Zobacz pełną wersję : Marketing Panasonic strzela sobie w kolano ...,a potem w drugie
Raport końcowy firmy Panasonic i przeprosiny: do promocji produktów wykorzystano 77 zdjęć stockowych, które nie zostały wykonane przy użyciu aparatu Panasonic
https://photorumors-com.translate.goog/2024/07/01/panasonic-final-report-and-apology-77-stock-photos-not-shot-with-panasonic-were-used-to-promote-products/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
Znaleziono osiem stron internetowych poświęconych aparatom z serii S, 17 obiektywom z serii S, sześć aparatom z serii G i 28 obiektywom z serii G, a także 18 innych produktów, które zostały wycofane ze względów technicznych lub które były sprzeczne z jedną lub obiema nowymi zasadami łącznie 77 stron produktów, które zostały zaktualizowane.
https://photorumors-com.translate.goog/2024/05/28/more-bad-news-for-panasonic-lumix-s9-product-page-controversy-and-the-use-of-stock-photos/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
Czy naprawdę brakowało Panasonica S9 ze względu na duży popyt?
https://photorumors-com.translate.goog/2024/06/23/was-the-panasonic-s9-really-in-short-supply-because-of-high-demand-the-camera-is-currently-sitting-in-stock-a-week-before-the-official-shipping-date/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
"Marketing Lumix ukarał mnie..."
https://youtu.be/_7c4ZbBzqK0?t=740
Od 12:20
https://youtu.be/_7c4ZbBzqK0?si=Tkwa9IZeI4281nXA&t=740
Gerald wystraszył się i już z Nikonem nie popełnił takiego błędu, bo tytuł filmu brzmi "Nikon Z6 III Review: Best in Class!" ;) ;) ;)
Tak serio to słabo to wygląda. paparapa, jako użytkownik Panasonica powinieneś wyrazić swój sprzeciw oficjalnym listem do centrali. Jam niegodny, bo nie posiadam body tej marki. W końcu
jestem już zmęczony wysłuchiwaniem w każdym możliwym miejscu takich samych "pochwalnych" hymnów na cześć wielkiego "szu". I nie ważne czy to N, C czy inne coś.
Trochę głupio wyszło, bo akurat wypłynęła sytuacja Panasonica, ale trzeba traktować wszystkich równo prawda?
Pytanie, czy Panasowi Lumix FZ80D się czkawką też nie odbije...
Aparat z 2017, z poprawionym EVF i wyświetlaczem, oraz dodanym USB-C z opcją ładowania, sprzedawany jako nowość...
$480 w USA.
cz4rnuch
02-07-2024, 22:42
Gerald wystraszył się i już z Nikonem nie popełnił takiego błędu, bo tytuł filmu brzmi "Nikon Z6 III Review: Best in Class!" ;) ;) ;)Mam pewien zgryz jeśli chodzi akurat o to wdeo. I nie chodzi o to, że z czymś tam się nie zgadzam albo, że nie lubię Geralda, bo akurat jego cenię na yt jak mało kogo. I najczęściej linkuję właśnie jego recki. Chodzi o wcześniejsze video, które podlinowano wyżej w tym temacie, a które właśnie odnosi się do związków branży aparatkowej i twórców video. Bo właśnie w tym video przestrzega twórców jak mi się zdaje dokładnie przed tym co sam zrobił w następnym video. A przestrzegał ich przed wysyłaniem video zaraz po embargo oraz tworzeniem materiałów po łebkach, gdzie nie da się wszystkiego przetestować dokładnie. W dodatku sprzętu przedprodukcyjnego. I co zrobił w swojej recenzji. Wrzucił ją zaraz po wygaśnięciu embargo, o evf przeczytał z kartki speckę, grzanie jak zrozumiałem sprawdził tylko w chłodnym domciu (uwierzcie, że potrafi robić to lepiej, co już nie raz pokazał :)) a autofokus sprawdził na swojej głowie podczas gadania :) I nie chodzi o to co z tych testów wyszło, ale że zrobił to w sposób jaki we wcześniejszym wideo napiętnował. Przynajmniej częściowo. Dlatego nie skreślam tego materiału, ale zaczynam się skłaniać ku myśli, że materiał wcześniejszy to był po części ulew i urażona duma. Oczywiście to tylko moje odczucia.
Tak serio to słabo to wygląda. paparapa, jako użytkownik Panasonica powinieneś wyrazić swój sprzeciw oficjalnym listem do centrali.Odnoszę wrażenie, że Panas trafił na jego (Geralda) miesiączkę i tak zareagował. Ale samo wideo to krytyka całej branży a nie tylko Panasa.
Ciekawy jest jeszcze jeden aspekt o którym wspomniał Capo. I wrzucił link odnośnie tego jak Panas marketingiem sztucznie kreuje popyt (w domyśle ceny). Ja o tym pisałem już dużo wcześniej tylko nie odnośnie samego Panasa, ale także Sony, Nikona i Canona. Ostatnio każda niemal premiera to nieustające przeprosiny, że się nie spodziewaliśmy aż takiego popytu i niestety nie mamy na stanie. A jak jest? Obawiam się, że to sztuczka całej branży bez wyjątku i trzeba na to patrzeć krytycznie, z niedowierzaniem. To oczywiście tylko poszlaki, ale obawiam się, że firmy znalazły kolejny sposób na sterowanie "niewidzialną ręką rynku" :)
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/branza/37873-aparat-niedostepny-z-powodu-duzego-zainteresowania-to-tylko-marketingowy-spin
Na optyczne były akcje, że ktoś się specjalnie rejestrował żeby przy premierze Sony przysrać nowemu modelowi
i przy okazji napisać odjechaną laurkę Panasowi.
Sporo lat temu było też hurtowe pisanie ocen użytkowników pod sprzętem Panasa.
Tu pisałem https://www.optyczne.pl/8611-news-VIII_Zlot_Czytelnik%C3%B3w_Optyczne.pl_rozpocz%C4% 99ty!.html#komentarze
OjTam
Dobrze,że choć to poprawili,
ale nowoczesna matryca 1/2.3'' ma 60 kl/s [foto] https://www.sony-semicon.com/en/products/is/camera/index.html
a nie 10.
Konkurencję to ma niewielką.
z 4K https://www.bhphotovideo.com/c/products/Point-Shoot-Digital-Cameras/ci/8612/N/4288586279?sort=PRICE_LOW_TO_HIGH&filters=fct_sensor-size_3087%3A1-2.3in%2Cfct_telephoto-35mm-equiv_4088%3A1008mm%7C1200mm%7C1248mm%7C1255mm%7C1 365mm%7C1560mm%7C960mm%2Cfct_video-resolution_2204%3A4k
FHD https://www.bhphotovideo.com/c/products/Point-Shoot-Digital-Cameras/ci/8612/N/4288586279?sort=PRICE_LOW_TO_HIGH&filters=fct_telephoto-35mm-equiv_4088%3A1008mm%7C1200mm%7C1248mm%7C1255mm%7C1 365mm%7C1560mm%7C960mm%2Cfct_video-resolution_2204%3Ahd-1080
+ekw. 2000mm i 3000mm https://www.bhphotovideo.com/c/products/Point-Shoot-Digital-Cameras/ci/8612/N/4288586279?sort=PRICE_LOW_TO_HIGH&filters=fct_sensor-size_3087%3A1-2.3in%2Cfct_telephoto-35mm-equiv_4088%3A2000mm%7C3000mm
Konkurencję to ma niewielką.
