Zobacz pełną wersję : Modernizacja POWER - ECO ;)
Pawel Pawlak
25-04-2024, 16:23
Nie jestem na bieżąco ze sprzętem innym niż biurowy, więc może Wy podpowiecie ?
Mój komp i7 3930K 4.5Ghz 32GB RAM trochę się już zestarzał, nie pasuje mu Windows11, a poza tym potrzebuje strasznie dużo energii do pracy. Pomyślałem żeby pozostawić sobie grafikę (RTX2060 6GB) , zasilacz i obudowę i chłodzenie (też nadal są porządne) i zmienić MB, Proca i pamięć. Ale chciałbym żeby sprzęt pod małym obciążeniem (biurowym, przeglądanie zdjęć) zużywał maksymalnie mało energii - może nawet pracował na zintegrowanej grafice (jeśli to może tak działać) a pod obciążeniem zużywał jej więcej - ale też nie tak jak farelka, oraz żeby zapewnił przyzwoitą wydajność (nie musi być najszybszy - ma być reaktywny i sprawny przy niewielkim zapotrzebowaniu na moc). Wiem że raczej efektywności energetycznej M3 nie osiągnę, ale co byście zaproponowali (z dyskami sobie raczej poradzę) ?
Dzięki za wszelki sugestie :)
sokolnik
25-04-2024, 22:15
Mój komp i7 3930K 4.5Ghz 32GB RAM trochę się już zestarzał, nie pasuje mu Windows11, a poza tym potrzebuje strasznie dużo energii do pracy. Pomyślałem żeby pozostawić sobie grafikę (RTX2060 6GB) , zasilacz i obudowę i chłodzenie (też nadal są porządne) i zmienić MB, Proca i pamięć. Ale chciałbym żeby sprzęt pod małym obciążeniem (biurowym, przeglądanie zdjęć) zużywał maksymalnie mało energii - może nawet pracował na zintegrowanej grafice (jeśli to może tak działać) a pod obciążeniem zużywał jej więcej - ale też nie tak jak farelka, oraz żeby zapewnił przyzwoitą wydajność (nie musi być najszybszy - ma być reaktywny i sprawny przy niewielkim zapotrzebowaniu na moc). Wiem że raczej efektywności energetycznej M3 nie osiągnę, ale co byście zaproponowali (z dyskami sobie raczej poradzę) ?
głupie pytanie ale do czego będzie ten komputer? :D
ja starego Intela 6700K zmieniłem na AMD i nie żałuję... wincej rdzeniófff :D pobór niski właśnie w spoczynku i nie tak duży pod obciążeniem jak w topowych modelach Intela np 12900, 13900, 14900 :D także ja przychylnie patrze na procki AMD :)
podaj budżet, czy sprzęt ma być nowy :)
obróbka + renderowanie video? tylko zdjęcia?
Kup M1/M2? Stawiasz na ekologię, musisz płacić :-)
Pawel Pawlak
26-04-2024, 10:00
głupie pytanie ale do czego będzie ten komputer? :D
ja starego Intela 6700K zmieniłem na AMD i nie żałuję... wincej rdzeniófff :D pobór niski właśnie w spoczynku i nie tak duży pod obciążeniem jak w topowych modelach Intela np 12900, 13900, 14900 :D także ja przychylnie patrze na procki AMD :)
podaj budżet, czy sprzęt ma być nowy :)
obróbka + renderowanie video? tylko zdjęcia?
Budżet umiarkowany - ale elastyczny - jestem otwarty na konkretne propozycje ;) Całkowicie odjechałem od obecnych standardów komputerów innych niż biurowe a do biura nadaje się każdy ;)
W sumie czeka mnie zakup MB, proca i pamięci.
Pracuję na zdjęciach, ale czasami odpala davinci i mam nadzieję że wciągnę się kiedyś w video ;)
Kup M1/M2? Stawiasz na ekologię, musisz płacić :-)
No niby tak ale wypasione wersje mają cenę z kapelusza, a ja nie chcę wyrzucać (oddawać za darmo) dobrej do zdjęć i video grafiki od PCta, poza tym muszę pozostać w kontakcie z WINDOWS.
Mam Macbook AIR M1/16gb/256 z podpiętym szybkim NVME 1TB, ETH 2.5G, monitorem 32" 4K, ale nie podoba mi się praktyczny brak wielozadaniowości, oraz praca z materiałem na Serwerze po ETH, albo WIFI6. A z tego co czytam to częsty problem z nowymi macami że pracują niestabilnie po ETH. Być może to u mnie coś tylko nie działa, ale nie daje to poczucia komfortu przy pracy stacjonarnej.
Generalnie mój stary i7 3930K 4.5HGz, z GTX2060 6GB z SSD 512GB SATA podpięty pod ETH 10G daje mi większy komfort pracy, pomimo tego że sam czas renderowania pojedynczego zdjęcia jest podobny jak w M1, ale już praca nad kolejnym zdjęciem kiedy pierwsze się przetwarza na starym PC jest lepsza
sokolnik
26-04-2024, 10:39
Budżet umiarkowany - ale elastyczny - jestem otwarty na konkretne propozycje ;) Całkowicie odjechałem od obecnych standardów komputerów innych niż biurowe a do biura nadaje się każdy ;)
W sumie czeka mnie zakup MB, proca i pamięci.
Pracuję na zdjęciach, ale czasami odpala davinci i mam nadzieję że wciągnę się kiedyś w video ;)
No niby tak ale wypasione wersje mają cenę z kapelusza, a ja nie chcę wyrzucać (oddawać za darmo) dobrej do zdjęć i video grafiki od PCta, poza tym muszę pozostać w kontakcie z WINDOWS.
Mam Macbook AIR M1/16gb/256 z podpiętym szybkim NVME 1TB, ETH 2.5G, monitorem 32" 4K, ale nie podoba mi się praktyczny brak wielozadaniowości, oraz praca z materiałem na Serwerze po ETH, albo WIFI6. A z tego co czytam to częsty problem z nowymi macami że pracują niestabilnie po ETH. Być może to u mnie coś tylko nie działa, ale nie daje to poczucia komfortu przy pracy stacjonarnej.
Generalnie mój stary i7 3930K 4.5HGz, z GTX2060 6GB z SSD 512GB SATA podpięty pod ETH 10G daje mi większy komfort pracy, pomimo tego że sam czas renderowania pojedynczego zdjęcia jest podobny jak w M1, ale już praca nad kolejnym zdjęciem kiedy pierwsze się przetwarza na starym PC jest lepszaJa bym Ci radził jak się nie spieszysz z zakupem to poczekać na nową serię procesorów AMD, np takiego 9900x czyli 12 rdzeniowiec.
Lub, brać teraz 7900x za 1800 zł
Mobo coś znajdziesz za 800 zł
RAM min 32 GB w dwóch kościach. Jak kiedyś Ci do video zabraknie ramu to sprzedasz te i kupisz 64 GB. Ja mam 32GB ram i obrabiałem filmiki z Gopro na YouTube i było spoko, nawet w 4K ale filmiki/projekty krótkie finalnie 15-30 min max...
Wiec takie 3000 powinieneś szykować i nie będziesz narzekać dobrych parę lat.
Ja mam 5900x i nie widzę potrzeby zmiany aktualnie procka. Foty spokojnie śmigają. Video obrabiam okazjonalnie. Gierki okazjonalnie, wsystko śmiga.
Nowa seria wiadomo będzie droższa ale czy w Twoim przypadku jest sens czekać i dopłacać więcej kasy, śmiem wątpić :)
Pamiętaj o dobrym ssd systemowym, najlepiej pcie 4.0 i wszystko będzie śmigać
Pawel Pawlak
26-04-2024, 10:54
dzięki - nie wiem tylko czy potrzebuję aż tyle mocy (na wyrost) z takim zapotrzebowanie na energię.
Przemyślę.
sokolnik
26-04-2024, 18:35
dzięki - nie wiem tylko czy potrzebuję aż tyle mocy (na wyrost) z takim zapotrzebowanie na energię.
Przemyślę.
to bierz
5900x za 1400 zł
mobo za 600 - ja mam wersje E Gaming (mocniejsza sekcja zasilania) - ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (jak to potaniało :D )
ram DDR4 za 400 i masz 2400 zł i całkiem spoko zestawik :) to i tak byłaby rakieta względem tego co masz :)
ram https://www.x-kom.pl/p/516830-pamiec-ram-ddr4-gskill-32gb-2x16gb-3600mhz-cl16-tridentz-rgb-neo.html
no dobra 2500 zł :P
a jak poczekasz to może ja będę sprzedawać :D ale nie chce sprzedawać/kupować w tym roku - mój proc ma 2 lata w majówkę zaraz :) mobo jakoś też zbliża się 2 lata :p
krzysztofz24
26-04-2024, 19:57
A ja bym nie słuchał osobnika sokolnika;;-) bo on ma piekarnik zamiast kompa:-D
Pochwal się temperaturami, no pochwal:mrgreen:
Pawel Pawlak jak to ma być komputer do biura i takiego ogólnego zastosowania bez jakichś mega obciążeń tyłu renderowanie filmów czy granie w gry na total ultra. I ma być chłodny i niskoenergetyczny zestaw.
