Zobacz pełną wersję : Nie można sformatować kart
Mój stary D810 zaczyna niedomagać. Zrobiło się tak, że nie mogę sformatować żadnej karty. Formatowanie z menu ustawień jest bez reakcji, formatowanie dwoma przyciskami - wyświetla komunikat, że formatuje ale nic z tego. Resetowałem dwoma przyciskami, wyjmowałem akumulator i dalej nic. Chyba pozostał tylko serwis. A może ktoś coś doradzi.
A samą kartę czyta dobrze? Widzi ją aparat? Zdjęcia na niej zapisuje, odczytuje?
Może to objawy psucia się karty. Próbowałeś na innej?
Z raz, czy dwa (na innych aparatach) miałem błędy karty. Niby karta działała ale po wrzuceniu do innego aparatu wywalało jej błąd. Nie można było jej sformatować. U mnie pomogło sformatowania w PC, niemniej do takiej karty już należałoby podchodzić ostrożniej.
Kartę dobrze czyta, zdjęcia zapisuje i są na karcie. Tu są dwa gniazda. W jednym mam CF, w drugim SD. Nie chce formatować ani jednej ani drugiej. CF sformatowałem w PC i dalej nic ale zdjęcia zapisuje i tworzy własne katalogi. Odłączyłem też zasilanie na kilka godzin i dalej to samo.
Dziwne, wygląda więc na jakiś programowy foch aparatu niż na fizyczną usterkę gniazda.
Może coś przełączyłeś w menu co blokuje format? Czasem coś się tak złośliwie przełączy, że trudno zgadnąć :) Ciężko doradzić no bo skoro piszesz, że już go resetowałeś. Jak bym spróbował ewentualnie wgrać kolejny raz firmware.
Już wszystko jest dobrze. Okazało się, że mam nieaktualny firmware, po zaktualizowaniu wszystko wróciło do normy. Dzięki za odzew.