PDA

Zobacz pełną wersję : Z8 frimware 2.0 - pytanie o ustawienie AF.

ptr07
20-02-2024, 19:47
Cześć, próbuję opanować AF w z8 i mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników o to, czy popełniam jakiś błąd w technice ostrzenia, ustawieniach, czy też też po prostu ta sytuacja wymaga innego podejścia.

Scenariusz: sójka siedzi na gałęzi brzozy i zlatuje na ziemię.

Ustawienia ekspozycji: 1/3200s, f6, iso 6400
Ogniskowa: 320mm
Ustawienia AF: ostrość pod przyciskiem AF-ON, tryb wide-s z aktywną detekcją ptaków -> kwadracik ustawiony ręcznie na sójkę, po rozpoznaniu przez AF obiektu-> przełączenie na 3d tracking

Efekt: piękne ostre zdjęcia brzozy :).

Coś robię źle? Jakieś ustawienia do zmiany?

markB
20-02-2024, 20:39
W trybie ostrości masz ciągły AF?

ptr07
20-02-2024, 20:59
W trybie ostrości masz ciągły AF?

Tak, cały czas ustawiony AF-C

MstrG
20-02-2024, 21:02
Wygląda to tak, jakby AF ustawił ostrość na brzozie, nie na ptaku. Więc dlatego go nie śledził. Na czym masz pokazany punkt AF na tych zdjęciach?

ptr07
20-02-2024, 23:12
Wygląda to tak, jakby AF ustawił ostrość na brzozie, nie na ptaku. Więc dlatego go nie śledził. Na czym masz pokazany punkt AF na tych zdjęciach?
Podgląd w Nx Studio pokazuje że punkt ostrości trafił w brzozę, dwa razy dokładnie w tym samym miejscu jest:
78995
Czyli zawiodła detekcja ptaka. Przez gałęzie? Zbyt duża odległość / za mały obiekt?
Na przyszłość próbować sam 3d tracking i ręcznie wskazać obiekt?

MstrG
21-02-2024, 00:19
Nie chcę teoretyzować, bo nie robię takich zdjęć. Najlepiej podpytaj w wątku o Z8, udzielał się ostatnio tam m_a_g i iczek, obaj mają sporą wiedzę w tym zakresie.

JK
21-02-2024, 01:13
Po co zmieniasz tryb pracy AF podczas jego działania? To są zupełnie inne algorytmy. Jeśli masz cały czas wciśnięty AF-ON (lub spust do połowy, jeśli nie jest wyłączony), to AF realizuje algorytm wybrany przed wciśnięciem AF-ON, aż do jego puszczenia. Dopiero wtedy wybrany algorytm przestaje działać i można skutecznie zmienić tryb pracy AF.

Ustaw od razu śledzenie 3D, niczego nie przestawiaj i wszystko powinno być OK.

m_a_g
21-02-2024, 03:27
Nie chcę teoretyzować, bo nie robię takich zdjęć. Najlepiej podpytaj w wątku o Z8, udzielał się ostatnio tam m_a_g i iczek, obaj mają sporą wiedzę w tym zakresie.

Niech włączy śledzenie 3d + wykrywanie ptaków.
Ten prostokącik ze śledzeniem 3d powinien być "z grubsza" ustawiony na ptaka (do czasu kiedy aparat załapie i wykryje zwierzaka, później już samo pójdzie).

ptr07
21-02-2024, 12:12
Po co zmieniasz tryb pracy AF podczas jego działania? To są zupełnie inne algorytmy. Jeśli masz cały czas wciśnięty AF-ON (lub spust do połowy, jeśli nie jest wyłączony), to AF realizuje algorytm wybrany przed wciśnięciem AF-ON, aż do jego puszczenia. Dopiero wtedy wybrany algorytm przestaje działać i można skutecznie zmienić tryb pracy AF.

Ustaw od razu śledzenie 3D, niczego nie przestawiaj i wszystko powinno być OK.

Dzięki za odpowiedzi. Przetestuje przy kolejnym wyjściu w teren.
Pozdrawiam

iczek
21-02-2024, 21:33
Myślę, że nie zdążyłeś go "złapać" po prostu i "siadło" na drzewo. Takie sceny są dość trudne dla AF.
Skoro prostokącik załapał ptaka, to przełączenie na 3D wydaje się być już zbyteczne.

Pokombinuj z ustawieniem detekcji ptaków i bez 3D. Ja stosuje dość skuteczną, ale troche przekombinowaną metodę:
- mam ustawiony jeden z buttonów Single point AF - button ten przy bagnecie: Fn1
- nim wyostrzam dokładnie tam gdzie chce (np. ptak) - nazwijmy tę fazę: prefocus :)
- pod kciukiem mam button AF-ON z ustawioną detekcją ptaków i Auto-area AF i natychmiast po wyłapaniu focusem punktowym wciskam tylny button i juz się punkt przylepia poprawnie do oka.

W realu po zmianie firmware na 2.0 praktycznie używam jednego buttonu z tyłu z detekcją ptaków i Auto-area AF i to działa rewela.

Wymaga to po prostu troche manualnej wprawy :)

JK
21-02-2024, 21:46
Auto-area AF jest dobrym rozwiązaniem, jeśli w wizjerze mamy tylko jednego ptaka i ustawiony tryb rozpoznawania ptaków. Jeśli będzie ich kilka, to AF sam będzie sobie wybierał co fotografuje, a to nie zawsze jest sensowne.
Może poczytajcie sobie to: https://download.nikonimglib.com/archive5/4suc100oj46s05RQ18F42uXl2255/Z9_TG_AF_En(Pl)02.pdf
Co prawda dotyczy sportu, ale pomaga zrozumieć jak te wszystkie tryby AF działają. Myślę, że warto.

ptr07
24-02-2024, 09:32
Auto-area AF jest dobrym rozwiązaniem, jeśli w wizjerze mamy tylko jednego ptaka i ustawiony tryb rozpoznawania ptaków. Jeśli będzie ich kilka, to AF sam będzie sobie wybierał co fotografuje, a to nie zawsze jest sensowne.
Może poczytajcie sobie to: https://download.nikonimglib.com/archive5/4suc100oj46s05RQ18F42uXl2255/Z9_TG_AF_En(Pl)02.pdf
Co prawda dotyczy sportu, ale pomaga zrozumieć jak te wszystkie tryby AF działają. Myślę, że warto.

Dzięki za poradnik. Porządnie wszystko tam opisane!