Zobacz pełną wersję : Adapter karty - SD na CFExpress typ B do D500
Dzień dobry.
Z uwagi na to, że w poprzednich aparatach zawsze miałem zainstalowane 2 karty pamięci na wypadek utraty danych (co 2 razy uratowało tyłek) chciałbym nadal korzystać z dwóch kart. Czy istnieje sposób na korzystanie z gniazda karty XQD przez zainstalowanie w nim tańszego rozwiązania niż karta XQD lub CFExpress typ B, a mianowicie karta SD z jakimś adapterem? Nie zależy mi na szybkości zapisu - standardowa mi wystarcza.
Nawet jak znajdziesz taki adapter to jaki jest sens jego stosowania?
Dlaczego nie skorzystasz z tego gniazda wsadzając CFExpress?
Adapter umożliwiający wsadzenie dysku NVMe widziałem, może na SD też jest. Tylko osobiście bym temu nie zaufał.
Istnienie takiego adaptera jest mało prawdopodobne z uwagi na małą różnicę w wielkości XQD i SD. Kiedyś był adapter Karta CF-SD. Za poprzednikiem: nie widzę sensu stosowania takiego adaptera. Z kontekstu wynika, że masz porządny aparat, więc po co oszczędzać i wsadzać do niego wątpliwej jakości adaptery.
Jakieś tam adaptery google wypluwa ale z opisów nie wiadomo do końca czego się po nich spodziewać i co to dokładnie jest. Myślałem, że za jakiś ułamek ceny karty CFExpress można to zastąpić. Chyba kombinuję jak koń po górę :)
Miłego dnia.
Chyba kombinuję jak koń po górę :smile:.
Nie chyba, tylko na pewno. :wink:
paparapa
15-02-2024, 15:12
Dzień dobry.
Z uwagi na to, że w poprzednich aparatach zawsze miałem zainstalowane 2 karty pamięci na wypadek utraty danych (co 2 razy uratowało tyłek) chciałbym nadal korzystać z dwóch kart. Czy istnieje sposób na korzystanie z gniazda karty XQD przez zainstalowanie w nim tańszego rozwiązania niż karta XQD lub CFExpress typ B, a mianowicie karta SD z jakimś adapterem? Nie zależy mi na szybkości zapisu - standardowa mi wystarcza.
I uważasz że jakaś proteza zapewni Ci bezpieczeństwo zdjęć?
Od kilku lat nie zdarzyła mi się żadna awaria karty XQD lub CFE. Są już dostępne tanie CFE. Kup sobie choćby 64Gb i ciesz się zdjęciami.
Adapter umożliwiający wsadzenie dysku NVMe widziałem, może na SD też jest. Tylko osobiście bym temu nie zaufał.
To jest żółta"mina. :)
Do tych adapterów pasuje tylko z 2, 3 modele kart których nie ma już w handlu. Trzeba kupić starą używaną z azjatyckiego imperium, w którym o dziwo są pełne magazyny tych paździerzy.
I może wsio byłoby ok, gdyby nie to, że ten szmelc potrafi być dużo droższy od nowych dysków SSD. I oczywiście trzeba się liczyć z cłem.
Racja, wycofuję się z tego pomysłu :)
To jest żółta"mina. :)
Do tych adapterów pasuje tylko z 2, 3 modele kart których nie ma już w handlu. Trzeba kupić starą używaną z azjatyckiego imperium, w którym o dziwo są pełne magazyny tych paździerzy.
I może wsio byłoby ok, gdyby nie to, że ten szmelc potrafi być dużo droższy od nowych dysków SSD. I oczywiście trzeba się liczyć z cłem.
Nie testowałem, więc się nie wypowiem. Wiem tylko, że takie coś istnieje i to w różnych formach:
https://fotoforma.pl/adapter-karty-pamieci-zitay-cs-305-cfexpress-typ-b-m.2-nvme-ssd
Te mniejsze adapterki mieszczące się w body też pewnie są różne, tutaj koleś używa dysku WD 1TB:
https://www.youtube.com/watch?v=Lk8nvNrXBoY
paparapa
16-02-2024, 22:56
Nie testowałem, więc się nie wypowiem. Wiem tylko, że takie coś istnieje i to w różnych formach:
https://fotoforma.pl/adapter-karty-pamieci-zitay-cs-305-cfexpress-typ-b-m.2-nvme-ssd
Te mniejsze adapterki mieszczące się w body też pewnie są różne, tutaj koleś używa dysku WD 1TB:
https://www.youtube.com/watch?v=Lk8nvNrXBoY
Na tej stonie w "Jak korzystać z tego produktu" są dwie tabele pokazujące jakie dyski działają w jakich aparatach.
