PDA

Zobacz pełną wersję : [ Viltrox ] Viltrox 16/1.8 dla N/Z (FF)

OjTam
07-05-2024, 14:47
W końcu. Oficjalnie. ;)

https://viltroxstore.com/cdn/shop/files/10_889342b3-bab4-4040-bc0e-cf098cc8b1b6.jpg?v=1715053654&width=1000

Specka:
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0104/0380/7298/files/15_3fc7e7be-570f-429a-ad61-586599003ec9_1024x1024.png?v=1715053032

Budowa i MTF:
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0104/0380/7298/files/14_ea4dbe3e-51c5-45e9-ae0d-53e910ccc582_1024x1024.png?v=1715052981

Uszczelnienia:
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0104/0380/7298/files/13_b00674b0-67ad-40fe-94e1-11ce0230694c_1024x1024.png?v=1715052852

W paczce:
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0104/0380/7298/files/16_b5aa4ffb-837b-49e1-854c-f715c6601b13_1024x1024.png?v=1715072175

Grafiki pochodzą ze sklepu Viltoxa.

Cena (na moment zakładania wątku, sklep Vitka) 599€ (https://viltroxstore.com/products/viltrox-af-16mm-f1-8-z)

TOP67
07-05-2024, 14:57
Ja bym wolał 2 razy ciemniejszy, ale 2 razy mniejszy.

Jacu
07-05-2024, 15:50
Sprawdzałem w tej chwili, działa kod zniżkowy NIKONRUMORS, więc cena 551 €

MstrG
08-05-2024, 13:22
Cena (na moment zakładania wątku, sklep Vitka) 599€ (https://viltroxstore.com/products/viltrox-af-16mm-f1-8-z)

Ale jak to? W tej samej cenie co pod Sony? Przecież to wbrew temu co tu cały czas można poczytać na forum. Pod Z musi być drożej.

OjTam
08-05-2024, 13:32
#szok
#niedowierzanie

Widać wyższa cena nie dotyczy Chińczyków. ;)

Choć niektóre Vitki na N/Z są faktycznie droższe, niż S/E czy F/X.

Jacu
25-06-2024, 13:18
Dzisiaj dotarł do mnie ten Vitek, nóweczka, plomby na opakowaniu. Ogólnie, pierwsze wrażenie bardzo dobre, widać solidna, przemyślana konstrukcja. Pierwsze fotki wydają się być jak najbardziej ok.
80954
80955

Jedynie co mnie nieco zmartwiło, to fakt, że na wyświetlaczu OLED obiektywu odległość wyświetlana znacząco się różni od odległości rzeczywistej. Tzn obiekt jest ode mnie np 1m i na nim jest ustawiona ostrość, natomiast na wyświetlaczu pokazuje np 8.5m. Wiem, że nigdy nie pokaże dokładnie, co do centymetra, ale przynajmniej powinna być przybliżona odległość. W moim przypadku różnice są zbyt wielkie. Nie mniej autofokus działa bez zarzutu, ostrzy w całym zakresie od 27 cm do nieskończoności. Zastanawiałem się, czy nie jest to nawet wada fabryczna, która upoważniała by mnie do zwrotu obiektywu do sprzedawcy.
Jednak zacząłem grzebać w necie i okazało się, że Viltrox wypuścił aplikację na telefon, która umożliwia aktualizację oprogramowania obiektywu oraz korektę wyświetlanego dystansy na wyświetlaczu poprzez.... bluetooth. Tak, ten obiektyw ma bluetooth :lol:
Aplikację można ściągnąć z Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=com.leiying.viltrox&pcampaignid=web_share
Po uruchomieniu aplikacja wyświetla chińskie krzaki, trzeba zmienić na język angielski , zarejestrować się i jest ok.
Aplikacja automatycznie wykrywa obiektyw (aparat musi być oczywiście załączony) wykrywa numer fabryczny, oraz sprawdza czy jest aktualne firmware, które można zaktualizować.
Można również dokonać kalibracji wskaźnika odległości, aczkolwiek mnie się jeszcze nie udało, te przyciski "calibrate" jakby są nieaktywne. Niemniej będę próbował, może na innym telefonie. Jest to chyba nowa aplikacja wypuszczona 4 czerwca, ma na razie niewiele pobrań, być może jest to jakiś błąd.
Ciekawe, przed zakupem obejrzałem wiele recenzji, testów tego obiektywu, nikt nie wspomniał dotychczas (albo ja nie trafiłem) o tym, że ten obiektyw ma BT i że w ten sposób można aktualizować soft.