To Intel I5 i nie żaden z K. Teraz I5 mają po 6 rdzeni i 12 wątków albo nawet lepiej;-)
Płyta niekoniecznie topowy chipset, zainwestuje w dobre DDR4 3600 z dobrym CL.
Mój I5 to można powiedzieć że przy zwykłej użytkowaniu ma temperaturę pokojową, niewiele wyższa:cool:
Po graniu w gry 50-54 stopnie.
Dobierając dyski na M.2 to zwróć uwagę czy przypadkiem nie weźmiesz sobie hiper topowego który może osiągnąć. 75-80 stopni. Bez przesady, ja rozumiem wydajność, ale żeby dysk miał wyższa temperaturę niż procesor czy GPU to jakieś głupie jest:-)
Także i5 lub jak koniecznie chcesz więcej rdzeni to I7, bez żadnego K.
To za czasów twojego Intela było popularne podkręcanie, bo proc dużo zyskiwał.
Teraz masz fabryczny tryb turbo dobry. A podkręcanie w sumie to tylko kosmetyka dla entuzjastów, nierzadko okupiona znaczącym wzrostem temperatury i konsumpcji energii.
A i jak masz RTX2060 to nie interesuje cię czy procesor ma wbudowaną układ graficzny czy nie. I tak będziesz miał podłączona kartę.
sokolnik
26-04-2024, 20:04
Pochwal się temperaturami, no pochwal:mrgreen:
ja mam podkręcony proc i pastę do wymiany (leży nowa na półce i czeka) :D musiałem zjechać delikatnie z taktowaniem i napięciem bo łapał restarty w określonych powtarzalnych momentach bo pasta jest do zmiany :)
teraz takie są czasy - wiencejRdzeniuuff to więcej papu to są większe temp - to normalne w topowych seriach procesorów. Nie ma co porównywać do zwykłej i5 sooryy no ale Ty porównujesz Co najmniej Golfa R do Matiza i się dziwił że silnik w Rce się grzeje :D no ale jaka jest jazda :D
krzysztofz24
26-04-2024, 22:18
(...) bo łapał restarty w określonych powtarzalnych momentach bo pasta jest do zmiany :)
Taa:-)
(...)ale Ty porównujesz Co najmniej Golfa R do Matiza i się dziwił że silnik w Rce się grzeje :D no ale jaka jest jazda :D
Dobrze ze o swoim Golfie jeszcze nie napisales, bo bym juz nie wytrzymal:-D
Powazniej juz, tytul watku to power-eco. Ma sie nie grzac, nie ciagnac pradu, byc chlodny, ekonomiczny.
Pamietam poprzedni komputer, grafika mniej wydajna i chodzila na 75 stopni, procesor 60-65 stopni.
Teraz grafika max 65 a procesor max 50 pare stopni, po graniu dlugim.
To jest naprawde spora roznica w komforcie przebywanai w danym pomieszczeniu gdzie komputer pracuej na full osiogow przez kilka godzin.
Goracy komp to mozna grzejnik zakrecac w pokoju:-)
Dlatego osobiscie wole miec wydajny dysk ktory ma 55-60 stopni niz super wydajny ktory ma 75-80.
Ależ macie rozkminy...:-)
Właśnie spojrzałem na historię zakupów na Newegg i minęło już 10 lat od kiedy zmontowałem sobie kompa na płycie ASRock Z87M Extreme4, z i5-4670 i G.SKILL Sniper Gaming 16GB. Sprzęt hulał na Win7, a od dwóch lat na SuSE i sporadycznie Win7 do PS. Do dziś żadnej zwiechy, czy restartu. Nic się nie dzieje, mimo że Linuch od paru miesięcy w ogóle nie jest wyłączany, a tylko usypiany.
Ale to takie tam, nie słuchajcie, trzeba być na topie...:-)
Poważniej - jeśli dzisiaj coś w miarę wydajnego i ekonomicznego, to myślę, że tylko seria M od Maca.
To jest naprawde spora roznica w komforcie przebywanai w danym pomieszczeniu gdzie komputer pracuej na full osiogow przez kilka godzin.
Goracy komp to mozna grzejnik zakrecac w pokoju:-)
To akurat prawda. Ja moim dzieciakom w ich pokoju gdzie stoją PC do grania niedawno wymieniałem klimatyzację wraz z pompą ciepła na bardziej wydajną.
Inaczej było jak w saunie już po godzinie grania.
- - - - kolejny post - - - - - -
Poważniej - jeśli dzisiaj coś w miarę wydajnego i ekonomicznego, to myślę, że tylko seria M od Maca.
Dokładnie. Cicho, nic nie dmucha, wydajność jest w porządku... taki stacjonarny laptop :-) Z tym że jak ktoś potrzebuje coś co działa tylko na Windows to będzie miał problem.
cz4rnuch
27-04-2024, 07:20
...Dokładnie. Cicho, nic nie dmucha, wydajność jest w porządku... taki stacjonarny laptop :-) Z tym że jak ktoś potrzebuje coś co działa tylko na Windows to będzie miał problem.Jest światełko w tunelu i dla amatorów windy. W czerwcu Qualcomm wrzuca na rynek Snapdragona X Plus, nieco odchudzoną wersję elite, ale też jeszcze bardziej energooszczędną. W tej samej architekturze ARM co procki M od apple. Na ile będzie to produkt konkurencyjny to się dopiero okaże, ale jest jakaś szansa na wydajne, ciche i oszczędne urządzenie z windą. Zapewne też drogie :)
cybulski
27-04-2024, 07:52
Nawet taki zwykły M2 Mini 16/256 potrafi być bardziej user friendly na programach typu LR czy DXO niż podobny Win11. Nie chodzi o wydajność jednostkową ale o odczucia użytkownika. Dodatkowo tam są jakies kodeki do obróbki grafiki/filmów w procku, nie wnikałem. Jest cicho, chłodny, i wydajnie pracuje. A już np Studio M2 MAX to nie jest jakiś kosmos cenowy, wydajność odczuwalna i komfort na wysokim poziomie, energooszczedny i cichy. Dodatkowo pozbywamy się problemów z kalibracjami, gdy do tego jest Apple Studio Display. Nikt też nie powiedział że na biurku nie można mieć dwóch, M2 i Win11 a np zdjecja wspólne na szybkim NAS (z ssd cache nvme w raid) poprzez 10Gbe. Mam taki właśnie setup i nikt mnie już nie przekona do tego, że trzeba mieć "piecyk" skonfigurowany pod Win11. Aktualnie, od niedawna czyli wprowadzenia mini i studio M1, już nie trzeba, jest alternatywa i dobrze. A już nawet starszy M1 Studio Ultra to już potwor na miarę bardzo mocnych konfiguracji z grafiką na pc. Podobno w pracy lekko tylko ustępuje najlepszym konfigom pod pc. Nie mówimy o jednostkowych testach, bo te to jak tabelki ostrości szkieł, ostro ale obraz h*jowo nudny :)
A, i kto w ogóle powiedział, że to tanie hobby jest :D ?
cybulski
27-04-2024, 08:23
Dodajmy do tego, że oprogramowanie na procek M, jest w większości przepisany i zoptymalizowany pod ten ARM. No odczucia użytkownika i komfort pracy zdecydowanie na plus w stosunku do pc.
Pawel Pawlak
27-04-2024, 09:22
@cybulski (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=819); tak jak napisałem, znam trochę Mac-a bo od jakiegoś czasu pracuje na AIR M1 16/256 i wiem jak to potrafi być fajny sprzęt. Do tego mam doświadczenie z synkiem -ale we współpracy z windowsem. Mac świetnie integruje finder-a z universal search czego wybitnie brakuje w Windows, do tego pobór mocy (miniaturyzacja, brak hałasu i niepotrzebnego grzania bo w spoczynku no pobór mocy 2-4W, a w stresie pewnie ok 30W). Tyle że mac systematycznie fiksuje z połączeniami sieciowymi. A że nie jestem specem od tego systemu i nie mam długich godzin na zdobywanie wiedzy eksperckiej więc nie wiem co mu dolega ? Jednostkowy problem? Systemowy ?
