PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Sigma 70-200mm F2.8 EX DG OS HSM

mchocolate
09-04-2024, 09:31
Dzień dobry,
mam body Nikona D5200 i powyższy obiektyw Sigma (od niedawna). Przez pierwszych kilka dni działał bez zarzutu, potem zaczęło się coś dziać.
Co chwilę na wyświetlaczu pokazuje mi się komunikat: "Nie zamocowano obiektywu". Czasami wszystko na wyświetlaczu znika i dopiero kilkukrotne włączenie i wyłączenie aparatu pomaga.
Wygląda to tak, jakby obiektyw tracił styczność z body, pomaga wtedy poruszanie obiektywem, ale za chwilę problem wraca. Co może być przyczyną?
Dodam, że wcześniej miałam obiektyw Sigma DC 17-70 f2.8-4.5 i działał bez zarzutu.

lukasz_kk
09-04-2024, 10:22
Na początek przeczyść styki w obiektywie i w aparacie. Najlepiej użyć do tego IPA (alkohol izopropylowy).

brzezior
11-04-2024, 08:28
Kiedyś przy tym obiektywie i podobnych problemach, pomogło zdemontowanie, wyczyszczenie modułu styków na obiektywie - taki półkolisty element ze złotymi stykami.

mchocolate
30-04-2024, 19:00
Czyściłam już styki, jak się zaczął problem. Nie pomogło, a "odpinanie" jest coraz częstsze. Dzieje się to najczęściej, kiedy niosę aparat na pasku, a obiektyw swobodnie zwisa. Czasem słychać coś w rodzaju klik. Tak jakby ciężar obiektywu powodował jego wypięcie, co raczej nie powinno mieć miejsca. Po kilkukrotnym fociskaniu obiektywy i przekręceniu, łapie łączność. Tak się zastanawiam, może bagnety poluzowane... Ale nie wygląda na to. Może ktoś ma jakiś pomysł, co jeszcze może być przyczyną?

odzio
30-04-2024, 21:35
myślę, że najpoważniejszą przyczyną jest niewysłanie obiektywu do serwisu, żeby to ogarnęli ;)
chociaż może TOP67 coś poradzi w takiej sytuacji