Zobacz pełną wersję : D80 i SB600 - pilna pomoc !!
KARLOS_vu
18-07-2007, 22:32
Witam całą rodzinkę Nikona
Mam dość nietypowe pytanie i zdecydowałem się na założenie nowego tematy bo mam naprawdę mało czasu
Za 3 dni mam wesele kuzyna. W związku z tym że D80 kupiłem tydzień temu nastawiłem się na to że będe robił foty korzystając z lampy wbudowanej - co by wyszło ty by wyszło. Ale dziś wpadł mi niespodziewany grosz i zdecydowałem się na zakup lampy Nikon SB-600. W związku z tym jako laik mam nietypowe pytanie.....
Czy ta lampa będzie na tyle kompatybilna z moim D80 (18-135 obiektyw narazie innego nie mam) by sama dopasowała światło do reszty ustawień aparatu. Np gdy ustawię w aparacie funkcję AUTO lub tryb "P" to czy SB-600 siłę światła dostosuje sama ??? Czy też ma funkcję dla "idiotów" jak aparat ???
Zostają mi 2 lub 1 dzień na naukę więc wasza pomoc jest dla mnie bezcenna jak uśmiech babci
za lampę zapłacę kartą MASTERCARD
Przepraszam bardziej doświadczonych za żenujące pytanie
i dziękuję tym którzy nie napiszą BYŁO tylko mimo wszystko pomogą
Al Bundy
18-07-2007, 22:56
SB-600 też ma TTL jeśli o to pytasz i sama Ci dopasuje moc błysku. Jedno jednak mnie zastanawia - tydzień masz D80 i już gnasz na ślub??? Opanowałeś aparat? Powiem Ci tyle... O ile tanim kompaktem każdy zrobi poprawne foto w trybie auto to Nikuś msui zostać opanowany bo inaczej wyjdzie Ci kaszanka zamiast kiełbasy. Jak już go opanujesz to przekonasz się że można tym zrobić nie tyle poprawne co rewelacyjne zdjęcia. Do tego jednak lampa nie wystarczy...
Wracając do lampy - weź SB-800 jeśli myślisz o rozwijaniu systemu...
Wracając do lampy - weź SB-800 jeśli myślisz o rozwijaniu systemu...
sb800 ładniej błyska?
karlos kto pyta nie błądzi (-:
...ale tak jak napisał Al, wyjdzie kaszanka jak nie znasz możliwości aparatu i nie masz doświadczenia a nie masz skoro zadajesz nam takie pytania.
zrob sobie jakiś odbłyśnik na lampe, czas 1/40 f 5.6 trzmaj sie szerokiego końca zooma, iso wysoko
szkło masz wolne jak żółw bagienny więc czekaj i patrz gdzie wyostrzy
sb800 ładniej błyska?
Mocniej :)
wiesz ile razy w tym roku błysnąłem pełną mocą sb600?
na jakieś 10000 zdjęć - ani razu...
Spoko, SB-800 ma inne plusy, ktore jesli ktos rozwija system - przydadza sie.
Poki co nie mam juz lustrzanki ale planuje na nowo, jak bede mial czas na to czasochlonne hobby ;)
Jak bede kupowal, to prawdopodobnie kupie ponownie 800-ke.
Ja też wychodze z założenia że nie warto kupować SB-600 tylko lepiej uciułać na SB-800... Po prostu SB-800 ma większe możliwości i tyle.
KARLOS_vu
19-07-2007, 08:03
Jedno jednak mnie zastanawia - tydzień masz D80 i już gnasz na ślub??? Opanowałeś aparat? Powiem Ci tyle...
Wiesz Al ja tam nie występuję jako fotograf tylko jako gość, a że wesela nie trafiają się często chcę
wykorzystać okazję. Przede wszystkim idę jako gość - nawet nie mówiłem kuzynowi że będe miał aparat - więc jak by co...
