Zobacz pełną wersję : Nikon D500 - problem AF, fotografia lotnicza.
orlik044
16-04-2024, 08:24
Od niedawna używam puchy D500, zakupiona do fotografii lotniczej, wcześniej używałem D7100. Po jakimś czasie, po kilku ostrych zrobionych zdjęciach samolotów na przelotowej, nagle przy lotach niższych, szybszych, dynamiczniejszych fokus zaczął wariować, a raczej zaczęło go brakować… Trafi się jedno na 10 wykonanych w serii zdjęć ostre, które i tak nie będzie miało powalającej ostrości czy jakości. Może to kwestia nauki i czasu, ale wydaje mi się, że aż tak nieostrych, bez fokusa, zdjęć nie miałem zaczynając D7100… Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
1. Jaki obiektyw?
2. Jakie czasy?
3. Jaki tryb AF?
4. Co masz pod a8?
orlik044
16-04-2024, 12:33
Tamron 100-400,
1/80-1/1000
AF-C/ d-153
Shutter/AF-ON
Kojocisko
16-04-2024, 13:12
Jak się nie znam na na fotografowaniu samolotów, to jednak:
migawka - rozumiem, że 1/80 to próby panningu? Bo inaczej to raczej 1/1000+
IMO co najwyżej 51, a ja bym ustawił 9
Czy używasz BBF?
Zobacz co na temat fotografii lotniczej pisze Hesja: https://www.hesja.pl/co-nowego,328,poradnik-fotograficzny.html
Miałem dokładnie taki zestaw. Nieostre wychodziło 1 zdjęcie na 5-10 w serii, po prostu AF w kosmos (dokładnie nie pamiętam). Ponadto af z tym obiektywem nie łapał na skrajnych punktach (które są rozmieszczone dużo szerzej niż w d7100), zwłaszcza przy f6.3. To może być przyczyna nieostrych zdjęć. Wybrałbym tryb stabilizacji 2 oraz af ze śledzeniem, moim zdaniem powinien dobrze trzymać obiekt uchwycony bliżej środka kadru.
Ps. W Radomiu to musisz być bardzo cierpliwy żeby upolować jakiś samolot ;)
orlik044
16-04-2024, 21:24
Dziękuje bardzo za wasze (p)odpowiedzi, AF działa już prawidłowo 🙂 Po dzisiejszym treningu Zespołu Akrobacyjnego Orlik, porównując wczorajsze do dzisiejszych zdjęć, w końcu czuję, że robię zdjęcia, a nie smaruje mydełkiem po aparacie 😉
Kojocisko
16-04-2024, 21:45
Napisz, gdzie był problem. Przyda się komuś następnemu.
orlik044
17-04-2024, 09:29
Ustawienie A3, BBF, punktowy fokus. Miałem wszystko na odwrót niż powinno, i wyszło z tego właśnie to co pisałem przy pierwszym poście.
orlik044
30-04-2024, 21:01
Hej,
Jest ktoś, kto używa D500 do tego typu fotografii, w stanie zamieścić swoje ustawienia AF, etc?
Z góry dziękuję 👊🏻
A czy mógłbyś rozwinąć - jakie konkretnie ustawienia masz w A3 i co masz na myśli pisząc BBF?
Kojocisko
02-05-2024, 20:27
BBF - Back Button Focus - odpięcie AF od spustu migawki
orlik044
04-05-2024, 20:53
Pod A3:
- Reakcja na blokadę AF: 1
- Ruch obiektu: zmienny
BBF wyjaśnił już Kolega niżej : )
Schwefel
04-05-2024, 23:47
Trafi się jedno na 10 wykonanych w serii zdjęć ostre, które i tak nie będzie miało powalającej ostrości czy jakości. Może to kwestia nauki i czasu, ale wydaje mi się, że aż tak nieostrych, bez fokusa, zdjęć nie miałem zaczynając D7100… Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Pokaż te trafione i nietrafione zdjęcia.
orlik044
05-05-2024, 11:31
Trafione:
79833
Nie trafione:
79834
No a gdzie pokazuje Ci punkt ostrości na tym drugim zdjęciu? Utrzymałeś go na samolocie czy złapał sobie jakąś chmurkę?
Z tych miniatur trudno wnioskować. Powiedzmy, że pierwszy jest jako tako ale bardziej przez porównanie do drugiego a nie do jakiegoś wzorca ostrości.
