Zobacz pełną wersję : Jakie obiektywy do zetek?
Nikodemo
23-06-2024, 19:37
Myślę o przesiadce na system bezlusterkowy Z. Mam kilka szkieł Sigmy Art. Czy lepiej wymieniać na szkła dedykowane do Zetek czy z powodzeniem mogę używać szkieł od lustrzanki z adapterem?
sokolnik
23-06-2024, 19:50
Myślę o przesiadce na system bezlusterkowy Z. Mam kilka szkieł Sigmy Art. Czy lepiej wymieniać na szkła dedykowane do Zetek czy z powodzeniem mogę używać szkieł od lustrzanki z adapterem?
wielu chwali używanie Sigm przez FTZ
też zależy jakie kupisz body itp. ale generalnie opinie są dobre o Z + FTZ + Sigma ART
Zależy jakie to Sigmy i czy są odpowiedniki Z.
Wszystkie Sigmy ART powinny działać z FTZ. Traci się głównie na ergonomii.
Przy dużych teleobiektywach, różnica w wymiarach jest niezauważalna, ale przy małych potrafi mocno powiększyć zestaw.
Najbardziej upierdliwe jest zmienianie dekielków, jeśli ma się jeden FTZ i kilka szkieł F oraz co najmniej jedno Z.
Osobiście wszelkie adaptery odradzam. Swego czasu Sigma wprowadziła do oferty wymianę bagnetu na inny w swoich obiektywach. Usługa oczywiście płatna, ale być może finansowo miałoby to sens. Ale jakich konkretnie obiektywów dotyczyło i czy wciąż aktualne, to musisz poszukać na ich stronie.
Dotyczy szkieł z linii A/C/S. I dalej prowadzi.
Z tym, że:
Wymiana jest w Japonii, płatna, dużo.
Wymiana dotyczyła tylko bagnetów lustrzankowych oraz L-mount, Sony E i własnego Sigmy.
Więc nic mu taka możliwość nie da.
Osobiście wszelkie adaptery odradzam. Swego czasu Sigma wprowadziła do oferty wymianę bagnetu na inny w swoich obiektywach. Usługa oczywiście płatna, ale być może finansowo miałoby to sens. Ale jakich konkretnie obiektywów dotyczyło i czy wciąż aktualne, to musisz poszukać na ich stronie.
Tylko pod warunkiem, że oferuje taki bagnet w tym modelu. A Sigma nie ma żadnego pełnoklatkowego obiektywu Z i ledwo trzy DX.
Ale adaptery też odradzam.
Dotyczy szkieł z linii A/C/S. I dalej prowadzi.
Z tym, że:
Wymiana jest w Japonii, płatna, dużo.
Wymiana dotyczyła tylko bagnetów lustrzankowych oraz L-mount, Sony E i własnego Sigmy.
Więc nic mu taka możliwość nie da.
No to rozjaśniłeś. Dzięki.
sokolnik
23-06-2024, 21:52
a ja korzystam z FTZ i Sigmy 24 1.4 ART i śmiga
wiadomo to 24mm nie jakiś szybki zoom/tele ale ogólnie AF trafia, nie narzekam :) raczej lepiej niż na D750 gdzie lubił wyostrzyć na ścianę pare metrów dalej :)
+ portretówka stara N 85 1.8G i też fajnie się fotografuje portrety... a przepięcia obiektywu do FTZ wiadomo ale jak ktoś nie zmienia często obiektywu to na okres przejściowy FTZ nie straszny :)
Moim podstawowym obiektywem od paru lat była Sigma Art 85/1.4, dokupiłem na promocji (jak połowa forum ;) ) Arta 135/1.8 ale aktualnie najchętniej używam Nikkora 105/1.4. Wszystko przez FTZ. No i mam kilka innych szkieł z bagnetem F, używanych rzadko, też z FTZ.
FTZ jest "zespawane" z body, odpinam to tylko dla dwóch szkieł.
sokolnik
24-06-2024, 13:23
ja mam "przyspawany" FTZ do Sigmy :D i tak zapinam do body jakby co.
A 35mm jest też przyspawana do body więc problemu nie ma wielkiego z FTZ :D
Moim podstawowym obiektywem od paru lat była Sigma Art 85/1.4, dokupiłem na promocji (jak połowa forum ;) ) Arta 135/1.8 ale aktualnie najchętniej używam Nikkora 105/1.4. Wszystko przez FTZ. No i mam kilka innych szkieł z bagnetem F, używanych rzadko, też z FTZ.
FTZ jest "zespawane" z body, odpinam to tylko dla dwóch szkieł.
nie mam żadnego obiektywu Z, u mnie ftz na stałe
Nikodemo
24-06-2024, 20:45
Dzięki za pomoc. Ja właściwie mam dwa szkła z których najchętniej korzystam, Sigma A 85mm 1.4 i 24 - 35 F2 choć 85 prawie nie ściągam. Więc wydaje mi się że problemu nie będzie.
lukasz_kk
25-06-2024, 15:59
Miałem do Z5 Sigmy 24-35 i 70-200 Sport. O ile w przypadku tele, jak wspomniał TOP67, FTZ niewiele zmienia, bo i tak nosiłem cały zestaw na pasku przypiętym do stopki, o tyle niemal kilogramowy 24-35 z FTZ był już średnio wygodny. Z D750 było znacznie wygodniej.