Zobacz pełną wersję : Rewolucje, ewolucje, innowacje. Sony vs Nikon vs Canon. Zawodowcy i amatorzy ;)
Post wydzieliłem z tematu o R1.
Tytuł wymyśliłem na szybko, nie oddaje chyba całej dyskusji ;)
Sony co model ogłasza rewolucję.
Od 7 lat twierdzi, że ich flagowe bezlusterkowce są naj.
Sony’s New α9 Camera Revolutionizes the Professional Imaging Market
The most technologically advanced, innovative digital camera that Sony has ever created, the new α9
Groundbreaking Sony Alpha 1 Camera Marks a New Era in Professional Imaging
The most technologically advanced, innovative camera that Sony has ever released, the Alpha 1
A New Dimension of Still Image Performance Created by the World's Firsti Global Shutter Image Sensor
the Alpha 9 III opens up a new world of possibilities for professional photographers to capture every decisive moment
Wszyscy profesjonaliści już dawno powinni przejść do Sony z Canona, bo ten nie miał flagowego modelu tak innowacyjnego jak ...
Markering Canona
https://global.canon/en/news/2021/20210414.html
i Nikona
https://www.nikon.com/company/news/2021/1028_mirrorless_01.html
jest mniej nadęty.
A nie?
No, może nie naj, ale to Sony jako pierwsze wprowadziło matryce stacked czy z migawką globalną.
A zawodowiec nie zmieni systemu, w którym lata siedzi, bo inny coś nowego wprowadził.
No i Sony trochę zawaliło nie robiąc korpusów z zintegrowanym gripem <- opinia zasłyszana od zawodowców.
Już chyba tylko C i N się w to bawią.
Nie.
Realny świat to nie Alphaunivers stworzony przez marketingowców Sony.
cz4rnuch
17-05-2024, 11:31
To w realnym świecie jakie innowacje w ostatnim powiedzmy dziesięcioleciu zawdzięczamy Canonowi i Nikonowi?
N: biodegradowalne korpusy.
C: szkła, przy których f/5.6 jest super jasne.
[emoji2957]
A poważniej, N i C chyba jako pierwsi zaczęli stosować fluoryt i soczewki fresnela.
Matryc CCD, stabilizacji matrycy, fazowego AF na matrycy i aparatów bezlusterkowych
Sony NIE wymyśliło.
Tak jak nie wymyśliło wbudowanych telekonwerterów, Phase Fresnel, Diffractive Optics,
nowej konstrukcji teleobiektywów przesuwającej środek ciężkości ku aparatowi
https://faq.canon.jp/euf/assets/cmj/ef/61/61264/EF600mmF4LIS2U-3.png https://personal.canon.jp/-/media/Project/Canon/CanonJP/Personal/product/camera/ef/ef600-f4l-is-iii/spec/image/lens-construction.png?h=280&la=ja-JP&w=400&hash=C701BE839EF44DCA7487AB7294E728F9
krzysztofz24
17-05-2024, 12:22
To w realnym świecie jakie innowacje w ostatnim powiedzmy dziesięcioleciu zawdzięczamy Canonowi i Nikonowi?
A to w realnym swiecie to w ostatniej dekadzie byly jakies znaczace innowacje wogole?
Nie liczac ofc pojawienia sie bezluster i smierci lustrzanek:-)
A powaniej. Dla mnie innowacja to ma byc cos solidnego, cos prawie rewolucyjnego.
Przejscie z analoga na cyfre to byla rewolucja, cos jak wynazlezienie silnika parowego niemal. Tu wychodzimy sporo poza innowacje.
A jakie byl dalej powazne innowacje w branzy foto?
Rozdzielczosc matryc rosnie, algorytmy Af sa usprawniane itp. Wbrew internetowemu hypowi to prawa optyki pozostaja niezmienne i w obiektywach to nie ma jakiegos znaczacego progesu.
Nadal sa plasticzane i tanie i porzadne konstrukcje, jasnosci sie nie przeskoczy w obrazowaniu szkla...choc niektorzy twierdza ze po co jasnosc jak jest ISO.
Takie np podejscie producentow w produkcji optyki typu po co korygowac w szkle dystorsje i inne wady optyczne, jak w wiekszosci to zalatwimy softem w puszcze, to wrecz uwstecznienie (bp tu zawsze bedzie strata na jakosci obrazka rejestrowanego przez matryce). Ktore potrafi sie zemscic, ale masowy odbiorca bedzie sia jaral ze ma ostro od brzegu do brzegu.
Pewna inowacja bylo np przejscie z CCD na CMOS, ale kiedy to bylo;-). Nie ostatnia dekada.
Ja ogolnie w foto widze, powolny progress a nie wysyp innowacji:-).
Bo to, ze np jakis producent zmienil uklad przyciskow na swoim body i pompuje marketing ze teraz jest lepiej i te innowacyjne rozwiazanai usprawnia znaczaco proces fotografowania, to who cares;-)
A to w realnym swiecie to w ostatniej dekadzie byly jakies znaczace innowacje wogole?
Wprowadzenie i (powolne, bo powolne) upowszechnianie się matryc stacked.
Rozbudowane (i tanie!) systemy radiowego wyzwalania i sterowania lampami błyskowymi.
Ogarnięcie i produkcja szerokich jasnych stałek (<28mm), gdzie jeszcze niedawno twierdzono, że to fizycznie nie możliwe.
Ot, to bym nazwał rewolucjami (i rewolucyjkami) w sprzęcie foto. Choć to ciut więcej, niż ostatnie 10 lat.
C: szkła, przy których f/5.6 jest super jasne.
Jednocześnie robiąc 85/1.2, 28-70/2, 100-300/2.8, kolejną generację 800/5.6, 1200/8 -których Sony nigdy nie miało w ofercie.
cz4rnuch
17-05-2024, 12:32
Matryc CCD, stabilizacji matrycy, fazowego AF na matrycy i aparatów bezlusterkowych
Sony NIE wymyśliło...Dodajmy, że nie wymyśliło też kliszy i fotografii otworkowej. Pytanie było proste. Co obie znaczące firmy wymyśliły rewolucyjnego w ostatnich latach? Bo to, że mają wielkie zasługi historycznie to wszyscy wiemy.
Sony przez ostatnie lata nie wymyśliło nic rewolucyjnego
co by doprowadziło do masowego przejścia na ich aparaty
przez zawodowców.
Jednocześnie robiąc 85/1.2,
Racja. Brak tego szkła w Sony dziwi. Czekają, aż im Sigma zrobi? :lol:
100-300/2.8,
Racja (częściowo). To nie jest jakiś popularny zakres. Oprócz tego ma go jeszcze tylko N, i to w wersji na lustra. Sony dopiero niedawno 300/2.8 wprowadziło.
Dodałbym też (180)200-400/4.
Oraz C RF28-70/2 i RF24-105/2.8, których odpowiedników żaden inny system nie ma.
kolejną generację 800/5.6, 1200/8
A tych szkieł to nie ma co wspominać. C się tu popisał. xD
EF400/2.8 i EF600/4 z doklejonym TC2 i adapterem na RF, za te ceny, to strzał w stopę. xD
EF400/2.8 i EF600/4 z doklejonym TC2 i adapterem na RF, za te ceny, to strzał w stopę. xD
400/2.8 i 600/4 z doklejonym TC to Nikkory Z.
https://www.nikon-image.com/products/nikkor/zmount/nikkor_z_400mm_f28_tc_vr_s/features01.html
https://www.nikon-image.com/products/nikkor/zmount/nikkor_z_600mm_f4_tc_vr_s/features01.html
cz4rnuch
17-05-2024, 12:46
Sony przez ostatnie lata nie wymyśliło nic rewolucyjnego
co by doprowadziło do masowego przejścia na ich aparaty
przez zawodowców.
