawkę....
I urlop się baaardzo nie udał
Pomijając już fakt, że śmieszkujemy z tej naklejki (której Twój znajomy nie miał, a urlop i tak się nie udał), to czy jak jest naklejka "BABY ON BOARD" to oznacza, że to baby jest tam cały czas? Zostawiasz dziecko podczas urlopu w samochodzie idąc na kawkę? ;)
Jeszcze go nie włączyłem... Wrócę do domu to koło 21 może włączę... W przerwie meczu się pobawię na spokojnie he
Włącz jakąś czujkę ruchu, aby żona Cię nie zaskoczyła po cichu ;)
Panowie, to nie wątek plotkarski. Do czyszczenia.
Panowie, to nie wątek plotkarski. Do czyszczenia.
Masz rację, ostatnie trzy strony mało ma wspólnego z rozmową o sprzęcie w aspekcie technicznym.
Zamiast usuwać stworzyłem nowy wątek. Niech wątek żyje swoim życiem ;)
Zamiast usuwać stworzyłem nowy wątek. Niech wątek żyje swoim życiem ;)I bardzo dobrze. Trzeba jeszcze go przenieść do działu "Cafe NIKON". ;)
Idealnie w temacie:
81349
Mam tyle aparatów, że jeden w tą czy tamtą jest nie do zauważenia, zwłaszcza, że wszystkie są czarne ;)
Mam tyle aparatów, że jeden w tą czy tamtą jest nie do zauważenia, zwłaszcza, że wszystkie są czarne ;)
na to też trzeba uważać...
Ja mojej małżonce chciałem zdać relację z bardzo miłej rozmowy w sklepie fotograficznym (notabene we Wrocławiu :-) ) gdzie zajrzałem żeby potrzymać sobie w rękach z6III.
Na koniec usłyszałem: "To ile ty tych Nikonów planujesz mieć?"
:-)
patronat
14-07-2024, 19:53
Fajny wątek, taki nieśmieszny. I ukazujący poziom tego forum. MZ nadaje się tylko do kosza.
sokolnik
14-07-2024, 22:35
O proszę jaki wątek założyli he
Na wsi miałem wolny internet albo brak internetu to nie widziałem tego wątku he
No co, usiadłem do meczu z nowym aparatem he pierwsze uruchomienie na kanapie podczas finału mistrzostw Europy... Żona zapytała tylko sucho:
- i co działa?
- działa.
[emoji1] Jakby wiedziała ile kosztuje/co to za model to by nic nie pytała pewnie [emoji1]
sokolnik
14-07-2024, 23:11
Jednak nówka :D kto by pomyślał :lol: ;)
81353
O proszę jaki wątek założyli he
Na wsi miałem wolny internet albo brak internetu to nie widziałem tego wątku he
Przecież dostałes powiadomienia z systemu o przeniesieniu postów. Masz to w prywatnych wiadomościach.
paparapa
15-07-2024, 12:41
Tak właśnie kombinuje od zaporowej kwoty [emoji13]
Ach kombinujesz jak koń pod górkę.
Powiedz że tyle co twoja ostatnia torebka kochanie. :)
maniak666
15-07-2024, 17:29
Ach kombinujesz jak koń pod górkę.
Powiedz że tyle co twoja ostatnia torebka kochanie. :)
A gdzieś Ty widział reklamówki w cenie Z8 ? :)
A gdzieś Ty widział reklamówki w cenie Z8 ? :)
Widział, widział...
Jest tego od groma.:-)
www.amazon.com/Womens-Handbags-Purses-Wallets-Fashion/s?rh=n%3A15743631%2Cp_36%3A300000-500000
[emoji1] Jakby wiedziała ile kosztuje/co to za model to by nic nie pytała pewnie [emoji1]
ja mam odwrotny problem ...."kochanie wyszla nowa ZIIIka, kupimy? " :)
Fajny wątek, taki nieśmieszny. I ukazujący poziom tego forum. MZ nadaje się tylko do kosza.
+1
LIKE
itp
sokolnik
15-07-2024, 20:27
+1
LIKE
itp
ja nie zakładałem tego wątku tylko został wydzielony przez moderatora :p ja nie mam nic wspólnego z tym wątkiem od strony technicznej ani pomysłowej :p nawet nie było to ze mną konsultowane a może nie podoba mi się otwieranie wątku w moim imieniu?
oj Forum... szykuj przeprosiny za obrazę moich uczuć i straty moralno/wizerunkowe :p
Zostawisz - źle. Usuniesz - źle. Wydzielisz - źle.
To ja wydzieliłem ten wątek jako luźną część rozmowy niepasującą do ogólnego wątku technicznego Z8.
sokolnik
15-07-2024, 20:44
i znowu przenieśli ...
szastają "moim wątkiem" na lewo i prawo jak im się podoba a na tym wszystkim mój nick forumowy traci w oczach innych forumowiczów ---- ojjjj nie ładnieee będzie pozew i wielomilionowe odszkodowanie i to w dolarach bo zamierzam iść z tym do aż do USA to najwyższe odszkodowania dajom ;)
1. Nie śmieć to nie będzie problemu.
2. Nie wiem dlaczego niektórzy widząc aktualny temat czyli Kupiłem-Z8-bez-wiedzy-żony oburzają się na to, że on jest? Jest miejsce na humor i jest miejsce na poważne sprawy. To zostało rozdzielone więc w czym problem?
W ogóle to był kiedyś analogiczny wątek, lata temu. Może w cafe.
+1
LIKE
itp
To po co nabijacie - obaj?
W ogóle to był kiedyś analogiczny wątek, lata temu.
No, był taki jajcarski, ale i tak uwierało to kogoś w rzić...
sokolnik
15-07-2024, 20:57
1. Nie śmieć to nie będzie problemu.
2. Nie wiem dlaczego niektórzy widząc aktualny temat czyli Kupiłem-Z8-bez-wiedzy-żony oburzają się na to, że on jest? Jest miejsce na humor i jest miejsce na poważne sprawy. To zostało rozdzielone więc w czym problem?
W ogóle to był kiedyś analogiczny wątek, lata temu. Może w cafe.
trochę sobie jaja robie - nie wyczuwasz tego? :D pewnie że od razu powinno trafić do Cafe gdzieś blisko humoru :p
To po co nabijacie - obaj?
.
bo mam prawo do wyrażenia swojej opinii ?