Do tego DXO relatywnie krótkim czasie zaczyna tracić swoją reaktywność - o ile sam eksport trwa podobnie o tyle reakcje systemu są dramatycznie wolne. No i wielozadaniowość - jak robi export to wyświetlanie nowego zdjęcia ma sporego laga.
Nie mam gdzie porównać jak to pracuje u innych. Może coś pomożesz ? Podpowiedź ?
Jakiś mać mini za 6-7k też biorę pod uwagę.
Patrząc na moje testy to w dxo główne skrzypce gra karta graficzna i to ja bym wymienił.
Karta graficzna obrabia zdjęcie w ok 3 sekundy a procesor 5900x w ok 50 sekund
aha... Ja mam 2070 super a nie coś wypasionego
cybulski
27-04-2024, 11:14
@cybulski (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=819); tak jak napisałem, znam trochę Mac-a bo od jakiegoś czasu pracuje na AIR M1 16/256 i wiem jak to potrafi być fajny sprzęt. Do tego mam doświadczenie z synkiem -ale we współpracy z windowsem. Mac świetnie integruje finder-a z universal search czego wybitnie brakuje w Windows, do tego pobór mocy (miniaturyzacja, brak hałasu i niepotrzebnego grzania bo w spoczynku no pobór mocy 2-4W, a w stresie pewnie ok 30W). Tyle że mac systematycznie fiksuje z połączeniami sieciowymi. A że nie jestem specem od tego systemu i nie mam długich godzin na zdobywanie wiedzy eksperckiej więc nie wiem co mu dolega ? Jednostkowy problem? Systemowy ?
Do tego DXO relatywnie krótkim czasie zaczyna tracić swoją reaktywność - o ile sam eksport trwa podobnie o tyle reakcje systemu są dramatycznie wolne. No i wielozadaniowość - jak robi export to wyświetlanie nowego zdjęcia ma sporego laga.
Nie mam gdzie porównać jak to pracuje u innych. Może coś pomożesz ? Podpowiedź ?
Jakiś mać mini za 6-7k też biorę pod uwagę.
M2 Mini używam od końca listopada 2023. M1 nie miałem, wcześniej od wielu lat tylko mac book pro.
Na razie nie wystąpiły na M2 ani problemy z siecią ani wifi ani po kablu. Jak też w tym okresie nie zauważyłem zwolnionych reakcji DXO. Ten sam DXO na Windows z grafiką jest momentami mniej responsywny. Zobaczymy jak będzie dalej, obecnie jest super. Zdecydowanie dużo wolniej działa retusz w dxo na pc. W macu to jest szybkie, płynne, efekt jest od razu podczas gdy na pc to trochę trwa, sekundę jakby, w macu praktycznie real time. A to jest podstawowe mini, nie żadne pro!
Ja testowo kupiłem, 6 listopada jak sprawdziłem, w lantre.pl przez allegro ten https://allegro.pl/oferta/apple-mac-mini-m2-16gb-256gb-srebrny-13187481448. Żeby od razu nie wchodzić w Studio M2 MAX czy Ultra bo nie wiem czy nie zdecyduje się na Studio M3 w którejś wersji.
A i kupiłem od razu coś takiego gdzie mam 1TB nvme włożony. https://allegro.pl/oferta/hub-stacja-dokujaca-mc25pro-max-z-usb-c-m-2-nvme-ssd-do-mac-mini-m1-m2-hdmi-12835299117
A nie chciałem czekać, bo plotki mówią o połowie 2024 z wprowadzeniem Studio M3 https://imagazine.pl/2024/01/08/apple-m3-ultra-ma-zostac-wprowadzone-na-rynek-w-polowie-2024-r/
I nie wiem czy w ogóle jest już Studio M3 MAX, nie sprawdzałem bo tę opcję też będę rozważał.
cybulski
27-04-2024, 11:49
O to jeszcze o filmach, czyjaś opinia
79721
Ogólnie to z tego co zauważyłem, użytkownicy M2 mini czy też studio są zadowoleni i nie odczuwają dyskomfortu. Mnie już wqrw brał jak mi grafika wkręcała się w pc w obroty przy dxo. Nie chce już żadnego pc do obróbki grafiki choćby była to tylko 1/3 ceny. Co innego jako komp do pracy IT czy biurowej, tu nadal wolę Windows ale tu nie musi być wypas pod kątem grafiki.
sokolnik
27-04-2024, 14:06
Ależ macie rozkminy...:-)
Właśnie spojrzałem na historię zakupów na Newegg i minęło już 10 lat od kiedy zmontowałem sobie kompa na płycie ASRock Z87M Extreme4, z i5-4670 i G.SKILL Sniper Gaming 16GB. Sprzęt hulał na Win7, a od dwóch lat na SuSE i sporadycznie Win7 do PS. Do dziś żadnej zwiechy, czy restartu. Nic się nie dzieje, mimo że Linuch od paru miesięcy w ogóle nie jest wyłączany, a tylko usypiany.
rozkminy bo to forum - każdy stara się doradzić :D
ale mnie nie przekonasz że na i5 4670 (miałem i7 6700K podkręcony) przyjemnie się obrabia/wywołuje NEFY z 24 mln matrycy z D750 czy nowych Z6 :) to proc do NEF z D90 ewentualnie D7100 które też miałem wcześniej :) wrzuć tam 1500 NEF do LR i powiedz jak się obrabia/wywołuje chociaż do JPG te zdjęcia :D
Po prostu każdy dostosowuje sprzęt pod swoje wymagania a moimi wymaganiami było brak zamulania podczas obróbki + włączona przeglądarka, 2 monitory, może YT w tle albo TV na drugim monitorze - teraz to żaden problemik :) Od kiedy mam 12 rdzeni od AMD (3900x wcześniej a teraz 5900x) to aktualnie mając Z6II i obrabiając z weekendu 500-600 NEF nie mam żadnej potrzeby zmiany CPU MOBO RAM chyba że będę miał taki kaprys bo lubię sprzedać jeszcze w dobrej cenie sprzęcik i kupić nowy sprzęcik z niewielką dopłatą (jakoś chyba bym nie wydał 15 tyś na NOWY CAŁY ZESTAW KOMPUTEROWY :D tylko wolę co 2-3 lata coś wymienić na nowszego/wydajniejszego)... Chociaż zmiana 3900x na 5900x okazała się niskim wzrostem wydajności :) jest lepiej ale czy to warte było tej kasy :D później wymiana płyty głównej :D zmiana SSD itp...
Na MAC się nie znam to się nie wypowiadam :)
Swojego kompa wykorzystuję też do grania więc dobry proc + grafika i można pograć trochę :)
To akurat prawda. Ja moim dzieciakom w ich pokoju gdzie stoją PC do grania niedawno wymieniałem klimatyzację wraz z pompą ciepła na bardziej wydajną.
Inaczej było jak w saunie już po godzinie grania.
fakt, potrafi być ciepło - ale to też chyba dobrze, można zaoszczędzić na ogrzewaniu a jak komuś za gorąco to można okno otworzyć na 5 min zimą i już :) latem się mniej gra prawda? :)
cybulski
27-04-2024, 16:52
Mój starszy syn, który jest graczem, ale pracuje też w IT jako software deweloper, miesięczny rachunek za prąd potrafił wykręcić raz na 500zl, a mieszka w bloku, nie używa piekarnika, ma kuchnie gazową. Więc nakręca to chyba swoimi wypasionymi pecetami sądzę bo nie tym, że ktoś mu się dopiął do gniazdka :D jego kasa, nie moja, nie wnikam :D no dobra niech 1/4 robi lodówka, pralka, światło i czajnik na wodę...
fakt, potrafi być ciepło - ale to też chyba dobrze, można zaoszczędzić na ogrzewaniu a jak komuś za gorąco to można okno otworzyć na 5 min zimą i już :) latem się mniej gra prawda? :)
W lecie są wakacje.... Jak myślisz co się wtedy robi będąc nastolatkiem w obecnych czasach? Moje pociechy mają wolny czas i grają dużo więcej niż w zimie. Na dworze było 27 do 30 stopni a w domu bez klimatyzacji przekraczala 40 stopni. Skala na termostacie się kończyła. Taki urok dwóch piecyków do gier z Ryzen 9 i rtx 3090/4090 bo takie one mają. Ja wiem ze to ekstremalne bo pc bez obciążenia tak się nie grzeje ale przy grach typu COD i inne wszystko chodzi na 100 procent bez przerwy i godzinami.
Mój starszy syn, który jest graczem, ale pracuje też w IT jako software deweloper, miesięczny rachunek za prąd potrafił wykręcić raz na 500zl, a mieszka w bloku, nie używa piekarnika, ma kuchnie gazową. Więc nakręca to chyba swoimi wypasionymi pecetami sądzę bo nie tym, że ktoś mu się dopiął do gniazdka :D jego kasa, nie moja, nie wnikam :D no dobra niech 1/4 robi lodówka, pralka, światło i czajnik na wodę...
