PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do kompletu z 800mm f6.3 PF (fotografia ptaków)

m_a_g
05-06-2024, 00:33
Stoję przed dylematem (osiołkowi w żłobie dano....) bo nie umiem wybrać pomiędzy Sigmą 500 f5.6 (Sony) a Nikkorem 600 f6.3 PF.
To skrócie.
A dłuższa wersja: pozbyłem się ostatnio części sprzętu, zostawiam tylko to co lekkie i mobilne, bo klamorów typu 400mm f2.8 VR nie chciało mi się nosić i zbierały kurz.
Posiadam Nikkora Z 800 f6.3 PF, i ten obiektyw u mnie zostaje na stałe, natomiast szukam czegoś krótszego do czatowni.
Bardzo lubiłem Nkkora 500 f5.6 PF, dużo udanych zdjęć tym szkłem zrobiłem, i czekałem na wersję Z, ale niestety nie doczekałem się bo wyszła 600mm f6.3 PF.
Miałem w planie zakup, ale.... Sigma wypuściła 500mm f5.6 pod Sony, i z tego co czytam to jest malutki, świetny obiektyw.
I teraz dylemat: czy dwie stałki czyli 600mm i 800mm PF w Nikonie (tu zaletą jest jeden system), czy dwie stałki o moim zdaniem lepszym zakresie ogniskowych czyli Sigma 500mm i Nikkor 800mm, z tym że Sigma będzie używana na Sony A1 (nie muszę kupować body bo mam).

Czyli w sumie wygląda to tak że mój sprzęt do przyrody będzie w takiej konfiguracji:

Opcja 1.
Nikon Z8 z 600mm f6.3 PF + Nikon Z9 z 800mm f6.3 PF

Opcja 2
Sony A1 z Sigma 500mm f5.6 + Nikon Z9 z 800mm f6.3 PF

Jeżeli mam być szczery to delikatnie skłaniam się ku opcji 2, bo nie mam problemu z ergonomią i menu w Sony, a wydaje mi się że przy posiadaniu obiektywu 800mm zakup do kompletu szkła 500mm daje większe możliwości. To że Sigma jest cut jaśniejsza i trochę mniejsza to w zasadzie szczegół, ale miło.
Co o tym myślą forumowi spece od przyrody?

Ligo
05-06-2024, 00:54
Ale pamiętasz, że piszemy na polskim forum? :-D

m_a_g
05-06-2024, 01:03
A coś z błędami pisałem? Jeżeli tak to bardzo przepraszam :oops:

Ligo
05-06-2024, 01:10
Ależ skąd, żadnych błędów. Świetna pisownia, zazdraszczam.
Tylko wiesz, tak ogólnie, bo to jakby inne realia są...;)

m_a_g
05-06-2024, 01:56
Ptak to ptak, ogniskowa to ogniskowa, czyli realia są moim zdaniem takie same :mrgreen:

poste
05-06-2024, 07:26
Jeśli sky is the limit ;) to popatrzyłbym jeszcze na N400/4.5 Z, nawet z tc1.4 wciąż będzie miał sens jak sądzę. Nie mam oczywiście nic do Sony i Sigmy, zauważyłem tylko że jeden system lepiej się sprawdza kiedy gdzieś wyjeżdżamy nie pakując całej walizki sprzętu. Z tym że każda sytuacja jest trochę inna, bywają potrzebne też inne szkła, zależy co posiadamy, itd, więc takie uogólnienie nie zawsze się sprawdza.

MstrG
05-06-2024, 09:35
Jeśli sky is the limit ;)

Przy tym założeniu to 400/2.8S z wbudowanym TC ;)

Ale pamiętasz, że piszemy na polskim forum? :-D

Tylko wiesz, tak ogólnie, bo to jakby inne realia są...;)

600/6.3 VR S kosztuje 21k, Sigma 500/5.6 to wydatek 14k. Faktycznie u nas takie obiektywy to tylko w sferze marzeń...
Takiego Z9 to może ma u nas jedna osoba, no może dwie. 800mm to pewnie w ogóle nie ma.