Ja często sam offtopuję i uważam, że nie wszystkie posty muszą być idealnie w temat i całkiem na poważnie. Zresztą ja lubię się pośmiać i mam na tyle duży dystans do siebie, że potrafię śmiać się z siebie.
Zamiast skasować ten offtop postanowiłem go wydzielić. Może to jakaś nauczka na przyszłość. Z drugiej strony - niezainteresowani taką luźną rozmową nie muszą w niej uczestniczyć, a nawet wątek może sam umrzeć śmiercią naturalną z braku postów.
sokolnik
15-07-2024, 21:05
Ja często sam offtopuję i uważam, że nie wszystkie posty muszą być idealnie w temat i całkiem na poważnie. Zresztą ja lubię się pośmiać i mam na tyle duży dystans do siebie, że potrafię śmiać się z siebie.
Zamiast skasować ten offtop postanowiłem go wydzielić. Może to jakaś nauczka na przyszłość. Z drugiej strony - niezainteresowani taką luźną rozmową nie muszą w niej uczestniczyć, a nawet wątek może sam umrzeć śmiercią naturalną z braku postów.
nie no spoko serio :p może być nawet śmiesznie - a kogo bolą 4litery no cóż... zawsze się tacy znajdą :D
żona pytała dziś znowu ... ale zamilkłem... już chciałem powiedzieć ale jednak potrzymam ją jeszcze w tajemnicy... wczoraj opowiedziałem o jego zaletach względem Z6 II (różnicach) i że to półka profesjonalna a nie średnio/zaawansowana ale jednak amatorska :D
bo mam prawo do wyrażenia swojej opinii ?
Spoko...
Ja tam, jak mnie nie interesuje, to nawet nie wchodzę...
Zresztą ja lubię się pośmiać i mam na tyle duży dystans do siebie, że potrafię śmiać się z siebie.
Zamiast skasować ten offtop postanowiłem go wydzielić.
Słusznie, śmiech to zdrowie. Bywa, że czasem z samego siebie...:)
ja mam odwrotny problem ...."kochanie wyszla nowa ZIIIka, kupimy? " :)
Widać kto nosi pasek w tym związku :)
https://www.youtube.com/watch?v=nkoSrIZYEOw&ab_channel=Podr%C3%B3%C5%BCnicy
trochę sobie jaja robie - nie wyczuwasz tego?
Spokojnie, dało się wyczuć.
żona pytała dziś znowu ... ale zamilkłem... już chciałem powiedzieć ale jednak potrzymam ją jeszcze w tajemnicy... wczoraj opowiedziałem o jego zaletach względem Z6 II (różnicach) i że to półka profesjonalna a nie średnio/zaawansowana ale jednak amatorska :D
Bierzesz ją na przeczekanie czy wykorzystujesz czas na zebranie prowiantu? ;)
Zacznij zbierać plusy mówiąc przykładowo: "tutaj jest matryca 45MPx, widać każde niedoskonałości skóry, ale nie u Ciebie kochanie, bo masz idealną cerę" :D
Słusznie, śmiech to zdrowie. Bywa, że czasem z samego siebie...:)
Muszę niektórych zmartwić, moja żona nie ma trzech podbródków jak to zostało zainsynuowane w którymś poście :)
Jako, że mam wieloletni staż w małżeństwie znam dwa sposoby na kłótnię z żoną. Żaden z nich jednak nie działa ;)
Muszę niektórych zmartwić, moja żona nie ma trzech podbródków jak to zostało zainsynuowane w którymś poście :)
Absolutnie, bezdyskusyjnie, nigdy, bezsprzecznie, a w życiu, nie miałem nawet cienia takiego podejrzenia.:)
Absolutnie, bezdyskusyjnie, nigdy, bezsprzecznie, a w życiu, nie miałem nawet cienia takiego podejrzenia.:)
To nie było kierowane w Twoją stronę.
81358
No pacz_pan, a ja myślałem, że chodzi o post #23...
Niemniej zdania nie zmieniam.
Żona, jaka by nie była jest święta. A na forum w szczególności.:-)
Sytuacja wypisz-wymaluj ;)
81360
Tu dobrze widać, co ma w głowie typowa kobita, a co chłop.
Bo jak nie Nvidia, to Z8...:-)
Wiem, że to wątek humorystyczny, ale nachodzi mnie refleksja.
Jakie trzeba mieć wzajemne układy, żeby ukrywać wydatki przed partnerką/partnerem.
Wygląda na to, że to dość częste i zawsze mnie to dziwiło.
Bo to jest wątek humorystyczno-refleksyjny ;)
Z czego się śmiejecie? Sami z siebie się śmiejecie!
sokolnik
16-07-2024, 07:12
Jakie trzeba mieć wzajemne układy, żeby ukrywać wydatki przed partnerką/partnerem.
Wygląda na to, że to dość częste i zawsze mnie to dziwiło.Oczywiście że tak i zgadzam się.
Znam gorsze przypadki, nie mówią ile zarabiają, ile dostali przelewu skumulowamego typu, podwyżka, wyrównanie, nadgodziny itp bo suma robi się zamiast wypłaty nie wiem tam 4 tys robi się 8 tys przelew.... I tajemnica.
Ja swojej żonie mówię wszystko co ile kosztuje, zna mnie, wie że wymieniam sprzęty dosyć często ale staram się kupować tanio i sprzedawać drogo he mocno nie marudzi...
O cenie Z8 też jej powiem :)
Spokojnie, masz czas. W upały trzeba uważać na ciśnienie, unikać niepotrzebnych emocji:mrgreen:
cz4rnuch
16-07-2024, 07:33
Jakie trzeba mieć wzajemne układy, żeby ukrywać wydatki przed partnerką/partnerem...
