Zobacz pełną wersję : Nikon ZF LAG obrazu- problem technologiczny, czy problem z oprogramowaniem ?
kurczeblade
09-05-2024, 15:57
Cześć Szanowni Koledzy i Koleżanki :]
Długo mnie tu nie było, ale nadal jestem wierny Nikonowi. Nabyłem niedawno Nikona ZF, swoją drogą genialny aparat, jestem w nim zakochany. Aparat kupiłem pod koniec 2023 roku, zrobiłem nim kilka sesji, 2-3 śluby bez wesela. Niedawno miałem okazję zacząć fotografować pierwsze reportaże ślubne z weselami - i wcześniej nie zauważyłem pewnego problemu. Niedawno zaskoczyła mnie pewna sprawa, która nie daje mi spokoju: LAGOWANIE obrazu na EVF i LCD. Dzieje się tak na ustawieniach czasu naświetlania 1/200 lub dłuższe, tylko w trybach AFC, Tryb pola: Jednopunktowy AF lub AF z dynamicznym wyborem pól - kiedy fotografuję w ciemniejszych warunkach, po wciśnięciu spustu migawki do połowy, obraz okropnie zaczyna szarpać/lagować.
Na 3D/EAF i na AFS problem w ogóle nie występuję. Tak samo odpalając czas naświetlania 1/250s lub krótsze, problem zanika i wyświetlacze wtedy działają normalnie bez lagowania, na każdym trybie AF.
Bardzo dużo pracuję z lampami, na sankach, lub na statywach, więc często używam czasów naświetlania 1/125, 1/160, 1/200 i właśnie często używam AFC z trybem pola jednopunktowy, lub dynamicznym... przy pierwszym tańcu i przy obiektywach szerokokątnych, ten sposób fotografowania zawsze mi się najlepiej sprawdzał, ale od momentu używania ZF, praca w takich warunkach jest dość utrudniona, bo przy takim lagowaniu, ciężko się "wtrafić" w odpowiedni moment. W tych samych warunkach równocześnie z ZF, używałem Z5, Z6, Z6II i taki problem w tych aparatach nie pojawia się, a wiadomo że to dużo starsze aparaty, z gorszym prockiem niż ten w ZF. Nawet Z5 płynnie wyświetla w takich warunkach.
Dodam tylko, że dzieje się tak na wszystkich natywnych szkłach Nikona, używam tylko org. baterii. Mam najnowszą aktualizację 1.20. Jestem w trakcie rozmów z serwisem Nikona - z tego co wnioskuję nawet nie zdawali sobie sprawy z tego że coś takiego się dzieje.
Pytałem się kilku znajomych którzy posiadają ZF, wszyscy mają ten sam problem. Wrzuciłem też zapytanie na zagraniczne fora/grupy i tak samo, kilka osób napisało że ma tak samo. Dużo osób którzy robią przyrodę, ptaki, jakiś street, nawet nie wiedziało o tym problemie.
Niestety nie udało mi się nagrać w plenerze, lub na reportażu tego efektu, bo wiadomo nie ma na takie coś czasu. Ale udało mi się wywołać ten efekt w domowych warunkach. Spójrzcie na filmy.
Pod filmami są opisy, w jakich warunkach pojawia się ten problem i jak go wywołać. Może ktoś coś ?
https://www.youtube.com/watch?v=2h4pHEURqNw&t=27s
https://www.youtube.com/shorts/5L_bjT1JdEI
Długo mnie tu nie było, ale nadal jestem wierny Nikonowi. Nabyłem niedawno Nikona ZF, swoją drogą genialny aparat, jestem w nim zakochany. Aparat kupiłem pod koniec 2023 roku, zrobiłem nim kilka sesji, 2-3 śluby bez wesela. Niedawno miałem okazję zacząć fotografować pierwsze reportaże ślubne z weselami
Co do ZF to niestety nie pomogę bo nie mam tego aparatu, więc mogę sobie zgadywać i nic więcej.... Z tego co piszesz to wydaje się że to problem z oprogramowaniem i mam nadzieję że nowe FW załatwi sprawę o ile Nikon otrzyma wystarczająco dużo sygnałów od użytkowników. W co niestety wątpię, bo to co Ty robisz to raczej nietypowe zastosowanie tego aparatu.
Zawodowa fotografia ślubna, piszesz że natywne szkła Z, nie rozumiem dlaczego amatorska puszka retro? Kup Z8/Z9... Sam zastanawiałem się nad ZF do zastosowań turystycznych i praca tego korpusu z lampami to była ostatnia rzecz na którą się patrzałem, zupełnie nie przyszło mi to do głowy, po co używać tego body jeżeli i tak nosimy zestaw lamp?
To nie jest krytyka Twojej osoby zwyczajnie nie rozumiem doboru sprzętu do potrzeb, mam nadzieję bez urazy.
Z tego co piszesz to wydaje się że to problem z oprogramowaniem i mam nadzieję że nowe FW załatwi sprawę o ile Nikon otrzyma wystarczająco dużo sygnałów od użytkowników. W co niestety wątpię, bo to co Ty robisz to raczej nietypowe zastosowanie tego aparatu. Używanie aparatu w ciemniejszych warunkach z lampami błyskowymi jest dość częstym zjawiskiem wśród fotografów. Przecież producent zamontował w nim gorącą stopkę:-D
po co używać tego body jeżeli i tak nosimy zestaw lamp?Co ma body (jakiekolwiek) do noszenia lamp?
Domyślam się że wchodzi w grę waga. A pytanie może wynikać z ciągu myślowego " jak i tak nosimy kilogramy w postaci lamp to dlaczego nie wybierzemy profesjonalnego i cięższego aparatu"
Ja zawsze wybieram lżejsze opcje :) ale to wynik ponad 30 lat pracy z ciężkimi lampami i kamerami :)
kurczeblade
10-05-2024, 10:08
nie rozumiem dlaczego amatorska puszka retro?
a dlaczego nie? :)
Nikon Z9 i Z8 to nie są dobre aparaty pod reportaż ślubny. Pracuję na szelkach, na dwóch aparatach jednocześnie. Z9 jest dużym aparatem, to sprzęt głównie do robienia sportu, na dwie godziny na boisku i do domciu. Z8 mając przez chwile, odrzuciłem ze względu na baterie, bo szybko leci, poza tym ograniczone możliwości S i M RAW, gdzie nie używam dużych plików, które jedyne co, to w moim przypadku zjadają zasoby dysków twardych, po co trzymać tysiące dużych plików, z których się nie będzie korzystało. :) Dodam tylko, oba miałem i korzystałem.
Wbrew temu co uważasz, puszka profesjonalna może być nawet Z6 - wyznacznikiem doświadczenia nie jest to co masz w katalogu marketingowym firmy, tylko to jak wykorzystujesz dany sprzęt i jakie masz portfolio.
Mylisz się że to nietypowe zastosowanie aparatu. Bo wystarczy pójść do cioci na imieniny, ten efekt wywołuję się również bez lampy, wystarczy w złotą godzinę wyjść na spacer z modelką, wystarczy za dnia punkt ostrości ustawić na pana młodego w czarnym garniturze, czy mieć czarnego psa, albo pójść z kumplem do pubu i będzie to tak wyglądało jak u mnie na filmach. Na prawdę wystarczy pomyśleć, to nie są skomplikowane sprawy. To czasy naświetlania 1/160 1/200 AFC- PUNKTOWY. :) Piszesz trochę jakbyś nigdy zdjęć nie robił... bo to są zupełnie normalne warunki fotografowania i bez urazy, lubię czasami wprost napisać, ale zdziwiło mnie Twoje podsumowanie o tym że nietypowymi warunkami fotografowania jest robienie zdjęć na czasach naświetlania 1/200 lub dłuższych w połączeniu z AFc- pkt. widząc w stopce sprzęt który posiadasz. :) z tymi lampami... no nie wiem co napisać, mam wrażenie że jaja sobie robisz ? :)
mam nadzieję że nowe FW załatwi sprawę o ile Nikon otrzyma wystarczająco dużo sygnałów od użytkowników
i tutaj się podpisuję, chciałbym żeby tak było. Niestety bardzo dużo osób zauważyło ten problem, ale olali temat, na pytanie czy zgłosili, dostawałem odpowiedź że tak mają, ale im to nie przeszkadza. Dużo o tym nie wiedziało i nie wie, bo kupowali aparat zimą i teraz dopiero zaczynają fotografować, albo gdzieś tam używali 3D czy AFS a na tych ustawieniach nie ma problemu. Cześć osób na szczęście zgłosiła już temat, bo tak jak ja, oczekują że ten problem zostanie naprawiony i finalnie dostaną sprawny produkt.
U mnie też występuje ten problem na AFC pojedynczym i dynamicznym przy czasach 1/200 sek. i dłuższych. Obraz mocno klatkuje przy włączonym do połowy spuście migawki. Problem uwidacznia się w gorszych warunkach oświetleniowych, chociaż wystarczy też w dobrze oświetlonym pomieszczeniu, próbować ustawić ostrość na czymś mniej kontrastowym i zaczyna się szarpanie obrazu. W przypadku zwykłego podglądu (tzn. bez wciśniętego spustu migawki), zarówno w wizjerze, jak i na ekranie, wszystko działa płynnie. Przy innych trybach AF nie zauważyłem takiego klatkowania.
kurczeblade
10-05-2024, 11:35
U mnie też występuje ten problem na AFC pojedynczym i dynamicznym przy czasach 1/200 sek. i dłuższych. Obraz mocno klatkuje przy włączonym do połowy spuście migawki. Problem uwidacznia się w gorszych warunkach oświetleniowych, chociaż wystarczy też w dobrze oświetlonym pomieszczeniu, próbować ustawić ostrość na czymś mniej kontrastowym i zaczyna się szarpanie obrazu. W przypadku zwykłego podglądu (tzn. bez wciśniętego spustu migawki), zarówno w wizjerze, jak i na ekranie, wszystko działa płynnie. Przy innych trybach AF nie zauważyłem takiego klatkowania.
Masz wgrany soft 1.20 ?
Mamy już 3 osoby na forum z tym problemem, ktoś jeszcze ?
Domyślam się że wchodzi w grę waga. A pytanie może wynikać z ciągu myślowego " jak i tak nosimy kilogramy w postaci lamp to dlaczego nie wybierzemy profesjonalnego i cięższego aparatu"
10/10 dokładnie to miałem na myśli.
lukasz_kk
10-05-2024, 12:15
Bardzo możliwe, że to bez sensu podpowiedź (Z f nie mam, więc nie sprawdzę), bo zachowanie aparatu będzie takie samo, jak przy wciśnięciu spustu do połowy, ale czy próbowałeś odpiąć włączanie AF od spustu migawki i podpiąć pod przycisk AE-L/AF-L?
Na 3D Trackingu problem też występuje, ale nie objawia się od razu, tylko po jakimś czasie od włączenia aparatu.
kurczeblade
10-05-2024, 12:26
Bardzo możliwe, że to bez sensu podpowiedź (Z f nie mam, więc nie sprawdzę), bo zachowanie aparatu będzie takie samo, jak przy wciśnięciu spustu do połowy, ale czy próbowałeś odpiąć włączanie AF od spustu migawki i podpiąć pod przycisk AE-L/AF-L?
Wiesz co, na początku każdą opcję przestawiałem która ma coś wspólnego z wyświetlaniem, bo byłem przekonany że to ma związek z ustawieniami aparatu. Jak to nic nie dało, to dosłownie doszedłem do etapu przestawiania dosłownie wszystkich możliwych opcji, łącznie z tym co tutaj napisałeś. Nic a nic.
- - - - kolejny post - - - - - -
Na 3D Trackingu problem też występuje, ale nie objawia się od razu, tylko po jakimś czasie od włączenia aparatu.
ale też tak mocno rwie u Ciebie na 3D jak u mnie na AFC-S ? na filmie.
Sprawdzałeś też na AF-S. Zrób sobie test, ja zostawiłem film, jak sprawdzić czy nasze ZF mają ten problem.
Kolejny fotograf opisujący problem. https://www.youtube.com/watch?v=u6G3n_v8bWs&t=33s
Hm, w łatce 1.10 był problem z wyświetlaniem "usunięty".
Ciekawe, wróciło z inną łatką, czy N tak umie w usuwanie bugów...
kurczeblade
10-05-2024, 12:29
Gorzej jeśli to problem technologiczny.
a dlaczego nie? :)
Nikon Z9 i Z8 to nie są dobre aparaty pod reportaż ślubny. Pracuję na szelkach, na dwóch aparatach jednocześnie. Z9 jest dużym aparatem, to sprzęt głównie do robienia sportu, na dwie godziny na boisku i do domciu. Z8 mając przez chwile, odrzuciłem ze względu na baterie, bo szybko leci, poza tym ograniczone możliwości S i M RAW, gdzie nie używam dużych plików, które jedyne co, to w moim przypadku zjadają zasoby dysków twardych, po co trzymać tysiące dużych plików, z których się nie będzie korzystało. :) Dodam tylko, oba miałem i korzystałem.
Wbrew temu co uważasz, puszka profesjonalna może być nawet Z6 - wyznacznikiem doświadczenia nie jest to co masz w katalogu marketingowym firmy, tylko to jak wykorzystujesz dany sprzęt i jakie masz portfolio.
Mylisz się że to nietypowe zastosowanie aparatu. Bo wystarczy pójść do cioci na imieniny, ten efekt wywołuję się również bez lampy, wystarczy w złotą godzinę wyjść na spacer z modelką, wystarczy za dnia punkt ostrości ustawić na pana młodego w czarnym garniturze, czy mieć czarnego psa, albo pójść z kumplem do pubu i będzie to tak wyglądało jak u mnie na filmach. Na prawdę wystarczy pomyśleć, to nie są skomplikowane sprawy. To czasy naświetlania 1/160 1/200 AFC- PUNKTOWY. :) Piszesz trochę jakbyś nigdy zdjęć nie robił... bo to są zupełnie normalne warunki fotografowania i bez urazy, lubię czasami wprost napisać, ale zdziwiło mnie Twoje podsumowanie o tym że nietypowymi warunkami fotografowania jest robienie zdjęć na czasach naświetlania 1/200 lub dłuższych w połączeniu z AFc- pkt. widząc w stopce sprzęt który posiadasz. :) z tymi lampami... no nie wiem co napisać, mam wrażenie że jaja sobie robisz ? :)
i tutaj się podpisuję, chciałbym żeby tak było. Niestety bardzo dużo osób zauważyło ten problem, ale olali temat, na pytanie czy zgłosili, dostawałem odpowiedź że tak mają, ale im to nie przeszkadza. Dużo o tym nie wiedziało i nie wie, bo kupowali aparat zimą i teraz dopiero zaczynają fotografować, albo gdzieś tam używali 3D czy AFS a na tych ustawieniach nie ma problemu. Cześć osób na szczęście zgłosiła już temat, bo tak jak ja, oczekują że ten problem zostanie naprawiony i finalnie dostaną sprawny produkt.
