Zobacz pełną wersję : Z8 frimware 2.0 - pytanie o ustawienie AF.
Cześć, próbuję opanować AF w z8 i mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników o to, czy popełniam jakiś błąd w technice ostrzenia, ustawieniach, czy też też po prostu ta sytuacja wymaga innego podejścia.
Scenariusz: sójka siedzi na gałęzi brzozy i zlatuje na ziemię.
Ustawienia ekspozycji: 1/3200s, f6, iso 6400
Ogniskowa: 320mm
Ustawienia AF: ostrość pod przyciskiem AF-ON, tryb wide-s z aktywną detekcją ptaków -> kwadracik ustawiony ręcznie na sójkę, po rozpoznaniu przez AF obiektu-> przełączenie na 3d tracking
Efekt: piękne ostre zdjęcia brzozy :).
Coś robię źle? Jakieś ustawienia do zmiany?
W trybie ostrości masz ciągły AF?
W trybie ostrości masz ciągły AF?
Tak, cały czas ustawiony AF-C
Wygląda to tak, jakby AF ustawił ostrość na brzozie, nie na ptaku. Więc dlatego go nie śledził. Na czym masz pokazany punkt AF na tych zdjęciach?
Wygląda to tak, jakby AF ustawił ostrość na brzozie, nie na ptaku. Więc dlatego go nie śledził. Na czym masz pokazany punkt AF na tych zdjęciach?
Podgląd w Nx Studio pokazuje że punkt ostrości trafił w brzozę, dwa razy dokładnie w tym samym miejscu jest:
78995
Czyli zawiodła detekcja ptaka. Przez gałęzie? Zbyt duża odległość / za mały obiekt?
Na przyszłość próbować sam 3d tracking i ręcznie wskazać obiekt?
Nie chcę teoretyzować, bo nie robię takich zdjęć. Najlepiej podpytaj w wątku o Z8, udzielał się ostatnio tam m_a_g i iczek, obaj mają sporą wiedzę w tym zakresie.
Po co zmieniasz tryb pracy AF podczas jego działania? To są zupełnie inne algorytmy. Jeśli masz cały czas wciśnięty AF-ON (lub spust do połowy, jeśli nie jest wyłączony), to AF realizuje algorytm wybrany przed wciśnięciem AF-ON, aż do jego puszczenia. Dopiero wtedy wybrany algorytm przestaje działać i można skutecznie zmienić tryb pracy AF.
Ustaw od razu śledzenie 3D, niczego nie przestawiaj i wszystko powinno być OK.
Nie chcę teoretyzować, bo nie robię takich zdjęć. Najlepiej podpytaj w wątku o Z8, udzielał się ostatnio tam m_a_g i iczek, obaj mają sporą wiedzę w tym zakresie.
Niech włączy śledzenie 3d + wykrywanie ptaków.
Ten prostokącik ze śledzeniem 3d powinien być "z grubsza" ustawiony na ptaka (do czasu kiedy aparat załapie i wykryje zwierzaka, później już samo pójdzie).
Po co zmieniasz tryb pracy AF podczas jego działania? To są zupełnie inne algorytmy. Jeśli masz cały czas wciśnięty AF-ON (lub spust do połowy, jeśli nie jest wyłączony), to AF realizuje algorytm wybrany przed wciśnięciem AF-ON, aż do jego puszczenia. Dopiero wtedy wybrany algorytm przestaje działać i można skutecznie zmienić tryb pracy AF.
Ustaw od razu śledzenie 3D, niczego nie przestawiaj i wszystko powinno być OK.
Dzięki za odpowiedzi. Przetestuje przy kolejnym wyjściu w teren.
Pozdrawiam
Myślę, że nie zdążyłeś go "złapać" po prostu i "siadło" na drzewo. Takie sceny są dość trudne dla AF.
Skoro prostokącik załapał ptaka, to przełączenie na 3D wydaje się być już zbyteczne.
Pokombinuj z ustawieniem detekcji ptaków i bez 3D. Ja stosuje dość skuteczną, ale troche przekombinowaną metodę:
- mam ustawiony jeden z buttonów Single point AF - button ten przy bagnecie: Fn1
- nim wyostrzam dokładnie tam gdzie chce (np. ptak) - nazwijmy tę fazę: prefocus :)
- pod kciukiem mam button AF-ON z ustawioną detekcją ptaków i Auto-area AF i natychmiast po wyłapaniu focusem punktowym wciskam tylny button i juz się punkt przylepia poprawnie do oka.
W realu po zmianie firmware na 2.0 praktycznie używam jednego buttonu z tyłu z detekcją ptaków i Auto-area AF i to działa rewela.
Wymaga to po prostu troche manualnej wprawy :)
Auto-area AF jest dobrym rozwiązaniem, jeśli w wizjerze mamy tylko jednego ptaka i ustawiony tryb rozpoznawania ptaków. Jeśli będzie ich kilka, to AF sam będzie sobie wybierał co fotografuje, a to nie zawsze jest sensowne.
Może poczytajcie sobie to: https://download.nikonimglib.com/archive5/4suc100oj46s05RQ18F42uXl2255/Z9_TG_AF_En(Pl)02.pdf
Co prawda dotyczy sportu, ale pomaga zrozumieć jak te wszystkie tryby AF działają. Myślę, że warto.
Auto-area AF jest dobrym rozwiązaniem, jeśli w wizjerze mamy tylko jednego ptaka i ustawiony tryb rozpoznawania ptaków. Jeśli będzie ich kilka, to AF sam będzie sobie wybierał co fotografuje, a to nie zawsze jest sensowne.
Może poczytajcie sobie to: https://download.nikonimglib.com/archive5/4suc100oj46s05RQ18F42uXl2255/Z9_TG_AF_En(Pl)02.pdf
Co prawda dotyczy sportu, ale pomaga zrozumieć jak te wszystkie tryby AF działają. Myślę, że warto.
Dzięki za poradnik. Porządnie wszystko tam opisane!