Przejrzałem sobie ten wątek i uważam, że nie ma co za bardzo z tego wyciągać jakichś wniosków na temat kondycji stosunków damsko-męskich. To po prostu takie wujkowe żarty na temat tego jak nędzna jest egzystencja usidlonego mężczyzny. Serio ktoś tu myśli, że żona kolegi nie ma dostępu do netu i nie może sobie sprawdzić ile w przybliżeniu kosztuje Z8? Pytanie retoryczne.
sokolnik
16-07-2024, 07:41
Przejrzałem sobie ten wątek i uważam, że nie ma co za bardzo z tego wyciągać jakichś wniosków na temat kondycji stosunków damsko-męskich. To po prostu takie wujkowe żarty na temat tego jak nędzna jest egzystencja usidlonego mężczyzny. Serio ktoś tu myśli, że żona kolegi nie ma dostępu do netu i nie może sobie sprawdzić ile w przybliżeniu kosztuje Z8? Pytanie retoryczne.No właśnie ona nie wie jaki to aparat a opakowanie tak odłożyłem że nie widać napisów Nikon Z8 he he wie że to Nikon, lepszy niż miałem ale... Chyba nic nie googlowała... Czeka aż sam jej powiem bo wie że jej powiem prawdę he widocznie aż tak bardzo nie przeżywa tego zakupu bo jakby przeżywała to by szukała paragonu, modelu i Ceneo.pl :D potem awantura szlaban na wzystko he
Powiem jej później [emoji14] dziś he to dobry dzień he
Nowa definicja udanego dnia- żona jeszcze nie poznała ceny Z8:twisted:
sokolnik
16-07-2024, 08:12
Nowa definicja udanego dnia- żona jeszcze nie poznała ceny Z8:twisted:Cena była bardzo niska czyli dobra.
Musiałem szybko reagować bo dostawy z Holandii są ograniczone jak za komuny
Musiałem szybko podejmować decyzje podczas rozmowy telefonicznej
Zmusili mnie, użyli zaawansowanych technik sprzedaży!
Przegrałem walkę ze sprzedawcą, jak mi przykro teraz, serio kochanie.
Dobrze byłoby ten tekst przećwiczyć przed zdjęciem małżonki.
I zawsze, w najgorszych momentach wiedz, że masz wsparcie kolegów z forum :)
sokolnik
16-07-2024, 08:35
"aaa bo wzięli mnie z zaskoczenia..." (Chłopaki nie płaczą)
Zaskoczyli mnie i tak trochę było, że powiedziałem Ok, biorę a po rozłączeniu się... KurAa lekko przegiąłem chyba [emoji1]
No pacz_pan, a ja myślałem, że chodzi o post #23...
Nie chodzi o ten post, bo chodzi o mój post ;) Ja sam to zasugerowałem w tamtym żarcie - post #22.
Przyznaję, żart nie jest wymyślony przeze mnie. Podkradłem go.
Sytuacja wypisz-wymaluj ;)
81360
No no :D
Przed zakupem:
81365
[...]To po prostu takie wujkowe żarty na temat tego jak nędzna jest egzystencja usidlonego mężczyzny. [...]
Wydawało mi się, że nie trzeba tego pisać wprost. Może to było błędne wyobrażenie.
Zaskoczyli mnie i tak trochę było, że powiedziałem Ok, biorę a po rozłączeniu się... KurAa lekko przegiąłem chyba [emoji1]
Cieszy? Cieszy. Żona pewnie w środku też się cieszy z Twojego szczęścia. Może nawet nie będzie potrafiła tego okazać.
My się tu głupio podśmiewamy, a sytuacja jest naprawdę poważna i nie do pozazdroszczenia :shock:
... żartowałem :mrgreen:
Ps. Żona też się cieszy, tylko jeszcze o tym nie wie ;)
sokolnik
16-07-2024, 09:11
Żona podnerwiona chodzi bo
Kupiłem nowy aparat
I nie chce powiedzieć ile kosztował
Ale od soboty oswaja się z tą myślą że było drogo... Nie wie tylko jak drogo [emoji1]
chemik74
16-07-2024, 10:03
Taki luźne skojarzenie - jeżeli nie powiesz dobrowolnie to żona zatrudni tych panów:
https://www.youtube.com/watch?v=t6qDEidleqg
sokolnik
16-07-2024, 10:08
Jakby ktoś chciał kupić ładnego Z6 II przebieg ok 15 tysięcy zdjęć to zapraszam :) jeszcze rok gwarancji :)
Żona podnerwiona chodzi bo
Kupiłem nowy aparat
I nie chce powiedzieć ile kosztował
Ale od soboty oswaja się z tą myślą że było drogo... Nie wie tylko jak drogo [emoji1]. Być może to ten moment, gdy dowiadujesz się, kim jesteś i co Ci wolno.:mrgreen:
chemik74
16-07-2024, 10:47
. Być może to ten moment, gdy dowiadujesz się, kim jesteś i co Ci wolno.:mrgreen:
Zasadniczo wolno wszystko (oczywiście w granicach wyznaczonych przez żonę).
Zasadniczo wolno wszystko (oczywiście w granicach wyznaczonych przez żonę).
No właśnie. Pierw słyszysz, że w łóżku nie ma żadnych ograniczeń, a później się zaczyna "z chipsami nie wolno" itp ;)
sokolnik
16-07-2024, 13:42
Powiedziałem żonie jak niosła talerz pożywnej zupki :)
Mówię tak
Trzymasz zupę?
Noo (idzie powoli z kuchni)
Za aparat dałem 16 tys
Pokiwała głową z zachwytu i mówi
No no wiedziałam wiedziałam
Dobrze ja też sobie kupię futro za 15 tys i Ci nie powiem nie będę się z Tobą konsultowała
A ja na to
Kupuj, tylko jakieś ładne było, porządne :D
Jakiś poszło, zupa nie wylana, talerze nie pobite... Eee nudy liczyłem na jakąś akcje :D
To jest sposób, przetrzymać 3 dni i wtedy to już na spokojnie można mówić wszystko [emoji854]
brzezior
16-07-2024, 14:45
A kto je zupkę przed południem? :)
sokolnik
16-07-2024, 14:50
A kto je zupkę przed południem? :)Było coś koło 13 także po południu :) moje dzieci jedzą zupke więc żonka i ja też :)
Jakby ktoś chciał kupić ładnego Z6 II przebieg ok 15 tysięcy zdjęć to zapraszam :) jeszcze rok gwarancji :)
Od Ciebie nie ma szans, bo będzie drogo :twisted:
Powiedziałem żonie jak niosła talerz pożywnej zupki :)
Mówię tak
Trzymasz zupę?
Noo (idzie powoli z kuchni)
Za aparat dałem 16 tys
Pokiwała głową z zachwytu i mówi
No no wiedziałam wiedziałam
Dobrze ja też sobie kupię futro za 15 tys i Ci nie powiem nie będę się z Tobą konsultowała
A ja na to
Kupuj, tylko jakieś ładne było, porządne :D
Jakiś poszło, zupa nie wylana, talerze nie pobite... Eee nudy liczyłem na jakąś akcje :D
To jest sposób, przetrzymać 3 dni i wtedy to już na spokojnie można mówić wszystko [emoji854]
Wybrałeś bezpieczny moment. Nie ryzykowałeś niepotrzebnie jak trzymała nóż w dłoni ;)
Od Ciebie nie ma szans, bo będzie drogo :twisted:
Dorzuci talerz pożywnej zupki :)
Możliwa też wymiana na futro.