Niepotrzebnie się unosisz. Wiadomo że profesjonalny sprzęt to taki którym się zarabia, a zarabiać można wszystkim. Nikt tego nie kwestionuje.
Co do reszty, odnosiłem się do Twojego wpisu gdzie pisałeś konkretnie o zastosowaniach z lampą, i owszem, uważam że większość uzytkowników tego aparatu nawet o lampie nie pomyśli - oni chcą mieć mały aparacik do noszenia przy sobie.
Kupują go przeważnie turyści, rodzinni pstrykacze, i tak dalej. To nie żadna krytyka, zwyczajnie widzę po znajomych i członkach lokalnego klubu foto kto ma ten aparat, przeważnie z kitem, zdjęcia na auto w JPG i jechane.
O żadnej lampie mowy nie ma.
Taka grupa docelowa na ten model i tyle.
I ja tego sobie nie wymyśliłem, powiedziały mi to osoby posiadające ten aparat.
To że w rękach zawodowca można nim zarabiać na życie - no pewnie. Można kopać rowy łopatą kiedy obok stoi koparka, nikt nikomu nie zabrania.
Ale jak sam widzisz są pewne problemy i szczerze Ci życzę aby NIkon je rozwiązał bo zgadzam się że tak być nie powinno niezależnie od modelu.
Chodziło mi zwyczajnie o to, że gdyby taki problem występował w Z9/Z8, to Nikon dostałby zdecydowanie więcej skarg od klientów bo zdecydowanie więcej właścicieli tego sprzętu używa lamp (nie słyszałeś o słynnych prążkach?).
PS. Zaskoczyłeś mnie tym co pisałeś o Z8 i baterii - naprawdę w ZF bateria starcza na dłużej? Poważnie się pytam.
kurczeblade
10-05-2024, 12:37
Ja po zgłoszeniu do Nikona dostałem odpowiedź żebym wgrał 1.20 i zostanie to naprawione. Dwa razy pisali że w ich Z8 (tak Z8) nie mają takiego problemu. W konsekwencji sami nie wiedzą dlaczego i czemu tak się dzieje, poszło kilka maili, teraz sprawdzają.... na szczęście nikt nie napisał mi że wyolbrzymiam. Ale myślę że jeśli więcej osób zacznie to zgłaszać to poważniej podejdą do problemu.
Gorzej jeśli to problem technologiczny.
No to będzie buba...
Ciekawe, czy zdecydują się w takim przypadku na akcję serwisową...
kurczeblade
10-05-2024, 12:46
Zaskoczyłeś mnie tym co pisałeś o Z8 i baterii - naprawdę w ZF bateria starcza na dłużej? Poważnie się pytam.
Tak, bardzo szybko zjada baterie. Ale to nie tylko ja to zauważyłem.
Ale nie rozmawiajmy o Z8/Z9. bo zaśmiecimy...
No to będzie buba...
Ciekawe, czy zdecydują się w takim przypadku na akcję serwisową...
Ciągle mam nadzieje że to jednak problem oprogramowania.
Jeśli będzie podejście użytkowników typu kolegi JK - jeśli Ci nie działa dobrze, zamknij oczy nie patrz i się samo naprawi. To pewnie zleją temat, ale jeśli zaczną napływać zgłoszenia i gdzieś zacznie się w socjal mediach przewijać temat, to przypuszczam że nie będą mieli wyjścia.
Tutaj nawet sam fakt, że jeśli ktoś nie używa trybu AFC-S albo tych czasów, to później będzie ciężko odsprzedać ten aparat . Dlatego jeśli tego nie używacie, a macie problem, to warto to jednak zgłosić, napisanie maila nic nie kosztuje, a Nikon może przyśpieszy działania. :!:
ZF uwielbiam, ergonomia tego aparatu mi bardzo siadła. Sam aparat ma potencjał, ale są momenty w których tego aparatu nie da się używać i odkładam go na bok... jak zaczynają się bawić ludzie na parkiecie, światło zaczyna działać od DJ i chcemy sobie zrobić zdjęcia AFC z trybami pola jednopunktowy AF lub AF z dynamicznym wyborem pola, to mamy istny matrix na wyświetlaczach i ciężko się wstrzelić w odpowiedni moment wstrzelić, to jakbyś grał w cyberpunka na kompie w 10-15 FPS :] .... wtedy kończę zdjęcia starym Z6 który w tych samych warunkach i na tych samych parametrach ma obraz ekstra płynny w wizjerze i na LCD.
Swoją drogą. Piękny jest ZF <3
79995
79997
79996
Jestem zainteresowany zakupem Nikona ZF (do celów amatorskich co prawda, ale lag w EVF to ostatnia rzecz którą bym chciał mieć) więc bardzo prosze obecnych posiadaczy napiszcie czy / kiedy Nikon rozwiąże problem
Jak widzicie, wątek został znacząco przeczyszczony. Znowu. Szkoda nerwów na przepychanki.
PS. Na pocieszenie dodam, że tym razem główny prowodyr został nagrodzony.
kurczeblade
10-05-2024, 15:39
Jak widzicie, wątek został znacząco przeczyszczony. Znowu. Szkoda nerwów na przepychanki.
Dziękuję.
Całkowicie to rozumiem.
Ja chciałem drugą sztukę w tym roku, ale też czekam na rozwój sytuacji.
Przed chwilą zrobiłem testy, tym razem z najnowszym firmwarem. Udało mi się wywołać to zjawisko zarówno z 3D Trackingiem, jak i bez. Co ciekawe, nie dzieje się to przy każdym wciśnięciu spustu migawki do połowy, a nieregularnie raz na kilka razy. Jak już się dzieje, to czasem wystarczy zdjąć palec ze spustu i wcisnąć go ponownie, żeby problem zniknął, a czasem da się go powtórzyć kilka razy pod rząd. Co jeszcze ciekawsze, raz laguje tylko obraz w wizjerze, a innym razem i w wizjerze, i na ekranie. Sprawdziłem też ustawienia stabilizacji - nie mają wpływu.
krzysztofz24
10-05-2024, 16:43
I słusznie.
Naprawde mnie juz to dziwilo, ze tyle bylo roznych akcji i zero reakcji moderacji (rym przypadkowy;-) ).
Az zajrzalem w jakis watek gdzie glowny prowdyr byl laskaw sie udzielac czesto, myslalem ze ostrzezenie wylapie a tu ban...
Chyba nie na zawsze? Moze nie zabijac od razu;-), moze jest jakas nadzieja na zmiane...
Choc jak pomysle, ze siedzi teraz i widzi ban i pewnie klnie na forum, ze zazdrosne biedaki, ktorych nie stac na aparat jak moj, i jeszcze instrukcji nie chca czytac jak im kaze, bo nic nie wiedza. I mnie zbanowali.....hahahahah.
Przepraszam, ale tak mi sie wyobrazilo:-D
Koniec OT
wojtas0009
10-05-2024, 17:15
Cześć!
Mam ten sam problem, zgłaszałem do Nikon Polska tydzień temu i jak narazie otrzymałem informacje, że sprawdzają temat. Jak dla mnie to kwestia oprogramowania, bo do tej pory nie miałem takiego zachowania na innych bezlustrach Nikona.
Pozdrawiam,
Wojtek
Nie pozostaje nam nic innego, jak zbiorowo szturmować Nikona i zadbać, żeby informacja o problemie dotarła do jak największej ilości użytkowników. Skoro kolejna osoba potwierdza, że jego puszka ma te same objawy, to znaczy, że problem jest globalny, więc producent powinien globalnie podejść do tego zagadnienia. Tym bardziej, że za granicą ten problem też wypłynął, tylko tak jak u nas, zaczęła się "jazda", że nie potrafimy ustawić puszek oraz poprawnie z nich korzystać.
jurkarol
10-05-2024, 21:01
Dodam jako nieposiadacz Zf, że jakiekolwiek są ustawienia, to nie powinno wywoływać takiego efektu, użytkownik nic nie psuje naciskając guziki i kręcąc kółkami
kurczeblade
10-05-2024, 22:47
Słuchajcie, dawajcie znać na jakim etapie zgłoszenia jesteście. U mnie wymiana maili z Nikonem trwa już jakieś 2 tygodnie. Mam wrażenie że odbijają piłeczkę i przeciągają temat. Dwukrotnie pisali mi w mailach że ich Z8 nie ma problemu - mylą aparaty i przepraszają. Później dostałem informację że powinienem ściągnąć soft. 1.20 który rozwiązuje ten problem. Cieszyłem się jak głupi na wiadomość że jednak to soft. Ściągnąłem soft, zainstalowałem i nie rozwiązało problemu. Znów napisałem maila i ponownie prosili mnie o podanie parametrów bo ozgrozo ich Z8 w biurze nie wykazuje takich problemów. Wczoraj poszedł do nich ostatni mail, nie dostałem odpowiedzi dzisiaj w piątek, pewnie po weekendzie odp. ale przypuszczam że znów będę proszony o przesłanie filmów, i parametrów.
Dobra wiadomość taka. Że nie piszą, jak nasz zbanowany forumowy kolega, że problem wynika ze złego używania aparatu, a obraz laguje bo to nasza wina ;) i nie napisali wprost że problemu nie ma.
Dodam tylko że znajomy fotograf z USA, zgłaszał ten sam problem ze swoim ZF. I tamtejszy serwis zlał go z góry, wysyłają jakiegoś gotowego maila od bota. Zaczął rozmawiać z innymi użytkownikami ZF i okazuje się że wszyscy których zna z ZF mają taki sam problem. Ale niestety mało kto zgłaszał to :/
Ja dzisiaj byłem na sesji w plenerze, ładne światło, niestety zauważyłem że problem też występuje w jasnych miejscach, wystarczy że zmienimy scenerię i pojawia się chwilowy lag - niestety czasami też na 3D i EAF. Laguje też w momencie, kiedy ostrzyłem na mało kontrastowe tło.
Może zagadajcie z NR (https://nikonrumors.com/tips/)?
Goście mają większy zasięg, może więcej dotkniętych się zgłosi i reakcja N będzie szybsza?
burzynsky
11-05-2024, 10:41
Jako posiadacz Zf zgłaszam ten sam problem z aparatem. Sprawa zgłoszona do Nikona, czekam na odpowiedź.
kurczeblade
12-05-2024, 14:25
Może zagadajcie z NR (https://nikonrumors.com/tips/)?
Goście mają większy zasięg, może więcej dotkniętych się zgłosi i reakcja N będzie szybsza?
Dobry pomysł. Tak zrobiłem. Czekamy na odp.
Wrzuciłem też posta na https://www.dpreview.com/forums/post/67700851
Na dpreview nikt nie potwierdził problemu, więc jeśli ktoś z Was ma tam konto, lub komuś zależy na tym żeby rozwiązać ten problem. Warto tam dopisać swoje spostrzeżenia na dpreview, jakimś dziwnym trafem, są tam posiadacze ZF którzy nic nie napisali, a przecież to bardzo łatwo zauważyć. Chyba że my mamy felerne egzemplarze z jakiejś lipnej partii i dzieje się tylko tak u nas, a teraz w sprzedaży są już poprawione wersje. Ale myślę że jest to głównie spowodowane tym że dopiero sezon na focenie się zaczął i dużo osób jeszcze nie dostrzegło tego problemu. - czym więcej ludzi zauważy ten problem, to tym więcej zgłoszeń Nikon dostanie. Do dzieła ludzie, jeśli chcemy sprawny aparat.
Nawet jeśli uważacie że nie przeszkadza Wam lagujący wyświetlacz, to pamiętajcie że później przy odsprzedaży może być problem ze znalezieniem kupca. Zobaczcie co kolega napisać wyżej, że planował kupno tego aparatu, ale widząc co się dzieje, na razie woli się powstrzymać.
Jestem zainteresowany zakupem Nikona ZF (do celów amatorskich co prawda, ale lag w EVF to ostatnia rzecz którą bym chciał mieć) więc bardzo prosze obecnych posiadaczy napiszcie czy / kiedy Nikon rozwiąże problem
i całkowicie to rozumiem, bo planowałem drugą sztukę, i zrezygnowałem, a tym bardziej nie kupiłbym używanego aparatu (po gwarancji) z takim problemem.
Gdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości o co chodzi z tym lagowaniem ekranu i wizjera, to podaję link do filmu https://youtu.be/Gq7HUTPA-Pw
Macie tam dokładnie wszystko pokazane. Odsyłam również do opisu, w którym podane są wszelkie informacje. Dzisiaj wysłałem kolejnego, trzeciego już maila do Nikona z podlinkowanym filmem. Czekam na rozwój sytuacji.
Czy opcja „Apply Settings to live view” na off pomaga czy jest to samo? D8 lub D9 o ile pamiętam.
Sent from my iPhone using Tapatalk
kurczeblade
17-05-2024, 15:28
Czy opcja „Apply Settings to live view” na off pomaga czy jest to samo? D8 lub D9 o ile pamiętam.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Wszyscy których znam z ZF każdy milimetr opcji przerobili w tym aparacie - nic nie pomaga.
Do mnie właśnie Nikon odpisał, że w ich egzemplarzach nie ma tego problemu.
Albo nie potrafią tego przetestować, mając takie sztuki jak my. Albo już poszła jakaś poprawiona wersja ZF która nie ma tego problemu, a my zostaliśmy z trefnymi egzemplarzami. Skoro sądzą że ich sztuki nie mają tego problemu.
Nikon USA mojemu koledze (tam kupował) napisał że to że obraz rwie może być normalne zjawisko. Mimo tego że kolega im pisał że ma też Z8/Z9/Z6 w których ten problem nie występuje.
Nie wiem co dalej. Gdybym wiedział nie kupiłbym tego aparatu. Ostatni raz coś kupiłem po premierze. Planowałem Z6III kupić ale raczej zabawy w testerów zostawię dla innych. Ciągle mam nadzieje że to jest aktualizacja i będzie naprawione.
Moja rada taka, udaj się do sklepu foto, i przetestuj jakiś inny egzemplarz ZF. Wtedy będziesz wiedział czy to kwestia poprawionej wersji hardware czy nie.
