Zobacz pełną wersję : Białe tło w studiu.
Nikodemo
02-05-2024, 20:42
Jak ustawiacie oświetlenie w studiu z białym tłem. Czy stosujecie jedną lampę czy dwie, jakie dyfuzory lub inne nakładki na lampy? I jak jest białe tło oświetlone, w sęsie czy jest ono prześwietlone czy nie. I jaki setup stosujecie na oświetlenie samego modela?
Przecież wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć. Tu nie ma przepisu na pomidorową
Wind Mill
02-05-2024, 22:11
Hola hola, pomidorową można zrobić na wiele sposobów i będzie różnie smakować. :)
Nikodemo
18-05-2024, 21:40
Nie takich odpowiedzi i nie na poziomie fejsbookowym się spodziewałem. Skrócę więc pytanie: jak osiągnąć białe tło w studiu?
Trochę nie rozumiem pytań. Możesz świecić spod stołu, albo na przykład 2 lampy po 2 bokach, albo jedna. Zależy czy chcesz równomierne oświetlenie, czy jakiś gradient. A na oświetlenie modela myślę, że jest jeszcze więcej możliwości :)
Nikodemo
18-05-2024, 21:47
Właśnie o sposób oświetlenia mi chodzi. Jeśli dam dwie lampy po bokach to jak ma wyjść tło na zdjęciu? Czy ma być prześwietlone ( tak widziałem w jednym tutku)?
fafniak dobrze napisał. To nie przepis na pomidorówkę. Tło ma wyjść jak TOBIE pasuje.
Czy prześwietlisz, czy niedoświetlisz, czy pierdykniesz na równo, nawet z żelkiem... Jak chcesz. Tyle, kropka, out.
Zawsze możesz zrobić kilka wersji (jak masz czas) i wybrać, która pasuje.
A jak chcesz białe tło, to po prostu musisz prześwietlić, osobną lampą.
No jak chcesz całkowicie białe, to jest (moim zdaniem) równoznaczne z prześwietleniem. Albo może być prawie prześwietlone i wtedy w programie wybielasz i prześwietlasz (tak się chyba robi przy robieniu "białe na białym").
Nikodemo
18-05-2024, 21:52
Dzięki. Czyli trzeba prześwietlać żeby było białe i równe bez zagnieceń.
Możesz też zrobić w ten sposób, że zaczynasz od oświetlania tła, żeby było równe i prześwietlone, a dopiero potem oświetlasz modela. Trzeba też zachować odpowiednią odległość modela od tła (lub dać czarne zastawki), żeby lampa od tła nie miała wpływu na modela.