Zobacz pełną wersję : Filtr szary połówkowy co polecicie ?
Dzień dobry, prosiłbym o polecenie jakiegoś fajnego filtra połówkowego szarego nie za miliony typu cokin - przeznaczenie foto krajobrazu wschody, zachody itp ,t.j. adapter, holder, filtr. Obiektyw 77mm. Ma być jako jedyny także nie wiem z jakim oznaczeniem ND najlepiej czy np. ND 0,6 ? , z jakim przejściem twardym, miękkim ? Czekam na propozycję i z góry dzięki bo nie mam pojęcia co wybrać .
August68
26-04-2024, 14:05
Od lat stosuję do tego celu filtry Hi-tech z mocowanie a'la Cokin - majątku nie kosztują, a jakościowo są całkiem ok.
Wprawdzie z obiektywem 77mm jest kłopot - bo przy szerokim kącie - ja je zakładam na Nikkory 16-35/4.0, 24-120/4.0 i 80-200/3.8 - holder wchodzi w kadr, ale od 18mm jet już ok.
Mam zestaw szarych połówek z miękkim przejściem, od 0,3 do 1,2 - najczęściej jednak używam 0,9.
Gdybym miał wskazać jeden nakręcany filtr to byłaby to właśnie szara połówka 0,9.
Jeżeli ma być tanio, to system Cokin P: filtr Cokin P121 połówkowy szary G2 NDx8 (odpowiednik 0.9, miękkie przejście) + uchwyt Cokin BPW-400A U (z jednym slotem) + adapter 77 mm. To jest taniocha, ale możesz być niezadowolony z efektów, filtry szare Cokin zwykle wprowadzają zafarb, z którym trzeba walczyć w postprodukcji. Dużo lepsze są filtry Lee, Nisi czy Hitech, ale też kosztują dużo więcej. W każdym razie szukaj 0.9 z miękkim przejściem.
Osobiście nie widzę dzisiaj sensu stosowania filtrów kompensacyjnych. Bracketing i obróka załatwiają sprawę.
Osobiście nie widzę dzisiaj sensu stosowania filtrów kompensacyjnych. Bracketing i obróka załatwiają sprawę.
a jak ktoś robi tylko jpeg i chce mieć efekt od razu, bez łącznie obrazów (i nie raz jest niemożliwe)
a jak ktoś robi tylko jpeg i chce mieć efekt od razu, bez łącznie obrazów (i nie raz jest niemożliwe)
W krajobrazie efekt od razu? W dodatku jpeg? No cóż. Nie można przecież tego ludziom zabronić ;) Tylko jest to utrudnianie sobie życia i droga donikąd. Zresztą bracketing można zrobić w samym aparacie. Wyjdzie gotowy jpeg. Nie wiem, jaki jest tego efekt końcowy, bo nigdy z tego nie korzystałem.
Ja wiem ?, jadę motocykle, wyjmuję aparat z sakwy i robię dla siebie pamiątkę, dlatego szary zawsze wożę, nawet bez uchwytu :), do tego jednak karta i dwa aku, nie ma czasu na rawki, ;)
Jak wracasz, to zajmujesz się rawkami ;) LR pięknie wyrówna bracketing zrobiony nawet z ręki :) W JPEG nigdy nie robiłem. Zawsze RAW.
Wyraziłem tylko swoją opinię na temat zasadności stosowanie filtrów szarych. Autor pytania niech sam wyciągnie wnioski.
August68
28-04-2024, 23:35
Ja filtrów połówkowych uzywam nadal, bo... lubię. I wolę przywieźć dobrze naświetlone zdjęcie niż potem nad nim siedzieć w programie.
Robię też czasami HDRy - albo w aparacie, albo stosując bracketing ekspozycji i składając zwykle 3 zdjęcia w programie.
Efekty są różne, ale w kilku przypadkach filtry jednak się przydają.
jak fotografuję krajobraz z płynącą wodą to "gęsta" (1.2) szara połowka - zazwyczaj jeszcze w połączeniu z jakimś filtrem pełnym szarym - pozwala uzyskać efekt na wodzie bez przepaleń na niebie.
O wschodzie słońca kontrasty naprawdę są duże i jednak te szare pół się przydaje.
Ale rozumiem też inne - powiedzmy bardziej "komputerowo-progranowe" podejście.
każdy wybiera to co lubi...
Jak wracasz, to zajmujesz się rawkami ;) LR pięknie wyrówna bracketing zrobiony nawet z ręki :) W JPEG nigdy nie robiłem. Zawsze RAW.
Wyraziłem tylko swoją opinię na temat zasadności stosowanie filtrów szarych. Autor pytania niech sam wyciągnie wnioski.
Oczywiście miałem na myśli połówkowe ;) (sam siebie cytuję, bo nie można edytować)
August68 Co do pełnych szarych i np. rozmywania wody, to pełna zgoda.
Czyli na dzis najtańszy system z połówkami to Cokin?? jakis ranking systemów ktos może sklecić,od minimum przyzwoitości przez racjonalny zakup do pro hi endu??