Na pytanie czy opanowałem aparat odpowiem - JESZCZE NIE - podstawowe jego możliwości w terenie tak
zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach - SŁABO
ale czy przez to sugerujecie że mam nie kupować SB tylko korzystać z wbudowanej ????
sb800 ładniej błyska?
karlos kto pyta nie błądzi (-:
zrob sobie jakiś odbłyśnik na lampe, czas 1/40 f 5.6 trzmaj sie szerokiego końca zooma, iso wysoko
szkło masz wolne jak żółw bagienny więc czekaj i patrz gdzie wyostrzy
czy ten czas i przesłona jaką podajesz jest bezpieczniejsza przy ustawieniech "M'anual niż np program "P"
i jakie najlepiej ISO ustawić ??
co do błysku myślę o świetle odbitym, bo bezpośredni błysk powoduje cienie które potem wiadomo jak wyglądają na fotkach
KARLOS_vu
19-07-2007, 11:49
zrob sobie jakiś odbłyśnik na lampe,
z czego najlepiej zrobić taki odbłyśnik ??
bo myślałem o tym od samego początku
Zastanawiam się, dlaczego, kiedy tylko w temacie pojawi się nazwa SB600, podnosi się zaraz wrzawa posiadaczy SB800, że mają lepszą lampę. Człowiek pyta konkretnie o SB 600, a tu zaraz SB800 lepsza. No pewnie, że lepsza, przecież to OCZYWISTE, D200, też lepszy niż D80, a D2X od D200. Ale CO Z TEGO. Jako amator nie żałuję, że kupiłem SB 600, a mogłem SB 800. Po prostu nie jest mi taka lampa potrzebna i to niektórzy chyba powinni zrozumieć.
Nie w tym rzecz, czy coś jest lepsze, ważne czy wystarczające do potrzeb. SB 800 to lampa głównie dla profesjonalistów, dla kogoś kto poważnie myśli o "błyskaniu systemowym". SB 600, wystarczająca lampa do większości zastosowań !
grzegorzant
19-07-2007, 12:33
z czego najlepiej zrobić taki odbłyśnik ??
bo myślałem o tym od samego początku
Poczytaj sobie TU (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=9314) , powinno coś pomóc.
pozdrawiam
KARLOS_vu
19-07-2007, 14:13
Poczytaj sobie TU (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=9314) , powinno coś pomóc.
pozdrawiam
rewelacja dzięki za podesłanie tematu
nawet nie wiesz jak mi pomogłeś
Ponawiam jeszcze tylko pytanie odnośnie
jakie proponujecie ISO:
czas:
przysłone:
i myślę że mam expresowe szkolenie
PS. SB-600 kupiłem i uważam że sporo czasu upłynie zanim powiem że jest za słaba jak na moje umiejętności
Iso 400 - w 90 % przypadków.
800 - kiedy bardzo ciemno, albo zależy mi na tle, ale wtedy ziarno, w cieniach znaczne.
czas i przysłona - to zależy, nie mam jednoznacznej odpowiedzi, osobiście zwykle robię w trybie A, więc martwię się tylko głębią ostrości, nie przekraczam jednak F8 przy odległości większej niż 3 m i ISO 400.
polecam niedawny wątek http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=30806
oraz artykuł ADMINA na temat ślubów, na ślubie w dniu 7 lipca br wykorzystywałem głównie ISO 620 i przede wszystkim obiektyw N50/1,8 przymknięty do 2,5 3... pełnej mocy SB600 nani razu nie wykorzystałem, po uroczystości byłem zgrzany chociaż manualmie aparacik z lampą mam nienajgotrzej opanowany, pozdrawiam
Zobacz jako przykład zdjęcie Cichego, ja też dałem kilka, to był mój pierwszy ślub po ok 25 latach,
KARLOS_vu
20-07-2007, 08:14
Studiowałem obydwa tematy
a poradę pana ADMINA mam nawet wydrukowaną
Niestety ja narazie nie posiadam innych obiektywów prócz tego 18-135
i tak w tym miesiącu spłukałem się z kasy - bo i aparat i lampa.....
