Zobacz pełną wersję : problem z obiektywem Nikkor 50 1.8 S
lordpablo
05-07-2024, 07:33
Dzień dobry,
Szukałem podobnego tematu na forum ale nie udało mi się znaleźć satysfakcjonującej odpowiedzi.
Po aktualizacji oprogramowania aparatu Z5 + oraz obiektywu Nikkor 50 1.8 S zdjęcia w ruchu wyglądają jak na załączonym przykładzie.
Próbowałem różnych zmian ustawień w aparacie ale finalnie zdjęcia nadal wyglądają tak że tło jest pochylone.
Czy macie pomysł co jest przyczyną? Jak przywrócić pierwotne oprogramowanie dla obiektywu?
81157
Wind Mill
05-07-2024, 08:08
Ja się nie znam, ale na moje 4 oczy to może być efekt rolling shutter.
Widać, że robisz panning (a dokładnie śledzisz poruszający się obiekt, do panningu trza by dłuższego czasu naświetlania), zatem z perspektywy aparatu porusza się tło.
Zapewne masz włączona elektroniczną migawkę, trza by się przełączyć na mechaniczną.
Czy macie pomysł co jest przyczyną? Jak przywrócić pierwotne oprogramowanie dla obiektywu?
Wyłącz cichą migawkę
sokolnik
06-07-2024, 11:31
Wyłącz cichą migawkęA jakby on fotografował Z8 albo z9 gdzie jest tylko elektroniczna migawka to jak uniknąć tego efektu? Zmienić aparat? :)
Wind Mill
06-07-2024, 11:43
A w Z8 czy w Z9 taki efekt występuje? :mrgreen:
Te dwa aparaty mają cokolwiek inną matrycę i elektronikę niż Z5. ;)
A jakby on fotografował Z8 albo z9 gdzie jest tylko elektroniczna migawka to jak uniknąć tego efektu? Zmienić aparat? :)
Z5 ma MEGA rolling shutter, z tej opcji trzeba bardzo świadomie używać, tylko wtedy gdy to konieczne, a i tak będą odrzuty
A jakby on fotografował Z8 albo z9 gdzie jest tylko elektroniczna migawka to jak uniknąć tego efektu? Zmienić aparat? :)
Z8 i Z9 mają podobny RS jak body z migawką mechaniczną o synchronizacji 1/250s
lordpablo
09-07-2024, 08:51
Dziękuję za odpowiedź sprawdzę czy to faktycznie w tym leży problem