Nie potrafisz odpowiedzieć nawet na najprostsze pytanie :) Dowodem na to jak rewolucyjną firmą ostatnio jest Canon jest choćby ten temat. Ile lat po A1 i Z9 pojawiła się R1ka? A sory, pojawiła się zapowiedź :) Poza tym masowe przejście to chyba jakiś mokry sen prezesa, bo takie rzeczy dzieją się powoli to raz, a dwa, że zawodowcy to jedynie jakiś mały odsetek użytkowników systemu. Masowe to może być przejście amatorów, którzy stanowią przytłaczającą większość praktycznie w każdym systemie.
400/2.8 i 600/4 z doklejonym TC to Nikkory.
Nie. Znaczy tak, ale nie o to chodzi.
Przeczytaj jeszcze raz to, co napisałem.
To są stałki EF400/2.8 i 600/4 z doklejonymi Telekonwerterami 2x. Nie szkła opracowane od podstaw.
PS. Sorry, RF 400/2.8 i 600/4
RF400/2.8
https://media.the-digital-picture.com/Images/Other/Canon-RF-1200mm-F8-L-IS-USM-Lens/Design-Comparison/Canon-RF-400mm-F2.8-L-IS-USM-Lens.png
RF800/5.6
https://media.the-digital-picture.com/Images/Other/Canon-RF-1200mm-F8-L-IS-USM-Lens/Design-Comparison/Canon-RF-800mm-F5-6-L-IS-USM-Lens.png
- - - - kolejny post - - - - - -
Ile lat po A1 i Z9 pojawiła się R1ka?
R3 była wcześniej, a to można powiedzieć odpowiednik A9I i II. (tak, jest tam matryca stacked).
Poza tym masowe przejście to chyba jakiś mokry sen prezesa, bo takie rzeczy dzieją się powoli to raz, a dwa, że zawodowcy to jedynie jakiś mały odsetek użytkowników systemu. Masowe to może być przejście amatorów, którzy stanowią przytłaczającą większość praktycznie w każdym systemie.
Racja, już widzę, jak prosi ze szkłami 400/2.8 i 600/4 z N czy C przechodzą na Sony, tracąc przy tym dziesiątki tysięcy.
Może więcej by przeszło, gdyby S nie ograniczało szkieł nienatywnych.
I w drugą stronę: znam gościa, robiącego zawodowo na A9II i stałkach Sony... zakochanego w Z8 + 85/1.2, ale który stwierdził, że (chwilowo) nie planuje zmiany, bo... koszty za duże...
Nie potrafisz odpowiedzieć nawet na najprostsze pytanie :) Dowodem na to jak rewolucyjną firmą ostatnio jest Canon jest choćby ten temat. Ile lat po A1 i Z9 pojawiła się R1ka? A sory, pojawiła się zapowiedź :)
Przez 7 lat -od wprowadzenia pierwszego Sony A9, bez profesjonalnego bezlusterkowca w ofercie Canon
musieliby już dawno przejść
jakby te rewolucje Sony były realnymi rewolucjami.
Racja, już widzę, jak prosi ze szkłami 400/2.8 i 600/4 z N czy C przechodzą na Sony, tracąc przy tym dziesiątki tysięcy.
Patrząc po dużych imprezach sportowych to do bezlusterkowców Canon i Nikon używają obiektywów bezlusterkowych -które musieli [ponownie] kupić.
Dlaczego więc nie wybrali rewolucji Sony :?:
Canon RF 400 mm f/2.8 L IS USM: 163 x 367 mm, 2890 g
Sony FE 400 mm f/2.8 GM OSS: 158 x 359 mm, 2895 g
cz4rnuch
17-05-2024, 13:22
Nadal nie potrafisz odpowiedzieć. Musi być tego strasznie dużo, pewnie książka z tego wyjdzie, stąd ta zwłoka :) No to pomogę:
https://scontent-waw2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/278713538_10159983534709591_5813145059525421977_n. jpg?stp=dst-jpg_p526x296&_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_ohc=4uOr2AB_xWQQ7kNvgGjT7oe&_nc_ht=scontent-waw2-1.xx&oh=00_AYCG2vWwHbgypzD2sN-XDJDV7xAZ-kmgF941CJxVoPiJyA&oe=664D25C8
Ogólnie szukałbym na stronach producenta. Sporo tam o innowacjach, rewolucjach i przewagach nad konkurencją.
PS. O już widzę. Rewolucja o 5 gramów :)
Nie wiem, czy można to nazwać rewolucją, ale R3 ma AF śledzące gałkę oczną fotografa i gładzik w AF-ON (jak i 1DxIII); można zmieniać pkt AF bez odrywania palucha od przycisku. :mrgreen:
cz4rnuch
17-05-2024, 13:49
Dla mnie rewolucją jest to, że w tej chwili można mieć amatorski sprzęt ff, stosunkowo nieduży i lekki, który szatkuje z niesamowitymi prędkościami, filmuje w świetnej jakości a żeby robić ostre zdjęcia to nawet nie trzeba go przykładać do oka. To są dla mnie rewolucyjne zmiany. Zapoczątkowane przez wejście w ff sony a potem przez upowszechnienie się matryc stock (choć to już większy wydatek, nie dla mnie). Nie podnieca mnie to co jest modne i na czasie przy płycie boiska, bo są to dla mnie rzeczy równie odległe co loty w kosmos (może kiedyś). Zresztą jak się podpłaci to i pro chętnie skorzystają. AP, chyba największa marka, robi na sprzęcie Sony, potem dołączyły agencje z Canady a teraz czytam, że również z Wielkiej Brytanii. Nie sądzę, że jakiekolwiek znaczenie ma tu innowacyjność. Po prostu biznes się musi zgadzać.
Pytanie było proste. Co obie znaczące firmy wymyśliły rewolucyjnego w ostatnich latach?
-Wierzysz w "rewolucje" i "gamechangery"
i że mają wpływ.
Nie potrafisz odpowiedzieć nawet na najprostsze pytanie :)
Bo to ty w je wierzysz.
cz4rnuch
17-05-2024, 14:00
Ty tu piszesz o rewolucjach a nie ja. Użyłem tego słowa dopiero w ostatnim poście (powinienem dać w cudzysłów, ale w sumie po co skoro to dla mnie są prawdziwe zmiany). Sobie coś wymyślisz a potem sam dyskutujesz pod te swoje wymyślone tezy :) Ja w nic nie wierzę. Rewolucja, ewolucja, innowacja. To tylko semantyka. Słowa rewolucja w swoich materiałach reklamowych używają i Sony i Canon i Nikon. Dla mnie zmiany to takie o których napisałem wyżej i które w realu wpływają na to jak mi się fotografuje. A dla ciebie ważniejsze jak widać jest to jak się fotografuje komuś kogo nie znasz i tylko widujesz w relacjach z widowisk sportowych czymś w cenie sportowego samochodu :) No to skoro nie rewolucja to może coś mniejszego? Jakieś znaczące innowacje. Zarzucisz?
W pierwszym swoim poście dopytujesz o innowacje w ostatnim dziesięcioleciu Canona i Nikona
po tym jak napisałem, że Sony odtrąbia co chwile wydumane rewolucje.
W kolejnych dalej żądasz odpowiedzi
a na koniec piszesz, że drogie innowacje cię mało interesują -nawet stacked CMOS [a co dopiero Global Shutter].
