Zobacz pełną wersję : może się przydać - ogniskowa a kąt widzenia
Pawel Pawlak
24-10-2005, 23:59
uważam że fajne i przydatne zestawienie znalazłem w sieci:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img382.imageshack.us/img382/8793/41206494mini7lx.jpg)
to sie znaczy z croppem, rajt?
Pawel Pawlak
25-10-2005, 20:29
ten "mix" pochodzi z D2h, czyli z cropem 1.5 :)
Mi tu coś nie pasi. Te cyferki to ogniskowa ?? W takim razie muszę gdzieś wyrwać taką 55, bo moje 210mm szerzej łapie. :wink:
tu chyba trzeba zera dodać :P
szymony, skąd wiesz, że szerzej skoro nie znasz odległości fotografującego od tamtego namotu (czy co to tam jest)? Perspektywa w tym zdjęciu jest trochę zaburzona (zwróćcie uwagę jaką szerokość mają ludzie po prawej stronie basenu. Moim zdaniem obiekt z 55 był dużo bliżej niż się wydaje na tym zdjęciu. Zwróćcie też uwagę, że największe ujęcie było robione tzw. "rybim okiem", czyli fotograf stał przy basenie (dolna krawędź najszerszej białej ramki), a nie jak sugeruje zdjęcie na dolnej krawdzi całego obrazka, wynika z tego, że odległość była około 2x mniejsza niż się wydaje. Jaki z tego wniosek? Że takie porównanie jest trochę bez sensu. Dałoby się z tego coś wywnioskować gdyby przynajmniej były podane jakieś odległości od fotgrafującego.
czyli fotograf stał przy basenie (dolna krawędź najszerszej białej ramki), a nie jak sugeruje zdjęcie na dolnej krawdzi całego obrazka, wynika z tego, że odległość była około 2x mniejsza niż się wydaje. Jaki z tego wniosek?
Wniosek jest taki że by to miało sens to powinno byc robione z tego samego punktu i skorygowanym szkłem. To teraz stań przy krawędzi basenu i zrób fotę 50mm. Basen cirka ma 20-25 min do tego dorzuć z 10 metrów na ślizgacz. I co załapiesz taki obrazek takim szkłem ??
Wniosek jest taki że by to miało sens to powinno byc robione z tego samego punktu i skorygowanym szkłem.
To już wygląda jakby było robione z tego samego punktu, żeby to miało sens przydałyby się jeszcze jakieś odległości w kilku punktach.
To teraz stań przy krawędzi basenu i zrób fotę 50mm. Basen cirka ma 20-25 min do tego dorzuć z 10 metrów na ślizgacz. I co załapiesz taki obrazek takim szkłem ??
Skoro chcesz się pobawić w obliczenia: wzdłuż basenu stoi około 12 leżaków. Licząc mniej więcej 1m na leżak (i wolną przestrzeń po obu stronach) to daje około 12 metrów, przyjmijmy 15 żeby mieć margines błędu. Zauważ też, że ślizgawka nie jest oddzielona od basenu, tylko lekko na niego zachodzi (sądzę, że około 1m, ale pewnie więcej). Ślizgawka ma kształt prawie poziomej niepełnej ósemki (poziomej to znaczy: jest dłuższa patrząc od lewej do prawej, niż patrząc od tyłu do przodu), w najgorszym przypadku pod kątem 45 stopni, w związku z tym nie musi być wcale taka długa, sądzę że około 5~6 metrów. Dodatkowo ślizgawka wchodzi pod obiekt (pewnie w środku jest początek). W rezultacie więc ślizgawka oddala obiekt od basenu tylko o jakieś 4m. Dodatkowo zauważ, że daszek obiektu (ten w seledynowo-białe pasy) jest prawdopodobnie wysunięty jescze dalej tak, że jest nad całą albo prawie całą ślizgawką, ale pomińmy to, bo to tylko domysły. Wychodzi więc, że obiekt jest około 20m od nas. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę jego rozmiary. Sądząc po ludziach w jego otoczeniu jest około 3~4 razy wyższy od człowieka. A teraz sprawdzenie: moją Minoltą A1 nastawioną na około 55mm stoję w odległości około 5~6m (długość pokoju) od drzwi. W takim ustawieniu na wyświetlaczu (100% kadru) drzwi są prawie tak wysokie jak kadr. Przyjmując, że człowiek ma mniej więcej wysokość drzwi, mamy:
statek - odległośc: 20m, wysokość obiektu: 4 "osoby"
pokój - odległość: 5m, wysokość obiektu: 1 "osoba"
Z proporcji wychodzi 4/1 = 4/1 (nie jestem pewny, czy tak się to przelicza).
Biorąc pod uwagę "błędy pomiarowe", przybliżenia, niedokładności i założenia, możemy dojść do wniosku, że mniej więcej się zgadza.
Wniosek jaki się z tego wszystkiego nasuwa jest taki, że na tym zdjęciu można zobaczyć, że 55mm daje lepsiejsze powiększenie, niż 24mm. Ale ile złapiemy na 55, a ile na 24 to już nie bardzo, bo perspektywa skutecznie uniemożliwia oszacowanie jakichkolwik odległości. Ufff.