Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 4/2024 - GŁOSOWANIE
Dobry wieczór. :)
Przystępujemy do głosowania w kolejnej edycji zabawy nowego cyklu.
Tym razem mamy 8 prac :)
Głosujemy na maksymalnie 2 (słownie: DWIE!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: bogdi64
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - sobota (13.04.2024)
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
"Oryginał"
79485
Paczka z pracami znajduje się tu: klik (https://drive.google.com/file/d/1YpgHpuiqdMBUbvxQTiMTFJm0-f9VBcyl/view?usp=sharing)
Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.
WASZE PROPOZYCJE
1
79493
2
79492
3
79491
4
79490
5
79489
6
79488
7
79487
8
79486
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Myśl, że każdy rozpozna swoją pracę w tej edycji :) :)
bogdi64 prosimy o ewentualne wyróżnienie na priv lub na skrzynkę :)
Zapraszam :-)
.
Głośłem. :mrgreen:
I ten... Bo czemu nie... siemalysy przypominajka. :lol:
ja też, ale namieszałem z tą fotką ;), dlatego taka mała aktywność, nie dajcie mi więcej wygrywać
fotka na pewno nie była standardowa ale za to wymagająca.
Chociaż zbyt dużo czasu na tą fotką nie spedziłem to fajnie było spróbować czego innego.
Mi kiedyś sie trafiło przygotwywać do galerii parafialnej zdjęcia ze szklanych negatywów. Czyli chyba przełom wieku XiX i XX. Na początku bałem się tego dotykać :-).
Na forum Olympusa był kiedyś podobny konkurs odnawiania/obróbki starych fotografii. Niektóre prace tam na prawdę robiły wrażenie.
Tu chyba skaner wprowadził więcej zamieszania niż sam negatyw.
Ale i tak ciekawe wyzwanie.
Z przecieku tylko napiszę, że nie ma pracy bez głosu :D
żona będzie zawiedziona, obiecałem różowego :(
krzysztofz24
12-04-2024, 00:39
cyk 8 znakowy poszedl.
Coś tu się wyklarowało, po jednej z prac na każdym z miejsc podium :)
Czołem :)
Głosowanie w czwartej, tegorocznej edycji, zakończone.
1 miejsce na podium zajął Dune
2 miejsce zajął August68
3 miejsce zajęli: bogdi64
Autor wyróżnił pracę nr 6 :)
Przesyłam gratulacje dla zwycięzców.
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce Dzięki temu można uzyskać dodatkowe 3 pkt :)
# 1 Dune
79522
#2 August68
79523
#3 bogdi64
79524
#Praca wyRÓŻniona - Dune :)
79522
#Wyczekany RÓŻokreciorożec dla - nikogo :) :)
:)
Dune - poprosimy ładnie o RAWka do kolejnej zabawy :) ...
Przyjemnego wieczoru! :)
oż cię w mordę,
Dex "uratował" mnie przed Rożokreciorożcem :razz:
W takim razie chyba nie mam co pisać o obróbce bo kadrowanie nie pomogło, wymazywanie jakichś pozostałosci chyba od skanera też nie pomogło, wydobywanie szczegółów na wodzie też nie pomogło.
Kurde... mogłem rozmazać zdjęcie jakimś blurem i może wtedy by zatribiło... :lol:
No ale cóż ..... Norwida też nikt nie rozumiał za życia :-D :-D
Gratuluję wygranym i cieszę się że zabawa wróciła na forum
oż cię w mordę,
To dobrze czy źle? :roll: bogdi64 chciał rurzoffego a do jego odrurzoffienia też dorzuciłem cegiełke xD
oż cię w mordę,
W takim razie chyba nie mam co pisać o obróbce bo kadrowanie nie pomogło, wymazywanie jakichś pozostałosci chyba od skanera też nie pomogło, wydobywanie szczegółów na wodzie też nie pomogło.
Kurde... mogłem rozmazać zdjęcie jakimś blurem i może wtedy by zatribiło... :lol:
No ale cóż ..... Norwida też nikt nie rozumiał za życia :-D :-D
Gratuluję wygranym i cieszę się że zabawa wróciła na forum
.... a tak na powaznie teraz to obstawiałem że to ktoś inny zrobił ten "blur", ale jak widzę że to bogdi64 to od razu podoba mi się takie poczucie humoru ;-)
- - - - kolejny post - - - - - -
To dobrze czy źle? :roll:
Ja jestem z takich co sie zastanawiają dlaczego się podoba lub nie podoba coś co zrobiłem więc za Twój głos bardzo dziękuję ;-D
Przyznam się, że ciężko obrabia się swoje zdjęcie, którego nie umiało się obrobić, a powstanie to przypadek, ostatnia klatka na filmie w ostatni dzień, do tego film przeterminowany (niewiele jakieś 10 lat) ;) i ciekaw byłe czy ktoś by sobie poradzić cokolwiek z niego uratować.
Powielenie warstwy, rozmycie i wymazanie częściowe przyszło w ostatniej chwili gdy już się poddałem
Ja jestem z takich co sie zastanawiają dlaczego się podoba lub nie podoba coś co zrobiłem więc za Twój głos bardzo dziękuję ;-D
Twoja tak najmniej rozjaśniona, wyostrzona. No a Bogdi za tego blura ;)
Dzięki za głosy i wyróżnienie.
W życiu się chyba tyle przy jednym zdjęciu nie naklikałem stosując pędzel korygujący i stempel w PS-ie :) ; na końcu wyglądało to jednak bardzo plastikowo, więc nałożyłem warstwę pierwotną i obie zmieszałem tak mniej więcej w 50%; oprócz tego lokalne rozjaśnianie i niwelowanie zafarbów w Vivezie (nakładka do PS).
Zdjęcie do nowej edycji już poszło.
August68
14-04-2024, 08:07
Było blisko, może dlatego że jedyny zdecydowałem się na zdjęcie B&W?
Po kilku próbach walczenia z kolorem - podobnie jak Dune klikałem i klikałem - stwierdziłem, że mam tego dość i co bym nie zrobił z tą kolorową kaszką nie wygram.
Zatem pousuwałem ślady jakie zostawił zapewne skaner, trochę przekadrowałem, trochę popracowałem nad rozjaśnieniem twarzy i przekonwertowałem wszystko na czerń i biel - szukając najlepszej według mnie wersji.
Wyszło co wyszło - jak widac nienajgorzej.
Dzięki wielkie za głosy, gratulacje dla wszystkich którzy spróbowali bo ciężko było.
Rafaello666
14-04-2024, 10:24
Hello. Dzięki za głosy i gratki dla zwycięzców. Jak się przyłożyłem, tak mam. :grin: Od paru dni klepię podłogę na tarasie i obrabiałem na szybko w robocie. W zasadzie, szybkie auto. Lekkie kadrowanie, wyostrzenie, usunięcie kilku większych paprochów, redukcja szumu i niewielka korekcja balansu bieli. Podszedłem jak do foty cyfrowej, zapominając, że to skan z negatywu. Nie byłem zbytnio zadowolony z efektu, ale poszło, jak poszło. Nie miałbym czasu na więcej zabawy.
Dzięki za głosy! i oczywiście gratulacje dla zwycięzców!
Zapraszam do nowej ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/317702-Zabawa-w-RAWki-5-2024) :)
marcin255
15-04-2024, 22:44
oooo umknęło mi edycja :(