Dyskusja jest w temacie flagowca Canona.
Najbardziej znaczące innowacje mające wpływ na dzisiejszy sprzęt wymieniłem o 12:18.
Matryce CMOS, stabilizacja matrycy [choć obiektywu czasami jest lepsza], fazowy AF na matrycy i aparaty bezlusterkowe.
-Żadnej z nich nie jest zasługą Sony. :sad:
cz4rnuch
17-05-2024, 15:11
W pierwszym swoim poście dopytujesz o innowacje w ostatnim dziesięcioleciu Canona i Nikona
po tym jak napisałem, że Sony odtrąbia co chwile wydumane rewolucje.Dokładnie o to mi chodziło. To ty coś sobie napiszesz a potem z tym dyskutujesz :) A odpowiedzi ja nie żądam tylko dopytuje. Skoro tak cię rozsierdza brak rewolucji w Sony to dlaczego nie jesteś konsekwentny? Gdzie krytyka Canona? Albo chociaż list pochwalny o który prosiłem? Śmieszne z resztą te dywagacje, bo nawet co mniej sekciarscy Canoniarze dobrze wiedzą, że Canon jest bardzo oszczędny we wprowadzaniu nowości. To bardzo dobra strategia dla inwestorów, ale czy dla samych użytkowników to już inna kwestia.
a na koniec piszesz, że innowacje cię mało interesują -nawet stacked CMOS [a co dopiero Global Shutter].Oj to chyba coś nie pykło przy czytaniu. Innowacje mnie interesują jeśli dotyczą mnie. Ale to co teraz jest innowacją za jakiś czas trafi pod strzechy. Dzięki firmom, które takie innowacje serwują. A potem dotrą też do Canona, który odtrąbi swoje rewolucje :) No a ciebie bardziej jak widać interesuje to co ma jakiś dziennikarz w padoku F1 :)
Dyskusja jest w temacie flagowca Canona.Tak. Pewnie dlatego zacząłeś swoją bytność w tym temacie od krytyki Sony a potem gładko przeszedłeś do dyskusji o rewolucjach. Też od Sony :) Ktoś tu ma chyba obsesję :)
Najbardziej znaczące innowacje mające wpływ na dzisiejszy sprzęt wymieniłem o 12:18.
Matryce CMOS, stabilizacja matrycy [choć obiektywu czasami jest lepsza], fazowy AF na matrycy i aparaty bezlusterkowe.
-Żadnej z nich nie jest zasługą Sony. :sad:A Canona zasługi z tego to jakie? CMOS wymyślili? Oni go upowszechnili. A teraz kto upowszechnia po kolei BSI, Stack a ostatnio GS?
Cytaty są z informacji prasowych Sony w dniu premiery https://forum.nikoniarze.pl/threads/317856-Canon-EOS-R1/page2?p=4300004&viewfull=1#post4300004
Gdzie takie nadęte bzdety u Nikona?
https://www.nikon.com/company/news/2021/1028_mirrorless_01.html
Sony trafiło do tematu w związku z oczekiwaniem niskiej ceny R1 przez OjTam.
[nic, że niższy R3 był za 6000$]
cz4rnuch
17-05-2024, 15:50
Sony trafiło do tematu w związku z oczekiwaniem niskiej ceny R1 przez OjTam...No tak, logiczne :):):) Jak to mówią: każdy pretekst dobry żeby kopnąć psa :)
A co do tych cytatów to no wiesz. Od tego są działy reklamy :)
"The full-frame mirrorless Canon EOS R3 sets a new benchmark in performance."
"Canon's flagship full-frame mirrorless camera offers unprecedented professional performance."
"R3 is one of the best sports and wildlife cameras ever made..."
Co by nie rzec, to gdyby nie Sony, to C i N dalej tłukli by lustrzanki :mrgreen:
Równie dobrze można napisać, że żeby nie Panasonic, Olympus i Samsung
Sony dalej by klepało lustrzanki i SLT.
wrzesień 2008 -pierwszy bezlusterkowiec Panasonic
czerwiec 2009 -pierwszy bezlusterkowiec Olympus
styczeń 2010 -pierwszy bezlusterkowiec Samsung
maj 2010 -pierwszy bezlusterkowiec Sony
sierpień 2010 -pierwsze SLT Sony
wrzesień 2010 -ostatnia lustrzanka Olympus
wrzesień 2016 -ostatnie SLT Sony
I kolega Pawel92 pozamiatał dyskusję;)
capo-di_tutti-capi sprawdzisz teraz to samo dla FF? Poważnie jestem ciekaw a nie mam kompa.
Popatrz na daty.
Już po wprowadzeniu pierwszego bezlusterkowca Sony zaczęlo przygodę z "rewolucyjnymi" SLT.
Można dopisać, że też dzięki zastosowaniu fazowego AF na matrycy Sony mogło porzucić celofan i skupić się na bezlusterkowcach
choć nie byli do tego przekonani -co widać po datach
i o czym mówi w wywiadach Shigeki Ishizuka, wiceprezes Sony Group dla Nikkei Business https://business-nikkei-com.translate.goog/atcl/gen/19/00533/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
A pierwszy w bezlusterkowcach fazowy AF miał Nikon.
Więc byłoby tak
wrzesień 2008 -pierwszy bezlusterkowiec Panasonic
czerwiec 2009 -pierwszy bezlusterkowiec Olympus
styczeń 2010 -pierwszy bezlusterkowiec Samsung
maj 2010 -pierwszy bezlusterkowiec Sony
sierpień 2010 -ostatnia lustrzanka Sony
sierpień 2010 -pierwsze SLT Sony
wrzesień 2011 -pierwszy bezlusterkowiec z fazowym AF Nikon
sierpień 2012 -pierwszy bezlusterkowiec z fazowym AF Sony
wrzesień 2016 -ostatnie SLT Sony
Dlaczego dziś już nikt nie pamięta o rewolucyjnym SLT? -a był to autorski projekt Sony
Dlaczego nikt nie pamięta, że w Sony lustrzanki zostały zastąpione przez SLT :?: -także pełnoklatkowe A99 https://www.dpreview.com/products/search/cameras#criterias=SpecsCoreParams%2CBrand&sort=oldestFirst¶mSpecsCoreParamsBodyType=CompactSLR%2CMidSizeS LR%2CLargeSLR¶mBrand=Sony
a bezlusterkowce początkowo były wydmuszkami bez elementów sterujących serii NEX-3 i NEX-5 https://www.dpreview.com/products/search/cameras#criterias=SpecsCoreParams%2CBrand%2CSpecsS ensorSize&sort=oldestFirst¶mSpecsCoreParamsBodyType=RangefinderStyleMirro rless%2CSLRStyleMirrorless¶mBrand=Sony¶mSpecsSensorSize=APSCH%2CFullFrame
sprawdzisz teraz to samo dla FF
Sony A7 był pierwszym EVILem FF. CBDU.
Chyba, że policzymy dalmierze jako bezlusterkowce (bo lustra przecież brak), to Leica M9 z 2009.
PS. W sumie można by się zastanowić, jakby obecnie wyglądał rynek bezluster, jakby Samsung się nie wycofał, albo Nikon w 1 nie wpierdzielił takiej małej matrycy...
Moja teza, gdyby nie a7 w 2013 C i N wciąż klepaliby aps-c a jakiś flagowiec ff byłby w cenie auta średniej klasy ;)
Danymi historycznymi można sobie żonglować, a fakt jest taki że C i N nadrabiają zaległości. No, może już z grubsza nadrobili w ostatnim roku. Konkurencja dobra rzecz.
