Zobacz pełną wersję : Radość z D850 i tajemniczy AF-ON
brzezior
04-06-2024, 08:34
No i udało się podjąć decyzję - po wielu dylematach, zdecydowałem, że zostaję z lustrzanką. Mam optykę, którą bardzo lubię, a wydając podobne pieniądze na bezlusterkowca, zostałbym z matrycą bardzo zbliżoną do tej, która jest w D750. A więc mam piękny nowy korpus. Możliwości matrycy zachwycają. AF nie wykrywa może oka, ale na moje fotografowanie jest więcej niż wystarczający.
Ponieważ nie miałem wcześniej na dłużej aparatu z guzikiem AF-ON, mam pytanie do doświadczonych użytkowników - jak tego używacie? Czemu służyć ma odpięcie AF od spustu migawki?
Chętnie poczytam o praktycznych zastosowaniach.
Dawno temu kolega 2pompony popełnił na forum artykuł o tym.
https://forum.nikoniarze.pl/threads/275751
brzezior
04-06-2024, 08:56
Pięknie wyjaśnione - dzięki.
brzezior
04-06-2024, 12:45
No i super. Spróbuję poukładać ustawienia w banki ustawień i może przestawię się na nową pracę z AF.
brzezior
05-06-2024, 21:50
Praca z AF-ON wydaje się obiecująca - chyba polubię ten tryb. A czy D850 nie usypia górnego wyświetlacza, jak to było we wszystkich moich poprzednich puszkach? Aparat pozostawiony włączony wyświetla cały czas wszystkie informacje.
A czy D850 nie usypia górnego wyświetlacza, jak to było we wszystkich moich poprzednich puszkach? Aparat pozostawiony włączony wyświetla cały czas wszystkie informacje.Ten typ wyświetlacza pobiera bardzo mało prądu, zegarki z takimi wyświetlaczami pracują na malutkiej baterii kilka lat. Dzięki temu bez wybudzania aparatu można sprawdzić podstawowe parametry jakie są ustawione.
No i udało się podjąć decyzję - po wielu dylematach, zdecydowałem, że zostaję z lustrzanką. Mam optykę, którą bardzo lubię, a wydając podobne pieniądze na bezlusterkowca, zostałbym z matrycą bardzo zbliżoną do tej, która jest w D750. A więc mam piękny nowy korpus. Możliwości matrycy zachwycają. AF nie wykrywa może oka, ale na moje fotografowanie jest więcej niż wystarczający.
Ponieważ nie miałem wcześniej na dłużej aparatu z guzikiem AF-ON, mam pytanie do doświadczonych użytkowników - jak tego używacie? Czemu służyć ma odpięcie AF od spustu migawki?
Chętnie poczytam o praktycznych zastosowaniach.
Kciuk w górę za decyzję ;-)
Co do usypiania to powiem tak - te lustrzanki mogą pozostać włączone miesiącami...! Ja swojego D7500 i D850 w ogóle nie wyłączam i korzystam z trybu usypiania.
brzezior
11-06-2024, 07:59
Tak, już przyzwyczaiłem się, że na wyświetlaczu są cały czas informację. A decyzja? No cóż. Wielki i ciężki - ale ergonomiczny. Za to matryca jest zachwycająca! To był główny argument i nie jestem rozczarowany. Zdjęcia z Z6 były zbliżone do D750, a tu jest duży przeskok w górę. W niedzielę były zdjęcia na kajakach, w słońcu - i jest zachwyt. Na skórze nie ma przepaleń w pełnym słońcu.
Co do usypiania to powiem tak - te lustrzanki mogą pozostać włączone miesiącami...! Ja swojego D7500 i D850 w ogóle nie wyłączam i korzystam z trybu usypiania.
No nie wiem. Mam porównanie między D850 (z EN-EL15c) i D750 (EN-EL15a) i ten pierwszy po wyłączeniu zżera aku (o większej pojemności) WYRAŹNIE szybciej. W pół roku zjechał ze 100 na 8%, w pierwsze 3 miesiące ze 100 na 61%, praktycznie tylko leżąc na półce, zrobiłem może kilkadziesiąt zdjęć. D750 w 2 miesiące i 20 dni zjechał z 96 na 86%...
brzezior
11-06-2024, 21:40
Ale żeby tak pół roku nie ruszyć aparatu?... :(
To u mnie analog ciężej pracuje, bo tak co kwartał 36 klatek zrobię. Jak chowam aparat, odruchowo wyłączam. Ale jak nosze na pasku, zawsze mam włączony, więc takie zjadanie w szafie mnie nie dotyczy. Przez pół roku, to akumulator leżący poza aparatem będzie tracił energię.
No nie wiem. Mam porównanie między D850 (z EN-EL15c) i D750 (EN-EL15a) i ten pierwszy po wyłączeniu zżera aku (o większej pojemności) WYRAŹNIE szybciej. W pół roku zjechał ze 100 na 8%, w pierwsze 3 miesiące ze 100 na 61%, praktycznie tylko leżąc na półce, zrobiłem może kilkadziesiąt zdjęć. D750 w 2 miesiące i 20 dni zjechał z 96 na 86%...
Pół roku to może nie testowałem, ale tak z 3 miechy to się zdarza i bez problemu bateria trzyma. A jak pada, to wymieniam na naładowaną, a pustą ładuje.
Kiedyś w D70s popsuł mi się wyłącznik i od tego czasu aktualnych body w ogóle nie wyłączam.