Przyjrzyj się co to za dyski.
https://www.aliexpress.us/item/3256805614331288.html?spm=a2g0o.detail.pcDetailTop MoreOtherSeller.6.4840RAa5RAa5h6&gps-id=pcDetailTopMoreOtherSeller&scm=1007.40050.354490.0&scm_id=1007.40050.354490.0&scm-url=1007.40050.354490.0&pvid=f9f48965-d585-4deb-b23e-6045f52b57dd&_t=gps-id%3ApcDetailTopMoreOtherSeller%2Cscm-url%3A1007.40050.354490.0%2Cpvid%3Af9f48965-d585-4deb-b23e-6045f52b57dd%2Ctpp_buckets%3A668%232846%238108%231 977&isseo=y&pdp_npi=4%40dis%21EUR%2171.70%2122.94%21%21%21544. 02%21174.09%21%4021038dfc17081125089647752ec105%21 12000034397288805%21rec%21DE%214789531253%21&utparam-url=scene%3ApcDetailTopMoreOtherSeller%7Cquery_fro m%3A&gatewayAdapt=glo2usa4itemAdapt
Nawet stosowanie kart Micro SD w adapterze do dużego SD jest kiepskim pomysłem. Bardzo, bardzo kiepskim. Co chwila aparat nie widzi włożonej karty. Albo widzi, ale potem nie ma na niej wszystkich zdjęć. Albo po włozeniu w czytnik komputer wyświetla komunikat by formatowac kartę. Uciekać od takich pomysłów!
paparapa
16-02-2024, 23:29
Nawet stosowanie kart Micro SD w adapterze do dużego SD jest kiepskim pomysłem. Bardzo, bardzo kiepskim. Co chwila aparat nie widzi włożonej karty. Albo widzi, ale potem nie ma na niej wszystkich zdjęć. Albo po włozeniu w czytnik komputer wyświetla komunikat by formatowac kartę. Uciekać od takich pomysłów!
Jak masz dobry, powtarzam dobry adapter, to takich cyrków nie ma. Używałem w D600 i nic złego się nie działo.
Ja używam dużych SD i CFexpress. Chodzi o uczniów. Każdy ma mieć swoją kartę i na nich fotografować, bo przy okazji ma od razu pliki, które może zabrać do domu. Jak w pierwszej klasie mówię im by kupili kartę SD to zaznaczam, że dużą SD, bez adaptera. I .. 1/3 kupuje kartę z adapterem. Czyli powiedzmy co roku 10 osób kupuje taki zestaw, x klas to daje juz dużą grupę użytkowników kart najróżniejszych firm, pojemności, prędkości. I nie ma lekcji, żeby ktos nie miał problemu. Dobrze, jeżeli (tak jest najczęściej) aparat nie widzi karty, to wtedy uczeń robi na karcie szkolnej, a potem kupuje dużą kartę.
paparapa
17-02-2024, 09:53
Ja używam dużych SD i CFexpress. Chodzi o uczniów. Każdy ma mieć swoją kartę i na nich fotografować, bo przy okazji ma od razu pliki, które może zabrać do domu. Jak w pierwszej klasie mówię im by kupili kartę SD to zaznaczam, że dużą SD, bez adaptera. I .. 1/3 kupuje kartę z adapterem. Czyli powiedzmy co roku 10 osób kupuje taki zestaw, x klas to daje juz dużą grupę użytkowników kart najróżniejszych firm, pojemności, prędkości. I nie ma lekcji, żeby ktos nie miał problemu. Dobrze, jeżeli (tak jest najczęściej) aparat nie widzi karty, to wtedy uczeń robi na karcie szkolnej, a potem kupuje dużą kartę.
Ja celowo kupiłem małe karty z adapterem aby móc przeglądać zdjęcia w tablecie albo fonie, bez dodatkowych kabelków i czytników.
Do dziś mam te karty i działają. Karty i adaptery mam od samsunga.
Jest tylko problem z czytnikami. Kiedyś włożyłem kartę z fona do "firmowego" adaptera sandisk.
I nie mogłem zgrać z niej zdjęć. Karta zaczęła "świrować".
Raz zdjęcia są, raz nie... Włożenie jej do innego dobrego adaptera zakończyło problem.
.