obiektywy zaczne kompletować od jesieni jak się odbiję
wczoraj robiłem wiele prób - ze światłem odbitym od sufitu, odścian, zrobiłem odbłyśnik - pstrykałem w zupełnie ciemnym garażu, w jaśnijszym pokoju itp
porónywałem na różnych czasach i przesłonach
porónując zdjęcia najładniejsze wychodziły kiedy trzymałem się trybu "A" i najjaćniejszej przeysłony jaką mam, czyli 3.5 aparat sam dostosowywał czasy i zazwyczaj były one w przedziale 1/40 - 1/60 wszystko na ISO 400
zwróciłem też uwagęna to że nieźle wychodzą fotki kiedy w SB-600 wysunę to szkiełko do rozpraszania światła
nie ma ostrych cieni i nie przepala zdjęć. Jest tylko jeden konik któego nie rozgryzłem. Kiedy to wysunę nie dziąła w lampie ZOOM - z instrukcji zrozumiałem że raczej używa się tego przy foceniu z małych odległości....
Jeśli chodzi o odbłyśnik - rewelka wczoraj zrobiłem prowizorkę z kredowego kartonu - dziś zrobię wg filmiku jaki podaliście i będę go głównie używał przy foceniu.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Zwróć tylko uwagę, że pokój i garaż mają znacznie mniejszą kubaturę niż kościół. Radzę jednak popróbować w czymś zbliżonym rozmiarowo.
KARLOS_vu
20-07-2007, 13:24
zdaję sobie z tego sprawę jutro będę w tym kościele to potestuję
będzie też zawodowy fotograf to podpatrzę jak on korzysta z lampy
lipa jak będzie nas dwuch do tego kamerzysta i jeszcze stado gości z kompaktami
no ale.....
Al Bundy
20-07-2007, 14:29
Rozumiem żale posiadaczy 600-tek ale prawda jest taka że mam dwie 800-tki na dziś i 600-tkę i nigdy tej ostatniej w kościele nie użyłem bo błyska dokładnie o tyle słabiej ile mnie mocy potrzeba było. Nie pamiętam też kiedy waliłem lampą na wprost - zawsze jadę w sufit z pełną mocą, wysokie ISO i zdjęcia wyglądają znacznie lepiej...
Nawet jak sufit jest na wysokości 12 m, jest to sklepienie krzyżowe i pomalowane w różne ciekawe wzorki?
Rozumiem żale posiadaczy 600-tek ale prawda jest taka że mam dwie 800-tki na dziś i 600-tkę i nigdy tej ostatniej w kościele nie użyłem bo błyska dokładnie o tyle słabiej ile mnie mocy potrzeba było. Nie pamiętam też kiedy waliłem lampą na wprost - zawsze jadę w sufit z pełną mocą, wysokie ISO i zdjęcia wyglądają znacznie lepiej...
Al Bundy , masz jakieś wyjątkowe 800-setki zapraszam do Fary i wielu,wielu innych kościołów w Poznaniu, wal w sufit ile aku dają, śmiem wątpić w sukces
no z tym stwierdzeniem to już pojechałeś Al po bandzie :)
w sufit w kościele :D dobre ...
Al Bundy
20-07-2007, 17:56
Panowie - nie znalazłęm jeszcze kościoła w okolicy który nie odbiłby mi światła. Zamiast więc się śmiać szyderczo polecam zrobić test na wyższym iso bez lampy i z nią. Nie piszę o katedrach bo w takich miejscach nie fociłem ale mam na swoim koncie dość ślubów by mieć własną strategię na dobre foty z ciekawym światłem. Następnym razem więc polecam pójść pofocić a dopiero pisać bzdurki...
Ps. Do tej pory trafiłem tylko na jeden kościół w którym sufit był na tyle wysoko i był ciemny że światło nie wróciło. Nie przeszkadza to jednak walić w ścianę za mną by mieć wystarczająco miękkie i naturanlnie wyglądające światło...
Gdy tylko pozwala sytuacja focę nawet bez lampy ale puszczenie w ruch sabiny daje mi co najmniej działkę przysłony a na zdjęciach błysków nie widać...
Panowie - nie znalazłęm jeszcze kościoła w okolicy który nie odbiłby mi światła. (..)
Gdy tylko pozwala sytuacja focę nawet bez lampy ale puszczenie w ruch sabiny daje mi co najmniej działkę przysłony a na zdjęciach błysków nie widać...
