PDA

Zobacz pełną wersję : Nie można sformatować kart

T&T
05-02-2024, 08:36
Mój stary D810 zaczyna niedomagać. Zrobiło się tak, że nie mogę sformatować żadnej karty. Formatowanie z menu ustawień jest bez reakcji, formatowanie dwoma przyciskami - wyświetla komunikat, że formatuje ale nic z tego. Resetowałem dwoma przyciskami, wyjmowałem akumulator i dalej nic. Chyba pozostał tylko serwis. A może ktoś coś doradzi.

RMC
05-02-2024, 10:57
A samą kartę czyta dobrze? Widzi ją aparat? Zdjęcia na niej zapisuje, odczytuje?

Może to objawy psucia się karty. Próbowałeś na innej?

Z raz, czy dwa (na innych aparatach) miałem błędy karty. Niby karta działała ale po wrzuceniu do innego aparatu wywalało jej błąd. Nie można było jej sformatować. U mnie pomogło sformatowania w PC, niemniej do takiej karty już należałoby podchodzić ostrożniej.

T&T
05-02-2024, 15:45
Kartę dobrze czyta, zdjęcia zapisuje i są na karcie. Tu są dwa gniazda. W jednym mam CF, w drugim SD. Nie chce formatować ani jednej ani drugiej. CF sformatowałem w PC i dalej nic ale zdjęcia zapisuje i tworzy własne katalogi. Odłączyłem też zasilanie na kilka godzin i dalej to samo.

RMC
05-02-2024, 16:00
Dziwne, wygląda więc na jakiś programowy foch aparatu niż na fizyczną usterkę gniazda.

Może coś przełączyłeś w menu co blokuje format? Czasem coś się tak złośliwie przełączy, że trudno zgadnąć :) Ciężko doradzić no bo skoro piszesz, że już go resetowałeś. Jak bym spróbował ewentualnie wgrać kolejny raz firmware.

T&T
05-02-2024, 20:02
Już wszystko jest dobrze. Okazało się, że mam nieaktualny firmware, po zaktualizowaniu wszystko wróciło do normy. Dzięki za odzew.