I cena nie bardzo odstaje, stąd napisałem, że "może się odbić czkawką", nie "odbije się czkawką".
Co do tego USB-C, to po prostu musieli, albo pa pa rynek EU.
EVF i wyświetlacz to dość narzucający się krok w przód.
To cena Pentax 17
-w którym nie ma ani technologii, ani wielu części.
Mam pewien zgryz jeśli chodzi akurat o to wdeo. I nie chodzi o to, że z czymś tam się nie zgadzam albo, że nie lubię Geralda, bo akurat jego cenię na yt jak mało kogo. I najczęściej linkuję właśnie jego recki. Chodzi o wcześniejsze video, które podlinowano wyżej w tym temacie, a które właśnie odnosi się do związków branży aparatkowej i twórców video. Bo właśnie w tym video przestrzega twórców jak mi się zdaje dokładnie przed tym co sam zrobił w następnym video. A przestrzegał ich przed wysyłaniem video zaraz po embargo oraz tworzeniem materiałów po łebkach, gdzie nie da się wszystkiego przetestować dokładnie. W dodatku sprzętu przedprodukcyjnego. I co zrobił w swojej recenzji. Wrzucił ją zaraz po wygaśnięciu embargo, o evf przeczytał z kartki speckę, grzanie jak zrozumiałem sprawdził tylko w chłodnym domciu (uwierzcie, że potrafi robić to lepiej, co już nie raz pokazał :)) a autofokus sprawdził na swojej głowie podczas gadania :) I nie chodzi o to co z tych testów wyszło, ale że zrobił to w sposób jaki we wcześniejszym wideo napiętnował. Przynajmniej częściowo. Dlatego nie skreślam tego materiału, ale zaczynam się skłaniać ku myśli, że materiał wcześniejszy to był po części ulew i urażona duma. Oczywiście to tylko moje odczucia.
No trochę w tym co piszesz może być racji. Też lubię jego materiały.
Odnoszę wrażenie, że Panas trafił na jego (Geralda) miesiączkę i tak zareagował. Ale samo wideo to krytyka całej branży a nie tylko Panasa.
Oczywiście, że całej branży. Nie neguję tego. Jednak akurat szambo się wylało przy sprawie Panasonica.
W sumie to nie tylko tej branży. Lubię kanał TechLipton, niby powinieneś wierzyć, że producent dał tylko do testów i nie ingeruje w wyniki oraz ocenę. Niby część rzeczy można zostawić po testach... To jednak troszkę może wpływać na ocenę produktów, może nawet nieświadomie.
Ciekawy jest jeszcze jeden aspekt o którym wspomniał Capo. I wrzucił link odnośnie tego jak Panas marketingiem sztucznie kreuje popyt (w domyśle ceny). Ja o tym pisałem już dużo wcześniej tylko nie odnośnie samego Panasa, ale także Sony, Nikona i Canona. Ostatnio każda niemal premiera to nieustające przeprosiny, że się nie spodziewaliśmy aż takiego popytu i niestety nie mamy na stanie. A jak jest? Obawiam się, że to sztuczka całej branży bez wyjątku i trzeba na to patrzeć krytycznie, z niedowierzaniem. To oczywiście tylko poszlaki, ale obawiam się, że firmy znalazły kolejny sposób na sterowanie "niewidzialną ręką rynku" :)
Jeszcze w czasie pandemii i zaraz po niej mogłem w to uwierzyć, bo faktycznie łańcuchy dostaw itp. Teraz jednak tak jak Ty mało w to wierzę.
Agresywność marketingu zależy od zarządzających w danym oddziale.
Podczas wprowadzania X-Pro1 Dyrektorem Marketingu i Sprzedaży Fujifilm na Polskę i Europę Środkową był pan który doświadczenie wcześniej zdobywał w firmie farmaceutycznej - :lol:
[metody aktywizowania lekarzy przeniósł na dziennikarzy foto.
Były wycieczki do Indii https://www.optyczne.pl/265.1-artyku%C5%82-Fujifilm_Exciting_Experience_-_Indie_2012_Wst%C4%99p.html
masa artykułów sponsorowanych i takie tam]
Nikt nie napisał prawdy że AF w X-Pro1 jest z głębokiej d...
[aktualizacje FW potem też nie dały rady]
Gerald wystraszył się i już z Nikonem nie popełnił takiego błędu, bo tytuł filmu brzmi "Nikon Z6 III Review: Best in Class!" ;) ;) ;)
Tak serio to słabo to wygląda. paparapa, jako użytkownik Panasonica powinieneś wyrazić swój sprzeciw oficjalnym listem do centrali. Jam niegodny, bo nie posiadam body tej marki. W końcu
Trochę głupio wyszło, bo akurat wypłynęła sytuacja Panasonica, ale trzeba traktować wszystkich równo prawda?
paparapa zmienił system na Panasa? Kiedy? To jest osoba która dawno temu na forum Olympusa namówiła mnie na Nikona, więc jestem w szoku :mrgreen:
- - - - kolejny post - - - - - -
Mam pewien zgryz jeśli chodzi akurat o to wdeo. I nie chodzi o to, że z czymś tam się nie zgadzam albo, że nie lubię Geralda, bo akurat jego cenię na yt jak mało kogo. I najczęściej linkuję właśnie jego recki. Chodzi o wcześniejsze video, które podlinowano wyżej w tym temacie, a które właśnie odnosi się do związków branży aparatkowej i twórców video. Bo właśnie w tym video przestrzega twórców jak mi się zdaje dokładnie przed tym co sam zrobił w następnym video. A przestrzegał ich przed wysyłaniem video zaraz po embargo oraz tworzeniem materiałów po łebkach, gdzie nie da się wszystkiego przetestować dokładnie. W dodatku sprzętu przedprodukcyjnego. I co zrobił w swojej recenzji. Wrzucił ją zaraz po wygaśnięciu embargo, o evf przeczytał z kartki speckę, grzanie jak zrozumiałem sprawdził tylko w chłodnym domciu (uwierzcie, że potrafi robić to lepiej, co już nie raz pokazał :)) a autofokus sprawdził na swojej głowie podczas gadania :) I nie chodzi o to co z tych testów wyszło, ale że zrobił to w sposób jaki we wcześniejszym wideo napiętnował. Przynajmniej częściowo. Dlatego nie skreślam tego materiału, ale zaczynam się skłaniać ku myśli, że materiał wcześniejszy to był po części ulew i urażona duma. Oczywiście to tylko moje odczucia.
Odnoszę wrażenie, że Panas trafił na jego (Geralda) miesiączkę i tak zareagował. Ale samo wideo to krytyka całej branży a nie tylko Panasa.
