Zobacz pełną wersję : Nikon D750 Sigma Art 35mm 1.4 - problem z AF w wizjerze
Witam,
Posiadam Nikona D750 + Sigma 35 1.4 Art i mam dziwny problem.
Obiektyw ostrzy poprawnie w trybie LiveView i dosyć szybko.
Przez wizjer ustawiając punkt środkowy AF nie może złapać ostrości, ale jak ustawie punkt AF ponizej środkowego ostrość jest łapana bez problemu.
Próbowałem kalibracji wbudowanej w aparat ale nic nie pomogło.
Czy może ktoś podpowiedzieć czy obiektyw wymaga kalibracji czy problem może dotyczyć body?
lukasz_kk
09-04-2024, 13:44
Najlepiej zacząć od kalibracji aparatu - polecam serwis Studio5s w Warszawie - ciężko o lepszy w Polsce. Później obiektyw razem z aparatem wysyłasz na kalibrację do serwisu Sigma w Gdyni.
Najlepiej zacząć od kalibracji aparatu - polecam serwis Studio5s w Warszawie - ciężko o lepszy w Polsce. Później obiektyw razem z aparatem wysyłasz na kalibrację do serwisu Sigma w Gdyni.
Dzięki za odpowiedź. A jaki jest przykładowy koszt takiej kalibracji?
lukasz_kk
09-04-2024, 15:36
Dawno temu, jeśli mnie pamięć nie myli, 180 zł za kalibrację aparatu w ww. serwisie. Dziś może to być więcej, najlepiej zadzwonić i dopytać. A co do kalibracji obiektywu, to nie wiem, robiłem to w ramach gwarancji.
Może po prostu ma brud w tym miejscu czujnika AF. Skoro w innym punkcie łapie dobrze, tzn że kalibracja chyba nie jest potrzebna.
Może po prostu ma brud w tym miejscu czujnika AF. Skoro w innym punkcie łapie dobrze, tzn że kalibracja chyba nie jest potrzebna.
Też tak obstawiam. Ale jest też inna możliwość.
Posiadam Nikona D750 + Sigma 35 1.4 Art i mam dziwny problem.
Czy masz inne obiektywy a jeśli tak to jakie i czy z nimi też występuje ten problem?
Też tak obstawiam. Ale jest też inna możliwość.
Czy masz inne obiektywy a jeśli tak to jakie i czy z nimi też występuje ten problem?
No właśnie mam dwie Sigmy Art 35mm i 85 mm nie mam żadnych systemowych.
A jaka jest ta "inna możliwość" ?
Próbowałem przedmuchać gruszką w miejscu AF i niestety bez skutku cały czas to samo. Jutro będę miał możliwość podpięcia Nikkora.
No właśnie mam dwie Sigmy Art 35mm i 85 mm nie mam żadnych systemowych.Rozumiem że ta 85-ka też ma jasność 1.4. Czy z tym obiektywem też występują takie same problemy?
A jaka jest ta "inna możliwość" ?
Próbowałem przedmuchać gruszką w miejscu AF i niestety bez skutku cały czas to samo. Jutro będę miał możliwość podpięcia Nikkora.
Brud jest jedną z możliwości, przedmuchanie nie zawsze go usunie jak się brud przyklei. Sprawdź też czy lustra nie są zabrudzone.
Inna możliwość dotyczy obiektywu, ale więcej napiszę jak odpowiesz czy 85-ka zachowuje się tak samo. :razz:
Rozumiem że ta 85-ka też ma jasność 1.4. Czy z tym obiektywem też występują takie same problemy?
Brud jest jedną z możliwości, przedmuchanie nie zawsze go usunie jak się brud przyklei. Sprawdź też czy lustra nie są zabrudzone.
Inna możliwość dotyczy obiektywu, ale więcej napiszę jak odpowiesz czy 85-ka zachowuje się tak samo. :razz:
Tak, 85ka 1.4 i zachowuje się identycznie.
Mam nawet USB dock soft jest aktualny. Co do dostrojenia nic nie robiłem.
Środek wygląda na czysty nie widzę nic podejrzanego z resztą to nowy aparat. Zastanawiam się tylko czy nie dostał trochę za mocno podczas transportu. Pudełko było pogniecione trochę.
No to jeszcze kolejne pytania kontrolne.
Czy obiektyw poprawnie przekazuje przysłonę do aparatu?
Czy ta przysłona jest poprawnie zapisana w EXIF-ie?
I ostatnie:
Przez wizjer ustawiając punkt środkowy AF nie może złapać ostrości, ale jak ustawie punkt AF ponizej środkowego ostrość jest łapana bez problemu.
A jak działają inne czujniki czyli powyżej środkowego punktu i po bokach?
No to jeszcze kolejne pytania kontrolne.
Czy obiektyw poprawnie przekazuje przysłonę do aparatu?
Czy ta przysłona jest poprawnie zapisana w EXIF-ie?
Tak wszystkie dane są poprawnie przekazywane. Obiektyw Sigma sprawdzany jeszcze na aparacie Nikon D7500 i działa poprawnie.
A jak działają inne czujniki czyli powyżej środkowego punktu i po bokach?
Po bokach nie działają działają praktycznie tylko te na dole. I one ostrzą błyskawicznie.
Sprawdzałem jeszcze swój aparat z Nikkorem 35mm 1.8 i tak samo się zachowuje.
No to ewidentnie coś jest nie tak z czujnikami AF-a lub drugim lustrem (tym pomocniczym do AFa).
Tutaj pomoże tylko serwis.