W tych wywiadach z wiceprezesem Sony jest, że bezlusterkowce miały być małymi aparatami z wymienną optyką, a nie zastępować SLT
i że nie myśleli na początku o FF. [stąd bagnet]
Pewnie podobne podejście miał też Nikon i Canon.
Panasonic, Samsung i Fujifilm od początku mieli modele z lepszą ergonomią i wbudowanym wizjerem https://www.dpreview.com/products/search/cameras#criterias=SpecsCoreParams&sort=oldestFirst¶mSpecsCoreParamsBodyType=RangefinderStyleMirro rless%2CSLRStyleMirrorless
-Tyle że żadna z nich nie była lustrzankowym tuzem https://www.dpreview.com/products/search/cameras#criterias=SpecsCoreParams%2CBrand&sort=oldestFirst¶mSpecsCoreParamsBodyType=CompactSLR%2CMidSizeS LR%2CLargeSLR¶mBrand=Fujifilm%2CPanasonic%2CSamsung
Pięć lat zapóźnienia?
https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=sony_a7&products=nikon_z6&products=canon_eosr
a pierwsze jasne zoomy już tylko po 2,5-3 latach
https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=sony_fe_24-70_2p8_gm&products=canon_rf_28-70_2l_usm&products=nikon_z_24-70_2p8_s&products=canon_rf_70-200_2p8l_is_usm&sortDir=ascending
cz4rnuch
17-05-2024, 20:15
...Dlaczego dziś już nikt nie pamięta o rewolucyjnym SLT? -a był to autorski projekt Sony
Dlaczego nikt nie pamięta, że w Sony lustrzanki zostały zastąpione przez SLT :?: -także pełnoklatkowe A99Tzn. jak to nikt nie pamięta? Pamiętamy :) W myśl tej samej zasady nie pamiętamy już i o tym pierwszym Nikonie bez lustra, o tym, że Olympusowi zawdzięczamy LV, Kodakowi miliardy patentów itd. Ale nie zmienia to faktu, że bez tych firm nie mielibyśmy takich fajnych aparatów jak te obecnie. To dzięki innowacjom. Canon też miał kilka, ale to są stare dzieje. Obecnie robi dopracowane aparaty i dobrze na tym wychodzi finansowo, ale te sprzęty nie podnoszą za bardzo poprzeczki technologicznej. Tę podnoszą firmy, które ryzykują. I takim ryzykiem były ff bezlustra. Sony oczywiście nie miało tyle do stracenia co N i C. Ta firma nic nie znaczyła w porównaniu z duopolem. No, ale co z tego? Wprowadzili bezlustra na poważnie, dali poważne obiektywy, baterie, które się nie rozładowują od patrzenia na nie i stały się dla lustrzanek konkurencyjne. Dziś Sony zdobyło sporą część rynku, podobnie jak N i C ma sporo do stracenia i zaczyna mniej ryzykować. Gdyby nie ta nowa matryca w A9III to bym napisał, że zaczynają odcinać kupony. No, ale dzięki tym wcześniejszym ruchom N i C też musiały ruszyć dupska. I dzięki temu R1 może wprowadzi jakąś nową jakość, choć jakoś nie jestem przekonany, że tak będzie. Idzie jednak olimpiada, może będą chcieli jakoś to mocniej zaakcentować. Odnośnie ceny to tani raczej nie będzie. Na razie tylko Nikon stara się konkurować ceną puszek pro. Reszta sobie liczy jak za zboże. Czy ostatnio jak za oliwę.
Wind Mill
17-05-2024, 20:30
Moja teza, gdyby nie a7 w 2013 C i N wciąż klepaliby aps-c a jakiś flagowiec ff byłby w cenie auta średniej klasy ;)...
Nie znam się na historii pstrykosprzętu, ale to chyba dość odważna teza? D700 wypuszczono na rynek w 2008 roku.
cz4rnuch
17-05-2024, 20:43
Z tego co pamiętam to Nikon w tamtym czasie po prostu miał nóż na gardle. We wcześniejszych latach Canon mocno mu odjechał i trzeba było zrobić coś ryzykownego. Wcześniej wyszły udane D40 chyba, D300 i D3 co przybliżyło Nikona a potem był szach (mata nie było) w postaci D700, który nie tylko konkurował z Canonem, ale i podgryzał mocno D3. Jak pokazała historia ryzyko się opłaciło i kultowe D700 na lata przyciągnęło do Nikona wielu fanów.
I takim ryzykiem były ff bezlustra. Sony oczywiście nie miało tyle do stracenia co N i C.
Nie.
Sony po lustrzankach wbarabaniło się w SLT -które było ślepą uliczką
i dopiero z SLT przeszło na poważne bezlusterkowce.
Można powiedzieć, że Sony miało nóż na gardle. -Wciskali o lepszości SLT nad lustrzankami, więc nie mieli już możliwości powrotu.
https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=sony_dslra900&products=sony_slta99&products=sony_slta99_ii&products=sony_a9&products=sony_a9ii&products=sony_a9iii
https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=konicaminolta_7d&products=sony_dslra700&products=sony_slta77&products=sony_slta77ii&sortDir=ascending
cz4rnuch
17-05-2024, 21:25
Wybacz, ale nie rozumiem co oznacza to nie. I niech tak pozostanie, bo chyba jakieś zakłócenia powodują, że czuję się jakbyśmy gadali w innych językach. Porzucenie wypracowanych technologii, bagnetu i w sumie użytkowników oraz włożenie dużych pieniędzy w niszę, która postrzegana była jako niepoważne aparaty do zabawy jak najbardziej było ryzykiem. I bez wątpienia baza użytkowników Sony znacznie mniejsza niż ta N i C powodowała, że to ryzyko było mniejsze niż w przypadku N i C. Zwłaszcza, że wtedy ta technologia była mocno niedopracowana. Może ty uważasz inaczej, ale bardziej wydaje mi się, że to "nie" oznacza po prostu to, że nie zrozumiałeś tego co napisałem w zacytowanym przez ciebie fragmencie.
Porzucenie wypracowanych technologii, bagnetu i w sumie użytkowników oraz włożenie dużych pieniędzy w niszę, która postrzegana była jako niepoważne aparaty do zabawy jak najbardziej było ryzykiem. I bez wątpienia baza użytkowników Sony znacznie mniejsza niż ta N i C powodowała, że to ryzyko było mniejsze niż w przypadku N i C. Zwłaszcza, że wtedy ta technologia była mocno niedopracowana. Może ty uważasz inaczej, ale bardziej wydaje mi się, że to "nie" oznacza po prostu to, że nie zrozumiałeś tego co napisałem w zacytowanym przez ciebie fragmencie.
A7 i A7R wprowadzili w październiku 2013,
a wciąż odświeżali ofertę obiektywów do SLT https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=sony_300_2p8&products=sony_70-400_4-5p6_gssmii&products=sony_50_1p4_za_ssm&products=sony_70-200_2p8_ssm_ii&products=sony_70-300_4p5-5p6_g_ssm_ii&products=sony_24-70_2p8_za_ssm_ii&products=sony_16-35_2p8_za_ssm_ii
i wypuszczali nowe i odświeżone SLT https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=sony_slta77ii&products=sony_slta68&products=sony_slta99_ii
No i co z tego niby wynika? Klient miał wybór i tyle.
cz4rnuch
17-05-2024, 21:49
Porzucanie nie nastąpiło z dnia na dzień. Firma jeszcze długo po tym ja cała para poszła w bezlustra mamiła użytkowników lustrzanek, że może coś jednak kiedyś. Że będą utrzymywać dwa systemy. Do czasu jak już nikt w to nie wierzył to wtedy się jednak okazało, że utrzymywanie 2 systemów jest jednak trochę kosztowne :)
No i co z tego niby wynika?
