Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] Auto Iso
fredik33
21-04-2024, 16:24
Jestem świeżym użytkownikiem Fujifilm X H2. Mam pytanie dotyczące wyświetlania Iso podczas robienia zdjęcia. Mam ustawione Auto 2, które to ustawia najwyższą czułość na 3200. Wyświetlacz cały czas pokazuje Iso 3200, a chciałbym wiedzieć jakie automat ustawia w danej chwili. Jedyna możliwość to zobaczyć parametry na zrobionym już zdjęciu.
Jest gdzieś jakieś ustawienie które być może przeoczyłem które by pokazywało aktualną wartość jaką aparat ustawia ?
Aparaty Fuji pokazują aktualną wartość ISO przy Auto ISO tylko wtedy, gdy blokowana jest ekspozycja po wciśnięciu spustu migawki do połowy. Jeśli wyłączyłeś tę opcję w AF-S lub używasz AF-C, gdzie jest ona domyślnie wyłączona, to nie będziesz widział ISO. Tak, to głupie.
fredik33
22-04-2024, 18:34
Po wciśnięciu spustu migawki dalej mi nie pokazuje aktualnego ISO. Szukałem odpowiedniej opcji w menu ale nie znalazłem. Możesz podpowiedzieć gdzie tego szukać ?
Klucz -> Ustawienia przycisków/pokrętła -> Migawka AE.
fredik33
26-04-2024, 00:15
Dzięki. Pokazuje już ISO. Na YT jest film wyjaśniający wszystkie zagadnienia z ISO w Fujifilm i dlaczego tak jest zrobione.
Dzięki. Pokazuje już ISO. Na YT jest film wyjaśniający wszystkie zagadnienia z ISO w Fujifilm i dlaczego tak jest zrobione.
To podaj linka chętnie obejrzę.
fredik33
26-04-2024, 01:13
To podaj linka chętnie obejrzę.
https://www.youtube.com/watch?v=ZjnUckZvoqE&t=5s
brzezior
26-04-2024, 07:44
Korzystając z okazji, że ujawnił się tu użytkownik X-H2, chciałbym podpytać - zastanawiam się nad zmianą Nikona D750 na system Fuji z X-H2. Jak wrażenia z użytkowania? Masz porównanie do którejś FF Nikona? Kusi mnie mniejszy rozmiar tego systemu i ogólnie ten korpus bardzo mi się podoba, ale mam obawy co do jakości obrazka. Ten z D750 jest dla mnie bardzo OK.
Na YT jest film wyjaśniający wszystkie zagadnienia z ISO w Fujifilm i dlaczego tak jest zrobione.
Żeby być precyzyjnym: filmik wyjaśnia, jak to jest zrobie i jak to działa, ale nie dlaczego... Nie wyjaśnia też, że inne aparaty nie mają tego "problemu" :D W nich światłomierz działa po prostu przez cały i mierzy ekspozycję "na żywo", a nie dopiero przed wyzwoleniem migawki. A dlaczego tak to działa w Fuji? Przypuszczam, że ze względu na oszczędność energii. Procesor, który nie jest obciążony przeliczaniem ekspozycji kilkadziesiąt lub kilkaset razy na sekundę, zużywa mniej prądu, ewentualnie mniej się grzeje.
fredik33
26-04-2024, 11:42
Korzystając z okazji, że ujawnił się tu użytkownik X-H2, chciałbym podpytać - zastanawiam się nad zmianą Nikona D750 na system Fuji z X-H2. Jak wrażenia z użytkowania? Masz porównanie do którejś FF Nikona? Kusi mnie mniejszy rozmiar tego systemu i ogólnie ten korpus bardzo mi się podoba, ale mam obawy co do jakości obrazka. Ten z D750 jest dla mnie bardzo OK.
Na X-H2 przesiadłem się z Nikona D7000 tak że nie mam porównania z pełną klatką. Na razie udało mi się zrobić kilka fotek podczas spaceru po parku, tak to cały czas u nas pada deszcz. Obrazek w porównaniu do D7000 na duży plus, Jpeg prosto z puszki bardzo dobrej jakości. Sam korpus fajnie się trzyma, ma dużo programowalnych przycisków. Wizjer jest bardzo dobrej jakości, dla mnie miało to duże znaczenie, od pewnego czasu wzrok słabnie. Menu w Nikonie było bardziej intuicyjne jak dla mnie, ale to może kwestia przyzwyczajenia. Coś więcej będę mógł napisać po weekendzie jak zrobię więcej fotek. Jestem w trakcie licytacji Sigmy 56/ 1.4 , wtedy rozdzielczość matrycy będzie w pełni wykorzystana. Na razie jedną rzeczą która mi się nie spodobała to to że wpisując nowe ustawienia symulacji filmów trzeba je zapisać pod C1 - C7. Powinny być rozdzielone ustawienia sprzętowe aparatu od ustawień jakości zdjęć .
