Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : czas zacząć zbierać na nową migawkę?

arturjb
19-07-2007, 07:43
Ostatniej soboty nikon poczynił mi coś takiego:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://arturjb2.republika.pl/mig.jpg)

czy to początkowy objaw padania migawki?
dodam, e aparat ma 55 tyś, takie 'coś' przytrafiło mi się już, lub dopiero trzeci raz.
Co Wy na to?

sokrates
19-07-2007, 08:35
ale co tu jest nie tak?

elanek
19-07-2007, 08:40
ale co tu jest nie tak?

1 cm od góry...

elanek
19-07-2007, 08:42
swoją drogą ładny przebieg :)

sokrates
19-07-2007, 08:51
i tak na wszystkich zdjęciach?

vasper31
19-07-2007, 09:34
nie wiem.. nie znam się na tyle bo nie dostszelałem jeszcze takiego przebiegu... ale czytując forum nabrałem przekonania że migawki wytrzymują dłużej jak 55k... może to wpływ temperatury... :) ... i na każdym zdjęciu z tego ślubu masz takie przebarwienia ??

ejko
19-07-2007, 09:58
Są migawki, które wytrzymają 55k są migawki, które polecą spokojnie ponad 100k. Tutaj nie wiem dokładnie od czego zależy. Według mnie nieraz od szczęścia w jaki korpus się trafi. Mój jeden d70s ma 0 klapnięć bo dopiero go kupiłem drugi ponad 10k minimalnie. Jak narazie elegancko się spisuje.

david555
19-07-2007, 11:41
Zrób test, bo być może to zjawisko występuje tylko przy 1/200 sek., a to nie wróżyłoby nic dobrego, ale może to tylko przypadek spowodowany wstrząsami samochodu. Musisz przyjrzeć się zagadnieniu, w końcu to Ty masz dostęp do tej puszki. Z serwisem się wstrzymaj, bo przebieg choć duży to jeszcze nie skłania do pesymizmu.;)

arturjb
19-07-2007, 14:51
problem dotyczy tylko jednego zdjęcia (jednego naświetlenia) z całego wesela (ok 800 cykli migawki), nie stanowi to problemu/ ubytku dla zdjęć, ale nie chciał bym by problem sie nasilił.

ejko
19-07-2007, 15:09
Czyli może to być przypadek...

żółto-czarny
19-07-2007, 15:39
Zwykły błąd w zapisie JPG na kartę?

egon.rp
19-07-2007, 16:45
na marginesie rozważań technicznych...

panna młoda przykuwa uwagę...

sorry, wiem że to nieładnie, ale to pierwsze co zauważyłem na tym zdjęciu; dopiero później, po wyjaśnieniach, to przebarwienie u góry fotki

arturjb
19-07-2007, 20:06
na marginesie rozważań technicznych...

panna młoda przykuwa uwagę...

sorry, wiem że to nieładnie, ale to pierwsze co zauważyłem na tym zdjęciu; dopiero później, po wyjaśnieniach, to przebarwienie u góry fotki

pomińmy aspekty merytoryczno-artstyczyczne zdjęcia. zdj zostalo by od razu skasowane po zrobieniu z przyczyn oczywistych, jednak zostawiłem je ze względu na niecodzienne naświetlenie się klatki

david555
19-07-2007, 20:17
Jako przyczynę stawiam na wstrząs podczas jazdy samochodem. Banał, ale z denerwującym skutkiem.