Wybrałeś bezpieczny moment.
Czy ja wiem? Dostać gorącą zupą to też nic przyjemnego...
Możliwa też wymiana na futro.
Ale futra się niemodne, nie eko i w ogóle be...
Było coś koło 13 także po południu :) ...
Doceńmy relację live :)
Niech kupuje nowe futro, pod warunkiem że sprzedaż starego sfinansuje te 30-40% ceny. Masz argument:idea:
sokolnik
16-07-2024, 17:54
Doceńmy relację live :)
Niech kupuje nowe futro, pod warunkiem że sprzedaż starego sfinansuje te 30-40% ceny. Masz argument:idea:
ooo właśnie :D
Z6 II już prawie sprzedany także spoko :p dogadane niedługo będzie sprzedaż :p myślę w ciągu 30 min może godziny
Nie chcę krakać, ale jak dziś i jutro wszystko będzie dobrze, to wcale nie znaczy, że ten z8 nie zostanie kiedyś wyciągnięty jako ostateczny argument w dyskusji :) Bądź czujny ;)
Wind Mill
16-07-2024, 19:04
...Bądź czujny ;)
Ale co, ma nie spać przez 30 lat? W 2055 straci czujność, odpuści a tu nagle bach! "A w lipcu 2024...." :mrgreen:
Edyta: 2024 + 30 << 2075 :mrgreen:
Czas stępi ostrze tego topora, ale będzie długo wisiał nad głową :evil:
Czas stępi ostrze tego topora, ale będzie długo wisiał nad głową :evil:
Tzw. oczekiwanie na nieuniknione ;)
81370
sokolnik
17-07-2024, 10:40
Nie najgorzej
Z6 II sprzedane dziś wysyłka
Żona jakby spokojniejsza :D
Dokonałeś właściwego wyboru. Jednak towarzyszące temu obawy i lęki to czas na umocnienie swojej pozycji a być może kontynuację zmian. :lol:
chemik74
17-07-2024, 11:57
W lipcu gwiazdy będą Ci sprzyjać, po chwilowych zawirowaniach nadejdzie wreszcie upragniony spokój - żona przestanie się odzywać
Finanse
Od lipca nie będziesz się musiał martwić pieniędzmi...
Nie najgorzej
Z6 II sprzedane dziś wysyłka
Żona jakby spokojniejsza :D
To jeszcze golf "pod młotek" i będziesz dla niej bohaterem ;)
sokolnik
17-07-2024, 12:09
To jeszcze golf "pod młotek" i będziesz dla niej bohaterem ;)Akurat Golf Nam pasuje niczego lepszego aktualnie nie potrzebujemy :) mógłby być większy bagażnik ale dajemy radę he
Trochę w niego ostatnio wsadziłem więc teraz trzeba pojeździć [emoji854]
Ale nikona D8 wozić golfem... :-P
sokolnik
17-07-2024, 12:20
Ale nikona D8 wozić golfem... :-PD8 nie ma jeszcze he he noo Z8 trochę pojeździ np w pt i sb teraz [emoji23]
ups... tak myślałem o Z8 oczywiście :)
sokolnik
18-07-2024, 10:02
O takich pierdołach akcesoriach jak grip MB-N12 za 1800 zł to żonie nie będę mówił, przecież to taka tam niska kwota względem ceny Z8 że nie będę jej zajmował tym głowy.
Prawda chłopaki? :)
Powiesz, że było w komplecie z Z8 ;)
sokolnik
18-07-2024, 10:31
Powiesz, że było w komplecie z Z8 ;)Nie zauważy już tego, pudełko do piwnicy, nowy grip zastąpi stary grip z Z6 II w plecaku.. Plan doskonały [emoji854]
W tym przypadku tak zrobię... Przecież nie chce dla niej dodatkowego stresu, dbam o nią.
Kojocisko
18-07-2024, 10:42
Ja sobie spokój zapewniam w inny sposób. Od zawsze mamy z żoną jeden rachunek bankowy, na który wpływają pensje i inne dochody. I nasze karty są do niego podłączone.
Cokolwiek wydam, widać. Ale przy większych wydatkach, jednak uprzedzam, podkreślając jak racjonalny i okazyjny jest dany zakup :-).
sokolnik
18-07-2024, 10:46
Ja sobie spokój zapewniam w inny sposób. Od zawsze mamy z żoną jeden rachunek bankowy, na który wpływają pensje i inne dochody. I nasze karty są do niego podłączone.
Cokolwiek wydam, widać. Ale przy większych wydatkach, jednak uprzedzam, podkreślając jak racjonalny i okazyjny jest dany zakup :-).I pewny jesteś że żona nie ma drugiego rachunku indywidualnego w innym banku? :)
My z żoną mamy oddzielne konta osobiste z czasów studenckich jeszcze bym to tak nazwał. Co nie znaczy że żona nie wie jaki mamy stan oszczędności albo jakie mamy wydatki. Rozmowa. Zaufanie. Ja ledwo ogarniam swoje konta w 2 bankach a co dopiero jeszcze konto wspólne z wydatkami żony, allegro, ciuchy jakieś... Po co mam widzieć ile ona wydaje, się stresować? :) ale już o gripie nie bede jej wspominać, muszę mieć słodka tajemnicę [emoji854] może się nie kapnie [emoji854]
Przecież nie chce dla niej dodatkowego stresu, dbam o nią.