80956
80957
80958

Ciekawe, czy ktoś z szanownych Nikoniarzy ma już ten obiektyw i jak to u niego wygląda :)

OjTam
25-06-2024, 14:02
Hm, poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy urządzenia certyfikowane na BT nie powinny mieć odpowiedniego znaczka na obudowie?

Po mojemu komunikacja idzie przez body, chyba każde obecne bezlustro ma BT wbudowane.

Jacu
25-06-2024, 14:45
Też mnie to zastanawia. Bo ani na obudowie, ani na opakowaniu nie ma znaczka BT. Ciekawe jest to ,że niezależnie, czy w aparacie włączę BT czy nie obiektyw jest cały czas widoczny. Gdy natomiast w aparacie załącze, są wykrywane dwa urządzenia Aparat Z5 i obiektyw. Więc wszystko wskazuje, że jednak obiektyw ma tam jakiś moduł BT. Zresztą na stronie sklepu Negatyw jest też informacja, że obiektyw posiada moduł Bluetooth ( https://sklep.negatyw.org/pl/p/VILTROX-16-f1.8-AF-Nikon-Z-usluga-test-od-Cichego-5-lat-gwar./432 )
80962

Jacu
10-10-2024, 01:56
W Google Play pojawiła się nowa, poprawiona wersja (3.03) aplikacji Viltrox Lens służąca do aktualizacji firmware oraz konfiguracji ustawień niektórych obiektywów Viltrox poprzez BT , w tym Viltrox Z 16mm 1.8. Poprzednia wersja tego programu, przynajmniej mi coś nie za bardzo chciała współdziałać z moim Vitkiem i wcześniej nie udało się mi zaktualizować firmware.
Ta wersja jest zdecydowanie lepsza, poprawiona, doszło więcej funkcjii w końcu nie ma z nią żadnych problemów. Bez problemu udało mi się zaktualizować firmware obiektywu do wersji 1.08, i dostosować pewne ustawienia obiektywu.

Za pomocą tej aplikacji można między innymi:
- zaktualizować firmware obiektywu (aplikacja sama pobiera plik z serwera producenta)
- ustawić sobie własny napis powitalny, czy animację na wyświetlaczu OLED
- włączyć, wyłączyć screensaver wyświetlacza OLED, ustawić czas wygaszania.
- zdefiniować wg własnych potrzeb przyciski funkcyjne F1, F2
- dokonać kalibracji wskaźnika odległości (w przypadku, gdyby wskazania odległości na wyświetlaczu nie pokrywały się z rzeczywistymi)
Widzę, że jest jeszcze dodatkowa funkcja "Preset Distance Table", gdzie prawdopodobnie można sobie zdefiniować ustawienia odległości, do szybkiej zmiany ostrości (jeszcze tym się nie bawiłem)
Sama aktualizacja firmware jest banalnie prosta, odbywa się bezprzewodowo, przez bluetooth , ważne jest tylko, aby w czasie aktualizacji nie wyłączyć sobie zasilania obiektywu.