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/branza/37873-aparat-niedostepny-z-powodu-duzego-zainteresowania-to-tylko-marketingowy-spin
Mnie natomiast śmieszy jak facet kilka (kilkanaście?) razy żali się że nie poleciał sobie na koszt Panasa (a raczej jego klientów) do Japonii... no biedny ten influencer, wydawało mu się że jego opinia kogoś obchodzi a tu nagle olśnienie, że nie ma nic za darmo...
paparapa zmienił system na Panasa? Kiedy? To jest osoba która dawno temu na forum Olympusa namówiła mnie na Nikona, więc jestem w szoku :mrgreen:
Sugerujesz, że wsadził Cię na minę, a sam uciekł z tonącego statku? ;)
Doszedł chyba do wniosku, że trawa jest bardziej zielona u Panasonica i tam poszedł. Choć to tylko moje domysły, nie jest to oficjalne info :)
Nie skupiajmy się na tym co bym chciał, bo i tak nie dostane tego. Zwłaszcza od N.
Znalazł to czego szukał w innym systemie. Ja to popieram - bez szydery. Panasonic modelem S1 (nie wiem jaki model wybrał paparapa) pokazał, że też potrafi w FF. PSL dobrze się zapowiadało. Oby przetrwali cięższe chwile. Chyba 6 lat temu pokazali organiczną matrycę, jestem tego bardzo ciekawy.
Mnie natomiast śmieszy jak facet kilka (kilkanaście?) razy żali się że nie poleciał sobie na koszt Panasa (a raczej jego klientów) do Japonii... no biedny ten influencer, wydawało mu się że jego opinia kogoś obchodzi a tu nagle olśnienie, że nie ma nic za darmo...
Ja tak tego nie odbieram. Choć po części tak może być. Żali się raczej na patologię jaka się wytworzyła - nie mówisz w recenzjach tylko dobrze, to nie dostajesz sprzętu do testów. YT w głównej mierze kiedyś opierał się na tej rzetelności, bo kanały nie były sponsorowane, nie było lokowania produktu.
Panasonic zrealizował marzenie paparapa
o wyjeździe do Japonii i Gerald został w domu.
:lol:
Połączyłem tylko kropeczki.
paparapa
03-07-2024, 20:05
@paparapa (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=80525) zmienił system na Panasa? Kiedy? To jest osoba która dawno temu na forum Olympusa namówiła mnie na Nikona, więc jestem w szoku :mrgreen:
m_a_g czytanie lub słuchanie innych ludzi może spowodować przekłamanie lub wprowadzenie w błąd.
Nic nie zmieniłem.
Kupiłem sobie dla draki S5II, i bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.
Fajna puszka. Fajne kolory w JPGu.
Wielokrotnie lepiej spisał się od N jeśli chodzi AF czy śledzenie. Konkretnie fotografowałem małe ptaki baraszkujące między gałęziami.
Owszem ergonomia jest gorsza niż w N. Są rzeczy do których trudno się przyzwyczaić
fotografując nikonami, ale da się z tym żyć. Zresztą częściej ostatnio sięgam po P niż N.
Niestety też P szybciej zjada baterię. :)
m_a_g czytanie lub słuchanie innych ludzi może spowodować przekłamanie lub wprowadzenie w błąd.
m_a_g Cię posłuchał, a teraz piszesz, że to może spowodować wprowadzenie w błąd?
Żartuję oczywiście. Nie bierz tego na poważnie.
Wielokrotnie lepiej spisał się od N jeśli chodzi AF czy śledzenie. Konkretnie fotografowałem małe ptaki baraszkujące między gałęziami.
Owszem ergonomia jest gorsza niż w N. Są rzeczy do których trudno się przyzwyczaić
fotografując nikonami, ale da się z tym żyć. Zresztą częściej ostatnio sięgam po P niż N.
Nikon pokpił sprawę AF w Z6II. Odnoszę wrażenie, że nie wykorzystali potencjału dwóch procesorów.
Kolekcjoner
03-07-2024, 20:35
Ptaszki ćwierkają że niestety w Panasie już zapadła decyzja o pozbyciu się działu foto. Kwestia tylko jak i kiedy. Nie sądzę żeby to były sprawy związane z jakimś fakapem marketingowców. Nie takie rzeczy przechodziły. Zwyczajnie rynek się skurczył, a perspektywy powiększenia udziałów w sprzedaży spadły do zera. Jak to chłodno ocenić to ja się nie zdziwię jak nie będą długo zwlekać z ogłoszeniem takiej decyzji. Jedyne co może ich jeszcze powstrzymywać to czy znajdzie się ktoś chętny na odkupienie.
Może Sigma? Albo DJI? Sami nie bardzo z puszkami stoją, a są w L-mount Alliance, więc...
Gdyby Panas się zwinął, z LMA może być krucho...
Ptaszki ćwierkają że niestety w Panasie już zapadła decyzja o pozbyciu się działu foto. Kwestia tylko jak i kiedy. Nie sądzę żeby to były sprawy związane z jakimś fakapem marketingowców. Nie takie rzeczy przechodziły. Zwyczajnie rynek się skurczył, a perspektywy powiększenia udziałów w sprzedaży spadły do zera. Jak to chłodno ocenić to ja się nie zdziwię jak nie będą długo zwlekać z ogłoszeniem takiej decyzji. Jedyne co może ich jeszcze powstrzymywać to czy znajdzie się ktoś chętny na odkupienie.
Oby tylko nie Ricoh ;)
Jeśli to prawda to może Sigma i Leica się razem skuszą.
//edit
Zapomniałem, że jest jeszcze Samyang w LMA. Wydaje się, że każdemu z wymienionych wcześniej, włącznie z DJI, będzie zależało na tym, aby Panasonic się nie wykruszył.
W wywiadzie Prezes Sigma cieszył się małością firmy i niezależności.
Słabo się orientuję -czy Chińczycy kupili jakąś markę elektroniczną żeby potem pod nią produkować :?:
-Smartfony ich to własne marki.
Oni chyba tak nie robią w elektronice -jak np. Sony
+Ericsson -telefony
+Konica-Minolta -aparaty z wym. optyką...
Zapomniałem, że jest jeszcze Samyang w LMA. Wydaje się, że każdemu z wymienionych wcześniej, włącznie z DJI, będzie zależało na tym, aby Panasonic się nie wykruszył.
Było do przewidzenia na dłuższą metę. Rynek kurczy się coraz bardziej, Panasonic nie ma możliwości dogonić innych w tym, na czym się zarabia. Wchodzić w jakąś niszę, superzoomy? Nie bardzo. To jest twardy biznes i ma inne działy, gdzie są pieniądze. Sentymenty klientów nie mają znaczenia, bo i tak nie kupią więcej. Opinie kooperantów w LMA tak samo, bo oni martwią się o własną sprzedaż. Cóż, życie to nie bajka...
Swoją drogą, ciekawe kto następny?
W wywiadzie Prezes Sigma cieszył się małością firmy i niezależności.
Słabo się orientuję -czy Chińczycy kupili jakąś markę elektroniczną żeby potem pod nią produkować :?:
-Smartfony ich to własne marki.
Oni chyba tak nie robią w elektronice -jak np. Sony
+Ericsson -telefony
+Konica-Minolta -aparaty z wym. optyką...
Piszę z pamięci, mogę coś pomieszać. Jak coś to mnie poprawcie.
Motorola przejęta chyba przez Lenovo?
Coś mi świta, że DJI nabył strategiczny pakiet udziałów w Hasselbladzie.
