PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie oglądacie Euro 2024?

m_a_g
15-06-2024, 20:29
Pytanie nie takie głupie jak się wydaje, bo przebywając poza Polska więcej niż w kraju straciłem zupełnie przegląd platform telewizyjnych.
Mam wykupione abonamenty w TVN player i Polsat, ale tam nie ma TVP1 / TVP2 / TVP Sport. Zresztą ostatnie 5 czy ileś lat raczej wcale mi TVP nie brakowało ;-)
Na jakiej platformie streamingowej można oglądać Euro 2024? Mam na myśli zupełnie legalnie, płatnie, chętnie zapłacę.

PS. Uprzedzająć pytanie dlaczego nie oglądam normalnie u siebie w TV - cóż, w Stanach football nazywa się soccer, komentatorzy nie mają zielonego pojęcia o czym mówią, po prostu nie mogę tego zdzierżyć.

sokolnik
15-06-2024, 20:58
Pytanie nie takie głupie jak się wydaje, bo przebywając poza Polska więcej niż w kraju straciłem zupełnie przegląd platform telewizyjnych.
Mam wykupione abonamenty w TVN player i Polsat, ale tam nie ma TVP1 / TVP2 / TVP Sport. Zresztą ostatnie 5 czy ileś lat raczej wcale mi TVP nie brakowało ;-)
Na jakiej platformie streamingowej można oglądać Euro 2024? Mam na myśli zupełnie legalnie, płatnie, chętnie zapłacę.

PS. Uprzedzająć pytanie dlaczego nie oglądam normalnie u siebie w TV - cóż, w Stanach football nazywa się soccer, komentatorzy nie mają zielonego pojęcia o czym mówią, po prostu nie mogę tego zdzierżyć.Zobacz WP Pilot.
Na wp.pl mają telewizję, podstawowe kanały mają, jakieś reklamy, ale trzeba mieć pocztę WP chyba... I wykupić pakiet jakieś... Ale to grosze. Kiedyś korzystałem i działało dobrze.

bejcman
15-06-2024, 21:45
Zarejestruj się na vod.tvp.pl i za darmo możesz oglądać na żywo.

Ligo
15-06-2024, 21:58
Wszedłem tam z ciekawości, no i nic nowego, materiały niedostępne. I tak od wielu lat. A potem chcą walczyć o głosy Polonii...
Poza tym co to znaczy "materiały nieodstępne"? Tam pracują profesjonaliści, czy gimbaza?
80726

Wind Mill
15-06-2024, 22:21
Jako mieszkaniec (obywatel?) USA powinieneś najlepiej wiedzieć, co to znaczy "materiały niedostępne". :)
To amerykański wynalazek biznesowy, licencjonowanie treści, "regiony" płyt DVD / BD i temu podobne.
Takoż ów wynalazek narzucany jest innym, i skoro na coś licencja jest na EU, to poza EU nie uświadczysz.

Ligo
15-06-2024, 22:32
Nie robię w branży i telewizji prywatnie nie oglądam, więc nie wiem, nie znam się.
Ale jest szansa, że jakoś to przeżyję...;-)

Wind Mill
15-06-2024, 22:50
Ta, przeżyje człek bez TV, to w zamian inne gunwa w internetach będzie oglądał. ;) :roll:

Ligo
15-06-2024, 23:02
To zależy, kto co lubi.:-)

m_a_g
16-06-2024, 00:49

Dziękuję bardzo, działa bardzo dobrze!