Nie powiem, coraz bardziej mi się podobają produkty Viltroxa :D

83014

fafniak
10-10-2024, 07:45
Wiecie ile za taką funkcyjonal ość policzy sobie Sony, Nikon czy Canon ������

MstrG
10-10-2024, 07:59
Wiecie ile za taką funkcyjonal ość policzy sobie Sony, Nikon czy Canon ������

Jeśli bym musiał przez apkę zmieniać rolę przycisku funkcyjnego czy dodatkowego pierścienia to nie wiem czy bym był zadowolony ;)
Aktualizacja firmware przez Snapbridge jest możliwa. Nie wiem czy obiektywu, bo tego nie miałem okazji sprawdzać.

Powyższe nie oznacza, że Viltrox nie zrobił fajnego narzędzia do zarządzania szklarnią. Tylko czy to oznacza, że CNS teraz mają pakować BT do każdego obiektywu? Jaką funkcjonalność dzięki temu zyskasz?

fafniak
10-10-2024, 09:25
Nie bardzo chce mi się wymyślać inne funkcjonalności więc podam te które są ciekawe przy filmowaniu:
1 - programowanie odległości przedmiotowej dla silnika AF
2 - szybkość zmiany ostrości
3 - przełączenie liniowości zmian ostrości

MstrG
10-10-2024, 09:28
Nie bardzo chce mi się wymyślać inne funkcjonalności więc podam te które są ciekawe przy filmowaniu:
1 - programowanie odległości przedmiotowej dla silnika AF
2 - szybkość zmiany ostrości
3 - przełączenie liniowości zmian ostrości

Nie wiedziałem, że ta aplikacja Viltroxa ma takie możliwości.

fafniak
10-10-2024, 09:46
Nie wiem czy ma. Ale to chyba jest tylko kwestią softu

MstrG
10-10-2024, 10:00
Nie wiem czy ma. Ale to chyba jest tylko kwestią softu

Kwestia softu, czyli tak samo jak w przypadku CNS. Dlatego pytam - za jaką funkcjonalność, która jest w tej aplikacji Vitka firmy Nikon, Sony czy Canon "nie wiemy" ile by sobie policzyły? Manualna kalibracja czy reset szkła?
Viltrox musiał tak sobie poradzić, aby była wygodna aktualizacja softu czy choćby możliwa zmiana przycisków funkcyjnych. Oczywiście fajnie, że to przez BT a nie przez port USB jak to było ostatnio w innych kundelkach.

Jacu
04-11-2024, 13:50
Pojawiła się nowa wersja firmware 1.09 . Na stronie Viltroxa jest jeszcze informacja o 1.08, ale w aplikacji ne telefon "Viltrox Lens" jest już nowa wersja 1.09. Oczywiście aktualizacja odbywa się poprzez aplikację w telefonie i BT.

thornlab
01-12-2024, 22:10
Kupiłem ten obiektyw. Jest bardzo ostry już od f1.8 ale ma sporą winietę. Z moim Z6 II współpracuje bajecznie. AF nie oceniam bo głębia ostrości i tak jest spora. To mój pierwszy obiektyw o takiej ogniskowej i to inny sposób. Zdjęcia obriobione tylko w NX Studio - ustawione Active D-Lighting aby poprawić trochę ciemne fragmenty zdjęć. fotografowania.84252
84253

Jurek Ż
01-12-2024, 23:35
Jak widać dokonałeś dobrego wyboru. Wrzucaj więcej.

Jacu
11-04-2025, 00:29
Pojawiła się nowa wersja firmware 1.11. Aktualizacja oczywiście możliwa poprzez BT i aplikację "Viltrox Lens" . Na stronie Viltroxa jest jeszcze co prawda informacja o starej wersji 1.09, ale aplikacja informuje i ściąga nową.

mathu
10-07-2025, 10:00
Jeżeli ktoś jest na niego chętny, to na amazonie jest obecnie super cena - 2000 zł.