Sugerujesz, że wsadził Cię na minę, a sam uciekł z tonącego statku? ;)
Absolutnie nie. To właśnie paparapa swego czasu podrzucił mi pomysł na Z9 + 500 f5.6 PF, kiedy szukałem czegoś lekkiego ale lepszego od Olympusa 1MX z 300f4 PRO.
Gdyby nie on zupełnie nie przyszłoby mi to do głowy, bo w owym czasie zupełnie nie interesowałem się Nikonami, a dzięki niemu wszedłem w system i z w/w zestawu jestem niesamowicie zadowolony.
- - - - kolejny post - - - - - -
Nic nie zmieniłem.
No i super, gratuluję zakupu.
To że AF lepiej się spisuje niż w Z6II /Z7II (bo takie zdaje się posiadasz) to nic dziwnego, ale to już dawno ustaliliśmy :-) Mój Z7II leży w szafie i zbiera kurz... znaczy, tfu, hoduje grzyba :-)
Absolutnie nie. To właśnie paparapa swego czasu podrzucił mi pomysł na Z9 + 500 f5.6 PF, kiedy szukałem czegoś lekkiego ale lepszego od Olympusa 1MX z 300f4 PRO.
Gdyby nie on zupełnie nie przyszłoby mi to do głowy, bo w owym czasie zupełnie nie interesowałem się Nikonami, a dzięki niemu wszedłem w system i z w/w zestawu jestem niesamowicie zadowolony.
Napisałem tak, bo pewnie paparapa miał mnie na myśli, że to ja wprowadzam w błąd, choć przecież nigdzie bezpośrednio nie napisałem, że zmienił system. Skoro jednak napisał "Nie skupiajmy się na tym co bym chciał, bo i tak nie dostane tego. Zwłaszcza od N." i "częściej ostatnio sięgam po P niż N." to chyba kolejne kroki nie będą w kierunku Nikona.
To tak gwoli wyjaśnienia. Sorry za offtop.
Panasonic ma 17 obiektywów FF, o nowych aparatach S1, S1H i S1R nie słychać
-ograniczył się do dwóch modeli w trzech ubrankach [S9, S5 II i S5 IIx] ?
w m4/3 ma dwa nowe modele -najwyższe, https://www.dpreview.com/products/search/cameras#criterias=SpecsCoreParams%2CBrand%2CSpecsS ensorSize¶mSpecsCoreParamsBodyType=RangefinderStyleMirro rless%2CSLRStyleMirrorless¶mBrand=Panasonic¶mSpecsSensorSize=FourThirds resztę chyba pogrzebał,
a w obiektywach m4/3 po raz drugi odgrzewa stare kotlety https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=panasonic_leica_dg_25_1p4_ii_asph&products=panasonic_25_1p4&products=panasonic_14-140_3p5_5p6_ii_asph_ois&products=panasonic_14-140_3p5-5p6&products=panasonic_leica_12-35_2p8_asph_power_ois&products=panasonic_x_12-35_2p8&products=panasonic_35-100_2p8_ii&products=panasonic_35-100_2p8&products=panasonic_100-300_4-5p6_ii
Panasonic ma 17 obiektywów FF, o nowych S1, S1H i S1R nie słychać,
w m4/3 ma dwa nowe modele -najwyższe, resztę chyba pogrzebał,
a w obiektywach m4/3 po raz drugi odgrzewa stare kotlety https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=panasonic_leica_dg_25_1p4_ii_asph&products=panasonic_25_1p4&products=panasonic_14-140_3p5_5p6_ii_asph_ois&products=panasonic_14-140_3p5-5p6&products=panasonic_leica_12-35_2p8_asph_power_ois&products=panasonic_x_12-35_2p8&products=panasonic_35-100_2p8_ii&products=panasonic_35-100_2p8&products=panasonic_100-300_4-5p6_ii
Mieli dużą rzeszę klientów filmujących. Czyżby m4/3 traciło też i tutaj na rzecz innych marek?
Panasonic ma 17 obiektywów FF,
I całą resztę z L-mount, nie muszą się śpieszyć.
o nowych aparatach S1, S1H i S1R nie słychać
-ograniczył się do dwóch modeli w trzech ubrankach [S9, S5 II i S5 IIx] ?
Były ploty o S1HII/S1RII na jesień, ale teraz może z tym różnie być...
Wind Mill
03-07-2024, 21:50
...Słabo się orientuję -czy Chińczycy kupili jakąś markę elektroniczną żeby potem pod nią produkować :?:...
Piszę z pamięci, mogę coś pomieszać. Jak coś to mnie poprawcie.
Motorola przejęta chyba przez Lenovo?
Coś mi świta, że DJI nabył strategiczny pakiet udziałów w Hasselbladzie.
Lenovo kupiło ThinkPady od IBM (i cały dział PC IBM'a) w 2005 roku.
I całą resztę z L-mount, nie muszą się śpieszyć.
-Na obiektywach L-mount produkcji Sigma
to Panasonic nie zarabia.
[Podobnie Sony na obiektywach E-mount: Sigmy, Tamrona, Samyanga i innych]
Jun 24 The 117th Ordinary General Meeting of Shareholders (For FY2024)
Jun 6-7 Panasonic Group Operating Companies' Strategy Briefing 2024
May 17 Group Strategy Briefing by Group CEO
May 9 FY2024 Financial Results https://holdings.panasonic/global/corporate/investors/calendar.html
-Jak zapadły jakieś decyzje -to niebawem się dowiemy.
-Na obiektywach L-mount produkcji Sigma
to Panasonic nie zarabia.
Ależ zarabia. Bo jak ktoś chce Sigmy, a mu Sony z różnych przyczyn nie pasuje, to co kupi? Właśnie korpus Panasa. (bo Leici drooogie są). ¯\_(ツ)_/¯
Oczywiście na samym korpusie zarobi mniej, niż na korpus+ szkło...
Mądrzy ludzie mówią, że na samych aparatach -to kiepski interes,
a najlepszy -jak Sigma robić jeden model obiektywu pod 3 mocowania [kiedyś 5 AF: C, N, M, P, SA i MF do Olka]
Z tego samego powodu producentom aparatów warto co jakiś czas zmienić mocowanie
i zacząć znowu zarabiać na obiektywach.
Dlatego Canon nie wpuszcza do RF,
a Nikon zrobił deal z Tamronem.
Mieli dużą rzeszę klientów filmujących. Czyżby m4/3 traciło też i tutaj na rzecz innych marek?
Nie znam się na filmowaniu wcale, ale patrząc jak maleje różnica w cenach pomiędzy sprzętem FF a MFT, to wydaje mi się to dość naturalne.
W sumie to teraz nowe aparaty MFT potrafią być droższe niż niejeden aparat FF ze średniej półki. Z obiektywami tak samo.
Więc o ile czegoś nie wiem i przy filmowaniu mała matryca jest z jakiś powodów lepsza, bo gdybym zajmował się filmowaniem kupiłbym w tym celu jakieś FF od Sony
paparapa
04-07-2024, 10:38
No i super, gratuluję zakupu.
To że AF lepiej się spisuje niż w Z6II /Z7II (bo takie zdaje się posiadasz) to nic dziwnego, ale to już dawno ustaliliśmy :-) Mój Z7II leży w szafie i zbiera kurz... znaczy, tfu, hoduje grzyba :-)
A dziękuję bardzo.
