PDA

Zobacz pełną wersję : zablokowana karta - odzyskanie zdjęć

MariuszB
18-07-2007, 09:47
witam
wie ktoś może czy da się odzyskać zdięcia przypadkowo usunięte z karty?
W zeszłym tygodniu byłem w Rumunii i w trakcie robienia zdięć zablokowała mi sie karta, na aparacie pokazało mi się CHR i nic na miejscu nie mogłem zrobić, zapakowałem drugą kartę a zablokowaną miałem zająć się w domu.
Po zapakowaniu karty (zablokowanej) do Canona na podglądzie miałem około 250 fotek dobrych i około 30 uszkodzonych (oznaczonych znakiem zapytania), Nikon kompletnie się blokował, nie odtważał żadnego zdięcia, po podłączeniu Canona do komputera okazało się że otwiera się tylko 12 zdięć, po mimo że aparat (po odłączeniu USB) pokazywał 246 dobrych. Kolega (informatyk) podpowiedział mi żebym usunął zdięcia uszkodzone to reszta bez problemu da się zgrać. Niestety po naciśnięciu przycisku SET z podświetlonym ERASE i zaznaczonym jednym uszkodzonym zdięciu aparat zablokował się na jakieś 2-3 min i na karcie została mi tylko jedna fotka.:( :( :(

Czy istnieje jakaś możlwość odzyskania zdięć, i jak to zrobić? Mogę niby zanieść kartę do firmy odzyskującej dane ale podobno kosztuje to kupę kasy...

dzięki za pomoc

pdzran
18-07-2007, 09:50
Sprobuj tym :
http://www.idg.pl/ftp/pc_11973/SoftPerfect.File.Recovery.1.0.html

Pare razy udalo mi sie cos odzyskac jak Klient skasowal niechcacy.

wlasiukk
18-07-2007, 09:51
Qfa fajny informatyk - nie lepiej było przez czytnik - im mniej kombinowania tym lepiej ...

Albert44
18-07-2007, 10:10
Jakiś soft z gatunku ANYREADER i czytnik kart... powodzenia. Informatykowi pogratuluj...

specjal
18-07-2007, 11:41
dobry program do odzyskiwania plików z różnych nośników zapisywalnych to Get Data Back (są gdzieś w sieci
zcrackowane wersje)

pare razy udało mi sie tym odzyskać ważne pliki, ale jest jedna zasada: nie można po skasowaniu plików
nic zapisywac na danym nośniku, bo może odzysk sie nie udać, coś napewno sie zamarze

jeszcze jedna uwaga: w takich przypadkach lepiej podłączyć aparat do USB niż wkładać z niego karte
do jakiegoś czytnika

pdzran
18-07-2007, 11:43
dobry program do odzyskiwania plików z różnych nośników zapisywalnych to Get Data Back (są gdzieś w sieci
zcrackowane wersje)

pare razy udało mi sie tym odzyskać ważne pliki, ale jest jedna zasada: nie można po skasowaniu plików
nic zapisywac na danym nośniku, bo może odzysk sie nie udać, coś napewno sie zamarze

jeszcze jedna uwaga: w takich przypadkach lepiej podłączyć aparat do USB niż wkładać z niego karte
do jakiegoś czytnika

Jeszcze jedna uwaga , zeby nie uzywac 'zcrackowanych' wersji ...

specjal
18-07-2007, 11:54
"nie uzywac 'zcrackowanych' wersji"

pdzran, oczywiście że nie

MariuszB
18-07-2007, 13:30
hmm

kolega który walczy z kartą jak na razie "odzyskał" zdięcia które robiłem na początku czerwca (od dawna mam je wypalone na płycie), później oczywiście na tej karcie robiłem jeszcze inne foty i je zgrywałem do kompa...

Czy miał ktoś z Was do czynienia z firmami odzyskującymi dane z różnych nośników? Ja raczej sie poddaję i będę musiał iść z tym do zawodowców...

pdzran
18-07-2007, 13:39
Ostatnio oddalismy dysk z laptopa do Ontrack'a , koszt to okolo 5000 pln ale dosc duzo odzyskali.

MariuszB
18-07-2007, 14:41
Niestety jest to karta 4 GB, dowiadywałem się w kilku miejscach, koszt przeskanowania takiej karty to od 750 do 1000 zł płaci się co prawda dopiero wtedy jak coś odzyskają, ale bez względu na ilość odzyskanych danych nawet jeśli będzie to jedno zdięcie.
Jedna fota za tysiaka? Hmm wolę pojechać jeszcze raz do Rumunii...