A co do samego aparatu - nie możesz oddać? Jest ewidentnie zepsuty, a skoro na gwarancji a producent nie umie naprawić, dla mnie to powód do zwrotu lub wymiany na inny egzemplarz.
sprocket
17-05-2024, 22:42
Mam wersje 4000xxx i jest to samo.
kurczeblade
19-05-2024, 14:02
Na ślubie. Ciężko było nakręcić stabilnie, bo mało czasu.
https://youtube.com/shorts/yXuENjUAcc8?si=ViOiyJjDoy-4OZtL
Co jeszcze ciekawsze, raz laguje tylko obraz w wizjerze, a innym razem i w wizjerze, i na ekranie. Sprawdziłem też ustawienia stabilizacji - nie mają wpływu.
-Masz laga w wizjerze, a w tym samym czasie nie ma laga na ekranie?
Tak się zastanawiam, czy wciskając spust do połowy nie aktywuje stabilizacji -i czy to ona nie jest odpowiedzialna w AF-C przy czasach ≥ 1/200 za ten efekt.
Lag najczęściej jest i na ekranie, i w wizjerze, ale czasem się zdarza, że tylko w wizjerze. Stabilizacja nie ma z tym nic wspólnego, bo sprawdzałem zarówno przy włączonej, jak i włączonej.
Dostałem odpowiedź z Nikona takiej oto treści: "Dziękujemy za przesłane wideo oraz dodatkowe informacje. Informuję Pana, że może wystąpić opóźnienie w udzieleniu odpowiedzi, gdyż musimy dokładniej zbadać i przeanalizować Pana sprawę, aby udzielić dodatkowej odpowiedzi..." Odczekam kilka dni i znowu do nich napiszę.
patronat
21-05-2024, 11:36
Mam i ja. Co ciekawe - jeśli łapię ostrość w ciemnym i przejdę w jasne to problem nie znika. Jeśli łapię obraz w jasnym i przejdę w ciemne, problem nie występuje. Oczywiście nie ściągamy palca ze spustu podczas zmiany "ekspozycji".
kurczeblade
21-05-2024, 12:02
Mam i ja. Co ciekawe - jeśli łapię ostrość w ciemnym i przejdę w jasne to problem nie znika. Jeśli łapię obraz w jasnym i przejdę w ciemne, problem nie występuje. Oczywiście nie ściągamy palca ze spustu podczas zmiany "ekspozycji".
Coraz więcej osób się orientuję. Jak to możliwe że Nikon PL w swoim egzemplarzu nie zauważył problemu ... ? Dostałem informację że badali swoją sztukę i nie zauważyli tego problemu na swoim egzemplarzu.
Więc przypuszczenia są takie. Dwie opcje.
1. Nikon PL ma już jakiś poprawiony egzemplarz. My dostaliśmy wadliwe.
2. Albo faktycznie wszystkie ZF są takie a oni źle przeprowadzili test i nie potrafią wywołać tego efektu.
Ewentualnie 3 opcja.... skoro do nich napływają maile od dłuższego czasu o tym, więc wiedzą o tym, ale przeciągają to wszystko w czasie, tuż przed premierą Z6III ?
Chociaż mnie wczoraj bardzo pozytywnie support Nikona zaskoczył, wysyłając przypominającego maila o przesłaniu pliku z ustawieniami mojego aparatu. Bo długo im nie odpisywałem :)
Moja rada taka, udaj się do sklepu foto, i przetestuj jakiś inny egzemplarz ZF. Wtedy będziesz wiedział czy to kwestia poprawionej wersji hardware czy nie.
A co do samego aparatu - nie możesz oddać? Jest ewidentnie zepsuty, a skoro na gwarancji a producent nie umie naprawić, dla mnie to powód do zwrotu lub wymiany na inny egzemplarz.
Tak bym zrobił, ale potrzebuję teraz tego aparatu, a prawdę mówiąc ciągle mam nadzieje że to jednak zostanie naprawione softem i moja ZF zostanie u mnie.
Rżną głupa, żeby się uchronić przed lawiną reklamacji. I główkują, jak to naprawić bez zbędnego rozgłosu. Grają na czas - typowe korpo.
Ewentualnie 3 opcja.... skoro do nich napływają maile od dłuższego czasu o tym, więc wiedzą o tym, ale przeciągają to wszystko w czasie, tuż przed premierą Z6III ?
Chociaż mnie wczoraj bardzo pozytywnie support Nikona zaskoczył, wysyłając przypominającego maila o przesłaniu pliku z ustawieniami mojego aparatu. Bo długo im nie odpisywałem :)
Teraz pozytywnie cię nie zaskoczy.
Nikon Polska nie wyjdzie przed szereg.
Trzeba czekać na odpowiedź centrali i ewentualną notę serwisową
choć bardzo prawdopodobne, że wystarczy aktualizacja FW.
kurczeblade
22-05-2024, 09:59
Zobaczymy, ważne że temat poszedł w świat, każdy to zauważa i ludzie już raczej nie odpuszczą.
https://www.dpreview.com/forums/post/67719323
Coraz więcej osób orientuję się że ma taki problem. Dziwne trochę że tak dużo testów na YT i żaden Yutuber nie zauważył tego.
lukasz_kk
22-05-2024, 10:16
Później by nie mieli co testować ;)
[QUOTE=kurczeblade;4300682]Zobaczymy, ważne że temat poszedł w świat, każdy to zauważa i ludzie już raczej nie odpuszczą.
Tak, część osób wstrzymało się również z zakupem ZFa do momentu wyjaśnienia sprawy. Mam nadzieję, że presja społeczna zadziała na Nikona motywująco i szybko rozwiążą ten problem.
To występuje tylko i wyłącznie przy tym czasie 1/200s?
Później by nie mieli co testować ;)
Masz rację, nie będą podcinać gałęzi, na której siedzą, ale zawsze mogą „za kulisami” informować producenta, że widzą jakiś problem. Myślę, że w interesie każdego powinna być wiarygodność i rzetelność… A trudno mówić o wiarygodności, jak wszyscy testerzy wychwalają aparat, w którym później wychodzą takie hece – tym bardziej, że nie trzeba jakoś mocno angażować ani czasu, ani wysiłków, żeby wyłapać problem, o którym mowa w tym wątku. Wiadomo jednak, że to życzeniowe myślenie, a ono z zasady prowadzi do rozczarowań.
To występuje tylko i wyłącznie przy tym czasie 1/200s?
1/200 i dłuższym...
Kiedyś napisałem coś, co nie spodobało się Fujifilm i źródełko sprzętu dotychczas wypożyczanego mi chętnie do testów nagle wyschło :D Oto dlaczego youtuberzy zazwyczaj nie są zbyt wnikliwi i krytyczni.
gdzieś kiedyś przeczytałem, że testujesz sprzęt produkcyjny za własne pieniądze, albo uprawiasz "gadżetoprostytucję", a że większość przychodów jest z filmów w publikowanych dniu premiery... Cóż, żadna pani do wypożyczenia na godziny, nie będzie się narażać sutenerowi...
kurczeblade
22-05-2024, 11:46
Ale tak po ludzku się nie dało? Jakieś normy, jakieś procedury?
Linia produkcyjna - kontrola jakości:
Jeden kontroler jakości do drugiego. Ej ziomek, idź zaparz kawę, ja wezmę ten aparat, jak wrócisz, to będziesz spacerował a ja przetestuję wszystkie tryby AF i sprawdzę jak się aparat zachowuje...
o patrz, dlaczego ten obraz tak migoczę, trzeba to zgłosić i poprawić przed premierą :D - nie można było tak ?
No a prawdę mówiąc, dało się to sprawdzić, nawet nie wstając z krzesła.
No cóż, wiadomo że jesteśmy testerami - to wiadomo. Ja od dawna mówiłem sobie że nigdy nie kupię sprzętu na premierę, wiedząc że płaci się dużo więcej, bo jest podatek od nowości, i w bonusie można dostać jakąś wadę/problem. Ale nakręciłem się... kupiłem i niestety potwierdziły się moje przekonania że sprzętu na premierę (lub świeżo po) nie kupuje się.
Teraz czekamy jak podejdzie do tego Nikon. Pewnie tak jak piszecie, poszło do centrali i czekają na decyzje...
Ja ciągle mam nadzieje że to soft, zaraz coś wypuszczą i aparat zostanie u mnie.
...albo uprawiasz "gadżetoprostytucję"...
Nie wiem, co to znaczy, ale podoba mi się ten termin :D
Jeden kontroler jakości do drugiego. Ej ziomek, idź zaparz kawę, ja wezmę ten aparat, jak wrócisz, to będziesz spacerował a ja przetestuję wszystkie tryby AF i sprawdzę jak się aparat zachowuje...
o patrz, dlaczego ten obraz tak migoczę, trzeba to zgłosić i poprawić przed premierą :D - nie można było tak ?
No a prawdę mówiąc, dało się to sprawdzić, nawet nie wstając z krzesła.
Przez grubo ponad pół roku użytkownicy tego nie wyłapali, ale kontroler ziomek miał to zrobić podczas zmiany nie wstając z krzesła.
Choć w sumie to trochę dziwne, bo ja akurat robię sporo zdjęć z czasem 1/160s i dłuższym.
No chyba wyłapali, skoro w 1.10 było:
Usunięto problem polegający na tym, że widok podglądu na żywo w wizjerze może nie być wyświetlany prawidłowo w niektórych okolicznościach.
Tylko pytanie: wyłapali, ale błędnie zdiagnozowali, więc patch nie zadziałał? 1.20 dodał coś od siebie, więc problem wrócił? Problem jest głębszy, a łatka tylko chwilowo zamaskowała?
Aparat kupiłem początkiem kwietnia. Puszka miała już załadowany soft 1.10 i lagi występowały, więc aktualizacja 1.10 na pewno nie rozwiązywała tego problemu. Potem wypuścili 1.20. W jej opisie nie było nawet wzmianki, że likwiduje problem lagów, choć Nikon w wiadomościach do osób, które wysłały swoje zgłoszenia, uporczywie twierdził, że nowy soft załatwi tę kwestię. Jest tak, jak piszecie - Nikon Polska nic nie zrobi dopóki centrala nie zacznie działać. Przyjęli od nas informację, przekazali ją dalej i główkują, jak to załatwić. Póki co chcą zyskać na czasie, niestety naszym kosztem, bo puszki są w ciągłym użyciu i pasowałoby żeby działały jak należy.
Nie chcę być czarnowidzem, ale mam wrażenie, że jeśli N coś tym zrobi, to i tak najwcześniej będzie to po Euro/IO.
Wcześniej będą ogarniać Z6III i co tam mają na Euro/IO przygotowane.
Pytanie, czy Z6III nie będzie miał tego samego problemu i czy ten "szum" z ZF nie przesunie premiery nowej puszki, bo okaże się, że tu też jest wada?
Z jednej strony, po czymś takim byłby szum jak stąd do Tokio. Z drugiej, może by szybciej wtedy zady ruszyli?
kurczeblade
22-05-2024, 13:08
Nie do końca tak jest. Jakbyś poszukał głębiej to już pojawiały się posty kilka miesięcy o tym na grupach ZF. Ja właśnie poznałem tak jednego użytkownika z USA, z którym pisze właśnie. On opisywał ten problem już w tamtym roku, ale niestety trafił na użytkowników którzy mu zrobili pojazd że nie potrafi sobie aparatu ustawić, że jest słabym fotografem itp. no i wtedy dał sobie spokój. do Nikona napisał już wtedy, wraz ze swoimi znajomymi którzy też mają ZF i zauważyli ten problem. Dostawali od Nikona odpowiedzi że to normalne. Dopiero teraz Nikon się zainteresował, pewnie jak więcej osób zaczęło pisać o tym.
Ja kupowałem ZF z tego co pamiętam jakoś pod koniec października, ale pierwsze zdjęcia zrobiłem na AFS i trochę EAF. Później aparat przez resztę zimy gdzieś sobie spokojnie przeleżał i dlatego tak długo nie wiedziałem o tym. Problem zauważyłem w tym sezonie na pierwszym ślubie i to dosłownie w pierwszych minutach używania aparatu na weselu, podczas pierwszego tańca ustawiłem sobie AFC i zacząłem focić widząc że coś nie tak jest bo obraz laguje, nie wiedząc co się dzieje i nie mając czasu na sprawdzanie aparatu, bo wiadomo że to pierwszy taniec... z automatu sięgnąłem po drugą szelkę z Z6II którym praktycznie dokończyłem całe wesele. W między czasie brałem ZF i głupkowałem z ustawieniami zastanawiając się co się dzieje, z myślą że coś w ustawieniach jest nie tak...
Wiesz teraz się robi sezon na fotografowanie, dużo osób kupuje sprzęt, albo dużo osób dopiero zaczyna normalnie używać.
Tak, dokładnie. Jak sam słusznie zauważyłeś, puszka trafiła na półki poza sezonem. Nadal żyłbym w błogiej nieświadomości, że mam aparat z wadą, gdyby nie Twoja informacja wrzucona na grupie FB, choć swoją sztukę kupiłem pół roku później. Uznałem, że sprzęt jest już wystarczająco dobrze przetestowany i jego zakup nie wiąże się z żadnym ryzykiem. Znając życie, nawet gdybym zauważył problem uznałbym, że ten typ po prostu tak ma i pewnie nic bym z tym nie zrobił, bo skoro użytkownicy nic nie piszą – wszyscy chwalą aparat, Nikon milczy, to problemu nie ma. Dlatego nie ma co odpuszczać, trzeba cisnąć, ile się da. Wiadomo, że teraz o jakości sprzętu nie decydują inżynierowie, tylko księgowi, ale wyścig zbrojeń trwa. Jeśli Nikon nie chce tracić klientów, musi wypuszczać dopracowane puszki, bez względu na ich pozycję w rankingu marki.
kurczeblade
22-05-2024, 15:19
Tak, dokładnie. Jak sam słusznie zauważyłeś, puszka trafiła na półki poza sezonem. Nadal żyłbym w błogiej nieświadomości, że mam aparat z wadą, gdyby nie Twoja informacja wrzucona na grupie FB, choć swoją sztukę kupiłem pół roku później. Uznałem, że sprzęt jest już wystarczająco dobrze przetestowany i jego zakup nie wiąże się z żadnym ryzykiem. Znając życie, nawet gdybym zauważył problem uznałbym, że ten typ po prostu tak ma i pewnie nic bym z tym nie zrobił, bo skoro użytkownicy nic nie piszą – wszyscy chwalą aparat, Nikon milczy, to problemu nie ma. Dlatego nie ma co odpuszczać, trzeba cisnąć, ile się da. Wiadomo, że teraz o jakości sprzętu nie decydują inżynierowie, tylko księgowi, ale wyścig zbrojeń trwa. Jeśli Nikon nie chce tracić klientów, musi wypuszczać dopracowane puszki, bez względu na ich pozycję w rankingu marki.