Że pierwsze bezlustra Sony nie były na tyle dobre dla samego S, żeby lustra porzucić? ;)
Jak zresztą i N1 czy C-M. ¯\_(ツ)_/¯
PS. Wiesz, jak ktoś ma postawioną tezę, to i argumenty znajdzie. Nawet, jeśli trzeba będzie je nagiąć, czy wręcz wygiąć w precel.
PS2. IMHO N najmniej ryzykował z rozwojem sprzętu, wchodząc w bezlustra. Ze szkłami zagrali bezpiecznie: 14-24-70-200/2.8 (które i tak nie były od początku dostępne), więc nie ryzykowali jak C z 28-70/2 czy późniejszym 24-105/2.8. Nie próbowali też "rozciągnąć" UWA-zooma, jak S przy 12-24/2.8 zrobiło. Technologia matryc stacked do Z9 była już ogarnięta przez S (a może, dzika teza, N pomógł S przy stackedach już wcześniej?). Telestałki z TC to bardziej ewolucja niż ryzykowna rewolucja.
Jedyne "szaleństwo" N przy szklarni, to ten potworek 58/.95
Telestałki z TC to bardziej ewolucja niż ryzykowna rewolucja.
Jedyne "szaleństwo" N przy szklarni, to ten potworek 58/.95
Które telestałki Nikona to ewolucja?
Nikkor Z: 400/2.8 z TC, 600/4 z TC, 400/4.5, 600/6.3, 800/6.3 :?:
Pierwszy [z i bez TC]
https://imgsv.nikon-image.com/products/nikkor/zmount/nikkor_z_400mm_f28_tc_vr_s/img/spec/pic_04.png
https://imgsv.nikon-image.com/products/nikkor/zmount/nikkor_z_400mm_f28_tc_vr_s/img/spec/pic_03.png
Poprzednik AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR
https://imgsv.nikon-image.com/products/nikkor/fmount/af-s_nikkor_400mm_f28e_fl_ed_vr/img/spec/lens_construction.jpg
Wiesz, jak ktoś ma postawioną tezę, to i argumenty znajdzie. Nawet, jeśli trzeba będzie je nagiąć, czy wręcz wygiąć w precel.
Nie sądzę że była to kwestia tego, co Sony uważało za dobre, ale co się sprzedawało. Firmy, które wiedzą lepiej niż klient, czego tenże poszukuje, raczej kariery nie zrobią.
Ps. Coś mi świta jakiś Nikon już zapowiedziany i ruszyła produkcja, po czym ponoć poszedł na przemiał ... w realnym życiu to nikt nie idzie wyłącznie od sukcesu do sukcesu.
cz4rnuch
17-05-2024, 22:25
Do dziś płaczę po tych pięknych kompakcikach z serii DL :( Już nawet przymierzałem pederastki pod moje nowe 18-50 :)
Które telestałki Nikona to ewolucja?
Nikkor Z: 400/2.8 z TC, 600/4 z TC,
Dokładnie te. Ewolucja.
Rewolucja to by była, jakby to były 400/2 i 600/2.8, niewielkie i lekkie. ;)
Do dziś płaczę po tych pięknych kompakcikach z serii DL :( Już nawet przymierzałem pederastki pod moje nowe 18-50 :)
Decyzja o pozbyciu się tego była jednym z największych WTF jakie zaliczyłem, odkąd zacząłem się N interesować. Cóż...
Dokładnie te. Ewolucja.
Rewolucja to by była, jakby to były 400/2 i 600/2.8, niewielkie i lekkie. ;)
-Czyli zwyczajnie trollujesz.
https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=nikon_z_400_2p8_tc_vr_s&products=sony_fe_400_2p8_gm_oss&sortDir=ascending
Bezpiecznie to w bezlustra wchodziło Sony.
https://www.dpreview.com/products/search/lenses#criterias=SpecsCoreParams%2CSpecsLensMount% 2CBrand&sort=oldestFirst&view=grid¶mSpecsCoreParamsLensType=¶mSpecsCoreParamsSubcriteria=LensMount%2CLensTy pe%2CAdditionalFeatures¶mSpecsCoreParamsSearchType=Simple¶mSpecsLensMount=SonyFE¶mBrand=Sony
Pierwszy zoom f/2.8 -po ponad 2 latach po premierze A7 i A7R [16-35/2.8 po 3,5 roku]
400/2.8 po prawie 5, a 600/4 po prawie 6 latach
-mimo że do SLT nie robiło 400/2.8 i 600/4 i była tylko Minolta 600/4 z 1988 roku :grin:
https://www.mhohner.de/sony-minolta/lenses.php?lang=e#fixed_a
Dynamiczny rozwój. ;)
Ale wiesz, że tak licząc, można wszystko podstawić?
Bo ile ma N 16-35/15-35? Zero.
Ile N ma 12-24? No kto by się spodziewał. Zero.
Ile N ma zoomów f/2? No niespodziewajka. Zero.
Ile N ma pełnoklatkowych szkieł startujących od 10mm? Zero. Niespodzianka.
Ile N ma 70-200/4 (dla amatorów)? Zero. No kto by się spodziewał. :O
Ile N ma 24-105/2.8? Zero (jak i S).
Ile N ma stałek f/1.4? No tak. Zero.
Etc,etc,etc...
A teraz najlepsze: Ile N/C/S mają szkieł ze stopką ARCA? Oczywiście, zero.
PS. Inna sprawa: 600/4 C i S obecnie są niewiele tańsze, niż N/Z. A jednak mniej oferują...
Tylko dlaczego nie zrobią od razu z dwoma wbudowanymi TC?
np. 1.4 i 1.7x
Byłoby np. 500/4 / 700/5.6 / 850/6.8 w jednym.
https://etc.usf.edu/clipart/42800/42895/circle-01_42895_lg.gif
Obiektyw miałby tylko większego gula z boku https://imgsv.nikon-image.com/products/nikkor/zmount/nikkor_z_400mm_f28_tc_vr_s/img/index/product_05.jpg?huge0_5
Po co robić 3w1 jak można klienta trzy razy oskubać ;)
Dobre dobre... to nic że S wypuścił zoomy f2.8 w drugiej wersji i dzis mozna przebierac jak w ulęgałkach, bo na pierwszy trzeba było czekać 3 lata:)
Ps. Nikon ma obecnie świetną ofertę tele, brać byle nerka zostala;)
cz4rnuch
18-05-2024, 09:04
... bo na pierwszy trzeba było czekać 3 lata:)
Kolega analityk zapomniał dodać, że ta 3 letnia opieszałość PlayStation to i tak ze 3 lata wcześniej niż ultra odważne wejście na rynek z obiektywami Canona :)
Każdy wątek jest dobry żeby napisać o ********ości Sony.