No pewnie, pewnie. Trzeba jeszcze się cały czas pilnować, aby się nie przejęzyczyć ;)
https://www.youtube.com/watch?v=KD4ElFb0QlA&ab_channel=damiannowak
nie znaczy że żona nie wie /.../ jakie mamy wydatki. Rozmowa. Zaufanie.
o gripie nie bede jej wspominać, muszę mieć słodka tajemnicę może się nie kapnie
Interesująca logika.
sokolnik
18-07-2024, 13:14
Powiedziałem że sprzedałem stary, że kupiłem nowy... Tylko delikatnie się wnerwiła :) ale mówię taka wymiana po prostu bon 900 zł miałem na allegro i 900 uzyskałem ze sprzedaży gripa Z6 II właśnie się sprzedał, idealnie [emoji1]
A daj spokój, gripem bym sobie głowy nie zawracał. Sprzedałbym stary, kupił nowy i się nie spowiadał. Bez przesady. Taki Z8 to jednak jest jakieś obciążenie, chociaż zależy dla kogo oczywiście, no ale przyjmijmy, że jest. Jak kupowałem GFXa, a w zasadzie wymieniałem, bo cały wówczas mój sprzęt poszedł pod młotek, to faktycznie doradzałem się żony, żeby spojrzała chłodnym, obojętnym na sprzęt foto okiem czy robię dobrze. A inne rzeczy typu G80, G9, które brałem przez Allegro pay... Nawet nie zauważyła... A jeszcze o Canonie RP i obiektywach (niektórych) do niego wspomniałem, typu RF 24-105 f/4 L bo to drogie, a tak? Nawet nie zauważa, tak interesuje się moim hobby.... :mrgreen: Jak sobie uskładam, to sobie kupuję, rodzina głodna i goła nie chodzi, tak więc... Ja w torebki, buty i szmaty nie wnikam. Ma ochotę, proszę bardzo. Życie jest za krótkie, żeby wszystkiego sobie odmawiać.
Wybaczcie, ale czytając ten wątek, wysłał, bym Was na obóz przetrwania a żonom doradził zmianę partnerów.:lol:
Wreszcie głos prawdziwego twardziela i jakże cenne porady ;)
Wreszcie głos prawdziwego twardziela i jakże cenne porady ;)
"Łobuz kocha najbardziej" ;)
Skoro Jurek zaczął, to się wtrącę, że czytam Wasze wypowiedzi, jakbym słuchał ludzi z pokolenia moich rodziców ( a po pięćdziesiątce jestem).
Małżeństwo jako zestaw gierek, układzików, potyczek i przeciwstawieństw, a nie przyjaźni, partnerstwa i szczerości.
Po prostu mnie to dziwi.
Wydawać by się mogło, że to, co napisał Kojot jest w dzisiejszych czasach normą i oczywistością.
A tu jednak zaskoczenie.
sokolnik
18-07-2024, 19:58
Wydawać by się mogło, że to, co napisał Kojot jest w dzisiejszych czasach normą i oczywistością.
A tu jednak zaskoczenie.
chyba było w poprzednim wieku :D
teraz jest indywidualizm, przyzwyczajenia, a nie zmiany "bo wypada" itp... Każdy ma inną sytuację i nie wnikam, nawet nie chce wnikać bo to nie moja sprawa. Wątek raczej humorystyczny pół żartem pół serio, kto chce to pisze jak ma u siebie - ja nie oceniam - i to najlepsze wyjście - najkulturalniejsze na pewno :p To nie konkurs na NajlepszeMałżeństwo :p
Kojocisko
18-07-2024, 20:23
....Wydawać by się mogło, że to, co napisał Kojot jest w dzisiejszych czasach normą i oczywistością.
Oj kolega nie ma młodszych znajomych. Moim zdaniem to teraz unikalny model, także z powodu późniejszego zawierania związków i wchodzenia w nie z bagażem doświadczeń.
A już zupełnie nie spotykany w "drugich" związkach.
Ja sobie w małżeństwie innego modelu nie wyobrażam, ale w żaden sposób nie oceniam osób stosujących inny model. My po prostu dosyć wcześnie zaczęliśmy wspólne życie i do wszystkiego dochodziliśmy wspólnie.
brzezior
18-07-2024, 22:26
Poczułem się staro... Ja też z klubu tych, co najpierw uzgadniają, a potem kupują. Ostatnio kupiłem D850 i chyba nie mógłbym się cieszyć, gdyby stała za tym tajemnica ukrytych kosztów. Ale w tym wypadku, chyba ile związków, tyle rozwiązań.
Kojocisko
18-07-2024, 22:47
Jednak pamiętajmy, że sokolnik kupił narzędzie pracy. Jak ja kupuję sprzęt foto, to to jest czyste przepier..nie pieniędzy.
A kolega tym sprzętem zarabia. I nie chciałbym, żeby czuł się krytykowany. Ich związek, ich zasady, inne pokolenie. A dzieciom pewnie nic nie brakuje.
Skoro Jurek zaczął, to się wtrącę, że czytam Wasze wypowiedzi, jakbym słuchał ludzi z pokolenia moich rodziców ( a po pięćdziesiątce jestem).
Małżeństwo jako zestaw gierek, układzików, potyczek i przeciwstawieństw, a nie przyjaźni, partnerstwa i szczerości.
Po prostu mnie to dziwi.
A tu jednak zaskoczenie.
Moja koleżanka też tak myślała. Ale pewnego dnia dostała mailem pozew rozwodowy od swojego męża, podliczył ją nawet ile jest mu winna po ponad 20 latach małżeństwa i wychowaniu 2 synów ;)
Ps. Nie w PL, choć koleżanka Polka.
Pps. Nie bierzcie wszystkiego tu poważnie i dosłownie, naprawdę ze stereotypów też można się trochę podśmiać :)
Moja koleżanka też tak myślała. Ale pewnego dnia dostała mailem pozew rozwodowy od swojego męża, podliczył ją nawet ile jest mu winna po ponad 20 latach małżeństwa i wychowaniu 2 synów ;)
Ps. Nie w PL, choć koleżanka Polka.
A taki dobry chłopak był. Dzień dobry na klatce zawsze mówił.
sokolnik
19-07-2024, 09:03
Jednak pamiętajmy, że sokolnik kupił narzędzie pracy. Jak ja kupuję sprzęt foto, to to jest czyste przepier..nie pieniędzy.