Ustaliliśmy, ustaliliśmy i pamiętamy... :)
I gdybyś był w tym czasie po tej stronie "kałuży" to pewnie zostałbyś rozdziabany wykałaczkami. Takie prawo kółek wyznaniowych. :lol:
Zauważałem już że z AFem jest coś nie tak, ale to przecież Nikon. :) Wszystko musi być dobrze. To ja jestem fujara i nie potrafię zdjęcia zrobić.
Zielona ramka na celu a fota nie trafiona... :( Albo podobnie jak w Twoim przykładzie z tamtego czasu.
I proszę, padlina od Panasa nie ma takich problemów. :mrgreen: Owszem nie jest idealnie. Ale częściej trafia w tych samych warunkach od moich zetek.
To także po części przez ciebie zacząłem szukać alternatywy dla Z. Sony mi nie podszedł. Męczyłem się z nim, aż się poddałem.
Potem przyszedł Panas i jestem bardzo zadowolony. :)
Niepodważalną zaletą Z6/7 Z6II/7II jest ich waga i wielkość. Nadaje się świetnie do pejzażu, w góry czy na dłuższe wędrówki.
Panas mimo że ma niemal identyczne gabaryty, Inaczej się go trzyma i sprawia przez to wrażenie większego i cięższego aparatu.
Jest jeszcze jeden plus Panasa. Mogę używać natywnie obiektywy Sigmy, których nie mam szansy założyć na zetki bez "przelotki".
Tym bardziej że nie są znane plany Sigmy i Nikona dotyczące ich współpracy w zakresie optyki.
.
cz4rnuch
04-07-2024, 10:50
Więc o ile czegoś nie wiem...
Właściwie sam sobie odpowiedziałeś :)
Nie znam się na filmowaniu wcale...
A już tak bez szydery to nie chodzi o samą matrycę tylko o kamerę jako całość. Oczywiście to jest kuszące gdy się widzi FF (prawie) w cenie m43 i człowiek myśli, że Pana Boga za nogi złapał. Tyle, że wielkość klatki to jedynie część układanki. Na liście rzeczy, które są pomocne przy zaawansowanym filmowaniu jest masa rzeczy, które otrzymujemy tylko w drogich lub bardzo drogich kamerach filmowych. I w niektórych bezlustrach Panasa. Nawet najnowszy Z6III, który tak entuzjastycznie został przyjęty przez serwisy zajmujące się tematyką wideo oprócz superlatyw jest też lista rzeczy, których brakuje. LUTy, open gate, anamorphic de-squeeze, waveform itd. No nie ma. Na liście zaakceptowanych przez Netflixa (wiem, że to o niczym nie świadczy) kamer jest masa urządzeń od Sony, Canona, REDa, Arri czy Black Magic, ale z hybrydowych bezluster to chyba tylko Panas. Bo pakują w swój sprzęt mnóstwo potrzebnych profesjonalistom rzeczy, których nie widać na pierwszy rzut oka w speckach. Stąd niegdyś popularność m43 od Panasa (nie wiem jak jest teraz). Oczywiście podobne funkcje zapewne Panas umieści w swojej pełnoklatkowej serii S1, o ile zdecydują się dalej to ciągnąć, ale to już będzie obarczone wyższą ceną. Bo to ogólnie nie są tanie sprawy. Sam płatny kodek do S1 to nie są małe pieniądze. Dodatkowo, przynajmniej z mojej obserwacji, filmowcy to często ludzie świadomi swoich potrzeb i nie przepłacają niepotrzebnie za rzeczy których nie potrzebują. Jeśli ktoś filmuje w warunkach kontrolowanych (np. masa yutuberów w studio gdzie mają pełen wpływ np. na oświetlenie) to nie potrzebuje pełnej, mniej szumiącej, klatki. m43 wystarczy. To samo z GO. Raz, że wynaleziono już speedboostery a dwa, że również tego nie każdy potrzebuje. Co więcej to co pięknie wygląda na fotografiach, np. kremowy blur tła i papierowa GO, w produkcjach wideo może się okazać bardzo nużące. Przykład ekstremalny. Kto dotrwał do końca Armii Umarłych Snydera i go nie zemdliło? (nie piszę o fabule :)) FF w połączeniu z dream lens od Canona w tej produkcji spowodował, że nawet laicy się zastanawiali co jest nie tak z tymi zdjęciami. Reasumując nie jestem praktykiem, jedynie liznąłem tematu, ale moje zdanie na temat m43 do filmowania jest takie, że to nie sama matryca jest tu kluczowa, ale ogólnie zestaw funkcji, które firma ładuje m.in w sprzęt m43.
Aparaty pełnoklatkowe w porównaniu do m4/3 mają jakieś ograniczenia odnośnie dużej głębi ostrości?
-Przecież wpływa się na nią ustawiając przysłonę.
Marketing z wady (mniejsza kontrola nad GO) zrobił zaletę,
tylko po co te bzdury powtarzać?
A dziękuję bardzo.
Ustaliliśmy, ustaliliśmy i pamiętamy... :)
I gdybyś był w tym czasie po tej stronie "kałuży" to pewnie zostałbyś rozdziabany wykałaczkami. Takie prawo kółek wyznaniowych. :lol:
Zauważałem już że z AFem jest coś nie tak, ale to przecież Nikon. :) Wszystko musi być dobrze. To ja jestem fujara i nie potrafię zdjęcia zrobić.
Zielona ramka na celu a fota nie trafiona... :( Albo podobnie jak w Twoim przykładzie z tamtego czasu.
I proszę, padlina od Panasa nie ma takich problemów. :mrgreen: Owszem nie jest idealnie. Ale częściej trafia w tych samych warunkach od moich zetek.
To także po części przez ciebie zacząłem szukać alternatywy dla Z. Sony mi nie podszedł. Męczyłem się z nim, aż się poddałem.
Potem przyszedł Panas i jestem bardzo zadowolony. :)
Niepodważalną zaletą Z6/7 Z6II/7II jest ich waga i wielkość. Nadaje się świetnie do pejzażu, w góry czy na dłuższe wędrówki.
Panas mimo że ma niemal identyczne gabaryty, Inaczej się go trzyma i sprawia przez to wrażenie większego i cięższego aparatu.
Jest jeszcze jeden plus Panasa. Mogę używać natywnie obiektywy Sigmy, których nie mam szansy założyć na zetki bez "przelotki".
Tym bardziej że nie są znane plany Sigmy i Nikona dotyczące ich współpracy w zakresie optyki.
.
Czyli porównujesz AF body z 2023 (S5II) do body z 2020 (Z6II). No ok, tak też można. Czy ta przewaga Panasonica nadal będzie taka duża porównując go do body z którym dzieli go tylko rok różnicy (Z6III)?
