Zobacz pełną wersję : Jasność przedmiotu
Witam serdecznie. Robię w studio zdjęcia przedmiotów. Chciałbym je pokazać takie jakie one są w rzeczywistości, czyli jak jest ciemny przedmiot to chcę żeby był ciemny na zdjęciu. Jak to skalibrować? Światłomierz w aparacie zmienia wartość w zależności od tego czy przedmiot jest czarny czy np. biały. Używalem color checkera ale niestety nie zdał egzaminu. Ostatnio zakupiłem szarą kartę i jest jeszcze gorzej. Może wpływ na to ma filtr polaryzacyjny? Pytałem jednego znanego fotografa, powiedział mi że jasność to jak ostrość - wartość subiektywna. Chciałbym jednak mniej więcej pokazać jasność przedmiotu taka jaka jest :) Z góry dziękuję za pomoc.
siemalysy
25-05-2024, 19:36
A jakiego pomiar światła masz ustawiony? Matrycowy, centralny? Jeżeli tak, to spróbuj ustawić punktowy.
Z tego co opisujesz to korzystasz ze światła stałego skoro używasz światłomierz aparatu, tylko po co ?, polaryzacyjny filtr kłopotem ? , masz manual i aparat cyfrowy, robisz fotkę korekcję w manulalu i masz to co chcesz na zdjęciu
To jest "naprawdę" ?
niestety tak i to co raz częściej
A mi się wydaje ze to są podpuchy. Flejmy czy jakoś tak...
A mi się wydaje ze to są podpuchy. Flejmy czy jakoś tak...
Kolega przyszedł do mnie z pytaniem jak wysunąć żyłkę w kosiarce ?, - odpowiedziałem, przecież masz instrukcję, - w odpowiedzi, wyrzuciłem ją do kosza
Często pytanie na forum zajmuje więcej czasu niż wyszukanie w necie,.
Kupiłem "dobry" aparat to jestem fotografem, po co mi podręcznik, przecież mamy 21 wiek i facebooka.
A jakiego pomiar światła masz ustawiony? Matrycowy, centralny? Jeżeli tak, to spróbuj ustawić punktowy.
Próbowałem każdego. Centralny ważony jest najbliżej.
- - - - kolejny post - - - - - -
Z tego co opisujesz to korzystasz ze światła stałego skoro używasz światłomierz aparatu, tylko po co ?, polaryzacyjny filtr kłopotem ? , masz manual i aparat cyfrowy, robisz fotkę korekcję w manulalu i masz to co chcesz na zdjęciu
Pan nie zrozumiał mojego pytania. Ja chcę wyłapać jak najbardziej zbliżoną do rzeczywistości jasność zdjęcia. Światłomierz w aparacie jest nieprecyzyjny. Jeżeli robię zdjęcie ciemnego plakatu to chcę by na zdjęciu ten plakat był ciemny a nie rozjaśniony :)
Poczytaj o tym jak działa światłomierz. I dlaczego używa się trybu M.
Kup jakiś poradnik "fotografia dla początkujących"
Po prostu zdobądź wiedzę
Poczytaj o tym jak działa światłomierz. I dlaczego używa się trybu M.
Kup jakiś poradnik "fotografia dla początkujących"
Po prostu zdobądź wiedzę
to jest kwintesencja tematu
Światłomierz jest precyzyjny jak wie się jak go użyć.
"jasność zdjęcia", czy chodzi o ekspozycję ?
jeszcze razz polecam przeczytać post powyżej i się do niego zastosować, znikną problemy i pojawi się uśmiech "co ja wypisywałem"
Światłomierz w aparacie jest nieprecyzyjny.
Światłomierz w aparacie jest precyzyjny. Każdy z trybów pomiaru. Poczytaj o trybach pracy pomiaru. Poczytaj o pomiarze światła odbitego.
Mały wykład na temat jednej z opcji. Pomiar punktowy - spot. Co robi światłomierz w aparacie? Mierzy światło odbite. Czarny przedmiot odbija mało światła, dlatego aparat mysli, że jest ciemno i każde zwiększyć naświetlenie, i z czarnego robi się szary. Biały przedmiot odbija dużo światła, aparat mysli, że jest jasno i zmniejsza ekspozycje robiąc zdjęcie szarym. Ekspozycja jest pokazywana prawidłowo wtedy, gdy mierzymy szarość wzorcową, szarą kartę Kodaka. Można szarą kartę do ustawiania WB.
Pracuj w manualu, ustawiając parametry z pomiaru szarej karty.
https://www.youtube.com/watch?v=IzS8ckGDLys
Panowie, XXI wiek może dużo zmienił w technologii, ale nic nie zmienił w biologii, nadal człowiek rodzi się bez doświadczenia i musi się uczyć. Więc trzeba być wyrozumiałym i tłumaczyć, tłumaczyć ..., bo nie każdy ma kilkadziesiąt lat doświadczenia...
Panowie, XXI wiek może dużo zmienił w technologii, ale nic nie zmienił w biologii, nadal człowiek rodzi się bez doświadczenia i musi się uczyć. Więc trzeba być wyrozumiałym i tłumaczyć, tłumaczyć ..., bo nie każdy ma kilkadziesiąt lat doświadczenia...
Dlaczego mam być wyrozumiałym dla kogoś komu nie chce się nawet instrukcji przeczytać? Przecież to jest podstawa podstaw i wszędzie to jest opisane, w instrukcjach do aparatów, większości książkach o fotografii, jest też cała masa artykułów w internecie itp.
Wybacz, ale to są podstawy.
Trzeba troszkę zdobyć wiedzy, żeby choćby wiedzieć co i dlaczego działa tak, a nie inaczej.
To pomaga. A kupno książki, która to tłumaczy to dobra inwestycja.
Ew. wpisać w google problem albo w chatgpt (o boszszsz nie wierzę, że to napisałem)
Bo to że ja napiszę
W pole widzenia obiektywu wstaw przedmiot szary - zapamietaj ekspozycję którą dobierze aparat.
Przestaw aparat w tryb M
Wprowadź ekspozycję zapamietaną/zapisaną
Zacznij robić zdjęcia
Jest szalonym uogólnieniem. Czy facet będzie rozumiał, dlaczego tak a nie inaczej?
Jaki szary przedmiot? Jeżeli będzie za ciemny to będzie przeeksponowywał
Jeżeli za jasny to niedoświetli
Wypisał, że używał colorcheckera - nic to nie dało... ???? To jak używał?
Można wstawić twarz i zmierzyć ekspozycję - to też coś tam da...
Tylko tu brak jest elementarnej wiedzy. I poruszenie jednego tematu wywoła lawinę innych.