Zobacz pełną wersję : Dramatycznie wolny NX Studio - przyczyna ??
Dzień dobry.
Dawno nie pisałem na tym forum , ale mat teraz taki problem. Otóż nie miałem ochoty uczyć się LR - wystarczało oprogramowanie Nikona i PS.
Ale ostatnio musiałem zmienić oprogramowanie - ponieważ nie obsługiwało nowego body Nikon Zf.
Ok. sprzęt nie najnowszy, ale działał jeszcze tydzień temu jak burza :)
ViewNX2 i CaptureNX te same pliki RAW z D750 odtwarzało/obrabiało w czasie rzeczywistym, każdy ruch i zmiana suwaka była widoczna natychmiast, teraz - na tych samych komputerach, te same pliki RAW otwierane na NX Studio generalnie nie pozwalają na pracę. Reakcje następują po kilku sekundach, przygasa ekran... no dramat.
Czy jest jakiś trick poprawiający sytuacje? Coś zmienić, skonfigurować inaczej? ...
Ktoś jest w stanie pomóc?
Posiadany sprzęt:
Desktop HP Intel i7-3770 CPU @ 3.40GHz 3.40 GHz /16,0 GB RAM / SSD
laptop HP Intel i7-8665U CPU @ 1.90GHz 2.11 GHz /32 GB RAM / SSD
Dziękuję za sugestie.
1. Ściągnij sobie tutorial w pdf: https://download.nikonimglib.com/archive5/xZlpL00tPXDw05kSI7c28WbfDD76/D-NXSTDO-010100BF-___EN-_R03__.pdf
2. Przerzuć Cache na osobny dysk.
A poza tym nie wiadomo co masz ustawione w Options?
jurkarol
19-02-2024, 14:14
Na obu kompach wolno chodzi?
Na obu kompach wolno chodzi?
No tak, laptom moze minimalnie szybciej ale jednak slabo to wyglada w odniesieniu do poprzedniej wersji vzy Photoshopa.
Zobacz czy nie masz czasami włączone Noise reduction oraz Active D-lighting.
a mam, ale czy to coś zmieni? sprawdzę...
jurkarol
19-02-2024, 21:36
No tak, laptom moze minimalnie szybciej ale jednak slabo to wyglada w odniesieniu do poprzedniej wersji vzy Photoshopa.
Dlatego boje się wszelkich aktualizacji ;)
Cóż tam wpakowali że aż tak męczy kompa. Może dla testu zainstaluje nowsze nx studio
paparapa
19-02-2024, 22:00
Dlatego boje się wszelkich aktualizacji ;)
Cóż tam wpakowali że aż tak męczy kompa. Może dla testu zainstaluje nowsze nx studio
Ja właśnie wróciłem do poprzedniego, bo mi się pokaz slajdów zrobił w lapie. :)
To nic nie daje, sprawdziłem. Coś spieprzyli w ostatnich aktualizacjach, bo mocno zwolnił...
To nic nie daje, sprawdziłem. Coś spieprzyli w ostatnich aktualizacjach, bo mocno zwolnił...
Czyli jest szansa, że zostanie to poprawione w kolejnych wersjach softu
Mam przedostatnią wersję oraz odhaczone Noise reduction i Active D-lighting i żadnych problemów z wolnym działaniem.
Wind Mill
20-02-2024, 15:15
Dzień dobry.
Dawno nie pisałem na tym forum , ale mat teraz taki problem. Otóż nie miałem ochoty uczyć się LR - wystarczało oprogramowanie Nikona i PS.
Ale ostatnio musiałem zmienić oprogramowanie - ponieważ nie obsługiwało nowego body Nikon Zf....
A możesz wykonać test? Zainstalować poprzednią wersję NX Studio (bez obsługi Zf)?
W ten sposób będzie 100% pewności, że to nowa wersja a nie soft sam w sobie u Ciebie.
Witam
Ja mam jeszcze inny problem. Po obróbce wybranego zdjęcia w formacie JPG w NX Studio, nie wiem jak zapisać w folderze tak żeby było czytelne w formacie JPG ? Przez cały czas otwiera mi się zdjęcie w wersji pierwotnej z przed obróbki.
Będę wdzięczny za pomoc w tej kwestii.
Pozdrawiam
- - - - kolejny post - - - - - -
Witam
Po obróbce wybranego zdjęcia w formacie JPG w NX Studio, nie wiem jak zapisać w folderze tak żeby było czytelne w formacie JPG ? Przez cały czas otwiera mi się zdjęcie w wersji pierwotnej z przed obróbki.
Pozdrawiam
Witam
Po obróbce wybranego zdjęcia w formacie JPG w NX Studio, nie wiem jak zapisać w folderze tak żeby było czytelne w formacie JPG ? Przez cały czas otwiera mi się zdjęcie w wersji pierwotnej z przed obróbki.
Pozdrawiam
Witam
Pozdrawiam