Ostrość pod kciukiem, spust migawki pod górnym przyciskiem, priorytet ostrości, AF-C, punktowy albo grupowy i cała reszta to jest w głowie i ręce fotografa. Albo utrzymasz obiekt albo nie, jak masz długi czas to albo prowadzisz go płynnie i dostosowujesz się do jego zmiennego ruchu albo się z tym ruchem rozjeżdżasz i wychodzi jak wychodzi.
Nie przywiązuj się do tych opcji w menu z punktu a3. Jeśli focisz w miejscu gdzie jest ryzyko, że na chwilę coś wejdzie Ci w kadr (drzewo, słup) to ok - możesz wymusić na aparacie opóźnienie reakcji na to. Ale fotografując na niebie jak dla mnie to jest bez znaczenia, nigdy tego nie ruszałem.
Weź pod uwagę jeszcze jedno - na długich czasach przysłona zaczyna się przymykać coraz bardziej i wyłącza Ci kolejne punkty AF zawężając coraz bardziej te dostępne. Więc korzystaj z punktu centralnego. Twój obiektyw jest na tyle ciemny, że nigdy nie będziesz miał dostępnych wszystkich pól krzyżowych. Musiałbyś podpiąć stałkę f4, f2.8. Ty musisz działać na tym co Ci zostaje. Te setki punktów, piękne rysunki pokrycia matrycy punktami ładnie wyglądają w reklamach i instrukcji obsługi. W polu już tak kolorowo nie jest. Narzędzie masz mocno okrojone więc musisz sam przejąć inicjatywę i utrzymać samolot w punkcie ostrości, najlepiej tym centralnym.
Pełna zgoda z tym co napisał gremed.
Jedna tylko uwaga moja. Według mnie przysłona w lustrzankach do pomiaru światła i pracy AF jest zawsze w pełni otwarta. Nawet jeśli mamy ustawione np: f32 to i tak te dwie procedury aparat robi na pełnej dziurze.
Jedna tylko uwaga moja. Według mnie przysłona w lustrzankach do pomiaru światła i pracy AF jest zawsze w pełni otwarta. Nawet jeśli mamy ustawione np: f32 to i tak te dwie procedury aparat robi na pełnej dziurze.
Hmmm. No tak. Ale żeby wybrnąć jakoś sprytnie z tego co... pełna dziura tego obiektywu i tak wymusza ograniczenie krzyżowych pól AF. Więc rozszerzanie zakresu AF nic nie daje, albo mocno ogranicza to czego oczekuje autor. Musi sam zdecydować co chce zrobić ostre i w tym się doskonalić.
Nie trafione:
79834
Nikon NX Studio umożliwia wyświetlenie aktywnego punktu AF.
Bardzo lubię ten soft, z wielu powodów. Darmowy https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/564/NX_Studio.html
Sprawdź czy punkt masz na którymś samolocie.
Schwefel
05-05-2024, 23:04
Trafione:
79833
Nie trafione:
79834
Ale te miniaturki nawet nie mają exifa. Wrzuć normalne RAWy. Jedno co można powiedzieć to, że jest poruszone i niedoświetlone.
Bo tak jest. Ostatnim obiektywem na którym działają wszystkie pola AF jest 200-500/5.6, każda Sigma/Tamron na 600mm nie będzie miała bocznych pól ale pewnie na 400mm będzie już ok.
Mam jeszcze jedną propozycję śledzenia obiektu w ruchu i to nawet w bardzo szybkim ruchu. Od jakiegoś czasu robię to przy pomocy AF-C 3D. D500 jak się przekonałem ma doskonały system takiego AF. Jeżeli kciukiem naciśniemy punk który chcemy mieć ostry, to póżniej aż do nacisnięcia spustu migawki obiekt może się przesuwać w kadrze w dowolnym kierunku a zdjęcie jest ostre. Bez znaczenia czy następuje przekadrowanie statycznego obrazu na ścianie, czy też fotografuję bardzo szybko biegnącego np. psa na ogniskowej 400mm. Może sobie biegać równolegle czy prostopadle do osi obiektywu. Na początku byłem zdziwiony że to jest takie skuteczne.
ZbyszekS
07-05-2024, 16:29
Tu jest fajnie pokazana taka konfiguracja aparatu: https://www.youtube.com/watch?v=G4gaJuYzEYU