A kolega tym sprzętem zarabia. I nie chciałbym, żeby czuł się krytykowany. Ich związek, ich zasady, inne pokolenie. A dzieciom pewnie nic nie brakuje.Dokładnie [emoji2]
Ja nie czuje się krytykowany, żona nie krytykuje bo widzi co się dzieje. Ja nie jeżdżę z Z8 na ptaszki bo wtedy żona by te Z8 wyrzucila na asfalt z balkonu [emoji2]
Dzieci małe nic im nie brakuje, ja w ich wieku to mogłem pomarzyć o takim "życiu" chociaż jak na wczesne lata 90 mi też nic nie brakowało od życia... Po prostu teraz takie czasy że mamy smartphony, duże tv na ścianie, wakacje porządne, samochody itp... Po prostu wygody vs poziomu życia w latach 90... Ale nie o tym wątek o moich dzieciach, wakacje mają 2 msc :)
Dziś przychodzi grip do paczkomatu w sumie to powinien niedługo być, po południu drzemka i Z8 zabieram na robotę, co by nie myślał że będzie miał lekko więc... Chociaz dla Z8 a dokładnie AF to bułka z masłem... No zobaczymy, tak ludzie zachwalali ten AF w Z8... Już ustawiłem sobie 3D Tracking pod przyciskiem funkcyjnym, także powinno być spoko he
Odnośnie baterii to narazie dużo zabawy na ekranie, ustawienia, podgląd... Ale 300 zdjęć i 30% baterii zostaje [emoji854] więc grip potrzebny. Z6 II z gripem mnie wkurzał, zobaczymy jak bedzie tu.. W sensie spust na gripie mi się włączał przypadkowo... W D750 z gripem tego nie miałem, spust był jakoś w innym miejscu chyba [emoji2]
Żeby lekko nie było dla Z8 i dla mnie, to jutro powtórka roboty, nawet dobrze, porządna dawka testów [emoji2]
Dam znać jakby kogoś ciekawiło [emoji2]
sokolnik, jak większość tu zauważyła jesteś wspaniałym mężem, ojcem i dobrym człowiekiem. Życzę Ci wiele radości z dokonanego zakupu i niesamowitych zdjęć. Pozdrawiam serdecznie.
sokolnik, jak większość tu zauważyła jesteś wspaniałym mężem, ojcem i dobrym człowiekiem. Życzę Ci wiele radości z dokonanego zakupu i niesamowitych zdjęć. Pozdrawiam serdecznie.
Ale ten obóz przetrwania dalej sponsorujesz czy już nie? Bo na PW robi się już pokaźna lista chętnych. Część nawet zgadza się na to doradzenie zmiany partnerów, jeśli to wymóg konieczny oczywiście.
sokolnik
19-07-2024, 14:33
Jest gripex :)
No ładny ładny tylko czemu taki drogi[emoji780] w tej cenie to powinny być 2 akumulatory albo chociaż jeden :/
Kojocisko
19-07-2024, 14:51
A widziałeś tanie firmowe akcesoria do topowych puszek? A nawet nie topowych?
Jestem ciekawy czy uznasz, że 46mpx wnosi coś do twojej pracy. Bo że AF coś wniesie, to jestem przekonany.
Dla mnie póki co grip i 46mpx - to dwie rzeczy których póki co absolutnie nie lubię. Z 46mpx może się jeszcze polubię, z gripem raczej nie.
sokolnik
19-07-2024, 14:59
A widziałeś tanie firmowe akcesoria do topowych puszek? A nawet nie topowych?
Jestem ciekawy czy uznasz, że 46mpx wnosi coś do twojej pracy. Bo że AF coś wniesie, to jestem przekonany.
Dla mnie póki co grip i 46mpx - to dwie rzeczy których póki co absolutnie nie lubię. Z 46mpx może się jeszcze polubię, z gripem raczej nie.Często kropuje, może nie mocno ale jednak.
Grip mam od lat, bardzo pomaga bo robie dużo zdjęć pionowych także dobry pewny chwyt tak drogiego sprzętu to też zaleta. 2 aku też zaleta bo podobno bateria w Z8 leci bardziej.
46 mln czy wnosi aż tak bardzo.... Się okaże. Wolałbym mniej ale co zrobić jak takie Z8 Z9 mają 45 mln pikseli.
Zf odpada. Nie jara mnie retro styl i mała puszka.
Z6 III odpada z uwagi na ekranik z którego korzystam. Chodzi o jego odchylanie góra/dół.
Matryca Z8/Z9 jest fenomenalna. Dzięki TicoRAW pliki nie są ogromne, wręcz będą podobnej wielkości co miałeś w Z6.
Te 45Mpx teraz mnie cieszą dużo bardziej niż 36 jak miałem D800.
To zdjęcie zostało zrobione Z9:
https://forum.nikoniarze.pl/threads/318125-Zosia/page2?p=4306032&viewfull=1#post4306032
Polecam zrobić crop 100% na oku z tak dużego kadru.
sokolnik
19-07-2024, 15:39
Faktycznie zbliżenie 100% na oko u moich dzieci robi wrażenie... Ostrość fenomenalna. Ze starej Nikonowskiej 85 1.8 G.
Ej kurde duży ten aparat teraz z gripem
Zaraz torbę będzie trzeba wymieniać bo mi się nowy układ/sposób transportu w głowie rodzi [emoji2] by gripa nie demontować i montować ciągle... Ehh
sokolnik
19-07-2024, 16:18
Większy od Z9 [emoji2]81398
Widzisz, było Z9 brać. :lol:
PS. Jak to wcięcie na gripie paskudnie wygląda.... WTF, Nikon, WTF...
W sumie.
Z8+grip ok. 18tys.
Z9 ok. 20 tys.
sokolnik
19-07-2024, 19:00
W sumie.
Z8+grip ok. 18tys.
Z9 ok. 20 tys.Z8 + grip wyszło 17 800 zł.
Z6 jednak 22 w oficjalnym sklepie Nikona o ile jest dostępny...
Także 3 a nawet 4 tys różnicy... W tym przedziale to już spora różnica... A np dodatkowy akumulator do z9 kosztuje oryginał 1300 zł hehe
Z8 + grip wyszło 17 800 zł.
Z6 jednak 22 w oficjalnym sklepie Nikona o ile jest dostępny...
Także 3 a nawet 4 tys różnicy... W tym przedziale to już spora różnica... A np dodatkowy akumulator do z9 kosztuje oryginał 1300 zł hehe
Jeśli ktoś używa przez większość czasu gripa to Z9 jest dużo lepszym wyborem. Atomowa bateria też robi dobrą robotę.
sokolnik
19-07-2024, 20:42
Jeśli ktoś używa przez większość czasu gripa to Z9 jest dużo lepszym wyborem. Atomowa bateria też robi dobrą robotę.Nie zawsze używam prywatnie... Na robocie używam ale wiesz... Ja lubię mieć 3 4 tys w kieszeni i wybór grip/bez grip :) przecież wiem że istnieje Z9 [emoji2]
Jeśli ktoś używa przez większość czasu gripa to Z9 jest dużo lepszym wyborem. Atomowa bateria też robi dobrą robotę.
Dokładnie, nie wspominając o dwóch kartach CFexpress.
Nie zawsze używam prywatnie... Na robocie używam ale wiesz... Ja lubię mieć 3 4 tys w kieszeni i wybór grip/bez grip :) przecież wiem że istnieje Z9 [emoji2]
Wiem, że wiesz. Piszę ogólnie. Z9 już poręczniejszym aparatem niż Z8 z gripem - oczywiście piszę o sobie.