Bez problemu jestem w staniew to uwierzyć. Przy każdym kompie do grania mam UPS od APC. Pod obciążeniem zestaw komputer plus monitor pokazuje pobór mocy 1100 watów. Więcej niż niejeden czajnik elektryczny.
sokolnik
27-04-2024, 18:06
Haha no jak ktoś ma topowe grafiki 3090 i 4090 to nie ma co się dziwić że ma GORĄCO ha ja mam 3070 komp pod biurkiem więc czuje ciepło jak gram w Cyberpunka 2077 he a co dopiero przy 3090 albo 4090 he
To samo z rachunkami za prąd he żona pracuje zdał ie cały miesiąc, ja pół mięsiaca czasami 3 tyg... Czyli ona ma laptopa z 2 monitorami, ja mam taki sam zestaw ale 2 minitory 34" i rachunki za prąd 120-140 zł msc :)
cybulski
27-04-2024, 18:33
140zł miesięcznie to prawie nic.
U mnie spoczynkowy pobór, to okolo 400-500W nonstop przez całą dobę (wiadomo, NASy dwa, rutery, upsy, kamery monitoringu, lodówki, oświetlenie nocą ogrodu i domu l) co już daje miesięcznie ok 300-360 zł . A gdy dochodzą działające sprzęty, to spokojnie dobija do 500. Tzn wg zużycia, ale mam fotowoltaikę z bankiem energii, dodatkowo w domu tylko ładuje elektryka i rocznie w 2023 nie przekroczyłem 2tys zł
cybulski
27-04-2024, 23:25
Patrząc na moje testy to w dxo główne skrzypce gra karta graficzna i to ja bym wymienił.
Karta graficzna obrabia zdjęcie w ok 3 sekundy a procesor 5900x w ok 50 sekund
aha... Ja mam 2070 super a nie coś wypasionego
Na Mac Mini M2, wersja podstawowa którą mam obecnie, czysty raw, bez żadnych korekt z wyłączonym denoisingiem 2 sekundy a z włączonym 3 sekundy.
Generowanie tego samego zdjęcia, z korektami, z raw 30mpix, do jpg z denoising od "High Quality" poprzez następne, aż do "Deep primie XD" z Machine Learning - czasy są od 5 sek do nawet w tej najmocniejszej opcji 15sek.
Generacja takiego samego 30mpix z wyłączeniem denoising czasem daje czas krótszy 4sek a czasem nie, pewnie zależy to od użytych ustawień, zastosowanego ziarna, Lutów itp.
Jak wspomiałem, u mnie to podstawowa wersja M2 Mini z najsłabszym procesorem więc może być tylko lepiej w wersjach wyższych M2 PRO, MAX i Ultra
A testy pokazują, że M3 MAX jest szybszy niż M2 Ultra.
cybulski
28-04-2024, 06:12
Na Mac Mini M2, wersja podstawowa którą mam obecnie, czysty raw, bez żadnych korekt z wyłączonym denoisingiem 2 sekundy a z włączonym 3 sekundy.
Generowanie tego samego zdjęcia, z korektami, z raw 30mpix, do jpg z denoising od "High Quality" poprzez następne, aż do "Deep primie XD" z Machine Learning - czasy są od 5 sek do nawet w tej najmocniejszej opcji 15sek.
Generacja takiego samego 30mpix z wyłączeniem denoising czasem daje czas krótszy 4sek a czasem nie, pewnie zależy to od użytych ustawień, zastosowanego ziarna, Lutów itp.
Jak wspomiałem, u mnie to podstawowa wersja M2 Mini z najsłabszym procesorem więc może być tylko lepiej w wersjach wyższych M2 PRO, MAX i Ultra
A testy pokazują, że M3 MAX jest szybszy niż M2 Ultra.
Wspomnę, ale to chyba nie ma znaczenia do tych czasów generacji zdjęć, że DXO zapisuje gotowe zdjęcie na dysku sieciowym NAS, a raw też jest brany z tego samego NASa, więc jeśli miałoby to znaczenie to podane czasy są na operacjach nie są na dysku lokalnym Maca, a przez sieć lokalną.
Maci od wersji PRO w górę, mają gniazdo sieciowe 10gbe, więc operacje sieciowe są prowadzone sprawniej niż mam obecnie. Sieć lokalną mam już przygotowaną pod 10gbe ale mini w tej wersji, którą aktualnie posiadam, ma gniazdo 1gbit tylko. Czekam tylko na pojawienie się studio M3 MAX lub Ultra.
Z ciekawości sprawdziłem, różnice w generacji tego samego zdjęcia 30mpix na dysk lokalny Maca, wyszło 2 sek, a na dysk sieciowy 3 sek.
Ta sama operacja na pececie z Win11 który mam obok na biurku - na dysk lokalny 4 sek a na ten sam dysk sieciowy, które są używane równolegle z Maciem, aż 15 sek !!
Informacyjnie, testowałem do jpga w jakosci 100% do generacji, co zresztą stosuję w standardzie, pliki jpg mają z czystego raw 16.8mega a z koretkami na full 72MB.
Więc wnioskuję, że pecet z windows nie radzi sobie tak dobrze z operacjami w sieci lokalnej. Poza tym DXO na windows jest mniej responsywny, ogólnie jest akceptowalny, ale gdy te rawy są z dysku sieciowego i zapisywanie w generacji na sieciowy to widać że operacje się mocno wydłużają.
Mam nadzieję, że to pomoże Wam lepiej obiektywnie ocenić jaka jest najtańsza wersja Maca Mini M2 z portem sieciowym 1gbit.
cybulski
28-04-2024, 06:53
Testowałem na zdjęciu zaszumionym, iso6400
79729
A i jeszcze jedna uwaga, do poprzedniego wpisu. Chyba jest odwrotnie, zjęcia zaszumione czyste mają 72MB a po korektach, odszumianiu, są mniejsze wynikowo.
Nie mam doświadczenia w testach, po prostu nigdy nie testuję niczego, ale jednorazowo zrobiłem, bo temat czasów generacji z DXO mnie zainteresował. Na Macu po prostu nie odczuwam aby te operacje jakoś negatywnie wpływały czy to na reponsywność DXo, czy też systemu maca, czy też ujemnie wpływały równolegle na np przeglądanie stron w necie.
79736
Czytając wątek zastanawiam się czy ładowanie kasy w komp ma jakikolwiek sens? Ja złożyłem raczej budżetową wersję i3-13100, 32 GbRam, 1Tb NVME na system i 2 Tb NVME na magazyn, zamknąłem to w obudowie 20x30x30cm ~2500PLN . Działam na zintegrowanej grafice i właśnie sprawdziłem eksport do jpg z NEF z Z6II zajmuje 2,3 sek i w tym czasie mogę normalnie przeglądać internet i obrabiać kolejne zdjęcia. Do obróbki używam Capture One i wyświetlam obraz na 4K monitorze.
sokolnik
28-04-2024, 11:32
Czytając wątek zastanawiam się czy ładowanie kasy w komp ma jakikolwiek sens? Ja złożyłem raczej budżetową wersję i3-13100, 32 GbRam, 1Tb NVME na system i 2 Tb NVME na magazyn, zamknąłem to w obudowie 20x30x30cm ~2500PLN . Działam na zintegrowanej grafice i właśnie sprawdziłem eksport do jpg z NEF z Z6II zajmuje 2,3 sek i w tym czasie mogę normalnie przeglądać internet i obrabiać kolejne zdjęcia. Do obróbki używam Capture One i wyświetlam obraz na 4K monitorze.Wrzuć export 500 nefów i daj znać jak się przegląda internet :)
sokolnik
28-04-2024, 12:39
140zł miesięcznie to prawie nic.
jeszcze dostajemy ekwiwalent za zużyty prąd
żona 80 parę / msc
ja 40 parę / 2 tyg lub więcej jeśli pracuje 3 tyg zdalnie
także my mamy prąd za darmo :)
można grać i nie myśleć o prądzie :D
Wind Mill
28-04-2024, 12:40
A te 500 nefów to jest jakoś przed eksportem obrabiane?
cybulski
28-04-2024, 12:40
jeszcze dostajemy ekwiwalent za zużyty prąd
żona 80 parę / msc
ja 40 parę / 2 tyg lub więcej jeśli pracuje 3 tyg zdalnie
także my mamy prąd za darmo :)
Mam się przebijać kto ma lepiej? :)
sokolnik
28-04-2024, 12:57
A te 500 nefów to jest jakoś przed eksportem obrabiane?
myślę że trzeba poprawić podstawy jak ekspozycja, WB, korekta obiektywu, winieta, kolory... po to jest wywoływarka zwana LR :D
Mam się przebijać kto ma lepiej? :)
nie musisz - ja mam lepiej :D z prądem przynajmniej :D
cybulski
28-04-2024, 13:09
myślę że trzeba poprawić podstawy jak ekspozycja, WB, korekta obiektywu, winieta, kolory... po to jest wywoływarka zwana LR :D
nie musisz - ja mam lepiej :D z prądem przynajmniej :D
Dobra sam się prosiłeś :D
Wiec, pisałem że samochód elektryczny ładuje tylko w domu. W okresach gdzie fotowoltaika dużo produkuje, raz że ładuje mi magazyn energii to też i samochód.