Nie mam zamiaru tu bronić Nikona, bo jak już wspomniałem wcześniej sam byłem zawiedziony tak małą różnicą w działaniu AF względem dwóch już posiadanych Z6. Liczyłem, że z czasem będzie jakiś upgrade, ale niestety się nie doczekałem. Nie oznacza to jednak, że szybko sprzedam uzbierane graty za kilkadziesiąt tysięcy tylko dlatego, bo Panasonic zrobił lepszy AF w tej klasie body. Gdyby tak zrobili wszyscy to nawet bym nie miał komu tego sprzedać ;) Zamiast chodzić i narzekać kupiłem Z9 (choć tu były przydatne głównie inne cechy tego aparatu). Możesz sobie pisać o kółkach wyznaniowych i uważać się za jedynego oświeconego, człowieka który jako jedyny zauważył wspaniałość Panasonica, a reszta to zasiedziałe dziadki klepiące się po pleckach w swojej piaskownicy. Nie rusza mnie to wcale. U mnie wygrywa zdrowy rozsądek, bo od zawsze tak jest, że raz coś jest lepsze tu, raz w innym miejscu. W tym przypadku wystarczyło poczekać tylko rok i dostać body lepsze od tak chwalonego przez Ciebie Panasonica.
cz4rnuch
04-07-2024, 11:39
Aparaty pełnoklatkowe w porównaniu do m4/3 mają jakieś ograniczenia odnośnie dużej głębi ostrości?
Czyli nic nie zrozumiałeś. Chodzi o rzecz odwrotną, że dla niektórych zaleta w postaci mniejszej GO jest nieistotna więc w takim przypadku nie warto za nią dopłacać. W dodatku dodałem, że w sprzęcie m43 nie chodzi o samą matrycę tylko o całą resztę. I owszem, można te rzeczy dodać również do FF, sam Panas to robi, ale kosztuje to wtedy więcej. Teraz jaśniej?
paparapa
04-07-2024, 11:50
Jeśli nie robi się filmów na pałę.
Stosuje się zasadę 180 stopni. To może się w pewnych sytuacjach okazać, że 4/3 jest trochę lepszym wyborem.
I owszem, można te rzeczy dodać również do FF, sam Panas to robi, ale kosztuje to wtedy więcej.
-Jaki model FF masz na myśli?
Wind Mill
04-07-2024, 12:14
Tylko dlaczego robiący makro wolą małe sensory (m4/3 a nawet mniejsze) od FuFu (ze względu na DoF)?
By uzyskać ten sam obrazek na cropie, używasz obiektywu o mniejszej ogniskowej, o wartość tego cropa.
Dla tej samej ogniskowej używasz innej odległości.
Stąd różnica w głębi ostrości. ;)
Tutaj ładnie objaśnione:
https://fstoppers.com/education/understanding-how-sensor-size-affects-depth-field-312599
Ofkoz w makro raczej używa się skali odwzorowania a nie samej ogniskowej gdy myśli się o obrazku uzyskanym na matrycy, ale to w zupełności nie zmienia powyższego.
Cóż...
Widziałem produkcje które swoim "przywiązaniem do płytkiej GO zabiły opowiadanie i były męczace. Dwa miejscami aż prosiło sie o wiekszą głębię ostrości.
Jeszcze pojmuję ludzi którzy jak ja pracowali całe życie na sensorach 2/3" ale wielu z nich też popada w jakąś "fetyszyzację" tego zabiegu.
No tak, GH6 jest tani jak nigdy.
GH6: 6600 -jakiś problemy ze znalezieniem nabywców :?:
S5 IIx: 11000 zł
w Stanach
GH6: 2100
S5 IIx: 2000 $
Czyli porównujesz AF body z 2023 (S5II) do body z 2020 (Z6II).
A czemu nie? S5II jak wychodził, to AF był... słaby- Z6 z 24-70/4 w słabych warunkach trafiał lepiej, niż S5II z 24-70/2.8. Z czasem załatali to aktualizacjami. Nikonowi nikt nie bronił pogonić AF w Z6II. ¯\_(ツ)_/¯
Co do filmowania FF czy m43... Całkiem sporo aparatów cropuje przy 4k. W ekstremalnych przypadkach zostaje wycinek rozmiaru ~m4/3, więc...
cz4rnuch
04-07-2024, 12:40
-Jaki model FF masz na myśli?
Pisałem już wyżej. Chodzi o odpowiedniki m43 i ff Panasa z tego samego okresu (mniej więcej bo tu niestety są dość duże widełki i podobnych funkcjach), ale to jest ogólna prawda, że za ff trzeba dopłacić. Np. GH6 i S1H. Teraz pojawił się GH7 i jeśli Panas zdecyduje się na nowe S1 nastawione na filmowanie to będą ono zapewne sporo droższe. I nie, odpowiednikiem dla GH7, który oferuje w wideo (poza różnicą w wielkości sensora) to samo nie będzie S5II. Bo znowu wracamy do tego, że są funcje, które dla części filmujących są ważniejsze niż rozmiar matrycy i co za tym idzie szumy czy GO.
https://www.youtube.com/watch?v=ZMOyUeYd4As
A czemu nie? S5II jak wychodził, to AF był... słaby- Z6 z 24-70/4 w słabych warunkach trafiał lepiej, niż S5II z 24-70/2.8. Z czasem załatali to aktualizacjami. Nikonowi nikt nie bronił pogonić AF w Z6II. ¯\_(ツ)_/¯
Nie chodzi mi o samo porównanie, tylko o zdziwienie, że 3 lata młodsze body może mieć lepszy AF. W S5II czasem nie po raz pierwszy został zaimplementowany autofocus fazowy? Pewnie musieli jeszcze go dopracować softwarowo aktualizacjami. Super, że Panasonic to ogarnął - totalnie bez szydery.
Czyli posiadając w 2023 trzy zetki wraz z topowymi obiektywami, wiedząc, że Nikon szykuje dobre Z6III z dobrym AF (patrząc na zaprezentowanego w 2023 roku Zf) mam sprzedać wszystko (nawet moje ulubione 105/1.4E) wraz z kartami (bo S5II ma SD do których ja nie bardzo chcę wracać) tracąc kilkanaście tysięcy, bo Panasonic po aktualizacjach ma lepszy AF od Z6II? No są wady, gorzej się trzyma, bateria szybciej się zjada, ale najważniejsze, że AF trafia w "małe ptaki baraszkujące między gałęziami". Dzięki takiemu zabiegowi, z którego ja bym nie był zadowolony chociaż nie będę w "TWA". Przepraszam najmocniej, ale bardziej cenię swoje pieniądze i czas poświęcony na zmianę systemu niż opinię obcej dla mnie osoby.
Druga sprawa to niepewność przyszłości Panasonica w dziale foto, o której przecież nie mówi się od wczoraj. Będąc od wielu lat w NPS mam zaryzykować całym sprzętem tym, że już mogą nie pojawić się następcy obecnych modeli Lumix FF. Zostaję wtedy znowu z górą sprzętu i patrzę co pokazał Canon lub Nikon myśląc o zmianie?
W innym temacie kurczeblade napisał coś takiego o Z6III:
mając Z6II jako drugi aparat, wiem że jednym i drugim aparatem idzie zrobić takie same zdjęcia, jeśli ktoś ma ogarniętego Z6II to nie będzie dla niego problemu żeby zrobić ostre zdjęcia w ruchu w większości fotograficznych kategorii. Takich jak: portret, dzieci, rodzina, foto okolicznościowe, studio itp itp.