thornlab
10-07-2025, 21:02
Mam już jeden i drugiego nie będę kupował. Udało mi się w końcu zaktualizować swojego Viltroxa po zainstalowaniu oprogramowania Viltrox Lens - trochę się nagimnastykowałem. Każdy, kto zastanawia się nad kupnem tego obiektywu powinien się przestać zastanawiać. Ostatnio nie mam za dużo czasu na zdjęcia ale za każdym razem jak zakładam ten obiektyw to utwierdzam się, w przekonaniu, że to dobry zakup. Za cenę 2000 PLN to jest po prostu bomba. Na systemowy oryginał szkoda byłoby mi pieniędzy, bo posiadanie takiej ogniskowej było jedynie moją fanaberią.

zbyk
11-07-2025, 01:11
I namówił...

thornlab
11-07-2025, 14:38
zbyk, nie będziesz żałował. Jak będziesz miał wątpliwości co do ostrości to daj znać - zrobię Ci parę zdjęć z mojego egzemplarza to będziesz mógł porównać.

Michaelius
11-07-2025, 14:46
I namówił...

Daj znać jak się ma jakość do T17-35 na szerokim końcu :-D

zbyk
18-11-2025, 18:39
Jakoś tak nie mogłem się zebrać do zrecenzowania tego szkła, bo też go jakoś bardzo dużo nie używam. Ale gdzieś tam w innym wątku padł argument, że nie rozmawia się z ludźmi, którzy nie wrzucają zdjęć, nie ważne po czyjej stronie jest logika, więc się w końcu przemogę.

Wracając do tematu, obiektyw u mnie został. Jest pierońsko ostry, myślę, na f/1.8 w najgorszym wypadku tak ostry, jak Tamron na pełnej dziurze. Natomiast po domknięciu do f/2.8 nie ma czego porównywać. Natomiast winieta jest horrendalna, nigdy nie miałem szkła, które aż tak winietuje. Jak pisałem niejednokrotnie, lubię winietę, pewnie to tandetne, ale po prostu lubię efekt przestrzeni, który potrafi nadać zdjęciu. Ale tu nawet dla mnie jest przeginka. Jak chciałem się jej pozbyć zupełnie na zdjęciu nieba, to na suwaku do manualnej korekcji winiety prawie brakło zakresu :D Nie wiem, czy ostatnia aktualizacja LR nie poprawiła tu czegoś z korekcją, bo jest jakby lepiej, ale może po prostu miałem foty, na których mniej się to rzucało w oczy.

Obiektyw ogólnie Tamrona mi nie zastąpi, bo jest niewiele mniejszy i lżejszy od 17-35/2.8-4.0 z FTZ, a uniwersalność jednak nie ta. Za to dołączył do zestawu na zadania specjalne, czyli jak nie muszę robić kilometrów na własnych girach, to zabieram go razem z Artami 40 i 135, pasuje jak ulał.

Miałem nietągą rozkminę, czy na pewno jest warty dopłaty przeszło 1000zł względem Samyanga 14/2.8, ale sammego nie miałem w rękach, a jakoś nigdy nie umiałem w "taki szeroki kąt ustawiasz na nieskończoność i nie potrzebujesz AF", zdjęcia nigdy mi nie wychodziły zadowalająco ostre. A tutaj mam dobry AF i f/1.8 co pozwala na świetne przerysowania dzieciaków w akcji i nawet nieco rozmycia w tle.

Jedna rzecz mnie niestety trapi i tu bym chciał potwierdzenia od innego użytkownika, czy to normalne. Czasem krążki rozmycia przyjmują kształt dziwnych trójkącików.

1. Tutaj chyba widać ten efekt najmocniej:
91735

2. Tutaj też widać w czym rzecz:
91736

3. Na tym już lepej, choć w prawym-górnym rogu znowu są "kometki":
91737

4. Tu z kolei już ostrzylem na gwiazdy, więc nie widać tego efektu:
91738

5. A i w sumie jeszcze bonusowa fota, zrobiona w biegu, niestety trochę ją skrewiłem nieprzygotowaniem parametrów ekspozycji, ale i tak ją lubię:
91739