Jak co chwila trzeba udowadniać sobie słuszność wyboru systemu -to chyba coś jest nie tak.
cz4rnuch
18-05-2024, 10:53
To raczej kolega ma coś sobie do udowodnienia skoro w kazdym wątku ma coś do powiedzenia o playstation :) Fakty mu nawet przeszkadzają :)
Pierwszy jego wpis w tym temacie i od razu atak na playstation.... widac kolejny z osobistymi problemami :) za podobne trolowanie juz go wywalili z kkm,więc cos na rzeczy jest ;))
Polecam poczytać wywiady z wiceprezesem Sony Shigeki Ishizuka https://business-nikkei-com.translate.goog/atcl/author/19/012500686/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
i trzymać się faktów
https://en.wikipedia.org/wiki/Template:Konica_Minolta/Sony_DSLR_camera
https://www.dpreview.com/products/search/lenses#criterias=SpecsCoreParams%2CSpecsLensMount% 2CBrand&sort=oldestFirst&view=grid¶mSpecsCoreParamsLensType=¶mSpecsCoreParamsSubcriteria=LensMount%2CLensTy pe%2CAdditionalFeatures¶mSpecsCoreParamsSearchType=Simple¶mSpecsLensMount=SonyFE¶mBrand=Sony
np. jak to przez 6 lat nie było markowego 35/1.8
Skandal! 6 lat S nie miało 35/1.8. Wyprzedaję od jutra wszystkie graty Sony:)
Dlaczego każdy wątek o sprzęcie innej marki jest wykorzystywany,
wciąż przez te same osoby,
do pisania o ********ości Sony :?:
Trzeba to sobie cały czas powtarzać?
:lol:
"W obiektywach do Sony można przebierać jak w ulęgałkach"
"Ciemne obiektywy Canona"
cz4rnuch
18-05-2024, 11:37
Smutny człowieku. To ty tu w tym wątku (w sensie w wątku z którego wydzielono dyskusję) zacząłeś pisać i caly czas piszesz o Sony :) Nie stać cię na żadną autorefleksję czy po prostu masz słabą pamięć? Ty masz nawet pretensje o to, że marketing sony zachwala swoje zabawki. To jest jakaś obsesja. Albo że ma za dużo braków w obiektywach. Co już jest super przekomiczne porównując ile ich jest w porównaniu do C i N.
"Ciemne obiektywy Canona"
To mnie właśnie zastanawia w C.
Z jednej strony: 28-70/2, 24-105/2.8 czy (zapowiadane) 70-150/2 i 200-500/4.
Z drugiej strony...
100-400/5.6-8... Gdzie cała konkurencja (Tamron, Sigma, Nikon, Sony) mają na długim f/5.6-6.3.
Zapowiedziany 150-600 też ma mieć f/9 na długim, gdzie cała reszta tego 60/150/180/200-600 ma f/6.3. Z rodzynkiem Fuji, z f/8.
Nie rozumiem tego...
Ciemne obiektywy Canona same w sobie mnie nie dziwią.
Dzięki temu może zaoferować je tanio.
Nawet taniej od Sigmy i Tamrona https://www.bhphotovideo.com/c/products/Mirrorless-Camera-Lenses/ci/17912/N/4196380428?sort=PRICE_LOW_TO_HIGH&filters=fct_lens-format-coverage_3332%3Afull-frame-lenses%2Cfct_zoom-focal-lengths_2206%3A100-400mm
i dzięki temu trochę klientów złowi
-którzy nie będą narzekać że nie ma tańszych kundelków.
https://www.bhphotovideo.com/c/products/Mirrorless-Camera-Lenses/ci/17912/N/4196380428?sort=PRICE_LOW_TO_HIGH&filters=fct_a_focus-type_5738%3Aautofocus%2Cfct_lens-format-coverage_3332%3Afull-frame-lenses%2Cfct_zoom-focal-lengths_2206%3A14-28mm%7C14-30mm%7C14-35mm%7C15-30mm%7C15-35mm%7C16-25mm%7C16-28mm%7C16-35mm%7C17-28mm
Bardziej mnie dziwi eLka RF 100-500 /4.5-7.1
Na początku myślałem, że RF 200-800/6.3-9 to eLka,
ale on jest tylko biały.
Na początku myślałem, że RF 200-800/6.3-9 to eLka,
ale on jest tylko biały.
Ciekawe szkiełko. Bardzo. Zakres jak 200-600 z TC, tylko bez konieczności dokładania TC. Tu C dobrze wymyślił.
Szkoda tylko, że wygląda, jakby je z jednego kawałka rury wodociągowej wycięli... ;)
Co do C100-400, fakt, nie zwróciłem uwagi, że najtańsze z konkurencji.
Co do szkieł z wbudowanymi kilkoma TC...
Canon ma patent na TC1.4-2. Podobno mają go wypuścić z 200-500/4. Może nawet razem z R1?
Więc wcale bym się nie zdziwił, jakby za parę lat odświeżyli stałki 400 i 600 z doklejonym tym TC.
robcio.m
18-05-2024, 13:49
Ciekawe szkiełko. Bardzo. Zakres jak 200-600 z TC, tylko bez konieczności dokładania TC. Tu C dobrze wymyślił.
Szkoda tylko, że wygląda, jakby je z jednego kawałka rury wodociągowej wycięli... ;)
Co do C100-400, fakt, nie zwróciłem uwagi, że najtańsze z konkurencji.
Co do szkieł z wbudowanymi kilkoma TC...
Canon ma patent na TC1.4-2. Podobno mają go wypuścić z 200-500/4. Może nawet razem z R1?
Więc wcale bym się nie zdziwił, jakby za parę lat odświeżyli stałki 400 i 600 z doklejonym tym TC.
Problemem 200-800 jest raczej początkowa jasność i jej utrzymywanie w zakresie, od okolic 450 mm to już f8.
W tym aspekcie S200-600 czy N180-600 jakby na to nie patrzeć do 600 jest f6.3 dopiero dokładając TC to się trochę zmienia ale właśnie mamy możliwość manewru chce 600 f6.3 albo dokładam telekonwerter mam 840 f9.
1/3EV straty na 200mm i 2/3EV straty na 600mm, porównując Canona z Nikkorem 180-600.
Dla mnie mała strata, porównując z wygodą braku konieczności przepinania TC, gdyby nagle się okazało, że 600mm to mało.
na 600mm jeszcze całkiem ostry tu https://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=1677&Camera=1508&Sample=0&FLI=5&API=1&LensComp=1677&CameraComp=1508&SampleComp=0&FLIComp=4&APIComp=1
vs Sony https://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=1677&Camera=1508&Sample=0&FLI=4&API=1&LensComp=1438&CameraComp=1175&SampleComp=0&FLIComp=4&APIComp=1
na 800mm
vs 100-500L z TC 1.4 https://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=1677&Camera=1508&Sample=0&FLI=5&API=0&LensComp=1510&CameraComp=1508&SampleComp=0&FLIComp=5&APIComp=3
vs Sony z TC https://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=1677&Camera=1508&Sample=0&FLI=5&API=1&LensComp=1438&CameraComp=1175&SampleComp=0&FLIComp=5&APIComp=1
vs Tamron G2 z TC https://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=1677&Camera=1508&Sample=0&FLI=5&API=1&LensComp=1079&CameraComp=979&SampleComp=0&FLIComp=6&APIComp=0
W ogóle moim zdaniem tc do jakiegokolwiek ciemnego zooma nie ma sensu. Efekt jest co najwyżej identyczny jak crop.
Leci granacik:
Wg plotek na optycznych, Sony przed olimpiadą ma pokazać 500/2.8.
Obiektyw ma być niewiele cięższy niż 600/4 i współpracować z TC1.6.