Myślę że do pierwszego ewentu albo zlecenia i wtedy i wtedy zaczęłoby Cie to zastanawiać/denerwować. ;)
Wrzucam kolejny film. Na początku 3D i jest gładko. Później AFC i lagggg....
https://youtu.be/eqHJOIj7CRY?feature=shared
Dariusz Breś
24-05-2024, 00:10
Przy okazji. Od kilku lat w PL mamy Holenderski oddział Nikona w Polsce. Nie Polski, Holenderski.
Nikon Europe B.V. spółka z ograniczoną odpowiedzialnością.
Tak samo jak w innych europejskich krajach, czyli: Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Włochy, Szwecja, Belgia, Szwajcaria, Austria, Węgry, Czechy i Polska.
Więc jak już, to Holandia może "wyjść przed szereg".
A z tym lagiem coś mi świta, że Z 6 i Z 7 miały to samo, kiedyś pamiętam w klubie takie coś łapałem.
kurczeblade
24-05-2024, 07:47
Przy okazji. Od kilku lat w PL mamy Holenderski oddział Nikona w Polsce. Nie Polski, Holenderski.
Nikon Europe B.V. spółka z ograniczoną odpowiedzialnością.
Tak samo jak w innych europejskich krajach, czyli: Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Włochy, Szwecja, Belgia, Szwajcaria, Austria, Węgry, Czechy i Polska.
Więc jak już, to Holandia może "wyjść przed szereg".
A z tym lagiem coś mi świta, że Z 6 i Z 7 miały to samo, kiedyś pamiętam w klubie takie coś łapałem.
Z pewnością Z6 nie ma czegoś takiego. Mając od premiery do dziś Z6 pierwszą wersję, raczej takiego czegoś nie spotkałem.
patronat
25-05-2024, 18:09
U mnie problem zszedł na drugi plan. ZF się sceglił podczas update firmwaru. W poniedziałek wysyłam do serwisu, przy okazji zgłaszam lagi obrazu. Zobaczymy.
Nie chcę być czarnowidzem, ale mam wrażenie, że jeśli N coś tym zrobi, to i tak najwcześniej będzie to po Euro/IO.
Wcześniej będą ogarniać Z6III i co tam mają na Euro/IO przygotowane.
-Co ma wspólnego Z6III z Euro/IO?
Niby to ma być podstawowy aparat reporterów sportowych,
czy dokumentujących harce nawalonych kibiców piłkarskich?
Mam pytanie. Czy Ty masz problem z czytaniem ze zrozumieniem?
Tam jest Z6III i co tam mają przygotowane na Euro/IO. Dwie różne sprawy.
Jeśli oczywiście coś mają.
Czarnowidztwo oparte na założeniu, że ludzie od oprogramowania w Nikonie
są zajęci nowym modelem aparatu którego premiera ma nastąpić przed 14 czerwca lub 26 lipca?
A czemu nie? Na jakiej podstawie sądzisz, że to niemożliwe?
kurczeblade
26-05-2024, 09:24
Hej,
Nikon Rumors odezwał. Wrzucili post na grupie z zapytaniem kto ma ten problem.
Koniecznie wpisujecie się na grupie, jeśli macie ten problem.
https://www.facebook.com/share/p/JRzkBKX3un5Qs3Eg/
jurkarol
26-05-2024, 11:31
A masz link do artykułu na stronie,.bo tutaj Facebook? Nie mogę znaleźć na stronie
kurczeblade
26-05-2024, 12:09
U mnie problem zszedł na drugi plan. ZF się sceglił podczas update firmwaru. W poniedziałek wysyłam do serwisu, przy okazji zgłaszam lagi obrazu. Zobaczymy.
Grubo, tak samo z siebie ?
A masz link do artykułu na stronie,.bo tutaj Facebook? Nie mogę znaleźć na stronie
Rozmawiam mailowo z NikonRumors, odpisał mi admin że zapozna się z tematem tego laga, na ten moment wrzucił zapytanie z moimi filmami na grupę FB Nikona ZF żeby zobaczyć ile ludzi jest z tym problemem.
Z tego co rozumiem NikonRumors są administratorami tych grup. Dlatego warto pod ich zapytaniami wrzucać informację że macie ten sam problem. NR mają ogromne zasięgi, przypuszczam że ktoś z Nikona też tam ich czyta - więc może to przyśpieszy proces dumania u Nikona nad tym problemem.
https://www.facebook.com/groups/nikonzf/posts/1636741673532798/
patronat
26-05-2024, 13:44
Grubo, tak samo z siebie ?
Podczas aktualizacji softu doszedł do 30% mniej więcej i po godzinie obraz znikł. Więcej się nie uruchomił. Więc odsyłając do serwisu opiszę też lagujący podgląd. Trochę się wkurzyłem, bo fajny wyjazd przede mną a lubię ten aparat.
kurczeblade
27-05-2024, 12:17
Podczas aktualizacji softu doszedł do 30% mniej więcej i po godzinie obraz znikł. Więcej się nie uruchomił. Więc odsyłając do serwisu opiszę też lagujący podgląd. Trochę się wkurzyłem, bo fajny wyjazd przede mną a lubię ten aparat.
grubo... ale musisz być pewnie wkur...
Panowie, i może jakieś Panie - jeśli tu są :]
Podobno ekraniki w ZF spadają do około 15 kl/s podczas pracy AFC. Więc tutaj nie ma możliwości obserwowania płynnego obrazu, wraz z obserwacją otoczenia. Tak trochę jakbyśmy grali za czasów dzieciństwa w gry komputerowe na słabym komputerze, widząc obraz w 10-15 fps.
Czyli mówiąc wprost, jeśli ktoś robi dynamiczną fotografię, używa czasów naświetlania 1/200 lub dłuższe i musi się wstrzelić w odpowiedni moment to zapomnijcie na razie o tym aparacie na ten moment.... AF działa idealnie, ale niestety jak wszyscy wiemy wizjer i LCD to wydłużenie oka fotografa i przez to można stracić wiele dobrych kadrów, bo po prostu utrudnia to obserwacje otoczenia i tego co się dzieje w kadrze. Po czasie dochodzi do tego irytacja, bo przy każdym wciśnięciu spustu migawki do połowy, problem się przypomina i zamiast swobodnie sobie fotografować to patrzymy na obraz który szarpie.
https://www.dpreview.com/forums/post/67726055|
https://www.youtube.com/watch?v=0bOFhwmLgXU&t=1s
Wind Mill
27-05-2024, 14:04
Chwila moment.
1/100 to 100ms. 10 FPS to też 100ms na klatkę.
Da radę, by nie szarpało w wizjerze? To by musiało być dorabianie wirtualnych klatek, coś jak 100/200HZ kiedyś w TV.
kurczeblade
27-05-2024, 14:35
Chwila moment.
Da radę, by nie szarpało w wizjerze? To by musiało być dorabianie wirtualnych klatek, coś jak 100/200HZ kiedyś w TV.
Trochę nie rozumiem co ma piernik do wiatraka. Przeczytaj na czym polega problem :)
nic nie trzeba dorabiać, wystarczy żeby działało jak w Z6.
Chwila moment.
1/100 s to 10 ms
Poza tym co ma piernik do wiatraka? Podczas celowania nie robi się zdjęć i czas odczytu matrycy może być dowolny. Skoro potrafią filmować 60 fps, to znaczy, że da się odczytać matrycę z taką częstotliwością. A przecież wizjer nie dostaje informacji o każdej linii matrycy.
Wind Mill
27-05-2024, 16:04
E ee eee racja, 10 fps to 1/10s. :oops::roll:
Schwefel
28-05-2024, 04:32
Podobno ekraniki w ZF spadają do około 15 kl/s podczas pracy AFC. Więc tutaj nie ma możliwości obserwowania płynnego obrazu, wraz z obserwacją otoczenia. Tak trochę jakbyśmy grali za czasów dzieciństwa w gry komputerowe na słabym komputerze, widząc obraz w 10-15 fps.
Czyli mówiąc wprost, jeśli ktoś robi dynamiczną fotografię, używa czasów naświetlania 1/200 lub dłuższe i musi się wstrzelić w odpowiedni moment to zapomnijcie na razie o tym aparacie na ten moment.... AF działa idealnie, ale niestety jak wszyscy wiemy wizjer i LCD to wydłużenie oka fotografa i przez to można stracić wiele dobrych kadrów, bo po prostu utrudnia to obserwacje otoczenia i tego co się dzieje w kadrze. Po czasie dochodzi do tego irytacja, bo przy każdym wciśnięciu spustu migawki do połowy, problem się przypomina i zamiast swobodnie sobie fotografować to patrzymy na obraz który szarpie.
A jak mówiłem, że bezlustra Nikona nie nadają się do dynamiki (ptaki, samoloty) to niejaki JK problemu nie widział. Pewnie mu $$$ od Nikona przesłaniała widok 8-)
Im bardziej ludzie, którzy od lat uprawiają ten typ fotografii zaczną grzebać w tym temacie tym więcej takich baboli wyjdzie. Ja mam przestrzelane Z50/Z6/Z7/ZF i w każdym miałem ten sam problem z lagiem w wizjerze na AF-C a co jest źródłem tego to nie chce mi się doktoryzować.
patronat
28-05-2024, 11:02
W zwiazku z padem ZF musiałem wyciągnąć Z7 z szafy. Kurcze jakiś taki wolny:) Ale jest jedna rzecz dla mnie którą bym do ZFa przełożył a mianowicie ekranik, a w zasadzie sposób jego odchylania.
Co do wypowiedzi kolegi powyżej, mam wrażenie że nie o tego laga chodzi.
Podobno ekraniki w ZF spadają do około 15 kl/s podczas pracy AFC.
To by cię zgadzało z moimi obserwacjami, ale nie dzieje się to od razu po włączeniu AFC, tylko po jakimś czasie. Tak jakby procesor się przegrzewał.
Schwefel
28-05-2024, 13:27
Co do wypowiedzi kolegi powyżej, mam wrażenie że nie o tego laga chodzi.
Lag jest lagiem, najwyżej źródło może być różne.
Tak jakby procesor się przegrzewał.
Tylko czy to możliwe jeżeli aparat leżał w bagażniku przy -5*C a lagował w zasadzie od razu po rozpoczęciu robienia zdjęć? Tak szybko nagrzewa się procesor?
A jak mówiłem, że bezlustra Nikona nie nadają się do dynamiki (ptaki, samoloty) to niejaki JK problemu nie widział. Pewnie mu $$$ od Nikona przesłaniała widok 8-)
Im bardziej ludzie, którzy od lat uprawiają ten typ fotografii zaczną grzebać w tym temacie tym więcej takich baboli wyjdzie. Ja mam przestrzelane Z50/Z6/Z7/ZF i w każdym miałem ten sam problem z lagiem w wizjerze na AF-C a co jest źródłem tego to nie chce mi się doktoryzować.
Bezlustra Nikona jak najbardziej się nadają dynamicznych scen, fotografuję nimi ptaki w locie... kwestia zakupu WŁAŚCIWEGO modelu aparatu, czyli Z8/Z9, a nie stylizowanego na retro gadżetu do fotografii spacerowej :-)
W moich Nikonach nie mam żadnego laga w wizjerze, Nikon nic mi nie płaci za taką opinię, porównanie ze sprzętem innych marek również posiadam.
Przestrzelaj sobie Z8/9 i powiedz czy masz problem z AF-C i lagiem :-)
Wiesz... Jeśli N "zmusza" do zakupu flagowca, żeby mieć coś, co w lustrach można było ogarnąć nawet amatorskim czy średnio-zaawansowanym modelem, to słabo...
Nawet jeśli ten flagowiec kosztuje 2/3 ceny flagowców konkurencji czy lustrzanych.
W lustrach wizjer jest optyczny, więc D40 i D3000 nie mają laga.
To, że we flagowcach jest lepiej to nic dziwnego, w końcu gdyby nie było lepiej to by nikt nie kupował flagowców.
Wiesz... Jeśli N "zmusza" do zakupu flagowca, żeby mieć coś, co w lustrach można było ogarnąć nawet amatorskim czy średnio-zaawansowanym modelem, to słabo...
Nawet jeśli ten flagowiec kosztuje 2/3 ceny flagowców konkurencji czy lustrzanych.
Zaraz tam "zmusza".... Tu też "da się ogarnąć", tylko jak widać jest niewygodnie bo obraz nie jest płynny i trudniej się kadruje.
Jak widać zdecydowanej większości "grupy docelowej" odbiorców tego aparatu (czyli nie w Polsce, gdzie z jakiś przyczyn fotografuje się nim zarobkowo na weselach, tylko na świecie, gdzie jest to aparat turystyczny dla amatorów / hobbystów) nie ma problemu bo nawet go nie zauważyła.
Pytałem się w weekend u mnie w klubie foto czy im na ZF obraz skacze w EVF. Nikt nie potwierdził, a 4 osoby mają ZF. Ale dam głowę że wszyscy mają tak samo tylko nikt nie zauważył :-)
PS. Przyznaję że mi taki lag by przeszkadzał i z tego powodu odłożyłem (bezterminowo) zakup ZF, ale to chyba bardziej dlatego że o tym wiem, bo w praktyce mógłbym nawet nie zauważyć przy wycieczkowym pstrykaniu.
patronat
28-05-2024, 17:57
Zaraz tam "zmusza".... Tu też "da się ogarnąć", tylko jak widać jest niewygodnie bo obraz nie jest płynny i trudniej się kadruje.
Jak widać zdecydowanej większości "grupy docelowej" odbiorców tego aparatu (czyli nie w Polsce, gdzie z jakiś przyczyn fotografuje się nim zarobkowo na weselach, tylko na świecie, gdzie jest to aparat turystyczny dla amatorów / hobbystów) nie ma problemu bo nawet go nie zauważyła.
Pytałem się w weekend u mnie w klubie foto czy im na ZF obraz skacze w EVF. Nikt nie potwierdził, a 4 osoby mają ZF. Ale dam głowę że wszyscy mają tak samo tylko nikt nie zauważył :-)
PS. Przyznaję że mi taki lag by przeszkadzał i z tego powodu odłożyłem (bezterminowo) zakup ZF, ale to chyba bardziej dlatego że o tym wiem, bo w praktyce mógłbym nawet nie zauważyć przy wycieczkowym pstrykaniu.