Zarabia na fotografii, czy S5II zamiast posiadanego przez niego Z6II i Zf by sprawiło, że będzie robić lepsze zdjęcia?
cz4rnuch
04-07-2024, 12:57
Odnośnie niepewnej przyszłości to kilka lat temu (w sumie nie tak dawno) w podobnym tonie pisano o Nikonie i jego wynikach finansowych :) Z perspektywy czasu nie sądzę jednak by zbyt wiele osób np. z tego forum brało zbyt poważnie ten argument pod uwagę przy swoich decyzjach zakupowych :)
Odnośnie niepewnej przyszłości to kilka lat temu (w sumie nie tak dawno) w podobnym tonie pisano o Nikonie i jego wynikach finansowych :) Z perspektywy czasu nie sądzę jednak by zbyt wiele osób np. z tego forum brało zbyt poważnie ten argument pod uwagę przy swoich decyzjach zakupowych :)
Z mojej perspektywy wygląda to trochę inaczej. Będąc już w tym niepewnym systemie (który jednak ma troszkę na innym poziomie grupę zawodowców) mogę tylko liczyć na to, że nie stanie się najgorsze. Przechodzenie z jednego niepewnego systemu (teraz już trochę bardziej pewnego) z duża stratą przy sprzedaży gratów do drugiego niepewnego (teraz bardziej niepewnego od tego pierwszego) jest poważnym argumentem przy decyzjach zakupowych. Ale ja jestem w kółku wzajemnej adoracji ;)
paparapa
04-07-2024, 13:22
Tutaj chyba jest szerszy kontekst. Czy przypadkiem Panasonic nie robi elektroniki do Leicy?
Ostatnia ich premiera to SL2. Gdyby Panas padł Leica miałaby problem. A i cały alians byłby w pewnym sensie zagrożony.
Wiadomym jest, że w niektórych modelach Leicy i Panasie siedzi podobna jeśli nie identyczna elektronika.
SL2 świetna puszka ale z zaporową ceną. Panas to taka Leica dla ubogich. :)
Nowy S1r był planowany na 2024 rok... I go nie widać....
Czy wszyscy na pewno byliby zadowoleni z pojawienia się teraz takiego aparatu?
Tiaaaa Już widzę uśmiechnięte miny "szefów" C i N. :mrgreen:
Czyli posiadając w 2023 trzy zetki wraz z topowymi obiektywami, wiedząc, że Nikon szykuje dobre Z6III z dobrym AF (patrząc na zaprezentowanego w 2023 roku Zf) mam sprzedać wszystko (nawet moje ulubione 105/1.4E) wraz z kartami (bo S5II ma SD do których ja nie bardzo chcę wracać) tracąc kilkanaście tysięcy, bo Panasonic po aktualizacjach ma lepszy AF od Z6II?
Ty? Nie.
Ja? Bym się zastanowił, gdybym teraz puszkę kupował.
Sigmy to Sigmy, no i S5II teraz tańszy, niż Z6II... ;)
Tutaj chyba jest szerszy kontekst. Czy przypadkiem Panasonic nie robi elektroniki do Leicy?
Panas to chyba nie tylko dla Leici robi elektronikę...
Tylko jak się zwinie dział foto, czy i jaki to będzie miało wpływ na dział elektroniki?
Ty? Nie.
No wiesz, ale jednak nadal wtedy jestem w tym niechlubnym kółku :(
Ostatnia ich premiera to SL2. Gdyby Panas padł Leica miałaby problem. A i cały alians byłby w pewnym sensie zagrożony.
Wiadomym jest, że w niektórych modelach Leicy i Panasie siedzi podobna jeśli nie identyczna elektronika.
SL2 świetna puszka ale z zaporową ceną. Panas to taka Leica dla ubogich. :)
Nowy S1r był planowany na 2024 rok... I go nie widać....
Czy wszyscy na pewno byliby zadowoleni z pojawienia się teraz takiego aparatu?
Tiaaaa Już widzę uśmiechnięte miny "szefów" C i N. :mrgreen:
Obawiam się, że świat wygląda troszkę inaczej, szczególnie w Japonii. Owszem, to też jest walka o przetrwanie firmy lub chociaż jakiegoś działu, ale to nie jest Polska, gdzie trzeba za wszelką cenę zniszczyć konkurenta. Myślisz, że Sony, Canon, Nikon, Panasonic nie ma analityków, nie mają informacji w jakiej formie finansowej jest konkurencja i nad czym każdy pracuje?
W Japonii funkcjonuje unikalny system powiązań między firmami, zwany keiretsu. Firmy należące do keiretsu często wspierają się nawzajem finansowo i operacyjnie, co może pomóc w zapobieganiu bankructwom. To wsparcie wewnątrz grupy jest jednym z mechanizmów ochrony znanych marek. Marki o ugruntowanej pozycji są postrzegane jako kluczowe dla stabilności gospodarki. Upadek dużej i znanej firmy mógłby mieć szerokie konsekwencje ekonomiczne i społeczne. Dlatego rząd i instytucje finansowe często podejmują kroki, aby uchronić takie firmy przed bankructwem, oferując wsparcie finansowe lub inne formy pomocy.
Ja kibicuję Panasowi, niech zrobią nowe S1r, które zmiecie z planszy Z8 i R5II (ciekawe co pokaże tak jak i R1) razem wzięte. To znowu popchnie resztę systemów do pracy.
Wydawało się, że już same obiektywy Sigmy będą ogromnym motorem napędzającym sprzedaż body. Może faktycznie zarabianie tylko na korpusach to za mało, aby się utrzymać?
No wiesz, ale jednak nadal wtedy jestem w tym niechlubnym kółku :(
Przemaluj napis na Najkon, czy cuś... Albo wiem, NikeOn i jeszcze łyżwę namaluj, jak wkurzać producentów, to od razu dwóch. xD
Ja kibicuję Panasowi, niech zrobią nowe S1r, które zmiecie z planszy Z8 i R5II (ciekawe co pokaże tak jak i R1) razem wzięte. To znowu popchnie resztę systemów do pracy.
Wydawało się, że już same obiektywy Sigmy będą ogromnym motorem napędzającym sprzedaż body. Może faktycznie zarabianie tylko na korpusach to za mało, aby się utrzymać?
Ostatnie ploty mówiły, że jeden z S1mkII ma mieć matrycę stacked ~33mpix. Nie wiem, czy "zmiótłby" Z8 czy R5II, ale zawsze konkurencja by była...
Podczas wprowadzania X-Pro1 Dyrektorem Marketingu i Sprzedaży Fujifilm na Polskę i Europę Środkową był pan który doświadczenie wcześniej zdobywał w firmie farmaceutycznej - :lol:
Akurat Fujifilm jest też firmą farmaceutyczną.
cz4rnuch
04-07-2024, 14:13
Akurat Fujifilm jest też firmą farmaceutyczną.