Oj, ja bym uważał z podłączaniem karty z aparatu do telefonu. Ostatnio próbowałem przez czytnik to telefon coś tam zmieniał na tej karcie pod swój soft. Dla mnie to ryzykowne, żeby np. czegoś nie zaszyfrował w kolejnej wersji softu. Kiedyś to działało np. z XQD, teraz wolę przez apkę i bt.
paparapa
17-02-2024, 12:55
Oj, ja bym uważał z podłączaniem karty z aparatu do telefonu. Ostatnio próbowałem przez czytnik to telefon coś tam zmieniał na tej karcie pod swój soft. Dla mnie to ryzykowne, żeby np. czegoś nie zaszyfrował w kolejnej wersji softu. Kiedyś to działało np. z XQD, teraz wolę przez apkę i bt.
Ja pisałem, że tak robiłem jak miałem D600. A to było już parę lat temu. Tablet nie zmieniał zawartości kart.
Teraz trochę inaczej to wygląda.
Ja celowo kupiłem małe karty z adapterem aby móc przeglądać zdjęcia w tablecie albo fonie, bez dodatkowych kabelków i czytników.
Do dziś mam te karty i działają. Karty i adaptery mam od samsunga.
Jest tylko problem z czytnikami. Kiedyś włożyłem kartę z fona do "firmowego" adaptera sandisk.
I nie mogłem zgrać z niej zdjęć. Karta zaczęła "świrować".
Raz zdjęcia są, raz nie... Włożenie jej do innego dobrego adaptera zakończyło problem.
.
Działają? Skoro jak piszesz potrafią świrować? W fonie i tablecie masz je bez adaptera, a to ten element jest powodem kłopotów.
Piszesz, że inny adapter zakończył problem. A ja dodam, że zakończył na te chwilę, bo gdy będzie używany często to pojawią sie luzy i przestaniesz być go pewnym.
To nie jest profesjonalna praca. Skoro wielu uzytkowników chce pracować na 2 sloty kart, to praca na karcie micro + adapter taką profi pracą nie jest.
No i karty CFexpress aą bardziej niezawodne, dziwi mnie próba kombinowania by sie trzymać SD i to jeszcze z przejściówkami?
Po co chcesz przekładać kartę micro, skoro możesz zainstalować na fonie czy tablecie apkę SnapBridge i przesyłać zdjęcia bezprzewodowo.
Schwefel
18-02-2024, 00:57
Na tej stonie w "Jak korzystać z tego produktu" są dwie tabele pokazujące jakie dyski działają w jakich aparatach.
Przyjrzyj się co to za dyski.
https://www.aliexpress.us/item/3256805614331288.html?spm=a2g0o.detail.pcDetailTop MoreOtherSeller.6.4840RAa5RAa5h6&gps-id=pcDetailTopMoreOtherSeller&scm=1007.40050.354490.0&scm_id=1007.40050.354490.0&scm-url=1007.40050.354490.0&pvid=f9f48965-d585-4deb-b23e-6045f52b57dd&_t=gps-id%3ApcDetailTopMoreOtherSeller%2Cscm-url%3A1007.40050.354490.0%2Cpvid%3Af9f48965-d585-4deb-b23e-6045f52b57dd%2Ctpp_buckets%3A668%232846%238108%231 977&isseo=y&pdp_npi=4%40dis%21EUR%2171.70%2122.94%21%21%21544. 02%21174.09%21%4021038dfc17081125089647752ec105%21 12000034397288805%21rec%21DE%214789531253%21&utparam-url=scene%3ApcDetailTopMoreOtherSeller%7Cquery_fro m%3A&gatewayAdapt=glo2usa4itemAdapt
A ja testowałem i szkoda kasy, bo skośne robią sobie z nas beta testerów ich gównianych adapterów. Kupiłem właśnie ten w wersji "poprawionej" fioletowej i w D500/D850 nawet nie był wykrywany przez aparat a w Z6 opróżnianie bufora w porównaniu do XQD Sony (już nie mówię o CFExpress B) było żenujące. Kupiłem do tego polecany przez skośnego dysk WD, później dałem się namówić na kupno Kioxia tylko po to żeby mogli sobie odznaczyć w tabelce kompatybilność... Po tym doświadczeniu nie kupuję już nic od nich, bo odkąd doliczają VAT lepiej kupić na Amazonie i mieć opcję zwrotu.
Dodam tylko, że oba dyski 2230 nagrzewały się do ogromnych temperatur a nie było to lato, więc nie wróże temu długiego życia. Biednego nie stać na dziadostwo i lepiej kupić kartę CFExpress B niż takie gówniane adaptery.
paparapa
18-02-2024, 13:24
Działają? Skoro jak piszesz potrafią świrować? W fonie i tablecie masz je bez adaptera, a to ten element jest powodem kłopotów.
Piszesz, że inny adapter zakończył problem. A ja dodam, że zakończył na te chwilę, bo gdy będzie używany często to pojawią sie luzy i przestaniesz być go pewnym.