Samochód jest firmowy, więc za ładowanie otrzymuje zwrot z firmy kwartalnie ok 900zl. W 2023 otrzymałem 3.6tys. Za prąd zapłaciłem rocznie 2tys.
1.6tys do przodu.
sokolnik
28-04-2024, 13:18
Dobra sam się prosiłeś :D
1.6tys do przodu.
wygrałeś :p
Normalnie dzieci w piaskownicy. Kto ma ładniejsza koparkę czy inne grabki :p
Pawel Pawlak
28-04-2024, 14:30
Sokolnik ma lepiej, bo żeby dostać (razem z żoną) 1440zł rocznie dopłaty do pracy zdalnej, nie musiał zainwestować kilkadziesiąt tysięcy złotych w PV, koszty utrzymania które nadal spadają na właściciela (konserwacja, ubezpieczenie, serwis, utrata efektywności, większe ryzyko pożaru), a żeby mieć tyle energii żeby ładować samochód elektryczny, to raczej trzeba było zainwestować w instalację nadmiarową a nie dopasowaną ;)
A jeśli sokolnik kupiłby do pracy 2 mac mini (dla siebie i dla żony) to biorąc pod uwagę ich energooszczędność, za wspomnianą dotację do energii spłaciły je 4lata i dale tylko zyskiwał posiadają nadal wydajne i mało tracące na wartości komputery ;)
Także na wygraną można spojrzeć z różnych stron;)
Ale co do sprzętu; tak jak napisałem, znam zalety MACów na prockach M. Ich wydajność eksportu w DXO opiera się na rdzeniach NPU. Z tego co zauważyłem podgląd na ekranie i kilka zapis renderowanego materiału korzysta z CPU i GPU. na M1 16GB niestety w czasie eksportu reaktywność spada strasznie - O ile mogę w międzyczasie przeglądać strony internetowe, o tyle praca na kolejnych zdjęciach jest dramatyczna - podgląd kolejnego zdjęci z korektami domyślnymi trwa sekundy (monitor 4K). Nawet na wybranie kolejnego zdjęcia z paska miniatur trwa długo. Rozwiązaniem jest export wszystkich zdjęć na końcu pracy - szkoda jednak że nie można ich dodawać do kolejki która czeka na uruchomienie procesu. Sam proces wywoływania RAWów trwa minimalnie dłużej niż i7 3930K 4.5ghz (12 lat ?!) i RTX2060 6GB z wolniejszym dyskiem SATA SSD (materiał tak samo - NAS, albo dysk USB), ale to nie jest problem - zakładam że mac mini M1 miałby już te czasy porównywalne, a Mac Mini M2 byłby minimalnie lepszy (ale nie za bardzo, bo ilość i jakość NPU jest chyba podobna).
Poza tym tak jak napisałem połączenie z NAS jest mało stabilne - DXO przestaje odpowiadać, tak samo Finder; zamiast wskaźnika myszy mam kręcące się kółeczko i klops - albo po kilku, kilkunastu minutach ruszy, albo nie. Nie wiem na ile poprawił by wydajność M2 a na ile jakiś procek serii PRO który miałby więcej rdzeni (myślę że to byłby istotniejsza zmiana). Niestety, nie wiem czy rozwiązałyby się problemy ze współpracą z NAS ? w necie czytam że takowe się zdarzają i nie znalazłem na nie lekarstwa :/
cybulski
28-04-2024, 14:39
Z opisu wnioskuję że M2 Mini jest znacząco lepszy. Porównuję do tego co mam u siebie po prostu.
Z tym dostepem do NAS to może jest jakiś kiepski switch, albo wolny NAS. I trzeba mieć siec po kablu a nie wifi. To wszystko ma znaczenie i diabeł tkwi w szczegółach i w braku wąskich gardeł.
cybulski, sokolnik, mnie te finansowe przeliczenia nic nie mówią - inne ceny energii - więc z ciekawości - w zeszłym miesiącu wraz z moją rodziną zużyliśmy 1418 KWH (gospodarstwo domowe 2 dorosłych + dwoje dzieci).
To dużo czy mało w porównaniu z wami?
Pawel Pawlak
28-04-2024, 14:59
Mam DS1819+ i DS1821+ z 10GbE i Switch 2x10GbE, 4x2.5, router 2.5GbE/Wifi 6. Na PC z kartą 10GbE wszystko śmiga jak rakieta, więc raczej infrastruktura sieciowa nie jest problemem.
MBA M1 jest nie działa stabilnie ani po wifi, ani po LAN 1GbE w monitorze 32", ani za pośrednictwem Adaptera USB HUB z portem 2.5GbE.
Co do różnic M1 vs M2 to chyba jednak nie jest to przepaści nie będzie -może do 30% ? Ale tak jak napisałem, nie przeszkadza mi czas renderowania, a raczej wielozadaniowość (a raczej jej brak przy renderowaniu).
Mam DS1819+ i DS1821+ z 10GbE i Switch 2x10GbE, 4x2.5, router 2.5GbE/Wifi 6. Na PC z kartą 10GbE wszystko śmiga jak rakieta, więc raczej infrastruktura sieciowa nie jest problemem.
MBA M1 jest nie działa stabilnie ani po wifi, ani po LAN 1GbE w monitorze 32", ani za pośrednictwem Adaptera USB HUB z portem 2.5GbE.
Co do różnic M1 vs M2 to chyba jednak nie jest to przepaści nie będzie -może do 30% ? Ale tak jak napisałem, nie przeszkadza mi czas renderowania, a raczej wielozadaniowość (a raczej jej brak przy renderowaniu).
Chyba jednak to coś u Ciebie. Mam w domu tyle sprzętu od Apple M w różnych wersjach że nie chce mi się wymieniać, nikt nie ma problemu z siecią, ani po kablu ani po wifi.
cybulski
28-04-2024, 15:14
Masz osobne 2 gniazda z nvme w tych NASach,i ssd cache w raid do odczytu i zapisu skonfigurowane ?
Jeśli tak, to zmiana Maca na wyższy model pozostaje tylko. Zabawa i rozkminianie co nie tak w starym mini M1 to strata chyba czasu. Można jeszcze upewnić się ze samba jest przełączona na najnowszą w nas i mac. I to chyba tyle. Albo po prostu reinstalować sambe na NASie.
Zrobiłbym też czyszczenie SMB cache jesli są problemy jakieś.
79747
Nie wiem jakie rawy renderujesz i jakie ustawienia, że traci responsywność, ale jak napisałem wcześniej na M2 mini, nie mam żadnych negatywnych odczuć do DXO i renderowaniu wprost na NAS, czasy też podałem, w porównaniu do tej samej wersji na Windows 11 jest o niebo lepiej u mnie.
cybulski
28-04-2024, 18:14
cybulski, sokolnik, mnie te finansowe przeliczenia nic nie mówią - inne ceny energii - więc z ciekawości - w zeszłym miesiącu wraz z moją rodziną zużyliśmy 1418 KWH (gospodarstwo domowe 2 dorosłych + dwoje dzieci).
Jak na Polskie standardy to bardzo dużo. Byłby to rachunek około 1418 zł na miesiąc.
Ja np w 2023 zużyłem 8000 kWh,z ładowaniem elektryka razem, co bez fotowoltaiki kosztowałoby rocznie 8tys zł, a zapłaciłem 2tys i otrzymałem zwrot 3.6tys za ładowanie z firmy, co prawda własnej ale zwrot to zwrot :) Więc Paweł Pawlak trochę się pospieszył z tym stwierdzeniem, nie mając wszystkich danych, że niby sokolnikowi lepiej się kalkuluje. To zależy kto jaką skalą operuje.
Gdyby już liczyć całościowo, to za 8MW zapłaciłem 2tys, zysk 6tys plus zwrot 3.6tys za energię dla elektryka, co łącznie daje zysk ekonomiczny 9.6tys zł rocznie. Wewnętrzna stopa zwrotu IRR tej inwestycji to 18,9% a okres zwrotu to 5,7 roku.