Niestety, brak informacji (czy choćby plotek), czy ten TC będzie wbudowany, czy doczepiany, specjalnie dla tego szkła, jak było w przypadku TC1.25 dla Nikkora 800/5.6E.
cz4rnuch
21-05-2024, 11:32
Te ploty z optycznych to w sumie przedrukowane ploty z SAR a tam chłop pisze, że pochodzą z niewiadomego źródła i 90% takich okazuje się bzdurą. Na tej samej stronie jeszcze jakiś czas temu klepali o 500/4 :) No, ale jeśli okaże się to prawdą to będzie do czego wzdychać. Bo i tak nikogo nie będzie na to stać :)
https://i.imgur.com/U3iQ6HE.jpg
Cała akcja jest o tyle zabawniejsza, że na SAR nie ma ploty o takim szkle (albo ja nie mogę znaleźć). A, jest. W komentarzach się przewija.
Plota jest o tyle ciekawsza, że takie szkło jest możliwe.
Sigma miała przecież zooma 200-500/2.8. W 2008 roku...
Jeszcze zabawniej byłoby, jakby się okazało, że szkło powstanie, zrobi je S...igma... ;)
cz4rnuch
21-05-2024, 11:58
Tydzień temu o tym pisali w artykule:
https://www.sonyalpharumors.com/wild-rumors-roundup-a7rvi-a7siv-500-gm/
Fakt. Szukałem po tytułach, a tu po prostu 500GM schowany między plotkami o aparatach.
"ciemne" objektyvy canona? 800 5.6 albo 600 4.0 to ciemno? 85 1.2, 50 1.2, 28-70 2.0.
cz4rnuch
22-05-2024, 09:09
Chodzi raczej o te ciemniejsze, które są jeszcze ciemniejsze niż to zawdy bywało :) Parafrazując tytuł popularnego niegdyś serialu: " f/8 is the new f/5.6"
Co do "nieużywania" sprzętu Sony przez zawodowców.
To zdjęcie spotkania Zełeńskiego z Bidenem (https://dynaimage.cdn.cnn.com/cnn/digital-images/org/c70471ca-9199-4156-93f1-8cbf85a32a20.jpg), zostało wykonane przez fotografa AP przy użyciu A9III i 70-200/2.8. Jest EXIF.
Kolekcjoner
10-06-2024, 00:14
To zdjęcie spotkania Zełeńskiego z Bidenem (https://dynaimage.cdn.cnn.com/cnn/digital-images/org/c70471ca-9199-4156-93f1-8cbf85a32a20.jpg), zostało wykonane przez fotografa AP przy użyciu A9III i 70-200/2.8. Jest EXIF.
Dziadek Joe to nie ma kasy na spodnie normalnej długości? Ja wiem że w Ameryce jest kryzys ale że aż taki ;) :lol:..
Trafione tam gdzie trzeba, widoczny szczegół, dobre zarządzanie kolorem... czego chcieć więcej od takiego zdjęcia?
Żeby było zrobione porządnym sprzętem!
No tak. Przecież każdy ogladajacy takie zdjęcie po pierwsze zadaje sobie pytanie, czym było zrobione, po drugie jakiej długości spodnie ma Biden :) Wtedy dopiero fotkę można ocenić;)
Po zdjęciu wnioskuję, że Sony nadrobiło w skintone ;)
80587
Widać kto z kim konkuruje, tylko gdzie tu trzecia droga... pardon, Nikon? :mrgreen:
Widać kto z kim konkuruje, tylko gdzie tu trzecia droga... pardon, Nikon? :mrgreen:
Nie było, bo akurat Tom Cruise zabrał ;)
80588
dokręcają odpadające uszka do paska, nie przywołuj, niech się na robocie skupią ;)
Celebryta i spontaniczne użycie marki... to już bajka o Żwirku i Muchomorku była bardziej przekonywująca :)
80589
Celebryta i spontaniczne użycie marki... to już bajka o Żwirku i Muchomorku była bardziej przekonywująca :)
Nie wiem skąd przekonanie, że ja chciałem do czegoś Cię przekonywać. Wybacz, że Cię zawiodłem, ale nie chciałem. Zwyczajnie pochwaliłem skintone na zdjęciu umieszczonym przez OjTama. Uważam, że A9III naprawdę świetnie odwzorował kolor skóry, który przy wszędobylskich LEDach wcale nie jest prostą sprawą. Przy okazji przypomniał mi się ten stary mem. Cała historia.
Myślałem, że też piszesz w żartobliwym tonie, więc podesłałem niskorosłego, aby pociągnąć to dalej. Teraz odnoszę jednak wrażenie, że ten mem Cię uraził i musiałeś już napisać o tym, że na głupim memie nie ma Nikona... Wyluzuj trochę.
Ależ ja sobie cały czas żartuję. Piszę zwykle bez negatywnych emocji, nawet lekkie złośliwości. Spokojnie, forum traktuję głównie jako rozrywkę, podobnie zresztą jak fotografię. Jakąś moją negatywną reakcję wzbudzają jedynie kompletnie odklejone od rzeczywistości opinie, głupie stereotypy czy mało przyjazne zachowania, ale naprawdę Ciebie to nie dotyczy i nie dotyczyło, przynajmniej o ile pamiętam. Tak, że z mojej strony możesz śmiało żartować z największych świętości fotograficznych z firmą od Playstation na czele ;)
Poważniej, to mnie naprawdę nie trzeba do niczego przekonywać, mam co mam, ale na pewno nie mam poczucia, że sprzęt mnie jakoś ogromnie ogranicza.
Co do Toma C. to ustawka aż bije w oczy, tylko tyle. Co kto używa to mnie ani grzeje, ani ziębi, czy to pro czy amator. Jeśli reporter używa najnowszej a9 to przecież nie pobiegnę do banku po kredyt, bo zdjęcie mi się podoba :)
możesz śmiało żartować z największych świętości fotograficznych z firmą od Playstation na czele ;)
Mam PlayStation, więc na Sony nie mogę powiedzieć złego słowa, bo zmienią mi jeszcze ceny w PS Store i dla mnie będzie PayStation ;)
Poważniej, to mnie naprawdę nie trzeba do niczego przekonywać, mam co mam, ale na pewno nie mam poczucia, że sprzęt mnie jakoś ogromnie ogranicza.
Jestem tego samego zdania. Już od wielu lat półka dla entuzjastów jest na takim poziomie, że rzadko kogo ogranicza.
Co do Toma C. to ustawka aż bije w oczy, tylko tyle. Co kto używa to mnie ani grzeje, ani ziębi, czy to pro czy amator. Jeśli reporter używa najnowszej a9 to przecież nie pobiegnę do banku po kredyt, bo zdjęcie mi się podoba :)
Tom z Nikonem miał być z takim podtekstem, że zabrał jedynego pro Nikona (bo jest ich tak mało) i dlatego zabrakło go na ślubie.
Czy ustawka? Nie wiem. Ja pobitych oczu nie mam ;) To zdjęcie zrobione chyba przez paparazzi, a czy Tom go kupił dla celów prywatnych, dostał jako ambasador marki czy wcisnęli mu w łapy zaraz przed zrobieniem tego zdjęcia... Nie wiem. Nikona jakoś nie znam od tej strony, wręcz mam wrażenie, że stronią od takich akcji.
lukasz_kk
10-06-2024, 11:15
Trafione tam gdzie trzeba, widoczny szczegół, dobre zarządzanie kolorem... czego chcieć więcej od takiego zdjęcia?
Może żeby w lewo nie leciało ;)
Może na statku się spotkali:)
Ustawka u celebrytow w przeciwieństwie do kibolskiej rzadko kończy się podbitym okiem;)
Może na statku się spotkali:)A może tak po prostu i zwyczajnie ma wodę w piwnicy a WY wymyślacie niestworzone rzeczy. :roll:
Wind Mill
10-06-2024, 18:07
Wy naprawdę nigdy nie widzieliście siedzącego gościa ubranego w gajer?
