PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D750 Sigma Art 35mm 1.4 - problem z AF w wizjerze

matz
09-04-2024, 12:45
Witam,
Posiadam Nikona D750 + Sigma 35 1.4 Art i mam dziwny problem.
Obiektyw ostrzy poprawnie w trybie LiveView i dosyć szybko.
Przez wizjer ustawiając punkt środkowy AF nie może złapać ostrości, ale jak ustawie punkt AF ponizej środkowego ostrość jest łapana bez problemu.
Próbowałem kalibracji wbudowanej w aparat ale nic nie pomogło.

Czy może ktoś podpowiedzieć czy obiektyw wymaga kalibracji czy problem może dotyczyć body?

lukasz_kk
09-04-2024, 13:44
Najlepiej zacząć od kalibracji aparatu - polecam serwis Studio5s w Warszawie - ciężko o lepszy w Polsce. Później obiektyw razem z aparatem wysyłasz na kalibrację do serwisu Sigma w Gdyni.

matz
09-04-2024, 15:01
Najlepiej zacząć od kalibracji aparatu - polecam serwis Studio5s w Warszawie - ciężko o lepszy w Polsce. Później obiektyw razem z aparatem wysyłasz na kalibrację do serwisu Sigma w Gdyni.

Dzięki za odpowiedź. A jaki jest przykładowy koszt takiej kalibracji?

lukasz_kk
09-04-2024, 15:36
Dawno temu, jeśli mnie pamięć nie myli, 180 zł za kalibrację aparatu w ww. serwisie. Dziś może to być więcej, najlepiej zadzwonić i dopytać. A co do kalibracji obiektywu, to nie wiem, robiłem to w ramach gwarancji.

Jacek_Z
09-04-2024, 21:40
Może po prostu ma brud w tym miejscu czujnika AF. Skoro w innym punkcie łapie dobrze, tzn że kalibracja chyba nie jest potrzebna.

Zbyszek
09-04-2024, 22:39
Może po prostu ma brud w tym miejscu czujnika AF. Skoro w innym punkcie łapie dobrze, tzn że kalibracja chyba nie jest potrzebna.
Też tak obstawiam. Ale jest też inna możliwość.

Posiadam Nikona D750 + Sigma 35 1.4 Art i mam dziwny problem.
Czy masz inne obiektywy a jeśli tak to jakie i czy z nimi też występuje ten problem?

matz
10-04-2024, 16:22
Też tak obstawiam. Ale jest też inna możliwość.

Czy masz inne obiektywy a jeśli tak to jakie i czy z nimi też występuje ten problem?

No właśnie mam dwie Sigmy Art 35mm i 85 mm nie mam żadnych systemowych.

A jaka jest ta "inna możliwość" ?

Próbowałem przedmuchać gruszką w miejscu AF i niestety bez skutku cały czas to samo. Jutro będę miał możliwość podpięcia Nikkora.

Zbyszek
10-04-2024, 21:03
No właśnie mam dwie Sigmy Art 35mm i 85 mm nie mam żadnych systemowych.Rozumiem że ta 85-ka też ma jasność 1.4. Czy z tym obiektywem też występują takie same problemy?

A jaka jest ta "inna możliwość" ?
Próbowałem przedmuchać gruszką w miejscu AF i niestety bez skutku cały czas to samo. Jutro będę miał możliwość podpięcia Nikkora.
Brud jest jedną z możliwości, przedmuchanie nie zawsze go usunie jak się brud przyklei. Sprawdź też czy lustra nie są zabrudzone.

Inna możliwość dotyczy obiektywu, ale więcej napiszę jak odpowiesz czy 85-ka zachowuje się tak samo. :razz:

matz
10-04-2024, 21:15
Rozumiem że ta 85-ka też ma jasność 1.4. Czy z tym obiektywem też występują takie same problemy?

Brud jest jedną z możliwości, przedmuchanie nie zawsze go usunie jak się brud przyklei. Sprawdź też czy lustra nie są zabrudzone.

Inna możliwość dotyczy obiektywu, ale więcej napiszę jak odpowiesz czy 85-ka zachowuje się tak samo. :razz:

Tak, 85ka 1.4 i zachowuje się identycznie.
Mam nawet USB dock soft jest aktualny. Co do dostrojenia nic nie robiłem.
Środek wygląda na czysty nie widzę nic podejrzanego z resztą to nowy aparat. Zastanawiam się tylko czy nie dostał trochę za mocno podczas transportu. Pudełko było pogniecione trochę.

Zbyszek
10-04-2024, 21:40
No to jeszcze kolejne pytania kontrolne.
Czy obiektyw poprawnie przekazuje przysłonę do aparatu?
Czy ta przysłona jest poprawnie zapisana w EXIF-ie?

I ostatnie:

Przez wizjer ustawiając punkt środkowy AF nie może złapać ostrości, ale jak ustawie punkt AF ponizej środkowego ostrość jest łapana bez problemu.
A jak działają inne czujniki czyli powyżej środkowego punktu i po bokach?

matz
11-04-2024, 08:10
No to jeszcze kolejne pytania kontrolne.
Czy obiektyw poprawnie przekazuje przysłonę do aparatu?
Czy ta przysłona jest poprawnie zapisana w EXIF-ie?

Tak wszystkie dane są poprawnie przekazywane. Obiektyw Sigma sprawdzany jeszcze na aparacie Nikon D7500 i działa poprawnie.

A jak działają inne czujniki czyli powyżej środkowego punktu i po bokach?

Po bokach nie działają działają praktycznie tylko te na dole. I one ostrzą błyskawicznie.

Sprawdzałem jeszcze swój aparat z Nikkorem 35mm 1.8 i tak samo się zachowuje.

Zbyszek
11-04-2024, 18:03
No to ewidentnie coś jest nie tak z czujnikami AF-a lub drugim lustrem (tym pomocniczym do AFa).
Tutaj pomoże tylko serwis.