Zobacz pełną wersję : D40 głośna praca???
Witam, niedawno kupiłem D40 i męczy mnie głośna praca lustra w porównaniu z Canonem 350D, dzwięku pracy lustra nie da się przekazać na forum ale jest on znacznie bardziej dokuczliwy niż w 350D Canona. Czy to jest normalne, czy może Wasze lustra pracują ciszej???
Zbigniew
18-07-2007, 22:23
D200 i D80 klapie ciszej niż 20D, ale też 30D. W porównaniu z trabantami chyba są głośniejsze, ale to inny rodzaj hałasu - trudno porównać.
To dobrze że nie słyszałeś pentaxa k100 tam dopiero nasuwa ;-) jak młotkiem w talerz - dzieciak mi się wystraszył :mrgreen:
Do tego stopnia k100 hałasuje, że byłem bardzo pozytywnie zaskoczony jak usłyszałem jak klapie w D40 :-D
pentaksa nie słyszałem... Ale pierwsze lustro jakie mi sprzedawca polecił to była Sony Alfa... Po prostu się przeraziłem i nie chciałem lustra klapiącego jak spadająca klapa od kibla... Ale później w ręce wpadł D40 no i kamień spadł mi z serca... Brzmienie jest idealne... Canony też nie są złe pod tym względem...
No to uratowaliście mój honor bo już myślałem że kupiłem jakiś trafiony model, to teraz porównam moją D40 z z pentaxem, tylko muszę jeszcze takiego u kogoś znaleźć :-)
Dlaczego przejmujecie się tym jak głośno klaska lustro :> :P
kronos28
19-07-2007, 22:47
Dlaczego przejmujecie się tym jak głośno klaska lustro :> :P
czasami ma to znaczenie - np przy fotografowaniu dzikich zwierząt z ukrycia :) -siedzisz sobie zamaskowany i nagle "łuup łuup łuup" a zwierzątka uciekają ;)
saboteur81
20-07-2007, 08:39
albo ma łe dziecko zaczyna płakać :D
OK po chwili pomyślałem, zrozumiałem. :) ja głównie tylko sport ;p
żółto-czarny
20-07-2007, 13:04
Fotografując sport nie można dekoncentrować sportowców. Co zrobić jak lustro słychać prawie jak strzał startera? ;-)
wlasiukk
20-07-2007, 13:28
a nie mozna gdzieś tam gąbki podkleić ?
;)
Fotografując sport nie można dekoncentrować sportowców. Co zrobić jak lustro słychać prawie jak strzał startera?
Jeżeli sport nie jest ultracichy jak szachy - to z doświadczenia wiem że jak człowiek jest na czymś mocno skupiony (np. w moim wypadku - granie roli w sztuce), obiektyw i migawka nie istnieją. Kolega robił zdjęcia i nawet nie wiedziałem kiedy on mnie te 30kilka ujęć w pół godziny zrobił. Tak samo z rozmów z siatkarzami z mej szkoły wynika, że nie zwracają oni nawet uwagi na flesza walącego z pewnej odległości w twarz. :)
Robić zdjęcia po strzale startera. Wtedy zdjęcia są ciekawsze. :-D
niektórzy w Gorzowie potrafią np na siatkówce podczas serwisu siatkarzowi strzelić lampą po oczach ;]
sokrates
20-07-2007, 13:48
Fotografując sport nie można dekoncentrować sportowców. Co zrobić jak lustro słychać prawie jak strzał startera? ;-)
kupić F6 :-)
Porownujac ze starymi Zenitami czy Practicami to w cyfrakach w ogole nie slychac lustra...
a nie mozna gdzieś tam gąbki podkleić ?
;)
:twisted:
Najlepiej do tego nadaje się pianka techniczna - odkręcamy obiektyw, wpuszczamy trochę do środka i przykręcamy obiektyw ;-)
:mrgreen:
Można też bezpośrednio na lustro nałożyć trochę silikonu po obwodzie ;-)
Aparacik po zastosowaniu powyższych czynności będzie najcichszym na świecie :-)
...i pomyslec ze posiadacze hybryd wgrywaja sobie dzwiek klapiacego lustra zamiast pikniecia migawki... hehehe
ok, spróbuje podkleić jakąś gąbkę, albo wcisnąć trochę silikonu, zobaczymy jaki będzie efekt :mrgreen:
co do lustra w zenitach to były dobre sprzęty i nikt nie narzekał na klapiące lustra:-D
co do lustra w zenitach to były dobre sprzęty i nikt nie narzekał na klapiące lustra
Bo większość osób nie miała porównania do czegoś lepszego. ;) Już F801s wydaje mi się okrutnie głośny, a jak jeszcze dochodzi do tego kopnięcie (nie pamiętam w którym starym analogu), to wszystko dzisiejsze wydaje się ciche. :)