PDA

Zobacz pełną wersję : Automatyczne usuwanie nef...

lukpiecz
05-05-2024, 10:05
Cześć,
To mój pierwszy post od kilku lat:)
Na dysku mam całą masę nef których nie wywołałem i pewnie nigdy nie wywołam. Po prostu są nazwijmy złe. Czy jest program który automatycznie zweryfikuje czy dany nef jest wywołany i usunie te które nie są wywołane? Oczywiście przy wywołaniu zdjęcia nie zmieniam nazwy pliku.
Jak się domyślacie kończy mi się miejsce na dysku
Pozdrawiam
Łukasz

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

TOP67
05-05-2024, 11:59
Istotne jest to w czym obrabiasz NEF. PhotoShop i ACR tworzą plik .xmp, zawierający szczegóły obróbki. Można próbować porównać te pliki.
Bridge ma ikonkę pokazującą czy NEF był obrabiany, ale nie można po niej filtrować (przynajmniej ja nie znalazłem na szybko).
Jeszcze łatwiej jest w LR. Tam jest po prostu filtr "bez obróbki".

m_a_g
05-05-2024, 15:07
Tak, ale "bez obróbki" to nie znaczy że to nie jest dobre zdjęcie którego nie zapisałeś sobie do JPG i nie wisi u Ciebie na ścianie :-)
Będzie trudno niestety.
Ja osobiście wyrobiłem sobie system że już na etapie selekcji zdjęć z poziomu aparatu przypisuję sobie gwiazdki do zdjęcia.
Wszystkie te które mi się podobają lub mają jakikolwiek potencjał mają jakieś gwiazdki, a wszystkie te które obrabiałem lub mam zamiar, mają 5 gwiazdek.
Cała reszta (ponad 90%) nie ma żadnych gwiazdek i w ten sposób po latach wiem że mogę te raw'y bez żalu skasować.