Nie jestem żadnym specem od przyrody, ale poruszę tylko jedną kwestię - te same matryce. Przy obróbce dla mnie to jest zawsze duży plus.
Co bym zrobił na Twoim miejscu? Zamówił oba te obiektywy, do tego przelotkę, aby tę Sigmę podpiąć też pod Z8. Na dwa lub trzy wyjścia do czatowni bym wziął jako drugie body A1 + S500/5.6 i Z8 + 600/6.3. Sam ocenisz czy 600mm nie jest za blisko 800mm.

poste
05-06-2024, 11:15

.

W założeniu ma być lżej niż 400/2.8 ;)

markB
05-06-2024, 11:47
Stoję przed dylematem (osiołkowi w żłobie dano....) bo nie umiem wybrać pomiędzy Sigmą 500 f5.6 (Sony) a Nikkorem 600 f6.3 PF.
To skrócie.
A dłuższa wersja: pozbyłem się ostatnio części sprzętu, zostawiam tylko to co lekkie i mobilne, bo klamorów typu 400mm f2.8 VR nie chciało mi się nosić i zbierały kurz.
Posiadam Nikkora Z 800 f6.3 PF, i ten obiektyw u mnie zostaje na stałe, natomiast szukam czegoś krótszego do czatowni.
Bardzo lubiłem Nkkora 500 f5.6 PF, dużo udanych zdjęć tym szkłem zrobiłem, i czekałem na wersję Z, ale niestety nie doczekałem się bo wyszła 600mm f6.3 PF.
Miałem w planie zakup, ale.... Sigma wypuściła 500mm f5.6 pod Sony, i z tego co czytam to jest malutki, świetny obiektyw.
I teraz dylemat: czy dwie stałki czyli 600mm i 800mm PF w Nikonie (tu zaletą jest jeden system), czy dwie stałki o moim zdaniem lepszym zakresie ogniskowych czyli Sigma 500mm i Nikkor 800mm, z tym że Sigma będzie używana na Sony A1 (nie muszę kupować body bo mam).

Czyli w sumie wygląda to tak że mój sprzęt do przyrody będzie w takiej konfiguracji:

Opcja 1.
Nikon Z8 z 600mm f6.3 PF + Nikon Z9 z 800mm f6.3 PF

Opcja 2
Sony A1 z Sigma 500mm f5.6 + Nikon Z9 z 800mm f6.3 PF

Jeżeli mam być szczery to delikatnie skłaniam się ku opcji 2, bo nie mam problemu z ergonomią i menu w Sony, a wydaje mi się że przy posiadaniu obiektywu 800mm zakup do kompletu szkła 500mm daje większe możliwości. To że Sigma jest cut jaśniejsza i trochę mniejsza to w zasadzie szczegół, ale miło.

Sigmę 300/5.6 możesz nawet poużywać z Nikonem przez przejściówkę Megadap Pro: https://dariuszbres.pl/sigma-500-dg-dn-sports/

m_a_g
05-06-2024, 14:22

Absolutnie odpada, to za duży obiektyw na moje potrzeby.

Takiego Z9 to może ma u nas jedna osoba, no może dwie. 800mm to pewnie w ogóle nie ma.

Trzeba było JK nie banować. :-P zresztą Z9 ma na forum wiele osób, z tego co pamiętam na szybko to Zelber, JK, i kilku przyrodników

Nie jestem żadnym specem od przyrody, ale poruszę tylko jedną kwestię - te same matryce. Przy obróbce dla mnie to jest zawsze duży plus.
Co bym zrobił na Twoim miejscu? Zamówił oba te obiektywy, do tego przelotkę, aby tę Sigmę podpiąć też pod Z8. Na dwa lub trzy wyjścia do czatowni bym wziął jako drugie body A1 + S500/5.6 i Z8 + 600/6.3. Sam ocenisz czy 600mm nie jest za blisko 800mm.

Wiesz co, nie pomyślałem o tych matrycach, ale dla mnie to bez znaczenia. Obrabiam każde zdjęcie indywidualnie, i generalnie tylko wybrane, najlepsze kadry, czyli maksymalnie kilka zdjęć z całego dnia, o ile cokolwiek się uda ustrzelić.

Sigmę 300/5.6 możesz nawet poużywać z Nikonem przez przejściówkę Megadap Pro: https://dariuszbres.pl/sigma-500-dg-dn-sports/

Co do używania adapterów - odpada. Nie widzę sensu używania na siłę Sigmy wersja Sony na Nikonie Z z jakimś niesystemowym adapterem, to już lepiej by mi było zostać z systemowym 500PF i systemowym FTZ.
Czytałem to co pisał Dariusz Breś i widzę że on też używa tego szkła w komplecie z Nikkor 800mm PF, i skoro obiektyw jest taki świetny z adapterem, to zakładam że bez adaptera na Sony A1 będzie jeszcze lepiej.

