Zobacz pełną wersję : Filtr polaryzacyjny
Witam serdecznie.
Potrzebuję równo oświetlić ramy. Do tego celu zakupiłem filtr polaryzacyjny + folia pol. Niestety filtr zmienia za bardzo kolor ram. Nie mogę skorygować kolorów w photoshopie. Jeden fotograf doradził zakup innego filtra niż Marumi, tj. True Color K&F Concept CPL. Nic to nie dało. Ktoś zna jakiś sposób jak takie ramy równo oświetlić?
7993879939
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Piszesz o kompletnie różnych sprawach
kiedyś tutaj na forum ktoś polecał tą książkę:
Światło w fotografii (https://www.empik.com/swiatlo-w-fotografii-magia-i-nauka-hunter-fil-biver-steven-fuqua-paul,p1306327370,ksiazka-p?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=19743942442&utm_id=19743942442&utm_term=empik_ksiazka&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMInbSMxc39hQMVtgcGAB1uQwqMEAQYAiAB EgKuvvD_BwE&gclsrc=aw.ds)
Zakupiłem i otworzyła mi oczy na wiele rzeczy.
Piszesz o kompletnie różnych sprawach
Da się to zrobić tak by filtr nie zmieniał aż tak kolorów?
Nie wiem jakich ty filtrów używasz ale polar złotej ramy tak nie zmienia.
Reprodukcja obrazów to kwestia precyzyjnego ustawienia światła. Jeżeli chcesz mieć bardzo równo oświetlone ramy to musisz to zrobić na 2 razy.
Raz ustawić światło dla samego obrazu a drugi raz dla ram i zrobić sklejkę
Alternatywą jest zaakceptowanie że ramy nie będą bardzo równo oświetlone, co nada im "trójwymiarowości".
Mam wrażenie że to jest wkręcanie
Nie wiem jakich ty filtrów używasz ale polar złotej ramy tak nie zmienia.
Reprodukcja obrazów to kwestia precyzyjnego ustawienia światła. Jeżeli chcesz mieć bardzo równo oświetlone ramy to musisz to zrobić na 2 razy.
Raz ustawić światło dla samego obrazu a drugi raz dla ram i zrobić sklejkę
Alternatywą jest zaakceptowanie że ramy nie będą bardzo równo oświetlone, co nada im "trójwymiarowości".
Mam wrażenie że to jest wkręcanie
Ja nie pytam o zdjęcia samego obrazu tylko o ramy. Złote, srebrne. Czy da się to zrobić tak by nie było odbić, ewentualnie zrobić te odbicia równo :)
Generalnie zawsze byłem przekonany, że do powierzchni metalicznych filtr polaryzacyjny jest nieprzydatny, nie wygasi odbić. Tu jest rama pomalowana metaliczną farbą, nie przypominam sobie, żebym takie fotografował (może gdzieś w muzeum), ale zdjąłbym ten filtr i próbował doświetlić dużym, rozproszonym światłem. Żeby unikać odbić na powierzchniach metalicznych kluczem jest pomieszczenie, oświetlenie i odległość od obiektu
Ja nie pytam o zdjęcia samego obrazu tylko o ramy. Złote, srebrne. Czy da się to zrobić tak by nie było odbić, ewentualnie zrobić te odbicia równo :)
Da się zrobić
Te zdjęcia są zupełnie inaczej naświetlone, muszą inaczej wyglądać. Na niedoświetlonym zdjęciu kolor będzie zawsze inaczej wyglądał, filtr polaryzacyjny ma tu moim zdaniem mniejsze znaczenie.
1.Exposure Time 30
F Number f / 9
Exposure Program Manual
ISO Speed Ratings 800
2.Exposure Time 25
F Number f / 11
Exposure Program Manual
ISO Speed Ratings 250
Te zdjęcia są zupełnie inaczej naświetlone, muszą inaczej wyglądać. Na niedoświetlonym zdjęciu kolor będzie zawsze inaczej wyglądał, filtr polaryzacyjny ma tu moim zdaniem mniejsze znaczenie.
1.Exposure Time 30
F Number f / 9
Exposure Program Manual
ISO Speed Ratings 800
2.Exposure Time 25
F Number f / 11
Exposure Program Manual
ISO Speed Ratings 250
To prawda ale przy takim samym naświetleniu zdjęcia ramy z filtrem polaryzacyjnym również zmienią kolor :)
Narobiłeś sobie problemów tym filtrem, zdejmij :)
Próbowałem dać lampy za obrazem i są dużo lepsze efekty, niestety światło pada nierównomiernie.