Daj znać po robocie jak się spisał nowy nabytek.
sokolnik
19-07-2024, 21:11
Wiem, że wiesz. Piszę ogólnie. Z9 już poręczniejszym aparatem niż Z8 z gripem - oczywiście piszę o sobie.
Daj znać po robocie jak się spisał nowy nabytek.Dam znać, tylko nie wiem kiedy bo grafik napięty nie wiem kiedy siądę do zdjęć... Pewnie w niedzielę wieczorem koło 19
Dam znać, tylko nie wiem kiedy bo grafik napięty nie wiem kiedy siądę do zdjęć... Pewnie w niedzielę wieczorem koło 19
O plikach możesz powiedzieć później, po samej imprezie opisz swoje wrażenia ogólne względem Z6II.
Podpiąłeś już pod klawisz funkcyjny przywołanie funkcji fotografowania?
sokolnik
19-07-2024, 22:02
O plikach możesz powiedzieć później, po samej imprezie opisz swoje wrażenia ogólne względem Z6II.
Podpiąłeś już pod klawisz funkcyjny przywołanie funkcji fotografowania?Co podpiąłem [emoji2]? Jakie przywołanie [emoji2][emoji780]
Co podpiąłem [emoji2]? Jakie przywołanie [emoji2][emoji780]
No wciskasz i przywołujesz kogoś z Nikona. Siedzisz, a on pełni funkcję fotografowania. W pakiecie mini (Z6) tak nie było, teraz wchodzisz w pakiet premium ;)
sokolnik
19-07-2024, 22:24
No wciskasz i przywołujesz kogoś z Nikona. Siedzisz, a on pełni funkcję fotografowania. W pakiecie mini (Z6) tak nie było, teraz wchodzisz w pakiet premium ;)Nie wiem o co Ci chodzi ale 3D Traking ustawiłem pod jednym przyciskiem funkcyjnym [emoji2] wybierałem ustawiam mały punkcik, AF ON wciskam i śledzi [emoji2]eleganckie to zobaczymy jak się sprawdza w trudnych warunkach oświetleniowych [emoji2] dobra spadam bo się zbieram he
No wciskasz i przywołujesz kogoś z Nikona. Siedzisz, a on pełni funkcję fotografowania. W pakiecie mini (Z6) tak nie było, teraz wchodzisz w pakiet premium ;)
Czekaj, jak to działa? Znaczy, wciskam przycisk, zjawia się ktoś z Nikona i robi zdjęcia za mnie, a ja na weselu spokojnie wcinam schabowego?
sokolnik
19-07-2024, 22:29
Czekaj, jak to działa? Znaczy, wciskam przycisk, zjawia się ktoś z Nikona i robi zdjęcia za mnie, a ja na weselu spokojnie wcinam schabowego?Takie coś to chyba ma D6 za ponad 30 tysięcy... Taki średniak cenowy Z8 nie ma tego [emoji1]
sokolnik
20-07-2024, 11:18
pamiętajcie ustawić we wszystkich trybach A B C D albo U1 U2 U3 by zdjęcia były robione w NEFach :D
bo mi się włączył tryb C (którego nie używam. Używałem A B) i na koniec już ostatnie 15 zdjęć wyszło w JPG :D kto to wymyślił - taka puszka i ma opcje JPG - po co ? :D
Już ustawiłem wszędzie NEF :D żeby znowu się przypadkiem coś nie włączyło "samo" ok godz 2.15-2.30 :D
Czekaj, jak to działa? Znaczy, wciskam przycisk, zjawia się ktoś z Nikona i robi zdjęcia za mnie, a ja na weselu spokojnie wcinam schabowego?
Nie każdy stawia na rozwiązania AI ;)
W Canonie masz teraz Action Priority, w Nikonie Schabowy Priority ;)
pamiętajcie ustawić we wszystkich trybach A B C D albo U1 U2 U3 by zdjęcia były robione w NEFach :D
bo mi się włączył tryb C (którego nie używam. Używałem A B) i na koniec już ostatnie 15 zdjęć wyszło w JPG :D kto to wymyślił - taka puszka i ma opcje JPG - po co ? :D
Już ustawiłem wszędzie NEF :D żeby znowu się przypadkiem coś nie włączyło "samo" ok godz 2.15-2.30 :D
Zadowolony z przesiadki?
sokolnik
20-07-2024, 18:33
Zadowolony z przesiadki?
Na razie tak, większe body, lepszy chwyt itp. Brak blacklaga przy zdjęciach tylko takie krzy krzy przy zdjęciach [emoji2] jeszcze nie przejrzałem zdjęć z tego co widziałem na ekraniku to bardzo dobrze trafiał
A najlepiej to zrobić na jednym trybie podstawowe ustawienia i skopiować do pozostałych. Dopiero potem wprowadzać różnice ustawień w razie potrzeby.
sokolnik
20-07-2024, 19:57
podświetlane przyciski super opcja której brak bolał po przesiadce na Z6II z D750, więcej przycisków których funkcje można poustawiać jak się chce - to takie na szybko odczuwalne zalety zmiany na wyższy model.
Przeglądam na szybko zdjęcia i jest naprawdę spoko, także myślę że się polubimy (jeszcze wczoraj wiadomo trochę zmieniałem tryby AF żeby wyczuć puchę, po testować z czystej ciekawości... - nowe auto też trzeba wyczuć :D
ISO 12800 testowałem :D no ziarno jest widoczne wtedy, fakt no ale dziwne jakby nie było widoczne :D
sokolnik
20-07-2024, 20:39
A najlepiej to zrobić na jednym trybie podstawowe ustawienia i skopiować do pozostałych. Dopiero potem wprowadzać różnice ustawień w razie potrzeby.Tak zrobiłem dzięki za pomysła :)
Człowiek zmęczony :)
Moja przyjęła to w miarę dobrze, tylko zapomniałem jej powiedzieć o Z 24-70 f/2.8... może nie zauważy :-)
sokolnik
20-07-2024, 22:27
Moja przyjęła to w miarę dobrze, tylko zapomniałem jej powiedzieć o Z 24-70 f/2.8... może nie zauważy :-)O Ty wariacie! Wariat kocha najbardziej [emoji1]
sokolnik
22-07-2024, 14:29
Generalnie jestem zadowolony bo lepiej trafiał na twarz Pani gdy tańczyła ale dalej na AF C wykrywanie twarzy/oka na szerokim polu potrafi zrobić nieostre zdjęcia gdy osoby stoją/pozują do zdjęcia... No sorry... Robić wtedy na AF S? Bo jakby cały czas AF ostrzy ja naciskam spust: yeb twarz nie ostra a Fotograf stoi, ludzie stoją ładnie prosto się uśmiechają...?np seria 5 zdjęć jedno po drugim a któreś tam nie ostre jest [emoji854] Nikon [emoji1] może to normalne na AF C? Czy ja zbyt wymagający jestem [emoji14]?
