PDA

Zobacz pełną wersję : Oznaczenie filmu iso na pudełku a odczyt wartości z dx...

MzMarcin
24-10-2005, 23:40
Koledzy kupiłem ostatnimi czasy konicę 200 vx super(bawię się ostatnimi czasy z różnymi takimi egzotykami). Na pudełku i na filmie ISO 200. Wiecie załadowałem film poszedłem robić zdjęcia wieczorne. Wszystkie oprócz jednego na manualu ze spotem. Coś mi nie grało podczas robienia już, strasznie mnie zadziwiło że jakby jakaś bardzo niska czułość była. Wiecie jednak jak złapałem rytm, i że zmrok zapadał a czasy długie nie wnikałem głębiej w sprawę… Przychodzę do domu bo bateria mi siadać zaczęła przez przypadek zerknąłem jaką mi aparat ISO odczytał z dx, patrzę a tu ISO 50!! No kurczątko co jest?? Czyżby Konica już tak typowo kieruje film do amatorów by nieświadomie prześwietlali tak znacznie film?? Wiecie ustawiłem ręcznie ISO na nominalne 200 tyle, że tak się zastanawiam czy mi w labie teraz nie popartową tego bo maszynka w labie odczytuje z dx chyba?? To już wreszcie nie wiem, naświetlę jako ISO 200, a oni mi to wywołają jako ISO 50.
PS tymi naświetlonymi na 50 się nie przejmuję bo to i tak bardzo długie czasy, ten błąd paradoksalnie mi „pomagał”

admin
24-10-2005, 23:45
Zaznacz ze maja wolac recznie czulosc zamiast kodu :) Wyglada na to ze naklejek z kodem braklo w KM ;)

MzMarcin
25-10-2005, 00:01
admin,
Dzięki Adminie tak też zrobię.

Lolek
25-10-2005, 11:15
tak się zastanawiam czy mi w labie teraz nie popartową tego bo maszynka w labie odczytuje z dx chyba?? To już wreszcie nie wiem, naświetlę jako ISO 200, a oni mi to wywołają jako ISO 50.
Nic Ci nie popartolą bo w C-41 woła się identycznie zarówno filmy 50 ASA jak i dla 3200 ASA. Kod DX nie ma tu nic do rzeczy.
Z postu admina poważnie potraktuj tylko emotki.

krystek
25-10-2005, 12:04
swojego czasu mialem tak samo z "equicolor", zamiast 100, dx wskazywalo 200, ale prawie zawsze ustawiam recznie, wiec bez strat sie obylo

MzMarcin
26-10-2005, 23:06
Lolek,
W labie powiedziano mi podobnie. Ok ale mam dodatkowe pytanie...
Jak się forsuje film np. to jak to się robi też są jakieś sztywne "nastawy" maszynek??

gALL
26-10-2005, 23:43
Jak się forsuje film np. to jak to się robi też są jakieś sztywne "nastawy" maszynek??

Najczesciej jedzie sie z temp. chemii w gore.

Lolek
27-10-2005, 11:00
Nie z temperaturą, a z czasem wołania. Trudno by zresztą sobie wyobrazić, że dla forsownego wołania jednego filmu podnoszono by temperaturę kąpieli; po wywołaniu musieli by czekać aż ostygnie przed kolejnymi filmami. Ciekawostką jest że o ile E-6 przewiduje zarówno PUSH, jaki i PULL, to w C-41 jest tylko PUSH i nie można zażyczyć sobie skróconego wołania bo naświetliło się film 100 ASA jak 50 ASA.
Taka regulacja czasu możliwa jest tylko w maszynach ramowych. W najpopularniejszych "przeciągówkach" nie ma o tym mowy.
EDIT: przyszło mi teraz do głowy, że jeśli by w przeciągówce podnieść temp wołania, to pewnie można by uzyskać odpowiednik przedłużenia czasu wołania. Ale coś mi się zdaje że to nie takie proste...