Dodam tylko, że w cenie Fuji X-H2 można nabyć Canona R6, Sony A7 IV i Nikona Z 6II. Wszystkie pełna klatka a wagowo lżejsze od Fuji X-H2.
fredik33
26-04-2024, 18:40
Dodam tylko, że w cenie Fuji X-H2 można nabyć Canona R6, Sony A7 IV i Nikona Z 6II. Wszystkie pełna klatka a wagowo lżejsze od Fuji X-H2.
Do tego jeszczee trzeba Obiektywy a do FF są dużo cięższe i droższe.
cz4rnuch
26-04-2024, 20:43
Do tego jeszczee trzeba Obiektywy a do FF są dużo cięższe i droższe.
Generalnie tak. Poza tymi, które są lżejsze i tańsze :)
No ale w czym problem? Kolega kupił sobie Fuji i jest zadowolony, nie wiem po co zaraz zaczynać dyskusję że mógł kupić FF.
brzezior
26-04-2024, 21:50
W sumie to tę dyskusję właśnie wywołałem, żeby zobaczyć, czy jest zadowolony. :)
Niestety nie ma porównania do FF.
fredik33
26-04-2024, 22:13
Dlaczego wybrałem APS-C ? Fotografuje hobbystycznie, w tym roku bedę dużo podróżował i pełna klatka jest dla mnie za duża . Porównywałem wszystkie mozliwe opcje. Na poczatku myslałem nad Sony A6700 ze wzgledu na rozmiar i wagę jak i cały system, masa dostępnych szkiel w Sony. Drugą opcją był Fujifilm S20, potem stwierdziłem że lepszy bedzie X T5. W sklepie dotkłem je wszystkie i postanowiłem ze dołożę 200 euro i zamiast T5 kupiłem H2. wiem ze waży najwiecej z nich wszystkich. W Fuji spodobało mi się to że w recenzjach podkreślali jakość JPEG wychodzących prosto z puszki. Wizjer jest bardzo dobrej jakości. Szkła w Fuji też są niezłe, może troche droższe niż w Sony ale tańsze niż w Canon czy Nikonie. Chciałem jak najlżej, wybrałem najciężej, ale i tak 300g mniej niż poprzedni zestaw. Za to przeskok jakościowy spory. Teraz zostało mi dokupić sigmę 10-20 i cieszyć się robieniem zdjęć. Jak na razie jestem zadowolony, przynajmniej z korpusu i ergonomi. Jutro idę robić fotki.
Nie było dyskusji. Odniosłem się do wcześniejszej prośby brzezior
W sumie to tę dyskusję właśnie wywołałem, żeby zobaczyć, czy jest zadowolony. :)
Ale serio pytasz? Z ciekawości kupiłem x-t1 i w efekcie sprzedałem Nikona d750 oraz Sony a6000. Fuji to poręczniejszy system, lepszy balans bieli, lepsza ergonomia. Z6 ze stopki za moment podzieli los d750, głównie ze względu na ergonomię, bo reszta została poprawiona.
Pacjent xh2s, auto iso - bawię się ustawieniami i wychodzi mi, że nie da się ustawić czasu krótszego niż 1/500s. Czy aby na pewno? Może o czymś nie wiem? Ktoś coś?
Pacjent xh2s, auto iso - bawię się ustawieniami i wychodzi mi, że nie da się ustawić czasu krótszego niż 1/500s. Czy aby na pewno? Może o czymś nie wiem? Ktoś coś?
Mam tak samo. Ten aparat tak ma. Nie przeszkadza mi to bo sportu nim nie robię, a do reportażu 1/500 mi wystarcza, ale fakt, jest to wkurzające.
Niewiele Ci to pewnie pomoże ale proszę :) W moim odczuciu zdjęcia z Fuji były brzydsze niż z FF :)
A poważnie. Parę lat temu miałem przez chwilę któreś bezlustro Fuji. Któryś z najprostszych modeli z kitowym obiektywem (i nawet je nowe kupiłem co żadko robię). I obrazek w porównaniu z pełną klatką D700 + 24-70 2.8 mi się nie podobał :)
Więc wątpliwe czy ktoś tak jednoznacznie może stwierdzić co lepsze. Z perspektywy czasu wydaje mi się, że wszystko się rozbija o obiektywy jakie podłączymy do aparatu. Bo aparaty (po mojemu) wszystkie od kilku lat bardzo podobne.
W X100VI w ustawieniach Auto ISO mogę ustawić próg do 1/2000 s.
W X100VI w ustawieniach Auto ISO mogę ustawić próg do 1/2000 s.
No widzisz. Fakt, nawet instrukcja obsługi to potwierdza.
Niestety w H2 i H2S (oraz z tego co czytam prawie wszędzie, X-T3,4,5) jest to tylko 1/500.
Bez sensu.
81466