Zobacz pełną wersję : Skaczące krawędzie przy ruchu kamery
Zauważyłem, że w filmie https://youtu.be/3h3656OhPQs?t=44 pionowe krawędzie skały (mam na myśli skałę, która jest rodzajem pomnika tuż za modelką) wydają się skakać w przód i w tył, podczas gdy kamera płynnie przesuwa się w lewo.
To zjawisko jest szczególnie zauważalne przy prędkości 0,5.
Autor filmu twierdzi, że używał gimbala, ale nie jestem pewien, czy w tym konkretnym fragmencie również.
Co może być przyczyną tego problemu?
jurkarol
04-04-2024, 18:53
Tło skacze tutaj często, jakby po klatce szarpane. Może zbyt wolne tempo? To oryginalny film kręcony w takiej prędkości?
Tło skacze tutaj często, jakby po klatce szarpane. Może zbyt wolne tempo? To oryginalny film kręcony w takiej prędkości?
Przyjrzałem się jeszcze kilka razy fragmentowi na zwolnionym tempie i wygląda na to, że całość obrazu skacze podobnie. Tyle, że na skale widać to najwyraźniej. Czyli może po prostu kamera się trzęsła.
Jeśli chodzi o nagranie, to autor pisze:
The entire video was shot in 1080 PRORES HQ on Atomos Ninja V at 50fps
Info na YouTube mówi, że ten film wyświetlany jest na 25fps.
Jeszcze zapytam w komentarzu autora odnośnie tego fragmentu, może coś odpowie.
W zasadzie najbardziej mnie interesuje, to to, czy Nikon Z6 ma jakieś problemy z rejestracją przy ruchu kamery, czy raczej są to zwykłe wstrząsy lub jakiś problem YouTube.
jurkarol
05-04-2024, 16:33
To nie wstrząsy raczej tylko płynność traci.
Zwykły brak płynności zwany popularnie klatkowaniem. Na idącej postaci nie widać tego tylko na tle.