Wszedłem tam z ciekawości, no i nic nowego, materiały niedostępne. I tak od wielu lat. A potem chcą walczyć o głosy Polonii...
Poza tym co to znaczy "materiały nieodstępne"? Tam pracują profesjonaliści, czy gimbaza?
80726

Ligo wszystko działa, tylko VPN trzeba włączyć :-)
80727

Ligo
16-06-2024, 01:23
Czyli mam wchodzić na VPN, podawać się za Murzyna z Nigerii, albo Khmera z Azji, żeby oglądać "własny", polski mecz? Chyba coś nie halo... Nie no, żarty, ale lubię się podroczyć.;-)

Chociaż w jednej opcji trochę mniej lubię, bo jak przyjdzie kolega cz4rnuch, zbije swoimi argumentami, to moje droczenie i tak psu na budę...;-)

krzysztofz24
16-06-2024, 01:41
Czyli mam wchodzić na VPN, podawać się za Murzyna z Nigerii, albo Khmera z Azji, żeby oglądać "własny", polski mecz? Chyba coś nie halo... Nie no, żarty, ale lubię się podroczyć.;-)

Ale co tu nie rozumiec?
Panie globalizacja:-D
Mieszkasz w Stanach i musisz podawac sie za Khmera z Azji zeby obejrzec mecz z Europy z Polakami.
Tak to ma dzialac w dzisiejszym swiecie:mrgreen:

m_a_g
16-06-2024, 01:59

Chociaż w jednej opcji trochę mniej lubię, bo jak przyjdzie kolega cz4rnuch, zbije swoimi argumentami, to moje droczenie i tak psu na budę...;-)

Ja tam nie wiem w czym masz problem, chcesz oglądać Polską telewizję to podajesz się za Polaka z Polski, nie musisz za Murzyna z Nigerii :-)
Przecież jak jesteś w Polsce (bywasz?) i chcesz oglądać Amerykański Netflix czy inny Peacock, to tak samo musisz odpalić VPN i podawać się za... Amerykanina z Ameryki ;-)

Ligo
16-06-2024, 02:10
Ale co tu nie rozumiec?
Panie globalizacja:-D
Tak to ma dzialac w dzisiejszym swiecie:mrgreen:
A_ić_Pan...:roll: ;-)

- - - - kolejny post - - - - - -

Przecież jak jesteś w Polsce (bywasz?) i chcesz oglądać Amerykański Netflix czy inny Peacock, to tak samo musisz odpalić VPN i podawać się za... Amerykanina z Ameryki ;-)
No bywasz... Dobra, już nic nie mówię, bo sport mnie średnio interesuje, choć może czasem bym coś obejrzał. Tylko muszę sprawdzić telewizor, czy jeszcze działa, bo odpalam go regularnie na Sylwestra co roku, żeby obejrzeć fajerwerki w Chicago. I tyle...;)

bejcman
16-06-2024, 12:31
Dziękuję bardzo, działa bardzo dobrze!

Ligo wszystko działa, tylko VPN trzeba włączyć :-)
80727

Elegancko!

sokolnik
16-06-2024, 13:27
https://sport.tvp.pl/transmisje

meczyki na żywo, bardzo dobra jakość jak na transmisje online i to że to TVP :D

m_a_g
16-06-2024, 15:44
https://sport.tvp.pl/transmisje

meczyki na żywo, bardzo dobra jakość jak na transmisje online i to że to TVP :D

Dupa tam nie meczyki, widzę że TVP nie ma pojęcia o platformach streamingowych - nie są przygotowani na to że ludzie oglądają.
Teraz jest mecz Polska - Holandia, ani strona TVP Sport, ani streaming na vod.tvp.pl zwyczajnie nie działa - wyskakuje komunikat o przeciążeniu serwera TVP...