MstrG
05-06-2024, 15:17
Absolutnie odpada, to za duży obiektyw na moje potrzeby.

No domyślam się. Zdecydowanie jest to obiektyw, który nie idzie na żadne kompromisy.

Trzeba było JK nie banować. :-P zresztą Z9 ma na forum wiele osób, z tego co pamiętam na szybko to Zelber, JK, i kilku przyrodników

Doskonale wiem, że Z9 ma wiele osób (z przyrodników choćby Raftik i Paweł Pawlak), a i sam nad nim aktualnie po cichu myślę. Tak samo u nas rynek supertele wcale nie jest taki mały. Może nie dodałem emotki ";)" do tamtej wiadomości i ciężej wyłapać w jakim tonie to pisałem. Generalnie nie zgadzam się z tym umniejszaniem, że to "polskie forum" i "to jakby inne realia są".

Wiesz co, nie pomyślałem o tych matrycach, ale dla mnie to bez znaczenia. Obrabiam każde zdjęcie indywidualnie, i generalnie tylko wybrane, najlepsze kadry, czyli maksymalnie kilka zdjęć z całego dnia, o ile cokolwiek się uda ustrzelić.

Przy takich założeniach to faktycznie nie ma znaczenia.

Co do używania adapterów - odpada. Nie widzę sensu używania na siłę Sigmy wersja Sony na Nikonie Z z jakimś niesystemowym adapterem, to już lepiej by mi było zostać z systemowym 500PF i systemowym FTZ.
Czytałem to co pisał Dariusz Breś i widzę że on też używa tego szkła w komplecie z Nikkor 800mm PF, i skoro obiektyw jest taki świetny z adapterem, to zakładam że bez adaptera na Sony A1 będzie jeszcze lepiej.

Ja serio bym na Twoim miejscu zrobił tak jak radziłem wcześniej. Nawet bym jeszcze do testów dorzucił 180-600/5.6-6.3 z czystej ciekawości. Przetestować adapter też nie zaszkodzi, wcale bez adaptera nie musi być lepiej. Dwa czy trzy wypady na zdjęcia i sam będziesz wiedział który obiektyw jako uzupełnienie 800mm jest bardziej pod Ciebie. Jeden zostawiasz, dwa zwracasz.

m_a_g
05-06-2024, 15:40
Doskonale wiem, że Z9 ma wiele osób (z przyrodników choćby Raftik i Paweł Pawlak), a i sam nad nim aktualnie po cichu myślę. Tak samo u nas rynek supertele wcale nie jest taki mały. Może nie dodałem emotki ";)" do tamtej wiadomości i ciężej wyłapać w jakim tonie to pisałem. Generalnie nie zgadzam się z tym umniejszaniem, że to "polskie forum" i "to jakby inne realia są".

Mam podobne zdanie w tej kwestii :-) Znam bardzo wiele osób z Polski które bez problemu stać na dowolny sprzęt fotograficzny, w obecnych czasach kwestia zarobków i sprzętu to kwestia tego co się robi, a nie gdzie się mieszka.
Rozbawił mnie też sarkastyczny wpis jednego kolegi w innym temacie o wydawaniu 40,000zł na sprzęt foto do hobbystycznej fotografii przyrody - jakby to powiedzieć, te ptaki i inne zwierzaki nie wiedzą że ktoś fotografuje hobbystycznie... głupie bydlaki bezczelnie nie podchodzą / podlatują bliżej aby specjalnie zapozować w bezruchu bo fotograf nie fotografuje zarobkowo :grin:

A wracając do tematu: zooma nie chcę, bo mam, 200-600 w Sony, i wiem co takie szkło potrafi. Jednak wiem że na 100% szukam stałki, z powodu mniejszych rozmiarów i wagi, oraz tego że stałki, nawet te małe ciemniejsze, jednak są ostrzejsze i można z nich więcej wyciągnąć.
Czyli wybór ciągle taki sam: albo Sigma 500mm f5.6 pod Sony, albo Nikkor 600mm f6.3 pod Nikona.

