PDA

Zobacz pełną wersję : NEF 48Bit vs grafika 32 bit

TeamHANS
18-07-2007, 12:26
Witam !!!
Z tego względu iż nie mogę tego zadać na "Najczęstsze pytania i odpowiedzi" - jakąś mam blokade ?. Więc tutaj pada to pytanko: Nef na paletę kolorów 48 bitową a karta grafiki 32 bitową - to jak w pełni zobaczyć zdjęcie w tych 48 bitach? Proszę moderatora o przeniesienie tego pytania do działu : "Najczęstsze pytania i odpowiedzi" Za co z góry dziękuje .........

Erie
18-07-2007, 12:31
jest jeszcze gorzej -> karta grafiki ma tylko 24 bity na opis koloru (RGB 24bit, po 8bit na kamał), a pozostałe 8 bit z tych 32, o których piszesz jest wykorzystywane na np. kanał przezroczystości

samo saś 48bit nie jest pokazywane, ale znacząco potrafi zwiększyć prezycję obliczeń numerycznych dokonywanych podczas przetwarzania pliku

BTW NEF wcale nie jest 48bitowy, tylko 36 jeśli się nie mylę (12bitowe przetworniki są wykorzystywane)

valoos
18-07-2007, 12:37
Nie zobaczysz... No może na wyspecjalizowanych stacjach graficznych z odpowiednimi monitorami. A karta graficzna ma 24 bity koloru (16 milionów), a nie 32 bo te 8 bitów to przezroczystość (nazwa 32bitów koloru pochodzi prawdopodobnie od trybu windowsa, który obsługuje właśnie 24bity koloru i do tego dopuszcza "przejrzystość" elementów). "Zobaczysz" natomiast te 48 bitów NEFa podczas obróbki zdjęcia, kiedy będziesz w stanie np. wyciągnąć trochę więcej szczegółów z cieni lub będziesz chciał zmienić balans bieli.

Upss spóźniony o 6 min. po Erie
Potwierdzam, że NEF jest 36bitowy - 12bit/kanał, niektóre lustrzanki maja 14bit/kanał - wtedy są 42bity razem, natomiast plik np. w PS otwiera sie jako 48-bitowy bo to jest pewien standard "porcjowania" danych.

pebees
18-07-2007, 13:14
(..)to jak w pełni zobaczyć zdjęcie w tych 48 bitach?

Nie zobaczysz, a nawet jeśli zobaczysz w 36, 48, 128 czy 256 bitach, to i tak będziesz szczęśliwy, gdy Twe oczy pozwolą Ci ujrzeć 16-bitową paletę barw tak, byś te kolory rozróżniał. I dostaniesz Nobla jeszcze, albo coś.. :D

No i ...

Proszę moderatora o przeniesienie tego pytania do działu : "Najczęstsze pytania i odpowiedzi" Za co z góry dziękuje .........

znowu, jak na wszystkie pytania w Twoich wątkach, w necie i tu na forum jest milion odpowiedzi. Może jednak weź parę zł, kup paluszki, piwko/soczek/coktowoli;-) i spędź trochę czasu przeglądając wątki w poszczególnych działach, od góry do dołu. Tak będzie dla wszystkich lepiej.. Ty oszczędzisz palce, a my nerwy :D

Czornyj
18-07-2007, 13:26
No może na wyspecjalizowanych stacjach graficznych z odpowiednimi monitorami

Też nie. Na chwilę obecną jedyny monitor, który potrafi wyświetlać 10 bitową paletę barw to Nec Spectraview Reference - ma on całkowicie 10 bitowy tor sygnału (na kanał ofkors), z czego jednak niewiele wynika, bo karta graficzna nadal ma jedynie 8 bitów na kanał. Dopiero jak ktoś łaskawie skonstruuje kartę graficzną z 10 bitowym kolorem na wyjściu, do tego powstanie system operacyjny zapewniający jej wsparcie i oprogramowanie graficzne wspierające 10 bitowe kodowanie koloru to będzie można ową zabawkę wykorzystać, uwzględniwszy oczywiście jeszcze mały detal - Nec kosztuje 22 klocki brutto...

TeamHANS
18-07-2007, 13:44
Dziękuje za szybką odpowiedź.......... Jednak coś mi nie pasuje z tym 32 bitowym kolorem. Poszukałem na google i : ".........32-bitowy tryb koloru - (4,2 miliarda kolorów)......" Zresztą już temat można zamknąć. I tak oko ludzkie nie rozróżnia tyle kolorków. No chyba, że ktoś jeszcze będzie tak miły i coś jeszcze napisze.

Proszę o przeniesienie tego do działu : "Najczęstsze pytania i odpowiedzi"

Erie
18-07-2007, 13:47
tak naprawdę to przeciętny facet rozróżnia 16 kolorów, śliwka to owoc nie kolor :D

saboteur81
18-07-2007, 13:56
a fuksja? :D

pebees
18-07-2007, 13:57
To jak mi się coś uda. Fuks ja mam. :D

Valwit
18-07-2007, 14:45

nie ma takiego koloru

Fenek
18-07-2007, 19:10
tak naprawdę to przeciętny facet rozróżnia 16 kolorów, śliwka to owoc nie kolor
A śliwka z mlekiem to gwarantowane rozwolnienie. :D

Jacek_Z
18-07-2007, 19:27
Witam !!!
Z tego względu iż nie mogę tego zadać na "Najczęstsze pytania i odpowiedzi" - jakąś mam blokade ?. Więc tutaj pada to pytanko: Nef na paletę kolorów 48 bitową a karta grafiki 32 bitową - to jak w pełni zobaczyć zdjęcie w tych 48 bitach? Proszę moderatora o przeniesienie tego pytania do działu : "Najczęstsze pytania i odpowiedzi" Za co z góry dziękuje .........
przenoszę do odpowiedniego działu. Sądzisz że to pytanie jest typu "najczęstsze"?
Odpowiednim działem związanym z twoim tematem jest dział komputery lub oprogramowanie. I tam je przenoszę.

TeamHANS
19-07-2007, 17:25
przenoszę do odpowiedniego działu. Sądzisz że to pytanie jest typu "najczęstsze"?
Odpowiednim pytaniem związanym z twoim tematem jest dział komputery lub oprogramowanie. I tam je przenoszę.

Dzięki za przeniesienie.......