maniak666
16-06-2024, 15:47
https://www.sport.pl/pilka/7,65037,31064716,ogromna-wtopa-tvp-setki-tysiecy-kibicow-jest-wscieklych.html#s=BoxMMtImg2

m_a_g
16-06-2024, 15:54
Biedna ta TVP, problemy techniczne, ataki (rzekome) DDOS, a streaming w TVN i Polsacie mi działa bez problemu.
Nie wiem po co wykupowali prawa do transmisji (do tego na wyłączność w PL) kiedy zwyczajnie nie umieją tego obsłużyć.
TVP chyba ciągle żyje w przekonaniu że przeciętny odbiorca ogląda programy na telewizorku podłączonym do anteny napowietrznej na ogródku działkowym przy grillu :-)

sokolnik
16-06-2024, 15:55
Na aplikacji na androidzie wszystko działa normalnie TVP Sport

m_a_g
16-06-2024, 17:59
No to zazdroszczę. Bo u mnie też działa, ale dopiero teraz, czyli po meczu. W trakcie meczu nie dało się wejść ani na stronę internetową (po kilkudziesięciu sekundach oczekiwania serwer wyrzucał błąd) ani przez apkę na androidzie.
Czyli obejrzałem sobie studio przed meczem i posumowanie po meczu. Zważywszy na wynik, to może i lepiej :-)

Ligo
17-06-2024, 00:13
Czyli obejrzałem sobie studio przed meczem i posumowanie po meczu.
Ekhm... Dla Polonii wystarczy, niech się cieszą... Zresztą, kogo obchodzi Polonia?

m_a_g
17-06-2024, 01:23
Ligo, nie sądzę aby to miało jakikolwiek związek z Polonią - po prostu przeciążony serwer TVP. Kolega sokolnik pisał o usłudze Pilot WP - to jest płatna usługa, 19.99 PLN za 30 dni - właśnie próbowałem i działa bez problemu.
Jak widać darmowe platformy są dobre, bo darmowe, a jak chce się wymagać to trzeba zapłacić - i gitara :-)

Ligo
17-06-2024, 01:40
Ligo, nie sądzę aby to miało jakikolwiek związek z Polonią - po prostu przeciążony serwer TVP.
Jaasne... Profesjonaliści od zarządzania platformą TV nie potrafią ocenić ruchu i przepustowości w sieci na terenie PL, a jak przyjdzie na dokładkę ruch z US, CAN, AUS i innych, to są całkiem w lesie. No tak...:roll:

m_a_g
17-06-2024, 01:43
Jaasne... Profesjonaliści od zarządzania platformą TV nie potrafią ocenić ruchu i przepustowości w sieci na terenie PL, a jak przyjdzie na dokładkę ruch z US, CAN, AUS i innych, to są całkiem w lesie. No tak...:roll:

No dokładnie tak. Przecież nawet w Polsce tysiące ludzi nie było w stanie oglądać, był wstawiony link wyżej do informacji na ten temat - "problemy techniczne, atak DDOS, bla bla bla". Dziwisz się? Jaka telewizja tacy profesjonaliści. Może dlatego TVP jest w stanie likwidacji :wink:

PS. Tu wstawiam informację prasową z dzisiaj:

Ogromna wtopa TVP. Setki tysięcy kibiców wściekłych!

Godziny wyczekiwania, odliczania i... problemy techniczne. Kibice chcący oglądać mecz reprezentacji Polski z Holandią na stronie internetowej TVP Sport doznali sporego rozczarowania. Na samym początku spotkania transmisja padła.

Burdel i syf, bez znaczenia skąd oglądasz i kim jesteś.

Ligo
17-06-2024, 01:57
No dokładnie tak. Przecież nawet w Polsce tysiące ludzi nie było w stanie oglądać, był wstawiony link wyżej do informacji na ten temat - "problemy techniczne, atak DDOS, bla bla bla". Dziwisz się? Jaka telewizja tacy profesjonaliści.Nie, nie dziwię się. Banda amatorów, niezależnie od frakcji. I tyle...