Gawronnek
18-07-2007, 15:30
to logiczne że odzyskał stare zdjęcia, zdjęcia tak długo można odzyskać jak długo nic nie zapiszemy na ich miejsce, jeśli raz karta zostanie zapełniona do końca, a kolejne razy np. tylko do połowy to zdjęcia z pierwszego zapisu będą długo do odzyskania, nie rozumie czemu sam tego nie robisz, tylko zdajesz się na kolegę, odzyskiwałem zdjęcia kilkakrotnie zanim kupiłem karty Sandiska i zawsze poszło to bez problemów

MariuszB
18-07-2007, 17:35
Jakbym wiedział jak mam odzyskać zdięcia to bym to zrobił i nie zadawał pytań.

Gawronnek
jeśli kilka razy Ci się udało może byś coś podpowiedział, wieczorem będę walczył, może mi sie uda.

I to jest karta Sandiska czy to jakaś różnica?

pzdr

M

pdzran
18-07-2007, 17:44
Pisalem o programie , wystarczy sciagnac , uruchomic , program ten co moze to odzyska , na dysk w kompie , wiec nie zmienia zawartosci karty.
Sprobuj.

Gawronnek
18-07-2007, 19:30
z kartą Sandiska powinieneś dostać świetny program do odzyskiwania zdjęć Rescue PRo

peecee
18-07-2007, 19:35
no wlaśnie rescue pro powinno pomóc jak by co to mogę to gdzieś zrzucić ale pewnie jest gdzieś na www gotowe ;)

david555
19-07-2007, 02:18
Do odzyskiwania fotek służą programy do ich odzyskiwania:) i jest to np. Digital Photo Recovery 2.0.3 Link tutaj:http://aparaty.idg.pl/ftp/pc_3944/Digital%20Photo%20Recovery%202.0.3.html Życzę powodzenia.

maxon52
19-07-2007, 12:01
Mam do sprzedania za symboliczne 20 zł - 1 szt , 3szt tych programików na mini CD i 3 szt kodów do Cap One C1 LE -1szt 30zł. Pokrywam koszt wysyłki.Mój tel. 691 300 003

Gawronnek
19-07-2007, 12:08
maxon52 giełda jest w innym dziale

maxon52
19-07-2007, 12:10
Soory , ale tak szybko mi się wymsknęło . Przepraszam.

MariuszB
19-07-2007, 20:57
nie wiem co prawda jakim cudem, ale udało mi się odzyskać większość fotek...

dzięki za pomoc

Hmm. kupowałem kilka kart sandiska i nie mam żadnego programiku

a poradziłem sobie dzięki programowi kingstone'a

pozdrawiam

M

Gawronnek
19-07-2007, 21:03
Hmm. kupowałem kilka kart sandiska i nie mam żadnego programiku

no to nie chcę Cię straszyć ale możliwe że masz podróby

MariuszB
20-07-2007, 14:57
karty (1x4GB i 2x1GB)kupowałem w Pstryk.pl nie sądzę żeby sprzedawali szajs. Na wyjazd wakacyjny będę kupował jeszcze dwie 1 GB (4GB zostawiam w domu, nie chcę mieć podobnych problemów) kupię je gdzieś indziej zobaczę co dostanę.

nightelf
20-07-2007, 15:33
Z tego co wiem, ten program do odzyskiwania dodają do Sandisk Extreme, a do niższych wersji już nie.

Artur
20-07-2007, 15:47
Z tego co wiem, ten program do odzyskiwania dodają do Sandisk Extreme, a do niższych wersji już nie.
potwierdzam, zauwazylem podobna sytuacje u siebie na rynku

Gawronnek
20-07-2007, 16:01
kupowałem II i tez było stąd moje podejrzenie, ale to było ponad rok temu do D70 może coś się teraz zmieniło

MARTINIX
27-07-2007, 20:50
witam.Mam ten sam problem z odzyskaniem zdjatek z karty SanDisk.Wgrałem oprogramowanie i nie wiem co dalej:( .Angielski u mnie kuleje.Może ktoś mi pomoże z góry THX

wavman
27-07-2007, 21:06
Ja polecam Data Recovery Wizard Pro, odzyskiwał dane z kart, z którymi miał problemy inny soft (np. z stajni O&O).

timi
27-07-2007, 22:11
Polecam ze swojej strony sprawdzony przeze mnie Rescue Pro. Program dodawany do kart SanDisk Extreme. Jedna ważna zecz która trzeba nadmienić przy rozpoczęciu pracy z tym programem jest fakt iz w aparacie musi być ustawione tak by komputer widział nasz aparat jako dodatkowy dysk. :-D