Kolega tak pisze, to pewnie kolega wie. Nie neguję, że tak może być, zwłaszcza w małych kościołach.
Al Bundy
20-07-2007, 21:33
Puławy to mała mieścina (50 tys) i mimo liczności kościołów nie ma tutaj katedr których by światło z sabiny poczciwej nie pokonało ;)
Al, przecież nikt się z Ciebie nie śmieje, daj spokój... bzdur też nie wypisuję - coś tam jednak w życiu też pstrykałem i gdybym tak nie twierdził to głupot bym nie wypisywał. Nie spotkałem jeszcze kościoła w którym sufit byłby niżej niż dobre 10 metrów - a takie niskie są zazwyczaj stare i ciemne z ciemnymi , nierzadko kolorowymi sufitami. Jeszcze nigdy nie korzystałem ze światła odbitego od sufitu w jakimkolwiek kościele bo było to kompletnie bez sensu. Mało tego - widziałem wielu fotografów przy pracy i jeszcze nie spotkałem się z kimś kto korzystał ze światła odbitego w kościołach. Chociaż nie zaprzeczam, że są malutkie kościółki w których coś by to dało - choć minimalne doświetlenie tła. Piszemy jednak mam nadzieję o normalnych świątyniach a nie kameralnych kapliczkach na wsi z pięcioma rzędami ławeczek...
Al Bundy
20-07-2007, 21:46
Ja jestem spokojny :D
Widać jestem pierwszy wśród was bo sam uczyłem się focić od miejscowego mistrza fotografii ślubnej i choć nauka daleko nie zaszła to właśnie on pokazał mi że nie warto walić lampą prosto gdy nie ma takiej potrzeby. Rozumiem też fakt iz 90% focących obecnie na ślubach to niestety laicy dla których literka A w body i TTL w lampie to sprawa najświętrza na tej ceremoni...;)
KARLOS_vu
23-07-2007, 08:11
No i po imprezie
zdjęcia wyszły jak dla mnie ładnie
Może kilka z nich zbyt ciemne ale spośród 600 wybiorę sporo do ładnej prezentacji
Wyciągam wnioski
że nie ma zasad na ustawienia parametrów
Wszystko trzaskałem lampą z odbłyśnikiem
w kościele na maxymalne otwartej przysłonie jak na mój obiektyw
niestety tu w ciemnym kościele kilka trochę niedoświetlonych
Szkoda że nie zdążyłem kupić dyfuzora może było by to leprze rozwiązanie
lub przynajmniej miał bym porównanie.
Na sali odbłyśnik sprawdził się rewelacyjnie przy białym niskim suficie
wymagał częstych korekt, ale generalnie wyszło ładnie
Wnioski:
Zdecydowanie potrzebny jasny obiektyw - mój 18-135 niestety trochę słabo sobie radził w niektórych sytuacjach, i generalnie nie jest stworzony na takie imprezy. Czasy naświetlania jakich używałem 1/40 - 1/60 tutaj chyba dobrze
ISO głównie 400 czasem niżej.
Myślę że jestem po tym weselu sporo mądrzejszy i wiem nad czym popracować
Generalnie wesele udane - choć mało niestety wypiłem :-))
Aberrator
23-07-2007, 15:27
Przyłączam się do opinii przedmówcy, zauważ ponadto piotrze w że to o czym wspomniałeś jest prawidłowością nie tylko w tym wątku, zawsze jest tekst "lepiej dozbierać lub poczekać i kupić ....." wg mnie to jest pozbawione sensu bo jak powiedziałeś każdy kupuje zgodnie zeswoimi potrzebami ora możliwościami finansowymi, a że na forum spotykają się i ci zmożni posiadacze oraz amatorzy więc siłą rzeczy konfrontacja jest nieunikniona, ale właśnie oni powinni rzetelnie wyjaśniać a nie mówić że "moje jest lepsze" . Moja SB-600 spisuje się znakomicie i uważam że jest lampą zaawansowaną i spokojnie można polecić fotografowanie na trybie AUTO także z odchylonym palnikiem.