PDA

Zobacz pełną wersję : Aparat do portretu - D780 czy D850

intratny
08-05-2024, 12:58
Dzień dobry
Jak w temacie. Korci mnie zakup lustrzanki (używanej). W grę wchodzą tylko te dwa modele.
Czy w portrecie (studio, plener) któryś z nich ma jakąś wyraźną przewagę? Pytam i o jakość zdjęć, jak i o funkcjonalność.
Chętnie poznam opinię osób, które mają lub miały oba z tych modeli.

Pozdrawiam serdecznie

TOP67
08-05-2024, 16:14
D780 w trybie LV ma wykrywanie oka. Dlatego nie kupuj, bo spróbujesz i będziesz chciał bezlusterkowca :)

zeberek1
08-05-2024, 17:05
Jakby coś to mam D780 i planuje go odsprzedać. Aparat ma zrobione zaledwie ok 4tyś zdjęć. Wszystko w pudełku w stanie idealnym.

bogdi64
08-05-2024, 20:04
Pytanie powinno raczej brzmieć - jaki ewentualnie obiektyw, puszka w tym przypadku ma mniejsze znaczenie

poste
09-05-2024, 07:58
Pytanie powinno raczej brzmieć - jaki ewentualnie obiektyw, puszka w tym przypadku ma mniejsze znaczenie

No nie wiem... dlaczego dziś rezygnować z wykrywania oka w zdjęciach portretowych?

DarkFs
19-05-2024, 18:03
No nie wiem... dlaczego dziś rezygnować z wykrywania oka w zdjęciach portretowych?

Potwierdzam. Jeśli miałbym możliwość, to bym nie rezygnował. Dysponuję arsenałem lustrzanek, trzymam z sentymentu i niezawodności, ale chociażby portrety komunijne zrobiłem Z50 z EyeAF - największy plus: Ostre zdjęcie (oczy), kadr gotowy bo tylko na tym się skupiasz - efekt: niemal gotowe zdjęcie na etapie puszki.
Reasumując; AF na oko w tych zastosowaniach to właśnie dla mnie największa zaleta - warto rozważyć ten temat.
Może i pachnie to ortodoksem lustrzanym, ale bezlustra używam niemal w taki sam sposób jak lustrzanki, za wyjątkiem właśnie portretów - tam włączam AF z wykrywaniem oczu i tam to dale najlepsze efekty.