PDA

Zobacz pełną wersję : D500 mydlane zdjęcia

TOPEKx
28-01-2024, 06:04
Witam. Czy ktoś miał taki problem ?

Posiadam d7100 (body kalibrowane w 5s) posiadam Sigmę 18-35 i 50-150 ta największa i oba te szkła dają mega fajny obrazek
D500 , który nie był zbyt dużo używany ( od znajomego ) niecałe 50 tys przebiegu , ale miał swoją przerwę w szafie .
Dziś drifty , ludzie itp ... ( Dzień zdjęciowy )
Każda "trafiona " fota mydlana ?

Myślę , żeby wysłać body na sprawdzenie do studia 5s ? Czy mieliście takie przypadki ?
Dodam że sigmy nie były kalibrowane pod d7100

- - - - kolejny post - - - - - -

Jak go wziąłem od znajomego. Robiłem zdjęcia "produktowe " przez LV i wyszła żyleta.
Później zaktualizowałem soft z 1.2-1.31 ze względu na to , żeby włożyć cfeexpress B .
Dziś testowałem go w boju pierwszy raz i niestety poległem ;/

PM.M
28-01-2024, 10:45
Jak go wziąłem od znajomego. Robiłem zdjęcia "produktowe " przez LV i wyszła żyleta.
Później zaktualizowałem soft z 1.2-1.31 ze względu na to , żeby włożyć cfeexpress B .
Dziś testowałem go w boju pierwszy raz i niestety poległem ;/
Czyli AF do kalibracji. Aktualizacja tego prawdopodobnie nie zmieniła.

fafniak
28-01-2024, 10:57
Zanim ktokolwiek wyda "wyrok" wstaw przykładowe zdjęcie z exifem

Zasilacz
28-01-2024, 11:19
W puszce aktualizację zrobiłeś, ale Sigmy czasem też wymagają aktualizacji żeby prawidłowo banglać z puszkami. Spróbuj wrócić do poprzedniej wersji softu w puszce. Jeśli znowu szkła będą ostrzyć poprawnie, to znaczy że potrzebują aktualizacji pod nowszy soft w D500 który masz obecnie. Pamiętam że podobne problemy dotyczyły też Canona 80D z tymi szkłami, trzeba było im wgrać nowe oprogramowanie żeby ostrzyły poprawnie z tym body po którejś wersji softu.

Schwefel
28-01-2024, 13:41
Te mydlane zdjęcia to też przez LV? Jeżeli nie to aktualizacja nie miała nic do rzeczy tylko trzeba sprawdzić moduł AF.

TOPEKx
28-01-2024, 14:28
Z takich rzeczy jakie zauważyłem dziś . To , że jak robię zdjęcie przez lv to jest żyleta , przez wizjer jest mydło.

bogdi64
28-01-2024, 15:28
Z takich rzeczy jakie zauważyłem dziś . To , że jak robię zdjęcie przez lv to jest żyleta , przez wizjer jest mydło.

masz odpowiedź, czyszczenie czujników AF i ewentualne kalibracja AF, również pytanie do kolegi, czy aparat nie upadł ?

TOPEKx
28-01-2024, 17:07
Niee to akurat napewno nie wchodzi w grę .

W poniedziałek wysyłam do 5s. Zobaczymy co Pan Rafał powie
Sam napewno nic nie będę dłubał ?

TOPEKx
29-01-2024, 15:37
Czy można gdzieś pobrać starsze aktualizacje ? Mam na myśli głównie 1.2 bądź 1.3( bo ta obsługuje cf karty )

- - - - kolejny post - - - - - -

Pytanko. Bo nie wiem jak poprawnie wstawić zdjęcie z exifem?

markB
29-01-2024, 16:39
Do D500? Tutaj: https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/442.html. Nie ma sensu szukać starszych, bo ta najnowsza (1.31) zawiera wszystkie poprzednie zmiany. Jeśli nie usuwałeś exifu, to powinien być razem z wklejonym zdjęciem (ikonka trzecia od prawej).