- - - - kolejny post - - - - - -

5. I jeszcze jedno z innej beczki mi się trafiło, tym razem z koncertu, gdzie AF nie miał lekko, wokalista Gara Wolanda jest bardzo ekspresyjnych facetem. Światła na szczęście było dość dla punktowego AF, tutaj wykrywanie twarzy i oczu niestety mi mocno doskwiera w moim Z5 :)
91741

Zbyszek
18-11-2025, 20:32
Jedna rzecz mnie niestety trapi i tu bym chciał potwierdzenia od innego użytkownika, czy to normalne. Czasem krążki rozmycia przyjmują kształt dziwnych trójkącików.
To jest efekt tego że obiektyw ma dużo elementów asferycznych i korekty różnych innych wad (aberracji asferycznej, komy itp.) spowodowały "cebulowy" bokech który do tego jest nierównomierny na rogach.
Spojrzyj tutaj na dole artykułu: https://www.optyczne.pl/612.7-Test_obiektywu-Viltrox_AF_16_mm_f_1.8_Koma__astygmatyzm_i_bokeh.h tml

Ten typ tak ma.

zbyk
18-11-2025, 23:06
Dziękuję :)

paparapa
18-11-2025, 23:24
Trochę nieładnie to wygląda. Przypominają trochę lotki do badmintona... :)

cdc
19-11-2025, 00:20
Koma dotyczy punktowych [no nie fizycznie] źródeł światła, a nie krążków rozmycia -bo tu raczej ścinanie -"cat eye".
-ale wszystko się zgadza poza tym.

Chińczyki zrobią jesień średniowiecza producentom apartaów,
ale zanim nie zaczną robić swoich aparatów nie ma sensu ich ubijać.

zbyk
19-11-2025, 00:59
Trochę nieładnie to wygląda. Przypominają trochę lotki do badmintona... :)

Paskudnie, zwłaszcza jak się ogląda 1:1, ale dostaje się to, za co się zapłaci. Nie ma co się czarować. Jak dla mnie, eksperyment jest udany, bo miałem ochotę posiadać jasne UWA, a jedyną alternatywą, jaka mi się rzucała w oczy to ARTy 20/1.4 z ryską na tej wielkiej soczewce, jednego prawie kupiłem i bym pewnie miał poważane rozterki, bo ten jest znacznie poręczniejszy :)

Jak pisali poprzednicy, stosunek ceny do możliwości jest super, te kometki trzeba przeboleć, albo wyłożyć worek siana na porządne szkło

Zbyszek
19-11-2025, 18:02
Koma dotyczy punktowych [no nie fizycznie] źródeł światła, a nie krążków rozmycia -bo tu raczej ścinanie -"cat eye".
-ale wszystko się zgadza poza tym.
Tak, ale korygowanie między innymi komy może spowodować takie skutki uboczne. ;-)

cdc
19-11-2025, 18:26
Laowa też https://www.optyczne.pl/441.7-Test_obiektywu-Venus_Optics_LAOWA_15_mm_f_2_ZERO-D_Koma__astygmatyzm_i_bokeh.html

a Sony -lepiej https://www.optyczne.pl/610.7-Test_obiektywu-Sony_FE_16_mm_f_1.8_G_Koma__astygmatyzm_i_bokeh.ht ml

tomek293
26-11-2025, 09:49
nie ma co sie czepiać- szklo kozak ! *o ile tylko ktos potrzebuje szerokiego...
/tylko ze względu na to, że częściej jest w torbie niz a body, mysle o sprzedaży, ale... jakkolwiek nie ma sie do czego przyczepić

Ivy Mike
25-02-2026, 00:59
No i powiem Wam że sam się zastanawiam.

Niepotrzebnie sobie ustawiłem na tapetę jedno zdjęcie które zrobiłem na testach:

93898
93899
Nie dość że jpegi prosto z aparatu, to jeszcze robione w pośpiechu nowym sprzętem, jeszcze nie do końca opanowanym/skonfigurowanym.

Ale, dlaczego o tym wspominam - już gdzieś na forum pisałem jak się nie mylę że miałem problemy z tym obiektywem. I zrzucam trochę problemy na metodykę testu.