Ja żeby zobaczyć musiałem wykonać test wg instrukcji. W codziennym użytkowaniu z moim profilem robienia zdjęć nie ma opcji.
kurczeblade
28-05-2024, 18:38
Mag znów mi zarzucisz że się denerwuje, ale wcale tak nie jest. Zero emocji, ale bez bicia piany mam wrażenie że gdzieś po drodze w swoim życiu zgubiłeś logiczne myślenie. Ten lag nie ma niczego wspólnego z kategorią sprzętu. Gdyby było tak jak mówisz to niższe modele od ZF z gorszymi procesorami, gorszymi parametrami działaby w 10 FPS.
ZF mimo swojej retro obudowy, ma w sobie nowoczesne technologie, to że ma pokrętła ustawiania ISO nie robi z tego aparatu jakiegoś amatorskiego urządzenia. Musisz zagłębić się bardziej w problem, bo Ty po prostu chyba tego nie rozumiesz kiedy ten problem się pojawia i w jakich momentach, to nie jest normalne działanie, ani nie ma niczego wspólnego z kategorią tego sprzętu, pewnie nie wiesz, dlatego takie dziwadła wypisujesz. Jakbyś miał bliżej do Wrocławia to bym Ci pokazał na czym to polega, to nie jest tak że zawsze ten lag się pojawia.
Twoim tokiem myślenia wszystkie aparaty FUJI to zabawkowe gadżety, bo mają retro obudowy. Ty serio nie widzisz tego co piszesz ? :D
Dla niektórych taka właśnie retro obudowa, może być dużo bardziej ergonomiczna niż Z8. Bo ustawianie pokrętłami ISO i parametrów może być dużo szybsze niż ergonomia Z8/Z9. Ja dużo pracuję manualnie na ISO które często zmieniam i dla mnie rozwiązanie z pokrętłami ISO osobno, to bardzo dobre rozwiązanie, szybkie przesunięcie, dosłownie pstryknięcie palcem z iso 100 na 6400 lub na odwrót, to jest coś czego nie uzyskam w innych aparatach. Dlatego tak wcześniej rozglądałem się za Fuji, bo mi ta ergonomia ********** siedzi.
Zrozum kolego, że to nie kategoria tego aparatu jest przyczyną, tylko fakt że ten dany model został w niedopracowany, gdzieś został popełniony błąd.
To tak samo jakbyś nazwał Z8 amatorskim aparatem bo boczne mocowanie odpada od niego - to jest powszechny problem.
Co do Twoich kolegów z klubu.
Ja tutaj stawiam kratę piwa, Twoi koledzy przyjdą i w 2 sekundy pokaże im ten problem. Niestety wiele osób ma to gdzieś,olewa ten problem. Albo po prostu nie zauważają.
To że praktycznie każda sztuka ma ten problem, zostało już powiedziane na innych forach/grupach, do tego zostało to przetestowane przez ludzi którzy zjedli zęby na Nikonach.
Czasy się zmieniają, kilka lat temu taka flara w D750 o której nikt nie wiedział narobiła sporo dymu i Nikon w podskokach robił akcje serwisową, bo ludzie się w****... że dostali aparat z wadą fabryczną, nawet nie doświadczając tego, byli zirytowani faktem że coś nie gra. Dziś ludzie dostają ch...owy produkt i mówią że tak ma być.
Problem się zacznie jak będą chcieli sprzedać ten aparat po roku po dwóch latach.... bo pójdzie fama o tym i mało kto będzie chciał kupić za dobrą cenę. Już zaczynają się takie sytuacje, że zaczyna się wyprzedaż ZFek przez ten problem a zainteresowani zaczynają kręcić nosem. Trzeba znać swoją wartość, w końcu pieniądze na drzewach nie rosną, jeśli coś kupujesz to ma działać w pełnym zakresie, a nie że na jednych czasach naświetlania coś laguje, a na drugich nie laguje.
80406
Co do Nikona Z8/Z9 to nie jest dobry aparat dla wszystkich. Ja nie potrzebuję matrycy wielkości z Z8, gdzie S i M Raw są celowo ograniczone i żeby cieszyć się dobrym plikiem, trzeba korzystać z dużej ilości mpx. Rocznie robię ogrom odbitek, ogrom albumów o rozmiarach rozkładówek 30x60 cm i taka matryca 24mpx to ideał. Większe matryce dla mnie to tylko strata zasobów na dyskach. Z9 to kloc, dla mnie to aparat na godzinny mecz i do domciu. Potrzebuję dwóch aparatów które się trzyma jedną ręką, które wiszą na szelkach skórzanych.
No i ostatnie, zgadzam się... masz rację, wstrzymałeś się od kupna przez tego laga. Ja gdybym wiedział o tym wcześniej też bym się powstrzymał. Nastawiałem się na kupno Z6III ale nie popełnię już nigdy błędu, kupowania Nikonów na premierę i świeżo po premierze, niezależnie czy to będzie ZF, Z6III, Z9 czy Z trylion.
ZF zrobiłem już 8 repo. ślubnych. jestem przekonany że ten aparat u mnie nie zostanie, będąc w takim stanie jakim jest teraz. Ja czuję ten aparat, to było coś na co czekałem długo, właśnie na taką ergonomię, na zewnętrzne rolki którymi będę ustawiał sobie parametry, dla mojej fotografii jest wręcz ideałem, idealna matryca, idealna obudowa, idealnie szybki AF. Ale ten problem utrudnia mi fotografowanie i nie mogę się z tym pogodzić. Czekam na rozwój sytuacji, z nadzieją że to tylko oprogramowanie, że Nikon zrobi nową łatkę i zapomnimy o tym problemie, ale czym dłużej to trwa, tym bardziej wątpię że wina leży po stronie oprogramowania, bo jestem przekonany o tym że oni po takiej dużej ilości zgłoszeń, wiedzą że takie coś się wydarzyło, tylko na razie cisza w eterze bo może ustalają co zrobić ... ostatni mail to prosili mnie żeby cierpliwie czekać bo muszą to dokładniej sprawdzić. No ale nie wiadomo jakie będą decyzje.
Ja już swoją decyzję podjąłem, jeśli Nikon z tym problemem nic nie zrobi, będę reklamował aparat, aż mi zwrócą środki. Myślałem o kupnie Z6III lub drugiego ZF, ale raczej nie będę ryzykował kupowania kolejny raz tak szybko aparatów Nikona. Z8 to nie dla mnie, Z9 też nie dla mojej fotografii. Już jestem po pierwszych testach Canonów R6mk2 i genialnie te aparaty działają, do tego dojdzie canon 35-70 i niestety będzie rozstanie z Nikonem po wielu latach. To jest właśnie mój plan B.
otóż to. To by był strzał w kolano dla Nikona. Jeśli by coś takiego zrobili. Tym bardziej że konkurencja brnie do przodu.
To nie jest realne żeby to było zrobione celowo, przez pryzmat kategoryzowania sprzętu.
Moim zdaniem problem raczej jest kwestią błędów w oprogramowaniu i pewnie wyjdzie w końcu łatka. Pytanie brzmi: kiedy? Wiele lat temu rozmawiałem z programistą, który pracował przy sofcie do lamp błyskowych. Niestety było to tak dawno temu, że już nawet nie pamiętam marki, czy było to Nikon, czy Canon, na pewno któryś z gigantów. Ogólnie ich oprogramowanie było skrajnie łopatologiczne, żadnych komplikacji, zmiany były robione tak ostrożnie, jakby byli odpowiedzialni za misję na Marsa, a nie robili głupie menu i sterowanie palnikiem błyskotek. Słowem strasznie ślamazarnie. Czy dalej tak jest? Nie wiem. Ale kiedy przeglądam kretyński układ menu w moim Z5, to podejrzewam, że może tak być. A jeśli tak, to poprawka nie wyjdzie szybko.
Schwefel
29-05-2024, 03:41
Przestrzelaj sobie Z8/9 i powiedz czy masz problem z AF-C i lagiem :-)
Poczekam na wyższy model, bo dla mnie za tanie takie zabawki. Taki za 40tys.zł mnie interesuje, akurat żeby hobbistycznie zrobić jakiegoś ptaka czy samolot.
W punkt :wink:
Ciekawe jest to, że w C i S nie trzeba kupować flagowca do w/w zastosowań, tylko Nikon cofnął się w rozwoju względem ostatnich wypuszczonych luster.
Tylko czy to możliwe jeżeli aparat leżał w bagażniku przy -5*C a lagował w zasadzie od razu po rozpoczęciu robienia zdjęć? Tak szybko nagrzewa się procesor?
Nie wiem, ale u mnie nigdy nie laguje od razu, tylko zazwyczaj po kilkudziesięciu sekundach od włączenia.
Ciekawe jest to, że w C i S nie trzeba kupować flagowca do w/w zastosowań, tylko Nikon cofnął się w rozwoju względem ostatnich wypuszczonych luster.
To jaki to może być Canon? Taki R czy Rp już zrobi robotę? Jak rozumiem chodzi Ci o opóźnienie wizjera?
Poczekam na wyższy model, bo dla mnie za tanie takie zabawki. Taki za 40tys.zł mnie interesuje, akurat żeby hobbistycznie zrobić jakiegoś ptaka czy samolot.
No to w czym problem? Ja cały mój sprzęt ze stopki kupiłem żeby hobbystycznie fotografować ptaki, nawet bez samolotów. Jeżeli twój wpis to był sarkazm to bardzo nietrafiony :mrgreen:
Najpierw piszesz że Nikon nie nadaje się do fotografii dynamicznych scen, co jest kompletną bzdurą, a później okazuje się że tak naprawdę jesteś zdziwiony że do profesjonalnych zastosowań potrzeba profesjonalnego sprzętu, a ten kosztuje, i to w każdym systemie.
Jedynym aparatem na rynku który stawiam na równi z Z8/Z9 jest A1 w Sony, i tu lista się kończy... A zobacz sobie ile A1 kosztuje. A potem pisz że w Nikonie jest drogo.
PS. W ogóle cały Twój wpis i tok myślowy to kompletna bzdura, już pomijam fakt że ZF to nie jest aparat przeznaczony do fotografii dynamicznej akcji przez telefoto, ale nawet gdybyś chciał fotografować nim ptaki czy samoloty to bez problemu się da.
Nie wiem czy kiedykolwiek fotografowałeś "dynamiczne sceny" o których piszesz, ale problem laga w wizjerze dotyczy czasów dłuższych niż 1/200 sekundy, a tak długie czasy nie mają żadnego zastosowania w fotografii akcji. Tu raczej 1/1000 i krócej. Więc w czym problem?
To jaki to może być Canon? Taki R czy Rp już zrobi robotę? Jak rozumiem chodzi Ci o opóźnienie wizjera?
Canon R/RP z ich 3fps przy AF-C nadają się do dynamicznych scen jak nic :-) To ja już wolę te opóźnienie w wizjerze, które zresztą przy fotografii dynamicznych ujęć z pewnością się nie pojawi bo czasów trzeba używać zdecydowanie krótszych niż te 1/200s o którym było pisane.
No to w czym problem? Ja cały mój sprzęt ze stopki kupiłem żeby hobbystycznie fotografować ptaki, nawet bez samolotów. Jeżeli twój wpis to był sarkazm to bardzo nietrafiony :mrgreen:
Najpierw piszesz że Nikon nie nadaje się do fotografii dynamicznych scen, co jest kompletną bzdurą, a później okazuje się że tak naprawdę jesteś zdziwiony że do profesjonalnych zastosowań potrzeba profesjonalnego sprzętu, a ten kosztuje, i to w każdym systemie.
Jedynym aparatem na rynku który stawiam na równi z Z8/Z9 jest A1 w Sony, i tu lista się kończy... A zobacz sobie ile A1 kosztuje. A potem pisz że w Nikonie jest drogo.
PS. W ogóle cały Twój wpis i tok myślowy to kompletna bzdura, już pomijam fakt że ZF to nie jest aparat przeznaczony do fotografii dynamicznej akcji przez telefoto, ale nawet gdybyś chciał fotografować nim ptaki czy samoloty to bez problemu się da.
Nie wiem czy kiedykolwiek fotografowałeś "dynamiczne sceny" o których piszesz, ale problem laga w wizjerze dotyczy czasów dłuższych niż 1/200 sekundy, a tak długie czasy nie mają żadnego zastosowania w fotografii akcji. Tu raczej 1/1000 i krócej. Więc w czym problem?
Canon R/RP z ich 3fps przy AF-C nadają się do dynamicznych scen jak nic :-) To ja już wolę te opóźnienie w wizjerze, które zresztą przy fotografii dynamicznych ujęć z pewnością się nie pojawi bo czasów trzeba używać zdecydowanie krótszych niż te 1/200s o którym było pisane.
Wydaje mi się, choć mogę się mylić, że Schwefel pisze o opóźnieniu wizjera EVF w Nikonie ogólnie. EVF zawsze będzie gorszy pod tym względem od luster, bo musi być czas na przetworzenie obrazu i wyświetlenie go w wizjerze. Im lepszy procesor tym szybciej obraz przetworzy (szczególnie w bardzo trudnych warunkach przy odszumianiu). ML za to ma taką przewagę, że nie musi tracić czasu na podniesienie lustra.
Kiedyś były fajne testy - jeszcze za czasów DSLR - ile mija czasu od wciśnięcia spustu do zrobienia zdjęcia. Ciekawe czy są gdzieś takie testy obecnych modeli. Kiedyś coś widziałem, ale teraz nie mogę znaleźć.
Wydaje mi się, choć mogę się mylić, że Schwefel pisze o opóźnieniu wizjera EVF w Nikonie ogólnie. EVF zawsze będzie gorszy pod tym względem od luster, bo musi być czas na przetworzenie obrazu i wyświetlenie go w wizjerze. Im lepszy procesor tym szybciej obraz przetworzy (szczególnie w bardzo trudnych warunkach przy odszumianiu). ML za to ma taką przewagę, że nie musi tracić czasu na podniesienie lustra.
Kiedyś były fajne testy - jeszcze za czasów DSLR - ile mija czasu od wciśnięcia spustu do zrobienia zdjęcia. Ciekawe czy są gdzieś takie testy obecnych modeli. Kiedyś coś widziałem, ale teraz nie mogę znaleźć.
Trudno mi się odnieść, bo opóźnienie EVF (na pewno jakieś jest bo cudów nie ma - być musi) jest na poziome setnych lub tysięcznych części sekundy. Nigdy go nie zauważyłem a też się przesiadałem z lustrzanek przecież. I to niezależnie od marki aparatu.