MstrG
05-06-2024, 16:00
zooma nie chcę, bo mam, 200-600 w Sony, i wiem co takie szkło potrafi. Jednak wiem że na 100% szukam stałki, z powodu mniejszych rozmiarów i wagi, oraz tego że stałki, nawet te małe ciemniejsze, jednak są ostrzejsze i można z nich więcej wyciągnąć.
Czyli wybór ciągle taki sam: albo Sigma 500mm f5.6 pod Sony, albo Nikkor 600mm f6.3 pod Nikona.

W takim razie jako trzeci do przetestowania bym wziął 400mm f/4.5 VR S :) Zamiast kupować możesz też pomyśleć na wypożyczeniem na kilka dni.
Najrozsądniej chyba wypada ta Sigma, szczególnie biorąc pod uwagę to, że miałeś już 500mm i byłeś zadowolony z tej ogniskowej. Jeśli praca na dwóch różnych markach body nie ma dla Ciebie znaczenia to chyba bym poszedł w tę stronę. Choć pewnie ja i tak bym starał się zobaczyć jak obiektyw zachowuje się pod Z8 po zastosowaniu Megadapa.

m_a_g
05-06-2024, 19:59
W takim razie jako trzeci do przetestowania bym wziął 400mm f/4.5 VR S :) Zamiast kupować możesz też pomyśleć na wypożyczeniem na kilka dni.
Najrozsądniej chyba wypada ta Sigma, szczególnie biorąc pod uwagę to, że miałeś już 500mm i byłeś zadowolony z tej ogniskowej. Jeśli praca na dwóch różnych markach body nie ma dla Ciebie znaczenia to chyba bym poszedł w tę stronę. Choć pewnie ja i tak bym starał się zobaczyć jak obiektyw zachowuje się pod Z8 po zastosowaniu Megadapa.

Wiesz co, teraz do mnie dotarło jaki ja głupi jestem... przecież ta Sigma jest chyba najbardziej bezpiecznym wyborem. No bo tak: mogę natywnie jej używać na Sony A1. A w razie czego mogę kupić Megadapa i używać na Z8/Z9, skoro tak wszyscy chwalą to szkło z adapterem....
W sumie ciekawe czy Dariusz Breś to czytga, bo ciekawy mnie czy gdyby miał A1 to ciągle by używał Sigmy na Nikonach, czy wolałby na Soniaku.
Ale tak czy owak Sigma w takim razie.

cz4rnuch
05-06-2024, 20:14
... przecież ta Sigma jest chyba najbardziej bezpiecznym wyborem. No bo tak: mogę natywnie jej używać na Sony A1...Na sony natywnie, ale z gwiazdką. Czyli prawdopodobnie z ograniczeniem szybkości serii w afc do ok 15fps.

MstrG
05-06-2024, 20:26
Wiesz co, teraz do mnie dotarło jaki ja głupi jestem... przecież ta Sigma jest chyba najbardziej bezpiecznym wyborem. No bo tak: mogę natywnie jej używać na Sony A1. A w razie czego mogę kupić Megadapa i używać na Z8/Z9, skoro tak wszyscy chwalą to szkło z adapterem....
W sumie ciekawe czy Dariusz Breś to czytga, bo ciekawy mnie czy gdyby miał A1 to ciągle by używał Sigmy na Nikonach, czy wolałby na Soniaku.

Jak napisałem wcześniej, wydaje się to najrozsądniejszą drogą. A jeśli okaże się, że obiektyw działa z Megadapem na Z8 tak dobrze jak goły na A1 to masz sytuację win-win ;) IMO warto zaryzykować.

Dariusz Breś
10-09-2024, 20:20

Nadal wolałby na Nikonie, bo wizjery i wyświetlanie info Nikon ma najlepsze w branży (przyjemność pracy), nawet kosztem gorszej pracy AF przez Megadapa Pro. Trzeba też wyłączyć stabilizację 500 5.6 DG DN w puszce a zostawić w obiektywie bo tu synchro vr nie działa i obraz lata.
Robię sony i adoptuję się szybko, ale main system to nie dałbym rady. Tak czy siak 500 DG DN to mega szkło.

Ewentualnie poczekać na nowe tele Sigmy...

marciing
16-09-2024, 13:24
Ja do kompletu z 800mm mam 400/4,5 Nikonowskie. Bardzo fajny obiektyw, szybki, celny, ostry i lekki!