Ale generalnie używanie tej puszki to sama przyjemność i oczywiście więcej zdjęć jest ostrych, mniej materiału przyniosłem mimo elektronicznej migawki nie ma co jej żałować jak mechanicznej :)
sokolnik
28-07-2024, 02:50
Coś mi się wcisnęło i nie działa podgląd na żywo na ekranie...
Odchylam ekran i powinien się włączyć ekran z podglądem na żywo ale zamiast tego włącza się czarno białe menu z ustawieniami czasu ISO przesłony itp. To menu z przycisku chyba znaku zapytania.
Do tej pory było ok ale dziś podczas fotografowania się tak coś ustawiło i nie mogę wrócić do podglądu na żywo. LV w Video działa normalnie ale przełączając na tryb foto pokazuje się na ekranie właśnie to wspomniane menu :)
sokolnik
28-07-2024, 14:11
OK pomógł reset ustawień MENU :D LV działa jak wcześniej... przed resetem zapisałem ustawienia i je przywróciłem po resecie i dalej działa LV jak wcześniej... czyli co się zresetowało? :D
Jest Vello https://www.bhphotovideo.com/c/product/1789572-REG/vello_bg_n23_battery_grip_for_nikon.html
sokolnik
29-07-2024, 21:27
miałem dać znać odnośnie zmiany puchy
kolejny materiał w ciężkich warunkach (w sensie w tych samych gdzie robiłem zdjęcia D750 oraz ostatni rok Z6 II) i jest znaczna poprawa w kwestii AF i w ogóle ostrości zdjęć :D widać pierwszy weekend był zapoznawczy a teraz drugi weekend wyszedł o wiele wiele lepiej :) widać że potrzeba się zgrać, dopasować do puszki ;) zmienić ustawienia lekko, dopasować się do nowej "klawiszologi" :)
także jest bardzo zadowolony z tej puszki... pewnie jakbym miał Z 24-70 2.8S to by efekt był znacznie lepszy ale to co ja robię to mi i tak wystarczają obiektywy te które mam :) no może 50mm by się przydała :D
sokolnik
03-08-2024, 10:00
Zostawiłem plecak foto w aucie na noc :D u teścia spokój na wsi nic się nie stało [emoji2] auto podwoiło swoją wartość [emoji2] przez chwilę he ciepła sucha nocka także aparat nie miał najgorzej, nic mu nie jest :)
Marta Baranowska
05-09-2024, 20:12
Bardzo mi się spodobał tytuł wątku, śledziłam z zapartym tchem. A tu nie było żadnej akcji 🤣
A tak na poważnie, to dobrze że ja nie mam takich problemów i nie muszę się wysprzęglać nikomu ile hajsu na co wydaje 🤣
sokolnik
09-09-2024, 17:06
Bardzo mi się spodobał tytuł wątku, śledziłam z zapartym tchem. A tu nie było żadnej akcji ������
A tak na poważnie, to dobrze że ja nie mam takich problemów i nie muszę się wysprzęglać nikomu ile hajsu na co wydaje ������
wątek przekoloryzowany... każdy liczył nie wiem, na co, na rozwód małżeństwa? Powód? Mąż zmienił/kupił aparat :D
Sędzia:
- to ile aparatów fotograficznych ma mąż?!
Żona:
- jeden.
:grin:
żona już zapomniała o tym i już nie wspomina dawno bo widzi mój grafik foto :p :D
robin102
09-09-2024, 17:10
wątek przekoloryzowany... każdy liczył nie wiem, na co, ....
Ja tylko liczyłem na sprzedaż roweru elektrycznego i zakup fotograficznego aparatu elektrycznego, niech nawet Zet.
sokolnik
09-09-2024, 17:11
Ja tylko liczyłem na sprzedaż roweru elektrycznego i zakup fotograficznego aparatu elektrycznego, niech nawet Zet.
że co? :D
rower potrzebny :D
krzysztofz24
09-09-2024, 23:21
Sędzia:
- to ile aparatów fotograficznych ma mąż?!
Żona:
- jeden.
:grin:
Nie jeden, tylko kolejny!:grin:
sokolnik
06-11-2024, 17:35
Nigdy nie miałem 50mm... Nawet chyba w rękach nie miałem ale od dziś mam [emoji1] nawet dobra cena bo Nikon zrobił promocje to się skusiłem :)
Już się lubimy [emoji1] w sb przetestuję w trudnych warunkach [emoji1]
83598
Ten obiektyw żona też chłodno przyjęła ... no ale wytłumaczyłem to jej jakoś :D
robin102
06-11-2024, 18:18
Nigdy nie miałem 50mm... Nawet chyba w rękach nie miałem ale od dziś mam [emoji1] nawet dobra cena bo Nikon zrobił promocje to się skusiłem :)
Już się lubimy [emoji1] w sb przetestuję w trudnych warunkach [emoji1]
83598
Ten obiektyw żona też chłodno przyjęła ... no ale wytłumaczyłem to jej jakoś :D
Wróciłeś do korzeni i do prawdziwej fotografii. :) ....................... echhhhh fajnie tak
sokolnik
06-11-2024, 18:34
Wróciłeś do korzeni i do prawdziwej fotografii. :) ....................... echhhhh fajnie takA do tej pory byłem w fałszywej fotografii [emoji854][emoji780]
robin102
06-11-2024, 23:35
tak tak ;)
Nigdy nie miałem 50mm... Nawet chyba w rękach nie miałem ale od dziś mam [emoji1]
Miałeś w rękach a nawet przy oku, mam na to bezpośrednie dowody :D
sokolnik
06-11-2024, 23:55
Miałeś w rękach a nawet przy oku, mam na to bezpośrednie dowody :DA faktycznie mogło tak być [emoji1] tak krótko że wypadło z pamięci [emoji1]
No ale teraz będzie co tydzień w rękach a nawet wpięte do body [emoji1]