Po pierwsze - czasem jakby "wieszała się" komunikacja na linii aparat-obiektyw. Restart pomagał. Po drugie, AF miał czasem problemy z zadziałaniem, jakimkolwiek.

No i dwie osoby gdzieś kiedyś mi o tym wspomniały - że Nikon czasem "średnio się z Viltroxem dogaduje".

To faktycznie prawda? Nie wiem czy w momencie testów oprogramowanie puszki/szkła były najnowsze. Może jedyna opcja żeby to sprawdzić to kolejny wypożyczenie, ze sprawdzeniem aktualizacji obu.

Bo owszem, wspomniana winieta jest czasami irytująca, i naprawdę widoczna. Ale, z drugiej strony - szkiełko ostre, i to od 1.8. 20mm mi nie wystarcza, jednak jestem dzieckiem szerokiego kąta. Które, jest jednak świadome że istnieje mniejszy i tańszy brat czy tam siostra, 14mm f4.

chemik74
26-02-2026, 13:06
Przez ostatnie kilkanaście dni miałem okazję używać rzeczonego Viltroxa w parze z Z9. Na tym samym korpusie wymiennie stosowałem Nikkora 20/1.8, a na z7, zoom 14-24/2.8.

Generalnie sprzęt był używany do fotografowania w nocy, w temperaturach oscylujących pomiędzy -5 a -15 st. Celsiusa. Warunki, poza tym, były zupełnie znośne – warstwa śniegu i pojawiający się księżyc dawały całkiem dużo odbitego światła, więc ciemności egipskich nie odnotowałem i (w miarę) swobodnie mogłem obyć się bez czołówki. Pewnym problemem była mgła unosząca się od wody.

Ustawianie ostrości odbywało się manualnie lub automatycznie na odległe światła – w tym ostatnim przypadku za każdym razem miałem potwierdzenie, że ostrość została złapana.
Po przejrzeniu zdjęć na laptopie okazało się, że wszystkie zdjęcia, w których ostrość uciekła, zostały strzelone Viltroxem. Manualne ostrzenie w przypadku Viltroxa okazało się w tych warunkach koniecznością. O ile w przypadku Nikkorów wystarczyło ustawić ostrość manualnie lub za pomocą AF raz i obiektyw ją trzymał, to w przypadku Viltroxa konieczne okazywało się częste korygowanie. Zdecydowanie pomaga przymknięcie, ale w tym przypadku zysk z jasności obiektywu staje się dyskusyjny. Nie wiem, czy to „rozfokusowanie” nie jest kwestią materiału, z którego obiektyw jest wykonany, pracującego na zimnie. Nie odnotowałem jednakże sytuacji, w której obiektyw w niskich temperaturach przestał działać w ogóle.

Generalnie odczucia mam mieszane, z jednej strony szeroki kąt i nominalnie, jasny. A z drugiej strony, co z tego, skoro trzeba, przynajmniej lekko, przymykać, a zdjęcia wykonane w określonych okolicznościach przyrody będą miały wartość jedynie sentymentalną.

Ivy Mike
12-03-2026, 01:21
Tak żeby mi nie uciekły wrażenie z fotospaceru z Viltroxem, to, parafrazując napiszę tylko "Z pana obiektywem nie wszystko było w porządku". Tym wcześniejszym :evil:

Dzisiaj, choć nie sprawdzałem aktualności firmware, to rzeczony 16mm 1.8 wyglądał na świeży i niezmęczony życiem. Nie odnotowałem z nim absolutnie żadnych problemów. AF działał bezproblemowo, ale też nie miał jakichś specjalnie wymagających sytuacji.

Wrażenie końcowe - ciężki, i tak trzeba przymknąć z racji tej winiety, może do jakichś zastosowań ma sens. Ale, jednak 14-tka, lekka z serii Air, chociaż f4, dawała więcej frajdy. Został mi jeszcze Super Heliar do sprawdzenia.