Ryan
19-07-2007, 20:17
ale co tu jest nie tak?

jak co? że pan młody zamknął oczy ;) :D

david555
19-07-2007, 20:25
jak co? że pan młody zamknął oczy ;) :D

Zamknął oczy, bo to skromny facio, za to panna młoda pokazuje piękne dziąsła.:)

arturjb
19-07-2007, 20:55
Jako przyczynę stawiam na wstrząs podczas jazdy samochodem. Banał, ale z denerwującym skutkiem.

auto nie jechało

egon.rp
19-07-2007, 21:11
pomińmy aspekty merytoryczno-artstyczyczne zdjęcia. zdj zostalo by od razu skasowane po zrobieniu z przyczyn oczywistych, jednak zostawiłem je ze względu na niecodzienne naświetlenie się klatki

sorry za wtręt ;-)

po mojemu winiłbym błąd zapisu, nic więcej; myślę że gdyby było to coś poważniejszego i konkretniejszego, błąd musiałby się powtórzyć; no chyba, że to był jedyny i bardzo pechowy przypadek ujawnienia się uszkodzenia jakiegoś elementu body? Jeśli reszta fot była OK to bym się nie denerwował, no ale warto być czujnym i obserwować.

MYSZ
20-07-2007, 15:06
Podobne przebarwienie widziałem u siebie po skopiowaniu poleceniem "przesuń" czyli ze skasowaniem z karty na komp , chociaż pewny jestem że oglądając je na aparacie takowego nie widziałem. Na komputerze miało juz paseczek kolorowy:( Może tylko błąd kopiowania a nie migawka:)

Ryan
20-07-2007, 17:12
kiedyś jeszcze na D70 też miałem przypadek dziwnej fotki, chociaż objawiało się to inaczej. Mianowicie przez zdjecie przebiegała pozioma linia i części nad nią i pod nią były inaczej naświetlone. To właśnie bardziej wyglądało na błąd migawki, a najprawdopodobniej był to błąd zapisu na karcie bo przypomniało mi się, że wczesniej formatowalem ją w kompie a nie w aparacie. Nigdy wiecej nie mialem takiego objawu a zrobilem pozniej jeszcze kilkanascie tysiecy zdjec wiec to na pewno nie była wina migawki. Mysle zatem, że nie powinieneś mieć powodu do zmartwień, być może również u Ciebie przyczyną jest karta. Chociaż taki różowy zafarb kojarzy mi sie troche z "darkami" z optycznych ;) więc może to jakiś problem temperaturowy?

arturjb
20-07-2007, 19:06
(...) więc może to jakiś problem temperaturowy?

nie wiem, w sobotę było gorąco, więc wszytko jest możliwe

matka997
20-07-2007, 19:25
raz przy zgrywani zdjęć (na niemojego kompa) przez jakiś czytnik w skanerze wyszły mi jakieś blędy na kilku zdjęciach. nie były to co prawda paski kolorowe, ale paski białe - braku zapisu informacji. przy ponownym zgraniu przez czytnik zewnętrzny było ok.
nie wiem czy może to dotyczyć twojego problemu, ale jeśli masz jeszcze zdjęcia na karcie, spróbuj zgrać je inaczej, innym czytnikiem lub na innego kompa.

i jeszcze pytanie - dopalałeś lampą? może odbicie światła z czegoś wzieło taki zafarb? z proporyczyka, Bozi albo co?

eldritch
20-07-2007, 19:41
a może Twój Nikon rzeczywiście sam robi zdjęcia...
i uznał, że w tym przypadku trzeba dać znać temu "natrętowi" który się do niego przyczepił i nie chce puścić spustu migawki, że to ujęcie akurat nie przejdzie... :)?
a ponieważ sam napisałeś, że to dopiero 3 zdjęcie z takim czymś - znaczy, że wszystkie inne są SUPER!

sorki za wtręt, oczywiście ŻART!, mam nadzieję, że się nie obrazisz! Pozdrawiam, życzę udanych fotek bez problemów ze sprzętem - zwłaszcza, że ślub się bierze tylko raz (z tą samą panną).

Jakubas
20-07-2007, 19:42
Jak dla mnie typowy blad przy zapisie na karte. Shit happens.

turbo
20-07-2007, 22:47
Jeśli pojedyncza klatka nie panikowałbym. Miałem inny problem na 2-3 klatkach ziarno wielkości groszku i zdjęcie czerwono żółto fioletowe. Problem już się nie powtórzył wiec stawiam na błąd elektroniki albo zapisu.