Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 6/2024 - GŁOSOWANIE
Dobry wieczór. :)
Przystępujemy do głosowania w kolejnej edycji zabawy nowego cyklu.
Tym razem mamy ponownie 12 prac :)
Głosujemy na maksymalnie 3 (słownie: TRZY!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: Dune
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - czwartek (09.05.2024)
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
"Oryginał"
79917
Paczka z pracami znajduje się tu: klik (https://drive.google.com/file/d/1na4lxqwFGq4WdtBAXcSfV297PIzRuzPk/view?usp=sharing)
Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.
WASZE PROPOZYCJE
1
79927
2
79926
3
79925
4
79924
5
79923
6
79922
7
79921
8
79920
9
79919
10
79918
11
79929
12
79928
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Za chwilę lub dwie a być może prawie trzy ;) otrzymacie na skrzynkę numer, pod którym znajduje się Wasza praca :)
Dune prosimy o ewentualne wyróżnienie na priv lub na skrzynkę :)
Zapraszam :-)
.
obowiązek spełniony, prawie po ciemku
INFO - ilu chętnych do różowego, czy warto czekać :)
I dwóch innych. Dzielenie będzie... bałaganiarskie...
I dwóch innych. Dzielenie będzie... bałaganiarskie...
podział przez rozczłonkowanie ...
Jedna praca na pierwszym miejscu, dwie na drugim oraz dwie na trzecim, a na różowego czają się dwie :)
Już 2? Czyli bajzel będzie mniejszy, niż jak przy dzieleniu na 3, ale dalej będzie. ;)
Chyba nawet dwóch ktosiów.
No nie?
A tu jeszcze jeden taki rowerzowiec nie głosował. Znowu namiesza? :mrgreen:
Nooo, ciekawe, ciekawe [emoji846]
Pewnie zapomni. :mrgreen:
No i po Różowym. :(
Peszek...
I znów zabawa nie ma sensu :(
Głosować, głosować, głosów nie żałować, niech różowy nie myśli sobie, że się do kogoś przytuli xD
Ani Różowego, ani podium. Protestuję... xD
Inna sprawa. Mniej niż doba do zamknięcia ankiet (tu i TMT), ale ani tu, ani tam nawet 20 głosów nie ma? Podejrzane...
Toć ba. Tylko kto za tym stoi?
August68
09-05-2024, 05:43
Ponoć typ jakiś o pseudonimie "Majówka"....
Mniej niż doba do zamknięcia ankiet (tu i TMT), ale ani tu, ani tam nawet 20 głosów nie ma? Podejrzane...
Som itóitó :mrgreen: ale tradycyjnie w TMT już bez przecieku do ogłoszenia wyników ;)
oooo.... czyżby dogrywka ?
No na to wygląda :)
Zapraszam do DOGRYWKI (https://forum.nikoniarze.pl/threads/317814-Zabawa-w-RAWki-6-2024-GŁOSOWANIE-DOGRYWKA) :)
Myślałem, że jako jedyny kogoś odRóżokreciuję, ale nieeeee, musieli za mną papugować :mrgreen:
traperos
10-05-2024, 07:52
Gratulacje dla dogrywkowiczów :) i pozostałych uczestników.
Qrczę, taki byłem dumny ze swojej obróbki a tu taka porażka :D głosy na mój rawek były oddane chyba z litości, albo na zasadzie, że i tak nie wygram, byle nie dawać głosu najlepszym :D no cóż, co mnie nie zabije to mnie wzmocni ;)
Pozdro
Cześć :)
Podsumowanie po dogrywce (https://forum.nikoniarze.pl/threads/317814-Zabawa-w-RAWki-6-2024-GŁOSOWANIE-DOGRYWKA) :)
1 miejsce na podium zajęli jo44 oraz pki1234, kolejność dowolna ;)
2 miejsce zajął kipcior
3 miejsce zajęli August68 oraz bogdi64
Autor wyróżnił pracę nr 3.
Przesyłam gratulację dla zwycięzców.