Tak na szybko znalazłem w sieci test faceta który miał ambicje to zmierzyć na Z7II - wyszło mu 0.029 sekundy. Do poczytania tutaj: https://www.thewanderinglensman.com/2022/09/how-much-electronic-viewfinder-evf-lag_02074515027.html
Moim zdaniem to bardzo dobry wynik nie do zauważenia przez fotografa no i zakładam że lepsze modele mają ten czas jeszcze krótszy.
Przy czym ten "lag" jest odwrotnie proporcjonalny do czasu odczytu matrycy, więc na aparatach z matrycami "stacked" jest zdecydowanie krótszy.
Ten sam facet testował opóźnienie EVF na Fuji X-H2S, i tam było 13 milisekund, czyli ponad dwa razy krócej niż w Z7II który matrycy "stacked" nie ma.
Idąc dalej tym tropem, taki Z8/Z9 które mają czas odczytu matrycy 1/270s (Fuji X-H2S ma 1/180s) powinny mieć opóźnienie jakieś 7-8 milisekund.
To takie teoretyzowanie, konia z rzędem temu kto takie rzeczy zauważa podczas robienia zdjęć...
Schwefel
30-05-2024, 02:06
Już taki R10 czy R8 wystarczy a to jest najniższa półka w Canonie. R czy Rp nigdy mnie nie interesowały, bo raz, że to sprzęt dla beta testerów nowego systemu a dwa, że jednak szybkostrzelność w trybie ciągłym była dobra na ślimaki co najwyżej.
Tak chodzi mi o nierealny obraz przez wizjer ale czy to jest jego wina to mam wątpliwości, może faktycznie procesor nie daje rady z przetwarzaniem obrazu i tnie fpsy w wizjerze.
Wybacz ale nie mamy o czym dyskutować, bo doświadczenie w fotoloto masz żadne skoro wypisujesz takie bzdury.
P.S. Czasy dopasowuje się do typu maszyny, ogniskowej, prędkości kątowej, termiki, ustaleń z pilotem.
już pomijam fakt że ZF to nie jest aparat przeznaczony do fotografii dynamicznej akcji przez telefoto, ale nawet gdybyś chciał fotografować nim ptaki czy samoloty to bez problemu się da.
To pokaż gdzie Nikon chwali się tym.
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/cameras/z-50
Wizjer elektroniczny (EVF) zapewnia wyjątkową ostrość i pozwala zobaczyć wyraźny obraz każdego ujęcia, zarówno podczas fotografowania, jak i filmowania. W wizjerze elektronicznym możesz obserwować naturalnie odwzorowany obraz, podobnie jak w wizjerze optycznym lustrzanki cyfrowej. Możesz też wyświetlać zdjęcia w postaci, w jakiej zostaną zapisane przy aktualnych ustawieniach. Obraz pozostaje płynny i stabilny, nawet jeśli go powiększasz w celu sprawdzenia ostrości.
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/cameras/z-f
Wykrywanie i śledzenie obiektów
Ludzie. Ptaki. Zwierzęta. Pojazdy. Samoloty. Nawet jeśli obiekt jest mały, porusza się szybko i nieprzewidywalnie, aparat Z f wykryje go i będzie bezbłędnie śledzić.
Czyli Nikon ściemnia, czy Ty?
kurczeblade
30-05-2024, 12:19
W wizjerze elektronicznym możesz obserwować naturalnie odwzorowany obraz, podobnie jak w wizjerze optycznym lustrzanki cyfrowej.
No ale chyba nie dotyczy się to ZF :D
kurczeblade
Nie chcesz z9 bo duży i ciężki a rf28-70 nie przeszkadza?
Canon ma fajne puszki ale cena dobrych szkieł to dramat, a te tanie to różnica co najmniej jednej klasy do f1.8 Nikona.
Obym się mylił ale coś czuję, że to nie jest sprawa tylko softu w Zf.
kurczeblade
04-06-2024, 08:46
Jak tam sprawa z reklamacją ?
kurczeblade
04-06-2024, 16:51
Jak coś to info od Nikona.
80521
Myślą, długo myślą ...
patronat
04-06-2024, 17:50
Jak tam sprawa z reklamacją ?
Przyjęto do serwisu. Sprawdzę jutro status z ciekawości. Wiesz, długi weekend był…
Przy okazji dywagacji o czasie reakcji - można przecież zapisać zdjęcia sprzed „wyzwolenia” migawki. Także ten…
Status: oczekuje na naprawe
kurczeblade
05-06-2024, 10:51
Przyjęto do serwisu. Sprawdzę jutro status z ciekawości. Wiesz, długi weekend był…
Przy okazji dywagacji o czasie reakcji - można przecież zapisać zdjęcia sprzed „wyzwolenia” migawki. Także ten…
Status: oczekuje na naprawe
to fakt, czekamy na info.
patronat
06-06-2024, 08:15
Dalej nic. Może im trzeba przypomnieć:
"W NPS Twój sprzęt jest objęty trybem szybkiego serwisowania. Diagnozę usterki i określenie szacunkowej wyceny naprawy dokonujemy w ciągu pierwszego dnia roboczego od momentu dotarcia sprzętu do serwisu. Naprawa usterki następuje w ciągu kolejnych 48 godzin od akceptacji kosztorysu naprawy. Jeżeli przewidywany czas naprawy przekracza 48 godzin - otrzymujesz na czas naprawy sprzęt zastępczy zbliżonej klasy. Dodatkowo uczestnictwo w programie uprawnia do darmowej usługi czyszczenia sprzętu raz w roku."
myślę, że zadzwonię i pogadam...
W zeszłym tygodniu napisałem do Nikona przypominajkę. Oto jakiego e-maila dostałem:
"Dziękujemy za cierpliwość w oczekiwaniu na odpowiedź.
Bardzo przepraszamy za wydłużony czas oczekiwania.
Informujemy, że nasze biuro korporacyjne nadal prowadzi badania, ale niestety nie jesteśmy w stanie podać szczegółów dotyczących procesu.
Jak tylko otrzymam jakiekolwiek informacje, natychmiast Pana poinformuje.
Dziękujemy za zrozumienie.
W razie dodatkowych pytań bardzo proszę o ponowny kontakt ze wsparciem technicznym".
Zapewne odpowiedzi udzieliła sztuczna inteligencja czyli pisz pan Berdyczów
Nie chcę Wam psuć humoru, ale z tych odpowiedzi serwisu (a raczej ich braku) i ogólnego przeciągania tematu wydaje mi się że nic z tego nie będzie. Ludzie musieliby zacząć masowo oddawać ten aparat do sklepów aby Nikon coś zrobił, i to nie tylko w Polsce, ale ogólnie na świecie. A tak....
patronat
06-06-2024, 17:59
Dalej nic. Może im trzeba przypomnieć:
"W NPS Twój sprzęt jest objęty trybem szybkiego serwisowania. Diagnozę usterki i określenie szacunkowej wyceny naprawy dokonujemy w ciągu pierwszego dnia roboczego od momentu dotarcia sprzętu do serwisu. Naprawa usterki następuje w ciągu kolejnych 48 godzin od akceptacji kosztorysu naprawy. Jeżeli przewidywany czas naprawy przekracza 48 godzin - otrzymujesz na czas naprawy sprzęt zastępczy zbliżonej klasy. Dodatkowo uczestnictwo w programie uprawnia do darmowej usługi czyszczenia sprzętu raz w roku."
myślę, że zadzwonię i pogadam...
zadzwoniłem, pogadałem...
"a to jest nps??? - nie ma nalepki..."
szybka zmiana kategorii i opis:
SPRZĘT OCZEKUJE NA DOSTAWĘ CZEŚCI ZAMIENNYCH..
co do laga - nie będzie możliwości testu bo nastąpi wymiana płty najprawdopodobniej. Także ten...
kurczeblade
10-06-2024, 14:32
Od pierwszego zgłoszenia minęło już u mnie 40 dni. Raczej będę już starał się o zwrot środków za wadliwy produkt.
zadzwoniłem, pogadałem...
"a to jest nps??? - nie ma nalepki..."
szybka zmiana kategorii i opis:
SPRZĘT OCZEKUJE NA DOSTAWĘ CZEŚCI ZAMIENNYCH..
co do laga - nie będzie możliwości testu bo nastąpi wymiana płty najprawdopodobniej. Także ten...
Szok! nie mogli przy okazji sprawdzić, bo kawa stygnie ? no i trzeba by było zaraportować do Nikona. Eh
Masz już aparat, działa ?
patronat
10-06-2024, 16:25
Bez zmiany statusu na razie
Pognęb ich, może w zamian Z6III w dniu premiery dostaniesz. ;)
kurczeblade
10-06-2024, 16:49
Pognęb ich, może w zamian Z6III w dniu premiery dostaniesz. ;)
I znów miałbym się bawić w testera ich sprzętu ?
Wolałbym jednak żeby ZF naprawili, a później dokupić Z6III jak już wszyscy wszystko posprawdzają.
Do patronata to pisałem, ale tak, o beta-testy na żywym organizmie chodziło. Stąd ten uśmieszek na końcu.
patronat
10-06-2024, 17:07
Jak Z6 dostanie af na poziomie ZF a ergonomia mi zostanie z 2 (ew lekko poprawiona) to pozamiata moim zdaniem rynek.
patronat
11-06-2024, 11:25
80630
48 godzinny serwis...
Ja trochę nie rozumiem o jakie części zamienne może tu chodzić, jak z tego co widzę to każdy egzemplarz ZF ma ten sam problem - tylko nie każdy właściciel go zauważa.
Wind Mill
12-06-2024, 06:54
Spójrz we wcześniejsze wpisy - o takie części, które są wymagane przy naprawie po zgonie aparatu podczas aktualizacji softu, aparat stał się tzw cegłą. ;)
patronat
12-06-2024, 10:42
Dzień 14, NPS w praktyce - brak zmiany statusu. Nie chce mi się dzwonić do nich z zapytaniem co dalej.
studhent
13-06-2024, 14:31
Szkoda, że wcześniej sobie nie poczytałem z problemem "szarpania" w tym modelu nikona. Mam swój od kilku dni i to samo :)
patronat
13-06-2024, 19:34
Dlaczego szkoda? To w dalszym ciągu jest świetny aparat. A serwis nie odbiera…
Ale za to:
WYMAGANE CZEŚCI POTRZEBNE DO NAPRAWY SPRZĘTU ZOSTAŁY DOSTARCZONE DO SERWISU.
Jest światełko w tunelu
https://petapixel-com.translate.goog/2024/06/13/nikon-launches-new-self-service-repair-program-for-select-products/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
:wink:
kurczeblade
13-06-2024, 21:27
Szkoda, że wcześniej sobie nie poczytałem z problemem "szarpania" w tym modelu nikona. Mam swój od kilku dni i to samo :)
Zgłoś Nikonowi.
paparapa
15-06-2024, 15:02
Zgadzam się z opinią, że bez dopingu ze strony klientów w postaci zwrotów źle działających aparatów, to może potrwać jeszcze dłuuuuuugo.
A gdyby się okazało że walnęli sprzętowego "babola", to dopiero będzie nieciekawa sytuacja....
patronat
18-06-2024, 11:56
Dlaczego nieciekawa? Zwrocik i po temacie, Z6 III wyszedł właśnie :)
A tak na poważnie: w tej chwili dostałem maila z załącznikiem:
80847
NIC O LAGU. Jak przyjdzie, sprawdzę i jak lag będzie ( a będzie) to co?
To teraz czekamy na informację jak działa Twój aparat po naprawie :-)
Jak przyjdzie, sprawdzę i jak lag będzie ( a będzie) to co?
To będzie znaczyło, że Nikon nie ma pojęcia, co z tym problemem zrobić.
Ostatnio widziałem, że ktoś na FB się skarżył, że mu wizjer w Z8 laguje.
patronat
19-06-2024, 12:38
Mam 5 przesyłek przygotowanych przez Nikon do mnie. Żadna nie wyszła, żadnej nie można przekierować do paczkomatu. Żenujące to jest.
patronat
19-06-2024, 19:13
6 przesyłka się pokazała w aplikacji. I drugi mail. Ech…
NPS zgłoszenie 27.05 przyjęcie na serwis oficjalne 29.05. (fizyczne dzień wcześniej pewnie). Mamy 19.06.
patronat
20-06-2024, 12:37
Jest. Jest lag. Jest też dźwięk luźnych elementów w środku ( układu VR). Mam wrażenie, że wcześniej go nie było, a juz na pewno nie tak mocny. Po włączeniu body jest ok.
Serwisowi Nikon jest znany problem laga. Czekaja na odgórne stanowisko, co jest powodem i co z tym robić.
No tak. Przykre. Rozumiem że teraz spece od PR pracują nad tym odgórnym stanowiskiem.
Nie zdziwię się jeżeli Nikon wypuści nowe firmware gdzie lag zostanie przedstawiony jako nowa funkcja o nazwie Real Time Slow Motion Display....
patronat
20-06-2024, 19:26
Żebyś musiał mrugać, co zapewnia prawidłowe nawilżenie oka przy pracy przed oledowym wyświetlaczem
No bez przesady, ta nowa funkcja nawilżająca jest dostępna tylko w Z6 III i jego najepszym na rynku EVF :mrgreen:
Tak, tak. A w Z9II będzie pojemniczek na krople do oczu i spryskiwacz. :lol:
Przydałby się jeszcze podajnik Aviomarinu, bo od tego klatkowania może zemdlić.
kurczeblade
25-06-2024, 14:41
Doczekałem się odpowiedzi.
Nikon działanie wyświetlaczy w 15 FPS nazwał to działaniem zgodnym ze specyfikacją.
Rozumiecie? Tak nawet wyświetlacze w kilkuletnich budżetowych smartfonach nie działają....
80960
Czyli cecha, nie wada. I się wyjaśniło... Ciekawe jak w Z6III? :lol:
kurczeblade
25-06-2024, 16:30
Czyli cecha, nie wada. I się wyjaśniło... Ciekawe jak w Z6III? :lol:
Jeśli działanie wyświetlaczy w okolicy 15 FPS w 2024 roku to cecha, to aż strach się bać jakie cechy będą miały następne generacje aparatów Nikona.
Ja już wiem jak jest z Z6III.
Jak pisałem, i naprawdę bez złośliwości, 99% (albo więcej) globalnych posiadaczy tego aparatu nawet nie zauważyło problemu.
Na Twoim miejscu oddałbym aparat do sklepu za niezgodność towaru ze specyfkacją. Wkońcu nigdzie w materiałach opisujących ten aparat nie było napiusane że odswieżanie EVF może spadać do 15fps.
Ba, wręcz przeciwnie, wklejam oficjalne info ze strony Nikona (tej globalnej):
With a refresh rate of 60 fps, the 5760k-dot EVF displays a consistently smooth, full-resolution view during shooting and playback. Sharpness is incredible throughout the frame, making it easier to confirm focus, and there's no jolting or drops in resolution when shooting at high frame rates.