cz4rnuch
17-06-2024, 08:42
Abstrahując od kwestii technicznych i poziomu TVP to trochę (nawet mniej niż trochę, odrobinę) dziwię się tym wywodom. Z jednej strony rozumiecie, że tak dziś działa świat i modele dystrybucji oparte na geololokalizacji to w zasadzie norma, a z drugiej liczycie na to, że TVP, obwarowana wymogami licencyjnymi, uwzględni i zadba o "zagranicę" w swoich planach? To się wyklucza. TVP na czas Euro (oraz ponoć Olimpiady) musiała nawet zakodować na satce tvp info na którym zdaje się nawet meczyków nie puszczają a jednak, bo pewnie jakiś skrót meczu albo co podobnego. Z tego wychodzi, że tvp na czas tych wydarzeń nie tylko nie ma w planach zadbać o klienta zagranicznego, ale wręcz przeciwnie, na czas tych igrzysk ma temu klientowi dostęp utrudnić. I to są kwestie umów licencyjnych więc pretensje to można mieć raczej do ogranizacji mafijnych typu UEFA czy MKOL :) Oczywiście ta mafia to w dużym uproszczeniu. Nie jestem już takim rewolucjonistą jak kiedyś i wiem, że 3/4 świata tak teraz działa. A z punktu widzenia czystego biznesu to nawet w tak dziwnym tworze jak TVP panują jakieś zasady rynkowe, nawet jeśli to jest mocno naciągnięte. A przynajmniej rachunek zysków i strat. Firma pobiera abonament od krajowych, reklamy z których też żyje również kierowane są na rynek krajowy. No to wtedy jaki w tym biznes by udostępniać coś za co się zapłaciło niemałe pieniądze komuś ktoś jest gdzieś daleko, abonamentu nie płaci (nie mówie, że akurat wy, bo nie wiem), a reklamodawcom na nic się nie przyda? Zamiast tego w sumie sami naciągacie jakieś zasady VPNem (nie żebym bronił, sam używam za granicą). Gdzie tu przysłowiowy biznes? To są tylko i wyłącznie koszty. Zapewne prawdą jest, że zakupy serwerowe nie pokrywają zapotrzebowania, które się pojawia raz na kilka lat z okazji właśnie takich imprez. Bo w czasach normalnego ruchu pewnie nie jest tak źle. W imię kogoś kto nie płaci (ok, sam też nie płacę :)) trzeba by ponieść inwestycje a za te zapłaciliby ci, którzy płacą abonament oraz podatki w Polsce (o ile nadal funkcjonuje to dziwne dotowanie tv z budżetu). Rozumiem frustrację, ale moim zdaniem akurat w tym przypadku rozumiem też tvp.

PS A samo Euro mi się bardzo podoba. Wczoraj akurat o 15ej wracaliśmy do 3city. Pustki na ulicach, chyba nigdy tak szybko nie dobiliśmy do domu :)

m_a_g
17-06-2024, 13:24
Abstrahując od kwestii technicznych i poziomu TVP to trochę (nawet mniej niż trochę, odrobinę) dziwię się tym wywodom. Z jednej strony rozumiecie, że tak dziś działa świat i modele dystrybucji oparte na geololokalizacji to w zasadzie norma, a z drugiej liczycie na to, że TVP, obwarowana wymogami licencyjnymi, uwzględni i zadba o "zagranicę" w swoich planach? To się wyklucza :)
Kogo masz na myśli pisząc "piszecie"? Nie rozumiem dlaczego używasz liczby mnogiej...

sokolnik
17-06-2024, 17:29
włączyłem apkę na meczu Rumunia Ukraina i zero problemu :D elegancko działa ta apka TVP Sport :) reklamy wiadomo ALE za free i bez logowania :)

cz4rnuch
17-06-2024, 17:32
Używam liczby mnogiej, bo to było ogólne stwierdzenie. Nie chce nikogo stygmatyzować ani wchodzić w głębszą polemikę. Przy okazji nikogo tu nie oczerniam, bo sam tak samo korzystam z VPN, nie płacę abo a korzystam (tzn. mógłbym korzystać, ale generalnie nie oglądam). Po prostu rozumiem też powody dla których tvp nie chce a w tym przypadku dodatkowo nie może dogodzić wszystkim.

m_a_g
17-06-2024, 22:11
Używam liczby mnogiej, bo to było ogólne stwierdzenie. Nie chce nikogo stygmatyzować ani wchodzić w głębszą polemikę. Przy okazji nikogo tu nie oczerniam, bo sam tak samo korzystam z VPN, nie płacę abo a korzystam (tzn. mógłbym korzystać, ale generalnie nie oglądam). Po prostu rozumiem też powody dla których tvp nie chce a w tym przypadku dodatkowo nie może dogodzić wszystkim.

