Zobacz pełną wersję : Nikon D5600 zdjęcia motoryzacjne
manolobarcaa
20-04-2024, 09:26
Witam Wszystkich,
posiadam Nikona D5600 i obiektyw Nikon AF-P Nikkor 18-55mm 1 3.5-5.6G. Chce robić zdjęcia na spotach ale wieczorami ciężko mi zrobić zdjęcie dobrej jakości. Myślałem dokupić Obiektyw Nikon F AF-S 50mm f/1.8G ale nie wiem czy w dobrą stronę idę :D Może ktoś coś doradzić?
pozdrawiam
Obiektyw 50mm do Twojego aparatu da moim zdaniem za wąski kąt widzenia. Jasny obiektyw również nie jest potrzebny.
O wiele lepiej zainwestować w konkretny statyw, filtr polaryzacyjny + filtr szary lub w dwie małe lampki błyskowe, które zrobią całą robotę.
Obiektyw troszkę pomoże, dobry rozwiązaniem była by sigma 17-50 f2,8, do tego statyw, lampa błyskowa i duuuużo czytania, a jeszcze więcej prób i nauki
Nie wiem czy statyw i filtr polaryzacyjny będą przydatne na spotach, jeśli pod nazwą spot kryje się impreza lub spotkanie towarzyskie. Do tego to ta Sigma powyżej lub Sigma 18-35/1.8 (może być trochę ciężko i drogo) byłaby bardziej przydatna + ewentualnie lampa błyskowa.
manolobarcaa
20-04-2024, 14:33
No spoty w sensie takie mini zloty wieczorami na parkingach ewentualnie planowane imprezy na jakiś większych parkingach właśnie. I większość jest już po zmroku. Patrzyłem, że ta sigma 17-50 f2,8 do 1000zł kupie a ta Sigma 18-35/1.8 niestety za droga dla mnie :D
A jak jest z lampą błyskową przy autach? Bo ja ogólnie robię bez lampy bo się odbija światło na autach. Na razie robię zdjęcia w trybie auto bez lampy ale pewnie powinienem zacząć manualnie coś poustawiać ? :D
Najpierw poczytać, sigma 17-50 ma stabilizację (nawet skuteczną), lampę można użyć "zawsze", jak ? - to właśnie należy doczytać i użyć :)
manolobarcaa
20-04-2024, 16:37
Super, dzięki za pomoc. A lampa to wystarczy ta wbudowana czy lepiej też dokupić jakąś customową ?
Lepiej mieć lampę dodatkową lampę, byle zgodną z systemem CLS. Wtedy możesz ją trzymać poza aparatem (lub ktoś może ją potrzymać), sterować lampą wbudowaną, i unikać tych rozbłysków na autach.
Wtedy możesz ją trzymać poza aparatem (lub ktoś może ją potrzymać), sterować lampą wbudowaną,
Nie, nie mógłby. Nikon wywalił sterownik z kukułki w liniach D3x00 i D5x00.
Zostaje albo fotocela, albo wyzwalacze.
No faktycznie. Więc jeśli niedrogo to lampka Godoxa lub Yongnuo + ichni wyzwalacz, np. Yongnuo YN-560IV + YN560-TX II; zmieścisz się w 600 zł.
manolobarcaa
21-04-2024, 15:15
Nie wiem czy statyw i filtr polaryzacyjny będą przydatne na spotach, jeśli pod nazwą spot kryje się impreza lub spotkanie towarzyskie. Do tego to ta Sigma powyżej lub Sigma 18-35/1.8 (może być trochę ciężko i drogo) byłaby bardziej przydatna + ewentualnie lampa błyskowa.
Ta Sigma 1.8 jest droga a czy mógłby być alternatywą Obiektyw Nikon F Nikkor AF-S 35mm F/1.8G DX ? Bo rozumiem, że te 18-35 to chodzi o zoom? a ja raczej będę blisko aut to nie wiem czy aż tak mi jest potrzebny. A Lampa błyskowa Yongnuo YN565EX III będzie w porządku?
pozdrawiam
Lampa jest OK, ale dobrze jest mieć też wyzwalacz radiowy do tej lampy. Wtedy możesz świecić lampą zdjętą ze stopki i przez ustawienie pod odpowiednim kątem unikać rozbłysków na karoseriach. Nikkor 35/1.8 to dobry obiektyw, ale może ograniczać pole widzenia - to odpowiednik 50 mm dla FF. Zoom taki jak 17-50/2.8 jest lepszy do imprez na parkingach.
manolobarcaa
22-04-2024, 17:46
Czyli ten obiektyw 35 i 50 będą miały takie same pole widzenia? :D Przepraszam, że tyle pytań ale jestem zielony w te sprawy :D
A Lampa błyskowa Yongnuo YN565EX III będzie w porządku?
Lampa jest OK, ale dobrze jest mieć też wyzwalacz radiowy do tej lampy. Wtedy możesz świecić lampą zdjętą ze stopki i przez ustawienie pod odpowiednim kątem unikać rozbłysków na karoseriach. .
Z tym, że ta lampa nie ma wbudowanego odbiornika. Czyli będzie konieczność kupić.
Czyli ten obiektyw 35 i 50 będą miały takie same pole widzenia? :D Przepraszam, że tyle pytań ale jestem zielony w te sprawy :D
Nie.
Ustaw na kicie 35mm, ustaw 50. Różnicę sam zobaczysz.
manolobarcaa
22-04-2024, 19:08
Z tym, że ta lampa nie ma wbudowanego odbiornika. Czyli będzie konieczność kupić.
Nie.
Ustaw na kicie 35mm, ustaw 50. Różnicę sam zobaczysz.
O to zaraz pójdę sprawdzić :D
Czyli coś takiego? Wyzwalacz Yongnuo RF-603 II
Tak (jeśli wystarczy samo wyzwalanie, bez automatyki), Nie (jeśli potrzebna automatyka).
PS. Dział o lampach jest tu:
https://forum.nikoniarze.pl/forums/70-Lampy-b%C5%82yskowe
Już chyba wszystko tam opisane, nie ma potrzeby powielania pytań i odpowiedzi.
manolobarcaa
22-04-2024, 19:23
Dzięki wielkie :D zaraz sobie tam poszukam już co i jak. :)
Dołóż 70 zł i kup Godoxa TT685 II. Nie będziesz musiał kupować odbiornika (jest wbudowany), starczy nadajnik.