Ciężko znaleźć tak dobrze oprocentowane obligacje sądzę.
Zakładam więc że do wprowadzenia M3 MAX będę miał go po prostu prawie za darmo. I co z tego że drogi? Dla mnie nie.
Dlatego, jeżeli robisz w DXO - postarałbym się pożyczyć kartę graf. typu 4070 Ti super (?) i zobaczyc jaki jest przyrost wydajnosci
Jak na Polskie standardy to bardzo dużo. Byłby to rachunek około 1418 zł na miesiąc.
Ja np w 2023 zużyłem 8000 kWh,z ładowaniem elektryka razem, co bez fotowoltaiki kosztowałoby rocznie 8tys zł, a zapłaciłem 2tys i otrzymałem zwrot 3.6tys za ładowanie z firmy, co prawda własnej ale zwrot to zwrot :) Więc Paweł Pawlak trochę się pospieszył z tym stwierdzeniem, nie mając wszystkich danych, że niby sokolnikowi lepiej się kalkuluje. To zależy kto jaką skalą operuje.
Gdyby już liczyć całościowo, to za 8MW zapłaciłem 2tys, zysk 6tys plus zwrot 3.6tys za energię dla elektryka, co łącznie daje zysk ekonomiczny 9.6tys zł rocznie. Wewnętrzna stopa zwrotu IRR tej inwestycji to 18,9% a okres zwrotu to 5,7 roku.
Ciężko znaleźć tak dobrze oprocentowane obligacje sądzę.
Zakładam więc że do wprowadzenia M3 MAX będę miał go po prostu prawie za darmo. I co z tego że drogi? Dla mnie nie.
Aha. To wiele wyjaśnia. U mnie to są miesięczne koszty na powiedzmy niecałe $300, większej kwoty na rachunku nigdy niemiałem. Jak na Polskie warunki to tak jakby zapłacić 300zł, tak chyba należałoby to przeliczyć żeby miało jakikolwiek sens.
A u nas też są dwa samochody elektryczne które ładujemy, praca z domu, oświetlenie posesji, iluminacja domu, i tak dalej, można powiedzieć że zdecydowanie nikt w rodzinie się tym nie przejmuje i nie oszczędza.
Właśnie dlatego nie chciało mi się zakładać fotowoltaiki - nawet gdybym miał prąd za darmo, to zwyczajnie mi się nie chce, nie warte zachodu.
A co do M3 Max - fajny sprzęt - myślę że będziesz super zadowolony. Mnie moje M2 Ultra wystarcza z nadwyżką do pracy i obróbki zdjęć, myślę że spokojnie sobie jeszcze 2-3 lata poczekam zanim zacznę myślę o wymianie na cokolwiek innego.
Wind Mill
28-04-2024, 19:24
myślę że trzeba poprawić podstawy jak ekspozycja, WB, korekta obiektywu, winieta, kolory... po to jest wywoływarka zwana LR :D...
Z tego wnoszę, że wpierw obrabiasz paczkę a potem hurtem eksport? 500 zdjęć to jedna paczka (sesja), czy zebrane z dwóch lub więcej? Ile czasu zajmuje Ci obróbka (nawet podstawowa jak wspomniałeś) takiej ilości zdjęć?
I nie, nie namawiam do "weź Celerona a na czas eksportu wyjedź na długi weekend". :mrgreen:
Dlaczego tak drażę? Raz z ciekawości, dwa "zrób eksport 500" zabrzmiał mi bardziej "benchmarkowo" niż z życia - ale to pewnie jest tylko różnica z tego co i jak się robi. ;)
Pawel Pawlak
28-04-2024, 19:34
Ależ wielotorowa ta dyskusja się zrobiła ;)
Ale powoli - analizy Waszych zysków i strat potraktowałem w formie żaru i nie będę kontynuował ;)
Co do sprzętu - przypomnę; rozbudowa PC ma służyć wykorzystaniu aktualnie wystarczających "gratów" w postaci dobrej obudowy, efektywnego zasilacza i karty graficzne RTX2060 6GB tak żeby nadal mógł pracować także dla potrzeb grafiki a jednocześnie żebym mógł utrzymać kontakt z windows 11 - na obecnym sprzęcie raczej bezpieczni (z aktualizacjami) nie pociągnie.
Dlatego chciałem jakąś płytę, procek + pamięć do tego dołożyć, ale takie żeby przy małym obciążeniu pobierało naprawdę mało energii (najlepiej wykorzystując grafikę wewnętrzną proca) a Geforce wykorzystywało tylko przy chwilowych potrzebach (np. render DXO). Wydajność nawet taka jak mój stary sprzęt mi wystarcza, ale jego konsumpcja energii mnie lekko wpienia (do tego nie nadaje się pdo win11). Dlatego fafniak dzięki za radę, ale nie mam co pożyczać, bo ta karta którą mam od PC mi wystarczy :) Sprawdziłem także konfig proponowany przez sokolnik; niestety, ale straszny pożeracz energii - szukam czegoś zdecydowanie bardziej energooszczędnego. Temat więc nadal otwarty ;)
Co do MACów; m_a_g - jest bardzo prawdopodobne że to jakiś problem u mnie, aczkolwiek czytałem w wielu miejscach że u innych też występuje ;) Staram się go zidentyfikować ale nie wiem czy jest po stronie MACa czy NAS. O ile konfiguracja Synology do pracy pod windows jest mi dość dobrze znana, a tyle pod MACa uczę się; zobaczymy co z tego wyjedzie. cybulski; dzięki za sugestie :) Ustawienia SMB w nas mam dobrze postawiane, Cache na wszelki wypadek wyczyściłem. Na razie na próbę przestawiłem minimalną wersję protokołu na SMB2 i Large MTU i przez kilka godzin wszystko działa. Poza tym - system zaczął reagować na moje działania także w czasie exportu. Zobaczymy za jakiś czas - wyczytałem gdzieś że podobno na procesorach Apple czasem następuje renegocjowanie wersji SMB przy każdym żądaniu, więc pomyślałem żeby ograniczyć zakres - może docelowo pozostawię tylko wersję 3.0.
Jakiś mac mini pewnie u mnie zagości, ale raczej jak już rozgryzę dlaczego teraz są problemy ;)
Temat energooszczędnej konfiguracji PC (CPU + MB + RAM) nadal aktualna, rozmyślania na temat MACów też ;)
Nadal zapraszam do dyskusji i dziękuję za dotychczasowe sugestie :)
Na MAC się nie znam to się nie wypowiadam :)
Ja też się nie znam, bo z Maców mam tylko Air na M1.
niecałe $300, większej kwoty na rachunku nigdy niemiałem. Jak na Polskie warunki to tak jakby zapłacić 300zł, tak chyba należałoby to przeliczyć żeby miało jakikolwiek sens.
Dokładnie tak. Ale trzy stówy to i tak dużo, chociaż elektryki sporo wyjaśniają.:-)
sokolnik
28-04-2024, 19:57
Sokolnik ma lepiej, bo żeby dostać (razem z żoną) 1440zł rocznie dopłaty do pracy zdalnej, nie musiał zainwestować kilkadziesiąt tysięcy złotych w PV, koszty utrzymania które nadal spadają na właściciela (konserwacja, ubezpieczenie, serwis, utrata efektywności, większe ryzyko pożaru), a żeby mieć tyle energii żeby ładować samochód elektryczny, to raczej trzeba było zainwestować w instalację nadmiarową a nie dopasowaną ;)
A jeśli sokolnik kupiłby do pracy 2 mac mini (dla siebie i dla żony) to biorąc pod uwagę ich energooszczędność, za wspomnianą dotację do energii spłaciły je 4lata i dale tylko zyskiwał posiadają nadal wydajne i mało tracące na wartości komputery ;)
Także na wygraną można spojrzeć z różnych stron;)
ja nic nie musiałem kupować/inwestować :D dopłaty mamy z tytułu zdalnej, prywatne monitory to nasza fanaberia dla wygody bo i tak dają 22" monitor ale nie oszukujmy się - to małe G... :D
Rozumiem - fakt :) rodzinka 2 + 2. Pikarnik elektryczny, zmywarka codziennie 2 dzieci więc pranie często :) pływa gazowa... żarówki energooszczędne w całym domu...
ostatnie zużycie miesięczne:
165,00 kWh
144,00 kWh
150,00 kWh
129,00 kWh
165,00 kWh
o tak o :D najczęściej jest to 30 dni... no może 35 dni :D
Z tego wnoszę, że wpierw obrabiasz paczkę a potem hurtem eksport? 500 zdjęć to jedna paczka (sesja), czy zebrane z dwóch lub więcej? Ile czasu zajmuje Ci obróbka (nawet podstawowa jak wspomniałeś) takiej ilości zdjęć?