Czyli Nikon zwyczajnie kłamie pisząc o 60fps i do tego pisze że to gwarantowana wartość (consistently smooth, full-resolution view during shooting).
kurczeblade
25-06-2024, 18:55
99% (albo więcej)
Na razie z tego Twojego 99% znam 10 osób z ZF
i z tego 10 osób, aż 6 osób jest ostro w****... bo dzisiaj również takie odpowiedzi dostali od Nikona, 2 osoby to ptasiarze więc mają wywalone, a kolejne dwie osoby to totalni optymiści którzy też dostali odpowiedź od Nikona i od razu się ze mną skontaktowali,pisząc z nadzieją że jednak pojawi się aktualizacja.
Więc nie wiem skąd Ty masz te obliczenia, ale nie z pewnością z naszych grup, bo tutaj również (w temacie) jest dość spore grono posiadaczy ZF których irytuję ten problem :)
ZF to specyficzny aparat, mało osób go kupuję/kupiło. Z6 seria popularna, pomyśl co się będzie działo z Z6III jak zaczną kupować ślubniacy.
To przydatne info co znalazłeś, możesz podać gdzie takie info na stronie znalazłeś? :) Okej już mam, odpaliła mi się PL strona.
Co do oddania aparatu, mój poprzedzający mail był właśnie wysyłany z domaganiem się zwrotu tego sprzętu i dostałem to info. powyżej.
Na razie z tego Twojego 99% znam 10 osób z ZF
i z tego 10 osób, aż 6 osób jest ostro w****... bo dzisiaj również takie odpowiedzi dostali od Nikona, 2 osoby to ptasiarze więc mają wyrombane, a kolejne dwie osoby to totalni optymiści którzy też dostali odpowiedź od Nikona i od razu się ze mną skontaktowali,pisząc z nadzieją że jednak pojawi się aktualizacja.
Więc nie wiem skąd Ty wymyślasz i masz te obliczenia, ale nie z pewnością z naszych grup, bo tutaj również (w temacie) dość spore grono posiadaczy ZF których irytuję ten problem :)
Tu na grupie wszyscy zauważyli bo im powiedziałeś (napisałeś znaczy), więc specjalnie sprawdzili i tyle.
Zachęcałeś wszystkich posiadaczy tego aparatu do testowania i informowania serwisu.
Przypominam że są tu osoby które zauważyły problem dopiero po Twoim wpisie i po przeprowadzeniu specjalnych testów według zamieszczonej instrukcji, które zwyczajnie nie widziały problemu zanim ich nie uświadomiłeś.
Skoro ZF miał premierę pod koniec ubiegłego roku, problem bez wątpienia jest od samego początku (no skoro Nikon w swoim stanowisku twierdzi że to cecha a nie wada), to śmiem twierdzić że gdyby nie Ty to dużo ludzi ciągle by było zadowolonych :-)
U mnie w klubie foto posiadacze ZF nie mają problemu - ja ich nie informowałem a oni ciągle żyją w nieświadomości i są zadowoleni.
To przydatne info co znalazłeś, możesz podać gdzie takie info na stronie znalazłeś? :) Okej już mam, odpaliła mi się PL strona.
Co do oddania aparatu, mój poprzedzający mail był właśnie wysyłany z domaganiem się zwrotu tego sprzętu i dostałem to info. powyżej.
To zapisz sobie na dysku żebyś miał jakiś dowód, bo niedługo mogą zmienić coś na stronie albo dodać jakąś gwiazdkę z dopiskiem małym drukiem.
Moim zdaniem masz pełne prawo do zwrotu towaru.
Jeżeli się nie mylę to 60fps jest gdzieś w instrukcji obsługi (w pdf) na Twoim miejscu bym sobie ściągnął i trzymał.
kurczeblade
25-06-2024, 19:13
Ale problem dużo wcześniej był opisywany przez wielu innych użytkowników ZF- serio mam Ci tutaj screeny pokazywać?
Większość osób tego wcześniej nie zauważała bo aparat zimował na półce, nie było sezonu slubnego/ewentowego... Więc proszę nie dopisuj. Znam osobiście osoby które już w październiku 2023 o tym na grupach pisali. Ja sam kupowałem ZF na premierę, dopiero zauważyłem kilka miesięcy później ten problem przy zleceniu, jak zacząłem używać aparat dopiero w praniu.
No i jak pogrzebiesz na grupach zagranicznych ZF to są tam również tematy o tym dużo wcześniej niż ja pisałem, od fotografów ślubnych i ewentowych.
Teraz zobaczysz jak się posypie lawina z Z6III które ma ten sam problem. Bo ta puszka jest znacznie popularniejsza niż ZF i będzie masowo kupowana. Chyba że faktycznie uporają się z tym.
Daj info w którym miejscu znalazłeś info o tym 60 FPS. Bo szukam i coś ogarnąć nie mogę tego.
Faktycznie, w najnowszej instrukcji w PDF tej informacji o 60fps już nie ma.
Za to jest tego dużo w sieci, ale tak jakby Nikon wykasował to info ze swojej strony.
Google wyrzuca dużo wyników o 60fps, ale po kliknięciu w linki te informacje są już usunięte.
Tak jakby Nikon kasował to ze swoich stron.
Ale jest jeszcze np. tutaj: https://petapixel.com/2023/09/19/nikon-zf-hands-on-review-nostalgic-toy-or-modern-classic/
patronat
25-06-2024, 20:01
Ja się przyznaję bez bicia, że problem wywołałem sobie celem sprawdzenia. Mam inną metodologię pracy, więc mi nie przeszkadza. Ale z tyłu głowy siedzi:)
paparapa
25-06-2024, 20:47
No cóż podejrzewałem że tak się ta sprawa skończy.
Nikon zachowuje się jak mały grandziarz...
Zwykłe łobuzy.
Zapisywać te pliki jeśli jeszcze gdzieś są, bo to ewidentny dowód oszustwa.
Po tym "zagraniu" straciłem ochotę na cokolwiek z napisem Nikon.
Nie mam zamiaru sponsorować oszustów.
Grzebałem trochę w necie w tym temacie i znalazłem w kilku miejscach informację, że taki sam problem wystepował w Z9 i Z8. W Z9 po drugiej aktualizacji już jest ok a w Z8 nadal jest klatkowanie (przyznają to nawet znani polscy testerzy sic!). Powiedzcie mi Koledzy, bo czegoś nie rozumiem, jaki jest problem Waszym zdaniem rozwiązać zlikwidować ten lag aktualizacją w Zf, tak jak w Z9???
patronat
25-06-2024, 21:11
Tego nie wiemy. Może być tak, że naprawa softu spowoduje spowolnienie zapisu zdjęć lub cokolwiek innego. Czyli wybór mniejszego zła. Czasy optymalizacji programów do sprzętu dawno minęły.
Grzebałem trochę w necie w tym temacie i znalazłem w kilku miejscach informację, że taki sam problem wystepował w Z9 i Z8. W Z9 po drugiej aktualizacji już jest ok a w Z8 nadal jest klatkowanie (przyznają to nawet znani polscy testerzy sic!). Powiedzcie mi Koledzy, bo czegoś nie rozumiem, jaki jest problem Waszym zdaniem rozwiązać zlikwidować ten lag aktualizacją w Zf, tak jak w Z9???
Mam Z8 i nie mam klatkowania... ale ja nie jestem testerem a tym bardziej znanym ;-)
JacekWPhoto potwierdził, że na jego Z8 i Z6III jest "lag kurczaka". Na nowym egzemplarzu Z6III mojej szefowej też jest. Sprawdziłem.
JacekWPhoto potwierdził, że na jego Z8 i Z6III jest "lag kurczaka". Na nowym egzemplarzu Z6III mojej szefowej też jest. Sprawdziłem.
Z6III? Jakim cudem sprawiłeś? Tego aparatu jeszcze nie ma w sprzedaży a już ludzie wiedzą że jest lag.... no nieźle.
Jest, jest. Oficjalnie od dziś, ale były przypadki, że ludki miały dzień po premierze.
No to w PL jest szybciej niż w US, bo tutaj ciągle tylko "preorder", nawet na stronie Nikona, nie mówiąc o sklepach (B&H chociażby, gdzie pokazuje się "new item - coming soon").
PS. Co do laga w Z8 - tak samo jak w Z9 - to kwestia ustawień oszczędzania energii. Za instrukcją obsługi:
The display refresh rate may drop about 20 seconds before the standby timer turns off. The length of time before the standby timer expires automatically can be selected using Custom Setting c3
Dla mnie to nic nowego, zarówno w Z9 jak i Z8 jest tak samo, i nie uważam tego za problem, przy długiej obserwacji przez EVF wystarczy raz na jakiś czas nadusić jakiś przycisk np. AF i to załatwia sprawę odświeżania.
B&H ma od ręki, z kitem.
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1835569-REG/nikon_1892_z6iii_mirrorless_camera_with.html
Zauważcie, że w odpowiedzi napisano, że problem występuje przy słabym oświetleniu.
Przy słabym oświetleniu zmienia się więcej rzeczy, np szybkość i pewność AF.
Nie tylko w PL. Na FB są grupy Z6III i w kilku krajach już od wczoraj Iudzie dostają zamówione egzemplarze.
B&H ma od ręki, z kitem.
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1835569-REG/nikon_1892_z6iii_mirrorless_camera_with.html
Faktycznie, z kitem jest. Samego body jeszcze brak.
Dziwne, że kitem jest 24-70, sądziłem, że już niemal go wycofują. Może właśnie dlatego? By wypchnąć ostatnie sztuki?
kurczeblade
26-06-2024, 07:25
Zauważcie, że w odpowiedzi napisano, że problem występuje przy słabym oświetleniu.
Przy słabym oświetleniu zmienia się więcej rzeczy, np szybkość i pewność AF.
Ten problem nie występuje wyłącznie przy słabym oświetleniu. Występuje głównie przy pewnych parametrach, czasach naświetlania.
Z6III? Jakim cudem sprawiłeś? Tego aparatu jeszcze nie ma w sprzedaży a już ludzie wiedzą że jest lag.... no nieźle.
Aparat dostał do recenzji od znanego sklepu. Dużo wcześniej.
zeberek1
26-06-2024, 08:11
Jakby ktoś miał już dość i chciał zmienić tego Zf to ja rozważam poszukiwania. Nie do walenia seriami więc powinno być spoko. Proszę o kontakt w razie czego.
patronat
26-06-2024, 09:45
Seria nie ma nic do rzeczy. Tak naprawdę ZF to Z8 bez ergonomii Z8 i mniejszą matrycą, co dla mnie akurat nie jest problemem (ostatni raz na Z7 z pełną rozdzielczością - nie pamiętam, ale nie robie krajobrazów do sklejek). Co do ergonomii to jest większy problem, ale też do ogarnięcia.
With a refresh rate of 60 fps, the 5760k-dot EVF displays a consistently smooth, full-resolution view during shooting and playback. Sharpness is incredible throughout the frame, making it easier to confirm focus, and there's no jolting or drops in resolution when shooting at high frame rates.
Czyli Nikon zwyczajnie kłamie pisząc o 60fps i do tego pisze że to gwarantowana wartość (consistently smooth, full-resolution view during shooting).
Nikon tu pisze o częstotliwości odświeżania, a ta może w ogóle nie mieć wpływu na to zjawisko. Jeśli masz wideo zarejestrowane w 15 kl/s, to refresh rate ekranu nawet na poziomie 120 fps nie sprawi, że ten obraz będzie płynny. To tak, jakbyś miał świetny monitor do gier o nieskończenie szybkim odświeżaniu, ale słabą kartę graficzną i procesor w komputerze. Nikon tutaj zapewne nie skłamał, bo pisze o parametrach wizjera, a nie o jakości materiału, jaki do niego trafia.
Skoro ZF miał premierę pod koniec ubiegłego roku, problem bez wątpienia jest od samego początku (no skoro Nikon w swoim stanowisku twierdzi że to cecha a nie wada), to śmiem twierdzić że gdyby nie Ty to dużo ludzi ciągle by było zadowolonych :-)
Ja byłem jednym z pierwszych użytkowników Zf na tym forum (przynajmniej tych, którzy się przyznali) i pisałem o tym problemie już w zeszłym roku. Nie miałem jednak motywacji do tego, by nagłaśniać tę sprawę bardziej. A świadomość tego problemu wcale nie wpłynęła na moje zadowolenie z aparatu :)
Mam Z8 i nie mam klatkowania... ale ja nie jestem testerem a tym bardziej znanym ;-)
W dobrych warunkach oświetleniowych trudno to zjawisko wywołać. Ba, nawet w słabych warunkach muszą wystąpić określone okoliczności. Wydaje mi się, że występuje to we wszystkich Nikonach z AF najnowszej generacji, może jedynie w niektórych pojawia się wcześniej, a w innych później, ze względu na różnice np. odprowadzaniu ciepła.
Ten problem nie występuje wyłącznie przy słabym oświetleniu. Występuje głównie przy pewnych parametrach, czasach naświetlania.
Wydaje mi się, że jednak związek z oświetleniem jest. Od jakiegoś czasu mam "problem" z wywołaniem tego zjawiska, a to dlatego, że fotografuję głównie za dnia. Zimą i wczesną wiosną, gdy warunki oświetleniowe były gorsze, problem występował częściej.
Mam też pewną hipotezę, a mianowicie że to nie ustawienie migawki wpływa na to zjawisko, tylko ustawienie przysłony. To, jaką szybkość migawki sobie wybierzesz, na chłopski rozum nie powinno mieć wpływu na LiveView, bo migawka uruchamiana jest dopiero w momencie wykonania zdjęcia. Natomiast to, jaką przysłonę ustawisz, ma wpływ na podgląd, bo przysłona się przymyka do wartości maksymalnie f/5,6 już w trakcie kadrowania. Ustawiając długi czas pośrednio wpływasz jednak na przysłonę, która albo domknie się automatycznie, albo domkniesz ją manualnie, żeby nie mieć prześwietlonego podglądu. W ten sposób odcinasz dopływ światła już na etapie kadrowania i gdy zacznie go brakować, podgląd będzie klatkował.
kurczeblade
26-06-2024, 10:21
Nikon tu pisze o częstotliwości odświeżania, a ta może w ogóle nie mieć wpływu na to zjawisko. Jeśli masz wideo zarejestrowane w 15 kl/s, to refresh rate ekranu nawet na poziomie 120 fps nie sprawi, że ten obraz będzie płynny. To tak, jakbyś miał świetny monitor do gier o nieskończenie szybkim odświeżaniu, ale słabą kartę graficzną i procesor w komputerze. Nikon tutaj zapewne nie skłamał, bo pisze o parametrach wizjera, a nie o jakości materiału, jaki do niego trafia.
