PDA

Zobacz pełną wersję : Brak opcji "Dane pozycji" (GPS) w D5300

toooomelo
06-02-2024, 16:44
Witam.
Dziwna sytuacja z lokalizacją GPS w moim D53000.
Otóż, opcja "Dane pozycji" (tak się tu nazywa GPS) nie jest aktywna i nie ma możliwości włączenia lokalizacji.
Aparat informuje tylko, że:
"Ta opcja jest niedostępna przy bieżących ustawieniach lub bieżącym stanie aparatu".
W instrukcji obsługi zaś nie ma żadnej informacji w tym zakresie. Zmieniałem też ustawienia aparatu.
Podpowie ktoś o co chodzi? I jak włączyć GPS?

Marianx
06-02-2024, 18:12
Witam
Nie mam tego aparatu, ale czytałeś co piszą w instrukcji na str. 255, 75 - 81? Czy to coś pomoże, nie wiem, ale napisz co sprawdziłeś.
PozdrawiaM.

toooomelo
06-02-2024, 18:36
Witam
...czytałeś co piszą w instrukcji na str. 255...
Nie czytałem, co piszą na stronie 255. Bo... instrukcja obsługi (PDF) ma tylko 108 stron! :-/

antonio
07-02-2024, 02:40
Miałem D5300, nie używałem GPSa, ale jest na pewno. Skoro nie możesz w to wejść, to może nie masz włożonej karty SD, która jest niezbędna do zapisywania pozycji?? Albo przypiety jakiś kabel? Musisz poszukać w menu opcjach śledzenia GPS. Aparat produkuje pliki z których potem możesz odczytać pozycję. Sprawdź tu: https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/111.html
78776

Wind Mill
07-02-2024, 02:56
Nie czytałem, co piszą na stronie 255. Bo... instrukcja obsługi (PDF) ma tylko 108 stron! :-/

Pełna instrukcja ma nieco więcej stron (https://crossgate.nikonimglib.com/dsd_redirect/redirect.do?P=d5VdT24&R=0uGzN00&L=qqaSd04&O=Dwzzs00). ;)

toooomelo
07-02-2024, 09:36
Przeczytałem wszystkie wskazane strony instrukcji dotyczące problemu, ale żeby cokolwiek zrobić trzeba wejść w "Dane pozycji". No, a ta jest przecież nieaktywna.
Data i godzina ustawione, karta SD włożona i sprawna, żadnych kabli podpiętych itp.
Plik aktualizacji na karcie jest, ale aktualizacji też zrobić się nie da, bo... to trzeba zrobić w "Danych pozycji", a ta przecież nie włącza się.
Nie wiem, co jest grane. Ech! :-(

Wind Mill
07-02-2024, 11:28
Spróbuj resetu do ustawień fabrycznych; może jakaś wybrana opcja blokuje "Dane pozycji" w menu?

toooomelo
07-02-2024, 15:24
Spróbuj resetu do ustawień fabrycznych; może jakaś wybrana opcja blokuje "Dane pozycji" w menu?

Reset ustawień osobistych i Reset menu fotografowania nie pomogły.

Zbyszek
07-02-2024, 18:50
Nie wiem, co jest grane. Ech! :-(
Czy zegar aparatu i strefę czasową masz ustawioną poprawnie?
Czy jest zasięg sygnału GPS? Sprawdź siłę sygnału GPS.
Czy masz włączony zapis danych pozycji?
Czy masz utworzony rejestr?
Czy masz kartę SD w aparacie?

Wind Mill
07-02-2024, 21:05
Reset ustawień osobistych i Reset menu fotografowania nie pomogły.
To są dwie osobne czynności; jest jeszcze zerowanie wszystkich ustawień, robi się to naciskając z przytrzymaniem (min. 2 sek jak pamiętam) dwa przyciski, poszukaj w instrukcji które.

toooomelo
07-02-2024, 21:58
To są dwie osobne czynności; jest jeszcze zerowanie wszystkich ustawień, robi się to naciskając z przytrzymaniem (min. 2 sek jak pamiętam) dwa przyciski, poszukaj w instrukcji które.

Reset przyciskami "MENU" i "info" zrobiony. Bez zmian.

- - - - kolejny post - - - - - -

Czy zegar aparatu i strefę czasową masz ustawioną poprawnie?

Strefę czasową mam ustawioną. Nie wiem, czy poprawnie (patrz zdjęcie)

Czy jest zasięg sygnału GPS? Sprawdź siłę sygnału GPS.

Ciężko sprawdzić zasięg i siłę sygnału GPS jak nie można włączyć GPS

Czy masz włączony zapis danych pozycji?

Ta opcja jest właśnie nieaktywna, więc... nie mam włączonego zapisu danych pozycji.

Czy masz kartę SD w aparacie?

Tak, karta SD jest. I aparat robi zdjęcia i zapisuje je na SD

Zbyszek
07-02-2024, 22:29
Ciężko sprawdzić zasięg i siłę sygnału GPS jak nie można włączyć GPS
Przeglądam instrukcję i wydaje się że GPS powinien być cały czas włączony (gdy aparat jest włączony).
Nie można go generalnie wyłączyć ale można wyłączyć korzystanie z danych pozycji.
Przypuszczam że dane pozycji są nieaktywne gdy niema zasięgu GPS-a. Ale mogę się mylić.

Przeczytaj rozdział na stronach 74 i 75 podlinkowanego wyżej manuala.
Tam jest punkt 4 i na dole opis wskaźnika sygnału satelitarnego - sprawdź jakie jest wskazanie.

Kartę SD masz podłączoną ale czy zdjęcia zapisują się poprawnie i można je kasować?

- - - - kolejny post - - - - - -

A jaki program masz wybrany na pokrętle trybu?

JK
08-02-2024, 01:56
Nigdy tego body nie miałem w ręku, ale proponował bym jeszcze formatowanie karty w body, bo na niej muszą być odpowiednie foldery, a jak ich nie ma, może być kłopot. W instrukcji piszą też o stopniu naładowania akumulatora. Masz oryginał? W miarę nowy? Z chińską podróbą może nie być OK - trzeba to sprawdzić, bo tu też może być kłopot. No i jeszcze ten zasięg. W budynku możesz go nie mieć (raczej go nie masz) trzeba wyjść na zewnątrz i odczekać trochę czasu, żeby GPS mógł znaleźć i rozpoznać satelity. To może być nawet kilka-kilkanaście minut. Być może dopiero wtedy się uaktywni. Ale jak już pisałem, nie miałem tego body i może się mylę.

markB
08-02-2024, 11:45
Masz czas letni czy zimowy?