I nie, nie namawiam do "weź Celerona a na czas eksportu wyjedź na długi weekend". :mrgreen:
Dlaczego tak drażę? Raz z ciekawości, dwa "zrób eksport 500" zabrzmiał mi bardziej "benchmarkowo" niż z życia - ale to pewnie jest tylko różnica z tego co i jak się robi. ;)
kiedyś... wesele... zdjęć 1600-2000 NEF, selekcja, podstawowa obróbka/wywołanie 500-600 zdjęć... ale to też nie problem bo czy trwa to 10 min czy 30 min to można sobie iść zrobić kawę... WAŻNIEJSZA dla mnie jest responsywaność zestawu podczas obróbki / reakcja na klikanie/przesuwanie suwaczkami... bo jak jeszcze doliczymy do tego czas na rozkminę przed ekranem "tak czy tak lepiej" to jednak przydałoby się nie tracić czasu na czekanie aż pojawi się zmiana na ekranie... dlatego wolę mocniejszy proc AMD 12 rdzeni ... bo przy okazji słucham TV/YT włączona przeglądarka itp.
a ostatnio ładuję 500 fotek z weekendu o obrabiam/eksportuje 150-200 zdjęć średnio... i wolę mieć lepszy sprzęt by nie obróbka była możliwie szybka/wygodna bez straty czasu.
Dlatego chciałem jakąś płytę, procek + pamięć do tego dołożyć, ale takie żeby przy małym obciążeniu pobierało naprawdę mało energii (najlepiej wykorzystując grafikę wewnętrzną proca) a Geforce wykorzystywało tylko przy chwilowych potrzebach (np. render DXO). Wydajność nawet taka jak mój stary sprzęt mi wystarcza, ale jego konsumpcja energii mnie lekko wpienia (do tego nie nadaje się pdo win11).
Ciekaw jestem ile ci zżera komputer energii przy lekkich zadaniach. U mnie (nie licząc monitora) to jest pomiędzy 70W a 105W (mam radeona 5900x i płytę 570x asus-a)
Rozumiem - fakt :) rodzinka 2 + 2. Pikarnik elektryczny, zmywarka codziennie 2 dzieci więc pranie często :) pływa gazowa... żarówki energooszczędne w całym domu...
ostatnie zużycie miesięczne:
165,00 kWh
144,00 kWh
150,00 kWh
129,00 kWh
165,00 kWh
o tak o :D najczęściej jest to 30 dni... no może 35 dni :D
Mieszkanie w bloku czy dom wolnostojący?
Bo przy modelu 2+2 różnice w zużyciu są dramatyczne, że moja rodzina zużywa 8 x więcej niż Twoja :-)
U nas jest dom wolnostojący, dwa piętra, 8 pokojów + kuchnia + 2 łazienki + pralnia.
Żarówki oczywiście eco bo innych nie ma, ale to pewnie tylko kropla w morzu, bo wszystko jest elektryczne: pralka, suszarka do prania, kuchenka, itp.
Pralkę i suszarkę używa się przynajmniej 2 razy dziennie.
Samochody wiadomo, przy ładowaniu pobór mocy 12KW, więc to na pewno ma wpływ.
Reszta to komputery, monitory, i sprzęt audio.
Do tego klimatyzacja w całym domu też robi swoje, nie wiem dokładnie jaki pobór mocy mają wymienniki ciepła zamontowane u mnie za domem ale zakładam że też kilka KW bo elektryk zakładał bezpieczniki po 50A na każdy wymiennik.
Żeby było śmieszniej, jak się gra na PC i komputer żre prąd i grzeje, to klima też żre prąd aby chłodzić, takie perpetuum mobile :-)
Dlatego niespecjalnie szukam oszczędności energetycznej przy zakupie Mac'a, dla mnie liczyła się cisza przy pracy i brak szumu wentylatorów w obudowie.
A że jedno wynika z drugiego, oszczędność energii jest tylko miłym bonusem, na jakieś efekty finansowe nijak się to nie przekłada.
Dokładnie tak. Ale trzy stówy to i tak dużo, chociaż elektryki sporo wyjaśniają.:-)
Przed elektrykami było tak $200, czasami delikatnie więcej w sezonie letnim kiedy klima chodziła całą dobę.
sokolnik
28-04-2024, 20:21
Nie mamy klimy.
Mieszkanie w bloku, 3 pokoje, kuchnia wc i łazienka oddzielnie
Nie mamy samochodu elektrycznego. Mam rower elektryczny którego średnie naładowanie kosztuje 1,50 zł wg kalkulatorów na google. Czyli nic jak na moje potrzeby
m_a_g - jest bardzo prawdopodobne że to jakiś problem u mnie, aczkolwiek czytałem w wielu miejscach że u innych też występuje ;) Staram się go zidentyfikować ale nie wiem czy jest po stronie MACa czy NAS. O ile konfiguracja Synology do pracy pod windows jest mi dość dobrze znana, a tyle pod MACa uczę się; zobaczymy co z tego wyjedzie.
Mogę tylko powiedzieć że używam NAS od QNAP. Nic specjalnie w nim nie konfigurowałem pod względem SMB aby było dobrze, jedyne co to wyłączyłem AFS (tak, dobrze czytasz, wyłączyłem) tak aby komputery z Windows jak i Mac łączył się wyłącznie po SMB.
Konfiguracja SMB wygląda tak:
79751
Co do reszty mojej sieci domowej to główny router to TP Link BE19000 + switch 10GB + 2 x TP Link BE9300 w trybie AP z backhaul przez ethernet.
Pawel Pawlak
28-04-2024, 21:19
Ciekaw jestem ile ci zżera komputer energii przy lekkich zadaniach. U mnie (nie licząc monitora) to jest pomiędzy 70W a 105W (mam radeona 5900x i płytę 570x asus-a)
Bez monitorów.
Mój staruszek i7 3930K 4.5/32/sata 512+512GB/RTV2060 6GB - (już od przeszło roku kiedy mam MBA M1 nie włączany) w spoczynku ok 150W a w stresie 500W :D
Obecny MBA M1/16GB/256 + NVME 1TB w spoczynku i pod lekkim obciążeniem 2-7W, w stresie 25-30W
Ogólna responsywność MACa lepsza, exporty w DXO mini minimalnie szybsze/porównywalne, wielozadaniowość PC leszy. Ale jeśli wszystko normalnie działa - tzn LAN nie zawiesza findera w MACu, to mac ma wystarczającą moc.
j WAŻNIEJSZA dla mnie jest responsywaność zestawu podczas obróbki / reakcja na klikanie/przesuwanie suwaczkami... bo jak jeszcze doliczymy do tego czas na rozkminę przed ekranem "tak czy tak lepiej" to jednak przydałoby się nie tracić czasu na czekanie aż pojawi się zmiana na ekranie... dlatego wolę mocniejszy proc AMD 12 rdzeni ... bo przy okazji słucham TV/YT włączona przeglądarka itp.
No więc wiem że to sobie trudno wyobrazić windowsowemu użytkownikowi, ale jestem przekonany że mac mini ma m1/m2 dałby Ci nie gorszy komfort pracy (responsywność), chyba że chciałbyś jednocześnie odpalić gry (to raczej nie domena MACa), renderowanie filmu 4K nie wiadomo co jeszcze - wtedy zapewne zobaczyłbyś przewagę swoich 12 rdzeni. przy obróbce, eksporcie , przeglądaniu netu i słuchaniu muzyki - raczej nie bardzo. Tylko pobór mocy jak napisałem wyżej max dochodzi do 30W ;)
Przy moim braku zdolności do uporządkowania dysków, plików itp. Pojemności MACów (SSD) są kompletnie niewystarczające.
Każda rozbudowa, o której muszę zdecydować w momencie zakupu, jest szalenie droga.
Ale wolałbym mieć maczka. Takiego w wersji studio najchętniej. Ale szkoda mi kasy bo podstawowy maczek kosztuje 10 kafli a jak dodam do tego 2TB dysk to wychodzi 13,5
To jakaś paranoja jest
Pawel Pawlak
28-04-2024, 22:29
To prawda, dopłaty są szalone. Ale do mac mini dyski zewnętrze/NASy załatwiają sprawę.
cybulski
29-04-2024, 03:29
Ta przystawka co podawałem kilkanaście postów wcześniej do maca Studio/mini naprawdę załatwia sprawę. Koszt ok 450 zł tej przystawki. Tam jest miejsce na dwa dyski nvme i ssd. W pracy dxo nie zauważyłem różnic między nimi a wbudowanym w maca. Generowanie zdjęć na tak podpięty dysk ssd skraca czas o 1 sek w porównaniu do tego z NAS, z 3sek do 2sek.