Ja byłem jednym z pierwszych użytkowników Zf na tym forum (przynajmniej tych, którzy się przyznali) i pisałem o tym problemie już w zeszłym roku. Nie miałem jednak motywacji do tego, by nagłaśniać tę sprawę bardziej. A świadomość tego problemu wcale nie wpłynęła na moje zadowolenie z aparatu :)
W dobrych warunkach oświetleniowych trudno to zjawisko wywołać. Ba, nawet w słabych warunkach muszą wystąpić określone okoliczności. Wydaje mi się, że występuje to we wszystkich Nikonach z AF najnowszej generacji, może jedynie w niektórych pojawia się wcześniej, a w innych później, ze względu na różnice np. odprowadzaniu ciepła.
Wydaje mi się, że jednak związek z oświetleniem jest. Od jakiegoś czasu mam "problem" z wywołaniem tego zjawiska, a to dlatego, że fotografuję głównie za dnia. Zimą i wczesną wiosną, gdy warunki oświetleniowe były gorsze, problem występował częściej.
Mam też pewną hipotezę, a mianowicie że to nie ustawienie migawki wpływa na to zjawisko, tylko ustawienie przysłony. To, jaką szybkość migawki sobie wybierzesz, na chłopski rozum nie powinno mieć wpływu na LiveView, bo migawka uruchamiana jest dopiero w momencie wykonania zdjęcia. Natomiast to, jaką przysłonę ustawisz, ma wpływ na podgląd, bo przysłona się przymyka do wartości maksymalnie f/5,6 już w trakcie kadrowania. Ustawiając długi czas pośrednio wpływasz jednak na przysłonę, która albo domknie się automatycznie, albo domkniesz ją manualnie, żeby nie mieć prześwietlonego podglądu. W ten sposób odcinasz dopływ światła już na etapie kadrowania i gdy zacznie go brakować, podgląd będzie klatkował.
Faktycznie tutaj na Nikoniarzach pisałeś jako pierwszy o tym problemie. Ale przeszło to bokiem i bez echa.
Niektórzy piszą że to w specyficznych warunkach można wywołać - zależy dla kogo są specyficzne warunki, bo robiąc fotografię ewentową/okolicznościową, warunki na sali tanecznej, czy na imprezie zamkniętej to nie są specyficzne warunki, bo takie warunki są codzienne. A nawet jeśli ktoś nie używa aparatu do fotografii ewentowej, to w końcu mu się trafi jakaś rodzinna impreza i zauważy ten problem.
Druga sprawa, ta samo dla kogoś kto błyska i synchronizuje czasy naświetlania 1/200s i dłuższe, to też nie są specyficzne warunki. Nie można tego nazywać specyficznym problemem, bo dla dużej grupy osób to są warunki codziennego fotografowania.
No i teraz do pewnej grupy osób. Zakładając że ktoś jest ptasiarzem, robi na czasach naświetlania w 1/8000 itp. to nie oznacza że ten problem nie dotyczy jego, bo w końcu ten ptasiarz w końcu pójdzie kiedyś na imieniny swojej cioci robić zdjęcia i się zaskoczy jak mu będą wyświetlacze brekdensa tańczyć, a jeszcze bardziej się zaskoczy, kiedy będzie trzeba aparat sprzedać, a tu nagle największa grupa docelowa, czyli ślubniacy, ewentowcy będą targować się twierdząc że aparat ma kuku. Takie rzeczy z automatu zaniżają wartość sprzętu. Nawet niższe modele u konkurencji w taki sposób nie działają. Ja sam się zastanawiałem nad kupnem Z6III albo drugiego ZF, ale wolę przeczekać tą generację, a pojawiła się nawet myśl żeby w stronę Canona, bo tam pięknie serwo działa a wyświetlacze działają płynnie.
Przez parę miesięcy jednak tego nie doświadczyłeś.
Rodzinne imprezy - aparat odpada. Takie czasy. Smartfon, smartfon, smartfon. W dodatku kto załatwia fotografa na takie imprezy. W ogóle już coraz mniej się bierze fotografów. Studniówki itd. Każdy ma swój smartfon. O szybkim wrzucaniu do sieci nie muszę wspominać.
Właśnie był koniec roku szkolnego. Apel. Pół placu w słońcu, pół w cieniu. Idiota robiłem to aparatem. Niedoświetlenie, wyciąganie z cieni itd. Połapałem się potem, że może telefon... no i jaki człowiek jest głupi i bawi się aparatem, gdy nic tego nie wymaga. Iphone albo flagowce Samsunga i zapewne wiele, wiele innych załatwiają sprawę.
Ja efektu jaki cie dołuje nie mam szans zauważyć.
kurczeblade
26-06-2024, 12:03
Rodzinne imprezy - aparat odpada. Takie czasy. Smartfon, smartfon, smartfon. W dodatku kto załatwia fotografa na takie imprezy. W ogóle już coraz mniej się bierze fotografów. Studniówki itd. Każdy ma swój smartfon. O szybkim wrzucaniu do sieci nie muszę wspominać.
Właśnie był koniec roku szkolnego. Apel. Pół placu w słońcu, pół w cieniu. Idiota robiłem to aparatem. Niedoświetlenie, wyciąganie z cieni itd. Połapałem się potem, że może telefon... no i jaki człowiek jest głupi i bawi się aparatem, gdy nic tego nie wymaga. Iphone albo flagowce Samsunga i zapewne wiele, wiele innych załatwiają sprawę.
Ja efektu jaki cie dołuje nie mam szans zauważyć.
Ale piszesz o sobie, czy w imieniu innych? Bo z tego co mi wiadomo, fotografia studniówkowa ma się dobrze. To co napisałeś to Twoje subiektywne odczucia i doświadczenia. To że nie masz takich zleceń, wcale nie oznacza że inni tego nie robią i nie mają takich zleceń...
Fotografowanie w takich warunkach to nie tylko studniówki i imieniny u cioci. Ale to: fotografia klubowa, ślubna, komunijna, studniówkowa, evenetowa, wszelka okolicznościowa, a nawet wszelaki sport, motoryzacja, gzie potrzebujesz dynamicznych kadrów z rozmazanym tłem przy dłuższych czasach naświetlania itp itp itp...
No i to usprawiedliwianie wady aparatu, tymi teoriami - Jacek trochę odleciałeś... rzekłbym że zaczynasz usprawiedliwiać Nikona. No więc jak dostaniemy w przyszłości kolejnego bubla, to zostawmy aparaty w szufladach, przecież są smartfony, a my nie będziemy musieli patrzyć się w aparat który źle działa, no bo po co skoro są Xiaomi których wyświetlacze szybciej działają niż w aparacie za kilkanaście tysięcy złotych :D I kolejna sprawa, pasjonat który płaci za aparat worek pieniędzy, dla przyjemności chciałby pewnie też bawić się sprzętem który jest sprawny i działa dobrze, choćby dla własnej satysfakcji.
Bo nie używałem aparatu przez ten czas i nie biegałem po ślubach przez ten czas, bo była ZIMA ?
W dodatku kto załatwia fotografa na takie imprezy.
Ludzie.
Parę tygodni temu porwałem się na coś, czego przez lata zarzekałem się, że już nigdy więcej nie zrobię: dałem się wrobić w zdjęcia ślubne i weselna dla mojego brata. Wziąłem Zf, który sprawdził się znakomicie. Problem z lagiem w wizjerze się pojawiał, kiedy fotografowałem na parkiecie, ale ponieważ potraktowałem to jako robotę do wykonania, nie przeszkadzał mi w ogóle. Dopóki sprzęt dowozi wyniki, wrażenia estetyczne w czasie jego użytkowania na zleceniu schodzą na daleki plan. Dużo bardziej dokuczałoby mi to w czasie zdjęć, jakie robię hobbystycznie, bo wtedy całe to doświadczenie fotografowania jest dla mnie nawet ważniejsze, niż same zdjęcia. Na szczęście sposób, w jaki fotografuję, sprawia, że zjawisko to występuje bardzo rzadko. U cioci na imieninach na pewno nie fotografowałbym dla przyjemności i zapewne nawet nie chciałoby mi się brać aparatu (a jeśli już, to nic większego niż X100) na tak nieistotne z mojego punktu widzenia wydarzenie :) Utraty wartości przy odsprzedaży też się nie boję, to od początku Zf jest dla mnie tylko zabawką, która ma dawać frajdę w czasie moich ulicznych spacerów i wakacyjnych wyjazdów, a nie sposób na lokowanie pieniędzy.
Nie bronię Nikona. Myślę, że odwalił babola i powinien się z nim uporać, jak tylko rozpozna problem. Na razie nawija makaron na uszy, jak każde korpo w popłochu, gdy nie wie, co ma zrobić. Nie ekscytuję się tym jednak za bardzo, bo praktycznie każdy aparat każdego producenta, jaki do tej po pory miałem (a było ich aż za dużo), miał różnego rodzaju babole, dzięki którym przynajmniej miałem o czym pisać w recenzjach ;) Chyba się na nie uodporniłem i obserwuję całą tę aferę nieco z dystansu. Myślę sobie nawet, że jeśli Nikon się w tej sprawie wypnie na klientów, to na swój ironiczny sposób będzie to nawet komiczne. Nigdy wcześniej nie korzystałem z Nikonów, bo przypominały mi o żółci na zdjęciach, puchnących gumach i smarze na matrycy :D Oczywiście, że to tylko uprzedzenia nabyte naście lat temu, ale nic na to nie poradzę. Byłoby śmiesznie, gdyby okazały się w jakimś stopniu uzasadnione.
Ja to tu widzę. Że niektórzy to by życie oddali za Nikona. :grin:Przypominam, że zawsze nas traktują tak, jak sobie na to pozwalamy. To, że Nikon nie szanuje swoich klientów to żadna nowość. Przykre jest to, że mu się na to pozwala.. Ulegając reklamom, wydajemy ogromne sumy na mało istotne zmiany, poprawki lub ulepszenia.
W zimie eventów nie robiłeś? No widzisz jak wielki to rynek. Nie wynajmują fotografów. Eventy to też już nie to co kiedyś.
Ja DG zawiesiłem 3 lata temu. Zdjęcia robię dla satysfakcji własnej i nic mnie nie zmusza do robienia reporterki, której .. nigdy nie robiłem bo nie lubię. Źle się czuje na ślubach, po prostu. Kilka zrobiłem w rodzinie i dwa śluby modelek. Czasy lustrzanek. Aha, kilka w czasach analoga. Na 30 lat pracy. Robię to co lubię. Stałem się fotoamatorem (z kilkunastoma lampami studyjnymi :mrgreen: są sprawy, o których się filozofom nie śniło ;) ).
Nie zakładaj, że każdy się musi otrzeć o "Twoje" działy fotografii.
Ja chcę sprzęt dobry dla mnie. Ty też. Dobry dla siebie. Mnie nie interesują obiektywy szerokokątne, mnie nie interesują supertele, mnie nie interesuje lagowanie wizjera. Po prostu. Nie sugeruj, że mnie to musi dotyczyć i jeżeli tak nie jest tzn. że tłumaczę Nikona. Nie podoba mi się drobiazg z mocowaniem Nikona Z8. Tylko, że Nikona Z8 też nie mam. Kłopoty z silnikiem w samochodzie X też nie powinny się zdarzać. Tylko ja tego samochodu nie mam.
Mam się przejmować tym co mnie nie dotyczy? (tych rzeczy jest zbyt wiele) To złe dla zdrowia psychicznego.
Lag występuje przy naturalnym świetle
czy tylko przy sztucznym?
Lag występuje przy naturalnym świetle
czy tylko przy sztucznym?
Nie robię astrofoto, więc ciężko mi trafić na warunki, w których byłoby na tyle ciemno, że problem zaczyna już występować, a jednocześnie nie ma żadnej domieszki sztucznego oświetlenia.
No bo jeżeli lag nie występuje w trybie wideo w takich warunkach,
a występuje w trybie foto, to może aparat przy sztucznym i mieszanym świetle w tym trybie wybiera dłuższe czasy ekspozycji dla podglądu -żeby nie było migotania i pasów.
Ja to tu widzę. Że niektórzy to by życie oddali za Nikona. :grin:Przypominam, że zawsze nas traktują tak, jak sobie na to pozwalamy. To, że Nikon nie szanuje swoich klientów to żadna nowość. Przykre jest to, że mu się na to pozwala.. Ulegając reklamom, wydajemy ogromne sumy na mało istotne zmiany, poprawki lub ulepszenia.
Jestem wielosystemowy i na pewno życia za Nikona (ani za żaden inny system) bym nie oddał :-)
Wiem że kilka razy w tym temacie pisałem że nie widzę u siebie żadnego lag'a w EVF - a teraz z tego tematu i wpisów kolegów z forum dowiaduję się że lag podobno był w również w Z9 teraz podobno jest w Z8 - ale to nie znaczy że bronię Nikona.
Tylko tak to wszystko czytam, i mam mały problem: używam Z9 już dwa lata, Z8 co prawda krócej, ale praktycznie od samego wejścia na rynek, i fotografowałem tymi aparatami wszystko - sport, przyrodę, rodzinne wyjazdy, imprezy rodzinne zarówno przy naturalnym jak i sztucznym świetle, robiłem zdjęcia z lampą, fotografowałem szkolne uroczystości moich dzieci w ciemnych salach przy sztucznym swietle.... i nic.
Zero problemów z EVF, nigdy nie miałem klatkowania obrazu w wizjerze podczas robienia zdjęć.
Widzę że epicure popełnił powyżej bardzo fajny wpis, i trudno mi się z nim nie zgodzić.
No i zastanawiam się na ile ten problem z EVF w nowych aparatach Nikona faktycznie ma wpływ na robienie zdjęć, skoro przez dwa lata mojego używania, i zrobieniu kilkudziesięciu tysięcy zdjęć w różnych warunkach nigdy nie miałem okazji go zaobserwować ani na Z8, ani na Z9...
Jakaś segregacja sprzętu u producenta jednak istnieje. Widać to po językach dostępnych w menu. Ta partia idzie na Azję, ta do Stanów, ta do Europy, a tamta na Rosję i okolice. A jeśli menu to nie jedyna różnica, bo na przykład kontrola jakości wcześniej coś tam wykrywa i sztuka ląduje w konkretnym pudełku? Nie wiem, nie znam się, dywaguję tylko...