Nie od parady zasady wymagają stosowania długich skarpet, podkolanówek wręcz, bo nogawka idzie wzwyż na siedząco.
:mrgreen:
Wy naprawdę nigdy nie widzieliście siedzącego gościa ubranego w gajer?
Nie od parady zasady wymagają stosowania długich skarpet, podkolanówek wręcz, bo nogawka idzie wzwyż na siedząco.
:mrgreen:
http://klubkm.pl/forum/images/smilies/pomidor.gif
Moja babcia mawiała, jak się chce uderzyć psa, kij się zawsze znajdzie:twisted:
cz4rnuch
10-06-2024, 22:52
Dziadek Joe to nie ma kasy na spodnie normalnej długości? Ja wiem że w Ameryce jest kryzys ale że aż taki ;) :lol:..
To chyba ogólnie recesja przyszła. Trump też pokazuje połowę łydki na siedząco, to samo Macron i nawet Putin. "Najdłużej" z tego co widzę nosi się Łukaszenka co nie powinno nikogo dziwić, bo tam przecież największy dobrobyt i tam uciekają Polacy za kaszą i solą. A wracając do zdjęcia to chyba znowu polecę hejtem, ale to chyba znowu ten wariat z SAR nie ma o czym pisać więc wrzucił randomowy temat byle kilka klików zarobić. Przecież AP ma umowę ze Słonikiem od roku czy dwóch i ich reporterzy niejako z automatu używają tego sprzętu. W czym to zdjęcie jest lepsze, że warto o nim dyskutować? Podobne pewnie można zrobić iphonem.
Z mojej strony chodziło tylko o odniesienie się do tekstu jednego użytkownika, że zawodowcy sprzętu Sony nie używają. No jak widać, używają.
A że AP ma z S umowę od jakiegoś czasu, to też wiem.
Kolejna innowacja się zapowiada. Tym razem ze strony Canona.
Obiektywy Tilt-Shift a autofocusem. Patenty znane już od kilku lat, pierwszy rzeczywisty (a może w liczbie mnogiej?) ma być pokazany coś po premierze R1.
Zastanawia mnie parę technicznych rzeczy, trzeba poczekać.
krzysztofz24
23-06-2024, 23:15
No fajnie, tylko tilt-shift to taki dosyc niszowy wynalazek...
Na optyczne.pl jest w plotkach dzial patenty, czego tam juz nie mialo byc, analizujac zastrzezone patenty producenta foto;-)
Canon lubi takie niszowe szkiełka (jak choćby te dual-fishki), więc akurat. ;)
Canonowi brakuje tyle potrzebniejszych szkieł, że wypuszczenie czegoś niszowego na takim wczesnym etapie rozwoju systemu R jednak dziwi.
Jakich szkieł C brakuje? Poważnie pytam.
No nie wiem czy serio, bo brakuje masy szkieł (u Nikona też brakuje).
Dla ślubniaków jasna 28 mm (jest 2.8 ), dla portrecistów niby jest 85 mm (1.2 cena kosmos, nie dziwne), ale 2.0 nie dość że przyciemne to fatalne opinie. Zoomy dla ptasiarzy ciemne (pracują na Sigmach i Tamronach z przejściówkami), nie mają czegoś w stylu N 400/4.5, mają stałki tele albo ciemne 600, 800 albo naprawdę ciemne. Brak środka. Wada systemu i Canona i Nikona - są topowe 1.2 (za górę kasy), są też szkła, ciemne, a co ze szkłami jasnymi dobrymi, ale nie tak drogimi czyli szkła 1.4 za kilka tysięcy? Nikon to jeszcze te 1.8 ma dobre, ostre (50, 85), ale Canona 50/1.8 .... czy 85/2. Hm.
Obawiam się, że brak środka to teraz będzie nowy trend.
Będzie albo b.dobre i b. drogie, albo słabo, ale tanio. Oczywiście nie licząc producentów niezależnych, ale i N i C raczej nie bardzo chcą ich wpuścić. Parę szkieł wiosny nie czyni.
No i przypuszczam, że cena Nikkora 35/1.4 raczej z górnego zakresu kwoty czterocyfrowej będzie. ;)
sokolnik
24-06-2024, 14:43
No i przypuszczam, że cena Nikkora 35/1.4 raczej z górnego zakresu kwoty czterocyfrowej będzie. ;)
to co ta 35mm będzie robiła za 9 500 zł ? :D oprócz szpanu i podniety właściciela ? :mrgreen:
Pewnie to samo, co Canonowska za 9k i Soniaczowa za 7.7k - zdjęcia. :lol:
Lekko odkopię.
To może być rewolucja.
Na zdjęciu poniżej widzimy obiektyw 100mm:
https://www.mirrorlessrumors.com/wp-content/uploads/2024/10/12_o.jpg
Dokładniej "metalens".
Metalens to soczewka, składająca się z dużej ilości małych szkiełek w różnym kształcie:
https://www.mirrorlessrumors.com/wp-content/uploads/2024/10/05_o.jpg
Producent (Optowl) twierdzi, że rozdzielczość jest porównywalna z normalnymi obiektywami.
Aberracja również jest skorygowana.
Są też wady.
https://www.mirrorlessrumors.com/wp-content/uploads/2024/10/06_o.jpg
Efekt krwawienia kolorów.
https://www.mirrorlessrumors.com/wp-content/uploads/2024/10/09_o.jpg
Metasowczewki pozwalają na zmianę ogniskowej, poprzez wpływ na czoło fali.
Firma wprowadziła już system produkcji masowej i ma nadzieję na ekspansję na rynek po ogłoszeniu tego na targach CEATEC. W przyszłości firma zamierza uczynić produkt jeszcze cieńszym i zastosować go w szerokiej gamie zastosowań, takich jak obiektywy do aparatów fotograficznych.
Pierwsze zastosowanie: LiDAR. Później szkła to smartfonów i AR/VR.
Na obiektywy do aparatów jeszcze sobie poczekamy.
Za DC.news (via google translate) (https://dc-watch-impress-co-jp.translate.goog/docs/news/1631548.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp)
paparapa
17-11-2024, 00:55
Lekko odkopię.
To może być rewolucja.
Na zdjęciu poniżej widzimy obiektyw 100mm:
https://www.mirrorlessrumors.com/wp-content/uploads/2024/10/12_o.jpg
Dokładniej "metalens".
Metalens to soczewka, składająca się z dużej ilości małych szkiełek w różnym kształcie:
https://www.mirrorlessrumors.com/wp-content/uploads/2024/10/05_o.jpg
Producent (Optowl) twierdzi, że rozdzielczość jest porównywalna z normalnymi obiektywami.
Aberracja również jest skorygowana.
Są też wady.
https://www.mirrorlessrumors.com/wp-content/uploads/2024/10/06_o.jpg
Efekt krwawienia kolorów.
https://www.mirrorlessrumors.com/wp-content/uploads/2024/10/09_o.jpg
Metasowczewki pozwalają na zmianę ogniskowej, poprzez wpływ na czoło fali.
Pierwsze zastosowanie: LiDAR. Później szkła to smartfonów i AR/VR.
Na obiektywy do aparatów jeszcze sobie poczekamy.
Za DC.news (via google translate) (https://dc-watch-impress-co-jp.translate.goog/docs/news/1631548.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp)
No w komórkach to by była rewelacja. Do tego sensor wielkości MFT lub DX. :)