Nie odbieram tego jako oczernianie, tylko trochę się zdziwiłem Twoim wpisem, bo akurat od początku pisałem że rozumiem ograniczenia licencyjne (to normalne) i że nie tylko TVP tak robi, tylko wszystkie inne stacje na świecie.
Moja krytyka TVP dotyczyła nie tego że muszę korzystać z VPN (skoro oglądam z poza Polski to mój problem a nie ich) tylko tego że zwyczajnie ich serwis padł podczas meczu.

włączyłem apkę na meczu Rumunia Ukraina i zero problemu :D elegancko działa ta apka TVP Sport :) reklamy wiadomo ALE za free i bez logowania :)

Rumunia / Ukraina mnie też działało bez problemu, wydaje się że największe obciążenie było podczas meczu Polskiej reprezentacji. Zgaduję (bo mogę tylko zgadywać) że mecze Polski ogląda w TVP dużo więcej widzów niż pozostałe.

cz4rnuch
18-06-2024, 18:01
Nie odbieram tego jako oczernianie, tylko trochę się zdziwiłem Twoim wpisem, bo akurat od początku pisałem że rozumiem ograniczenia licencyjne (to normalne) i że nie tylko TVP tak robi, tylko wszystkie inne stacje na świecie...A ja nic innego nie napisałem i nawet zacytowałeś fragment w którym to potwierdziłem ;)

Moja krytyka TVP dotyczyła nie tego że muszę korzystać z VPN (skoro oglądam z poza Polski to mój problem a nie ich) tylko tego że zwyczajnie ich serwis padł podczas meczu...A tu też napisałem, że w pełni rozumiem frustrację, ale jednocześnie bardziej bliska mi jest maksyma płacę to wymagam. A jak nie płacę (i tu powtórze, że nie wiem jak jest ogólnie z wami) to co najwyżej mogę podziękować jak coś mi za darmo dadzą. A jak nie dadzą to też nie ma sprawy. Swego czasu mocno kolekcjonowałem darmówki z epic games, bo firma miała (i chyba nadal ma?) taki model promocyjny. I zawsze najbardziej mnie dziwiły komentarze pod tymi darmówkami. Że wujowa gra, że już było, że za stara, że jakby nawet dopłacili to bym nie chciał itp. Matko Bosko, zawsze mnie dziwiło takie podejście i chyba już się nie przyzwyczaję. Nie uważam tak do końca, że to o czym tu piszecie to jest sytuacja jeden do jednego, ale trochę mi się to tak kojarzy.

PS Odnośnie transmisji to ponoć wybrane mecze TVP Sport pokaże też na swoim kanale YT. Chyba, że to były tylko epizody. Prawie na żywo (z kilkusekundowym opóźnieniem). W technologii hawk eye. Komuś może odpowiadać. Albo i nie.

cdc
21-06-2024, 18:25
Celne podania w tercji przeciwnika po kwadransie:

Polska - 1
Austria - 38

https://www.youtube.com/watch?v=uNUKWO1-Law

krzysztofz24
21-06-2024, 20:33
No to jak zwykle. Mecz otwarcia, mecz o wszystko i mecz o honor:|

m_a_g
21-06-2024, 21:08
Akurat mecze naszej reprezentacji zupełnie mi zwisają, nawet nie oglądałem tego dzisiaj, bo... no sam napisałeś dlaczego. Wolę oglądać mecze drużyn które coś umieją. Np. teraz delektuję się Francja vs. Holandia :-)

jo44
21-06-2024, 22:39
Wolę oglądać mecze drużyn które coś umieją. Np. teraz delektuję się Francja vs. Holandia :-)
Aż zajrzałem - no akurat bramek strzelać to oni nie umieją... :twisted:

sokolnik
21-06-2024, 22:45
Akurat Francja nie strzeliła jeszcze gola na Euro :)