I to czas z testem na jakiś zwykły starszy ssd który akurat miałem, bo nvme mam jeszcze slot niewykorzystany a nvme dają przecież lepsze transfery.
79755
Odkąd mam Maca Mini, odpiąłem swego pc z redeonem i jako drugi na biurku mam takiego zwykłego "all in one" lenovo bo wszystko poza obróbką fot robię na windozie.
Ten all in one nie jest aż taki zły, generowanie zdjęć w dxo to czas około 4-5sek na dyski w sieci na NAS.
79756
79757
Przy moim braku zdolności do uporządkowania dysków, plików itp. Pojemności MACów (SSD) są kompletnie niewystarczające.
Każda rozbudowa, o której muszę zdecydować w momencie zakupu, jest szalenie droga.
Ale wolałbym mieć maczka. Takiego w wersji studio najchętniej. Ale szkoda mi kasy bo podstawowy maczek kosztuje 10 kafli a jak dodam do tego 2TB dysk to wychodzi 13,5
To jakaś paranoja jest
W tej przystawce spokojnie można wstawić dwa duże SSD i nvme i będzie to w sensownej kwocie zamiast brać Studio z dużym dyskiem.
Gdybym nie korzystał z NAS do wszystkich swoich zdjęć, aktualnych i archiwalnych, również miałbym problem z pojemnościami do Maca. Aktualnie od 2004 roku, folder zdjęciowy na NAS zajmuje mi 3,6 TB. Raz na jakiś czas kasuje odrzucone rawy.
79758
Organizację mam latami.
79759
cybulski
29-04-2024, 05:04
Zanim jednak kupię M3 MAX to wcześniej na liście do zakupu będzie Apple Studio Display. Miałem to kupić wtedy razem z Mini ale wybór padł na Eversolo A8 jako bardziej potrzebny gadżet w domowym gospodarstwie :D
A tu te moje rozkimnki z tamtego okresu co wybrać mac czy pc https://forum.nikoniarze.pl/threads/316379-Dylemat-Mac-czy-PC I wtedy kolega @fafniak (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=9901) słusznie mnie skierował na przeczekanie do wejścia M3 Studio.
Faktem jest, że zmieniam sprzęt IT czy audio bardzo rzadko. Dotyczy to też foto puszek bo szkieł już nie, tutaj decyzje są szybsze. Nie lubię małych upgrejdów bo zawsze gdzieś jest wąskie gardło. Wolę zrobić dłuższy research, przemyśleć sprawę i wchodzić w rozwiązania, z którymi będę miał spokój, przynajmniej w założeniu, przez najbliższe np 5 lat. A jeśli z czymś się waham to nie kupuję, bez wcześniejszych jakiś testów gdy to jest możliwe.
Z tego też tytułu, nigdy nie upgrejdowałem prywatnych pecetów, starałem się zawsze brać w miarę max konfig na dany moment ale też w budżecie, który sobie założyłem, który jednak przeważnie zwiększał się o jakieś 50% a nawet 100% w trakcie researchu, jak było z ES A8, bowiem pierwotnie miał to być ES A6 ME za mniej więcej połowę ceny.
Ta przystawka co podawałem kilkanaście postów wcześniej do maca Studio/mini naprawdę załatwia sprawę. Koszt ok 450 zł tej przystawki. Tam jest miejsce na dwa dyski nvme i ssd. W pracy dxo nie zauważyłem różnic między nimi a wbudowanym w maca. Generowanie zdjęć na tak podpięty dysk ssd skraca czas o 1 sek w porównaniu do tego z NAS, z 3sek do 2sek.
I to czas z testem na jakiś zwykły starszy ssd który akurat miałem, bo nvme mam jeszcze slot niewykorzystany a nvme dają przecież lepsze transfery.
79755
Odkąd mam Maca Mini, odpiąłem swego pc z redeonem i jako drugi na biurku mam takiego zwykłego "all in one" lenovo bo wszystko poza obróbką fot robię na windozie.
Ten all in one nie jest aż taki zły, generowanie zdjęć w dxo to czas około 4-5sek na dyski w sieci na NAS.
79756
79757
W tej przystawce spokojnie można wstawić dwa duże SSD i nvme i będzie to w sensownej kwocie zamiast brać Studio z dużym dyskiem.
Gdybym nie korzystał z NAS do wszystkich swoich zdjęć, aktualnych i archiwalnych, również miałbym problem z pojemnościami do Maca. Aktualnie od 2004 roku, folder zdjęciowy na NAS zajmuje mi 3,6 TB. Raz na jakiś czas kasuje odrzucone rawy.
79758
Organizację mam latami.
79759
Zamień jeszcze te dwie klawiatury na jedną (np. Logitech) i będziesz miał więcej miejsca na biurku.
cybulski
29-04-2024, 09:08
Ta po prawej Baseus, obsługuje dwa komputery ale czasem potrafi zasnąć, dlatego do Windows wolę mieć osobną.
Zanim przeszła mi ochota na pracę, to do jednej klawiatury i jednej myszy miałem podłączone trzy kompy (2xWin11 i Mac Mini). Działało to nawet dosyć bezboleśnie. Jedyny problem pojawiał się po uaktualnieniu BTw stacjonarnym Lenovo (Win11).
cybulski
29-04-2024, 15:57
Zanim przeszła mi ochota na pracę, to do jednej klawiatury i jednej myszy miałem podłączone trzy kompy (2xWin11 i Mac Mini). Działało to nawet dosyć bezboleśnie. Jedyny problem pojawiał się po uaktualnieniu BTw stacjonarnym Lenovo (Win11).
Ten Baseus też ma opcję obsługi trzech kompów bt1 bt2 i klucz usb, kompatybilna z Mac cokolwiek to znaczy, ma makowe też oznaczenie cmd na klawiaturze.
To pozytyw. Ta „moja” klawiatura Logitech ma 3 przyciski do wyboru komputera (mysz ma podobnie) i podwójne oznaczenia klawiszy Win/Mac (to trochę upierdliwe dla takich dziadków jak ja)
cybulski
30-04-2024, 18:28
O taki temat, pewnie znany tym co jadą ostro na swoich intelach https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/sprzet/nowe-procesory-intela-powoli-umieraja-winny-problem-znany-od-lat/q2gqc4v
Pawel Pawlak
10-05-2024, 17:03
Od czasu wyłączenia SMB1 w Synology, mac przestał mieć problemy z siecią. Uff... NA razie pracuje się znów ok, ale temat kompa pozostał. Nadal w wolnej chwilę będę główkował, więc jak komuś przyjdzie do głowy coś energooszczędnego z PC to pisać. Mi przyszło na myśl także zastosowanie r5600g w tandemie z moją RTX2060; podobno potrafi to pracować tak że w zakresie obciążenia wykorzystuje tyle GPU ile potrzebuje, więc potrafi mocno ograniczyć zapotrzebowanie na energię, a sam proc też nie jest specjalnie zachłanny na waty ;)
https://www.youtube.com/watch?v=fhHKYR-v0UE&ab_channel=CaptainCarlossi
Niech ta samba rozluźni atmosferę ;)
Jak widzicie usunąłem kilkanaście postów. Nie będę na ten moment dawać kartek czy ostrzeżeń, ale dalej prowadźcie dyskusję w bardziej przyjaznym tonie. Szanujmy współrozmówcę.
Pawel Pawlak
21-06-2024, 12:21
Temat został rozwiązany - sprawne bebechy od obecnego kompa trafia na sprzedaż, a rolę stacjonarnego kompa zaczyna pełnić MacStudio M1Max 10/24 32/512 z dodatkowym dyskiem (w trakcie realizacji) 1TB po USB4 z prędkością ok. 3000/3000. Reszta danych w nas po ETH 10GbE.
Jest szybkość (wystarczająca, reaktywność świetna) jest energooszczędność (średnio 11-30W), jest cicho i nie zajmuje miejsca i jest estetycznie - minimalistycznie.
Aaaa... I jest względnie tanio ;)
Pawel Pawlak
21-06-2024, 15:05
6490,- na wyprzedaży modelowej
Na iBOOD można jeszcze taniej, ale ja chciałem z PL i bez ryzyka ;)
Pawel Pawlak
21-06-2024, 15:50
No... na tyle ciekawa, że jak ją podałem 3 znajomym którzy nosili się z zamiarem zakupu kompów to wszyscy się zdecydowali.
Pierwszy kumpel chciał kupować do grafiki i video nowego PCta - pożyczył ode mnie tego maczka, zrobił testy na pakiecie Adobe i zamawia Studio, pozostałych 2 polowali na M2pro, a skończyli ze studio na M1max za mniejszą kasę.