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce :)
# 1 jo44
80006
# 1 pki1234
80007
#2 kipcior
80008
#3 August68
80009
#3 bogdi64
80010
#Praca wyRÓŻniona - kipcior :)
80008
#Wyczekany RÓŻokreciorożec dla - nikogo :)
jo44 oraz pki1234 szykujcie RAWka do nowej zabawy :)
Przyjemnego wieczoru życzę :)
Hehe podium :) Dzięki za wyróżnienie. W sumie wiele tu nie robiłem, wykadrowałem wąsko, pozbyłem się niebieskiego zafarbu na ulicy i nieco rozjaśniłem cień między domami.
Jakże fascynująca była rywalizacja tym razem :-)
Szczerze mówiąc przed dogrywką myślałem że moja praca polegnie z kretesem w rywalizacji z pracami w kolorze, a tu proszę - niespodzianka.
I jakże to dobrze że na podium znalazły się dwie prace B&W.
Dla mnie ta scenka od razu podchodziła pod zdjęcie B&W i prawdę mówiąc nie spędziłem nad nim zbyt wiele czasu. Po kolei
Kadrowanie - widać że wszyscy mieli podobne. Mi nie pasowały rynny w kadrze po obu stronach, więc skupiłem się na tym żeby je wyrzucić. Nie ładnie też wyglądał cień od znaku drogowego na bruku ale jego usunięcie nie miałem pomysłu. August68 pięknie go usunął.
Konwersja do B&W - najpierw preset z ON1 a potem selektywnie poprawa dla każdego kanału oddzielnie. Bardziej na czuja, ale udało się wzmocnić różnice w kolorze kostek brukowych.
Niebo - poprawa kontrastu i saturacji.
Następnie wyciągnięcie szczegółów (Dynamic contrast), inaczej na ulicy i inaczej na budynkach.
Na koniec lekkie wyostrzenie.
Efekt końcowy mi się spodobał i cieszę się że wielu głosującym również.
Bardzo dziękuję za głosy i za wspólną rywalizację i oczywiście gratuluję wszystkim na podium.
Ponieważ zaszczytne miejsce na podium dzielę z jo44 a kolega oddał mi prawo wysłania nowego RAWka, to proponuję żeby w następnej edycji to jo44 przydzielił punkty za wyróżnienie. Za jego zgodą oczywista oczywistość :-).
Nowy RAWek poszedł.
Pozdrawiam
Gratulacje dla zwycięzców i reszty podium. Poziom był bardzo wyrównany, trudno mi było zdecydować się na którą wersję oddać głosy.
Co do edycji, to najpierw chciałem zrobić wersję cz-b, ale w trakcie edycji wybrałem kolor w wersji dość pastelowej i w tonacji szaro-pudrowej. Najpierw otworzyłem plik w CameraRaw i tam zastosowałem automatyczne ustawienia, plus korekcja zniekształceń obiektywu. Następnie prostowanie pionów w PS-ie i kadrowanie, później globalna i lokalna korekcja poziomów, jasności i kontrastu i nasycenia na warstwach oraz w Vivezie.
August68
11-05-2024, 22:11
Dzięki za głosy i gratulacje dla zwycięzców.
U mnie z obróbką podobnie jak piszą inni - pierwsza sprawa to kadrowanie, tak aby ograniczyć pierwszy plan i boki - od razu mi nie pasowały.
Starałęm się przyciąć tak, żeby mocniej podkreślić postacie - po obejrzeniu innych prac, żałuję że nie przyciąłem dołu jeszcze bardziej.
Jak przyciąłem to został mi cień ze znaku na dole - trzeba go się było pozbyć.
Zrobiłęm to w PhotoZonerze - od lat uzywam tego czeskiego programu.
Potem jeszcze trochę pracy ze światłęm i kontrastami, ale bez przesady
Wyszło w sumie chyba nieźle...
marcin255
12-05-2024, 07:46
Dzięki za głosy scena ok, ale za dużo dla mnie, wyjęcie głównego motywu i nostalgia lat 70 tych. :-)
Zapraszam do nowej ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/317836-Zabawa-w-RAWki-7-2024) :)