To nie jest profesjonalna praca. Skoro wielu uzytkowników chce pracować na 2 sloty kart, to praca na karcie micro + adapter taką profi pracą nie jest.
No i karty CFexpress aą bardziej niezawodne, dziwi mnie próba kombinowania by sie trzymać SD i to jeszcze z przejściówkami?
Po co chcesz przekładać kartę micro, skoro możesz zainstalować na fonie czy tablecie apkę SnapBridge i przesyłać zdjęcia bezprzewodowo.
Niezbyt jasno to napisałem. No to jeszcze raz.
Karty działają perfekcyjnie z adapterem z zakupionych zestawów. Nie ma z nimi żadnych problemów . do dziś robię z nimi zdjęcia Z50 i Panasonikiem S5.
Pod warunkiem że są w tych oryginalnych adapterach. Włożenie ich do innych bieda adapterów za 50 gr, skutkuje całkowitą odmową współpracy. Jak w przypadku poniższego Kingstona. (karta 16Gb z czytnikiem kosztował 2.99 E. Została incydentalnie na wyjeździe zakupiona do innego urządzenia).
Albo skutkuje pracą, jak opisałeś, przerywaną w przypadku sandiska z fotki poniżej.
Na zdjęciu widać że samsungi są najprawdopodobniej z roku 2015.
Porównaj je do tych co teraz leżą w sklepach.
78936
Ps.
Napisz mi proszę, czy to forum jeszcze odżyje, czy już zostanie tak jak jest.
Udało mi się napisać te posty tylko dzięki dużej determinacji. Zajęło to około godziny.
A ja testowałem i szkoda kasy, bo skośne robią sombie z nas beta testerów ich gównianych adapterów. Kupiłem właśnie ten w wersji "poprawionej" fioletowej i w D500/D850 nawet nie był wykrywany przez aparat a w Z6 opróżnianie bufora w porównaniu do XQD Sony (już nie mówię o CFExpress B) było żenujące. Kupiłem do tego polecany przez skośnego dysk WD, później dałem się namówić na kupno Kioxia tylko po to żeby mogli sobie odznaczyć w tabelce kompatybilność... Po tym doświadczeniu nie kupuję już nic od nich, bo odkąd doliczają VAT lepiej kupić na Amazonie i mieć opcję zwrotu.
Dodam tylko, że oba dyski 2230 nagrzewały się do ogromnych temperatur a nie było to lato, więc nie wróże temu długiego życia. Biednego nie stać na dziadostwo i lepiej kupić kartę CFExpress B niż takie gówniane adaptery.
Ja zakupiłem sam adapter bo nie doczytałem info o kompatybilności. Z moim WD770 Z7 działa do czasu zawieszenia puszki. Raz jest to 1 zdjęcie czasem 50. Zależy to też od szkła.
No cóż, ślepi w karty nie grają. Nie chciało mi się dokładnie przeczytać anonsu więc taki skutek.
Aby to działało musiała by być w tym elektronika, ale pewnie jest to chronione patentem . Projekt został stworzony raczej w celu upłynnienia starych kart z demontażu szrotu. :)
Są w tym też pozytywny.
Pierwszy to to że mam bardzo szybkiego i małego "pena", ca 450MB/s. Z kompem działa to dobrze i szybko. Niestety tylko z czytnikiem.
A drugi to zimny prysznic przed zakupami na alibabie.
Schwefel
19-02-2024, 02:46
Tam musi być elektronika, bo przecież styki są na płytce drukowanej, więc pod tym plastikiem jakieś układy pewnie siedzą. Żeby te 450MB/s to wyciągało to by było dobrze, ale XQD Sony 440MB/s było ze 3x szybsze, więc to jest na poziomie kart SD. Sam dysk nie jest wąskim gardłem, bo robi spokojnie 700-800MB/s.
paparapa
19-02-2024, 10:38
Tam musi być elektronika, bo przecież styki są na płytce drukowanej, więc pod tym plastikiem jakieś układy pewnie siedzą. Żeby te 450MB/s to wyciągało to by było dobrze, ale XQD Sony 440MB/s było ze 3x szybsze, więc to jest na poziomie kart SD. Sam dysk nie jest wąskim gardłem, bo robi spokojnie 700-800MB/s.
Ja piszę o czytaniu przez USB w czytniku.
Nie widzę tam żadnej elektroniki, Przynajmniej aktywnej.
Może pod gniazdem M2 są jakieś bierne elementy.
Stawiałbym raczej na to, że gniazda w aparatach mają programowe zabezpieczenie, na wypadek właśn6ie takich akcji. :)
W końcu sprzedaż kart z kilkukrotną przebitką to lukratywn6y interes, i trzeba go pilnować.