A Polska już 2 gole strzeliła :)

cdc
21-06-2024, 23:05
We wtorek ich zmiażdżymy.

m_a_g
21-06-2024, 23:55
Aż zajrzałem - no akurat bramek strzelać to oni nie umieją... :twisted:

Ale mecz był ciekawy, w szybkim tempie, i nie o honor ;-) I bramka była, ale nieuznana (moim zdaniem niesłusznie ale to inna sprawa).

We wtorek ich zmiażdżymy.

Jesteś wielki, poplułem monitor przez Ciebie :mrgreen:

Żeby nie było że tylko narzekam a nie chwalę, jednak w czymś jesteśmy pierwsi na tych mistrzostwach :wink:
80916

poste
22-06-2024, 08:30
Takie podsumowanie sytuacji :mrgreen:

cdc
25-06-2024, 19:00
Polacy szarżują na bramkę Francuzów!
Gol wisi w powietrzu!

Lewandowski nagle padł jak rażony piorunem.
Co tam się stało?!

Ajjjjjjj! Lewandowski strzelił tuż obok słupka!

-Fajne te tytuły zachęcające do śledzenia relacji. ;-)

Bohater ma na imię Łukasz.
Skorupski co chwila ratuje Polskę!

Bohater Skorupski!
Fenomenalny mecz polskiego bramkarza,
walczymy o pełną pulę!

:shock:
:lol:

krzysztofz24
30-06-2024, 00:29
Może trochę za późno to wrzucam;-).

No ale ja się turlam ze śmiechu. W punkt :D

https://youtube.com/shorts/KAlOt17TzWk?si=wZmiDg8c_wd4K74Q

MstrG
30-06-2024, 00:56
A Havertz dzisiaj jak strzelił karanego? To już ok bo nie rodak?

krzysztofz24
30-06-2024, 09:12
A Havertz dzisiaj jak strzelił karanego? To już ok bo nie rodak?

A nie wiem. Ja nie jestem zagorzałym kibicem piłkarskim.
Jak masz jakiegoś linka do filmiku, to proszę zapodaj.
Tu narodowość nie ma absolutnie nic do rzeczy.

Zasadniczo rozmawiając z moimi znajomymi co są bardziej zangazowani że tak napisze;-).
To zdanie mamy podobne.
Robert Lewandowski to w klubach w których gra potrafi coś pokazać, w reprezentacji to niezbyt się przemecza:-)

waldek
30-06-2024, 09:21
I najwyższy czas żeby grał już tylko w klubach.

sokolnik
30-06-2024, 14:23
Robert Lewandowski to w klubach w których gra potrafi coś pokazać, w reprezentacji to niezbyt się przemecza:-)

chłop jest spełniony i pewnie zmęczony już ciągłym graniem i utrzymywaniem formy... to tylko człowiek a nie maszyna jak Ronaldo :D

zresztą w Niemczech grał i miał przynajmniej 5 piłkarzy którzy mu organizowali akcję przed polem karnym i podali idealnie i najczęściej był gol... to samo w Barcelonie.

A w reprezentacji wiadomo jest, ciężko o składne akcje które docierają do Robercika a o które kończą się golem jeszcze trudniej :D Dlatego ostatnimi czasy Robert się cofa i walczy przed polem karnym... Pokopią go, zmęczy się i pod koniec meczu nie ma już szans na gole Lewego...

Ronaldo w fazie grupowej nie strzelił gola... Takim gwiazdom też się zdarzają takie wpadki.