Więc może czas by dopuścić do głosu kogoś z Nikon Healthcare? :)
Z mojej perspektywy wygląda to trochę inaczej. Będąc już w tym niepewnym systemie (który jednak ma troszkę na innym poziomie grupę zawodowców) mogę tylko liczyć na to, że nie stanie się najgorsze. Przechodzenie z jednego niepewnego systemu (teraz już trochę bardziej pewnego) z duża stratą przy sprzedaży gratów do drugiego niepewnego (teraz bardziej niepewnego od tego pierwszego) jest poważnym argumentem przy decyzjach zakupowych. Ale ja jestem w kółku wzajemnej adoracji ;)
Tyle, że ja nie z twojej perspektywy tylko bardziej ogólnie. Wiadomo, że dla każdego jego sytuacja jest wyjątkowa itd. Nawet co do tego czy N lustrzany i N bezlustrzany to ten sam system to pewnie do końca świata będą niekończące się dyskusje. Ale nie wnikając akurat w ten aspekt to zapewne akurat ten argument ogólnie rzecz biorąc nie będzie stał zbyt wysoko w hierarchii. Jakość samego produktu, dostępne funkcje, zaplecze jeśli chodzi o obiektywy i akcesoria, ceny. Nawet obsługa posprzedażowa czy to o którym sprzęcie więcej się mówi pewnie są wyżej niż wycena akcji i ploteczki. Sam w sumie też kiedyś podnosiłem ten sam argument, a przynajmniej tak mi się zdaje, ale z upływem czasu dochodzę do wniosku, że to nie jest zbyt istotne. A nawet jeśli wydarzy się najgorsze, w co w sumie wątpię i czego Panasowi nie życzę, to istnieje całkiem duża szansa (o wyliczenia się nie pokuszę) tak jak w przypadku Oly znajdzie się ktoś kto pociągnie ten wózek. Zresztą ja nic nie wspominałem o zmianie systemu. Odnoszę wrażenie, że po tej zawierusze sprzed kilku lat kiedy nastąpiło pewne przetasowanie, od jakiegoś czasu mamy już status quo. Znudzeni zmieniają czasami system, tak jak niektórzy zmieniają kochanki, ale większość jest zadowolona z tego co ma. Nawet widzę tu szansę na pewne wzrosty dla Nikona. Sytuacja finansowa jakby się unormowała, odpływ użytkowników zahamowany to myślałem, że i skończy się ta agresywna polityka cenowa. Niektórzy w sumie narzekają na nową cenę Z6III i może to jest jakaś nowa tendencja, ale ja to bardziej widzę tak, że obecnie mamy w dobrej lub nawet w bardzo dobrej cenie Z9 i Z8 a ostatnio w rewelacyjnej cenie 35/1.4. Jeśli za tym pójdą równie tanie 50 czy 85 to może być tak jak za czasów lustrzankowych gdy Nikon zagrał D3 potem D700 i serią fajnych i niedrogich stałeczek 1.8. To przekonało do Nikona. A Panas myślę, że nie wykorzystał trochę potencjału drzemiącego w eL alajans. Ja rozumiem, że trudno zachwalać wyroby konkurencji, nawet jeśli się z nią współpracuje, ale tanie i dobre Sigmy powinny się kojarzyć z Panasem na którym nie mają ograniczeń. A kojarzą się z Sony, które im trochę podcina lotki. Niestety, ale bardzo rzadko widuję by ktoś testował czy omawiał nowe Sigmy na Panasie czy Lejce. To prawie zawsze jest Sony.
myślałem, że i skończy się ta agresywna polityka cenowa. Niektórzy w sumie narzekają na nową cenę Z6III i może to jest jakaś nowa tendencja
-Co mają użytkownicy Sony powiedzieć?
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_Z6+III_vs_Sony_A7+IV_vs_Nikon_Z8_vs_Sony_A1/BHitems/1834803-REG_1667800-REG_1765622-REG_1619483-REG
https://www.ceneo.pl/102164393
Tyle, że ja nie z twojej perspektywy tylko bardziej ogólnie. Wiadomo, że dla każdego jego sytuacja jest wyjątkowa itd.
Choć może chciałbym być wyjątkowy, to rzeczywistość jest brutalna i raczej nie jestem przypadkiem jednostkowym. Ale masz rację, pisałem o sobie, nie o ogóle.
A Panas myślę, że nie wykorzystał trochę potencjału drzemiącego w eL alajans. Ja rozumiem, że trudno zachwalać wyroby konkurencji, nawet jeśli się z nią współpracuje, ale tanie i dobre Sigmy powinny się kojarzyć z Panasem na którym nie mają ograniczeń. A kojarzą się z Sony, które im trochę podcina lotki. Niestety, ale bardzo rzadko widuję by ktoś testował czy omawiał nowe Sigmy na Panasie czy Lejce. To prawie zawsze jest Sony.
Mam takie same spostrzeżenia odnośnie tego niewykorzystanego potencjału. Tylko czy to co miało być gwarantem sukcesu (obiektywy Sigmy) przy stopniowym wydzieraniu większych kawałków tortu nie okaże się finalnie też za dużym ograniczeniem sprzedaży obiektywów własnych, a co za tym idzie brak kolejnych przychodów od tego samego klienta. To co się sprawdziło w przypadku Sony nie musi się sprawdzić po raz drugi. Chyba inna by była sytuacja gdyby po powstaniu PSL Sigma nie wypuszczałaby kolejnych obiektywów pod Sony (nie oszukujmy się jednak, nie mogą tego zrobić), albo pod L-mount chociaż co jakiś czas by się pojawiały obiektywy ekskluzywne (coś jak gry dostępne tylko na PlayStation lub Xbox). Tak tylko gdybam.
Sony nie miało innego wyjścia żeby zyskać rynek po zmianie mocowania obiektywów na nowe.
Większość lustrzanek / SLT była kupiona w latach boomu w marketach elektronicznych
przez niezwiązanych z marką i słabo związanych z fotografią klientów [bo tylko duże aparaty zapewniały wtedy dobrą jakość zdjęć. Tym ludziom od wielu lat wystarczają smartfony i aparatów już nie kupują.]
Jak inaczej mieli skłonić do kupienia aparatu z nowym mocowaniem
klientów którzy chcą więcej niż kiciaka z zestawu?
[w czasach kiedy Canon i Nikon dalej rzeźbiły lustrzanki ze starymi mocowaniami]
-Wtedy taki FE 20-70/4 za 8000 zł za wielu ludzi by nie przyciągnął z C i N.
W tych działach marketingu straszne przygłupy muszą siedzieć.
Choć może chciałbym być wyjątkowy
W jakim celu?
W jakim celu?
Każdy w sumie na swój sposób jest wyjątkowy. Ważne tylko, aby nie być wyjątkowo głupim ;)
To nie jest odpowiedź na moje pytanie.
Osobiście nie chciałbym być wyjątkowy w swoim docelowym środowisku. Przeciwnie, starałbym się wtopić w tłum. Ale to moje spostrzeżenia. Choć z grubsza rozumiem też inne.:-)
Ciągniesz do offtopu przedstawiciela administracji ;)
Jednak przykładowo w oczach wybranki (lub wybranka) chciałbyś czuć się wyjątkowy?
Ciągniesz do offtopu przedstawiciela administracji ;)
Co to znaczy? Nie kumam, rozjaśnij.
Jednak przykładowo w oczach wybranki (lub wybranka) chciałbyś czuć się wyjątkowy?
Chłooopie... O czym Ty mówisz? Jakiej wybranki?? Za stary jestem na takie przytyki rodem z gimbazy.
Chcesz mi dopiec? W porządku, jakoś przeżyję, a może nawet się odgryzę... Tylko nie baw się w dzieciaka.
Nie chciałem w żaden sposób dopiec, nie wiem skąd to skojarzenie.
Ze swojej strony kończę jednak ten offtopic.
Nie chciałem w żaden sposób dopiec
Jeśli tak, to widocznie mylnie zinterpretowałem. Przepraszam.