PDA

Zobacz pełną wersję : Zewnętrzna karta graficzna do laptopa

grissley
16-01-2024, 20:14
Podpowiedzcie, czy ma sens kupno zewnętrznej karty graficznej do laptopa, żeby przyspieszyć działanie PS, Topaz Photo AI, Portrait Pro, Nicollection (tego starego, co był za darmo) i C1?
Mam w tej chwili laptopa z i7 11850H, 64GB RAM i GeForcem MX450 (oprócz integry) na pokładzie. Dysk SSD Samsung 980 Pro. Pod względem wydajności mocno rozczarowuje - wydawało mi się, że w takiej konfiguracji wszystko będzie śmigać, a chodzi ot tak se, każda modyfikacja to chwila czekania patrząc na paski postępu, przy większej ilości zdjęć dość mocno to frustruje.
Zastanawiam się, czy ten soft tak ma i na każdym sprzęcie potrzebuje czasu żeby się ogarnąć, czy może GPU jest tutaj wąskim gardłem?
A jeśli miało by to sen - to pakować tę kartę w coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/sonnet-echo-express-seiii-thunderbolt-3-system-rozszerzen-15045815260
czy w coś innego?

fafniak
16-01-2024, 21:32
Na DXO karta graficzna w stosunku do ryzen 9 5900x jest szybsza w obróbce 1 zdjęcie GPU robi w 3,37 sekundy a procesor w 50 sekund

m_a_g
16-01-2024, 22:29
Podpowiedzcie, czy ma sens kupno zewnętrznej karty graficznej do laptopa, żeby przyspieszyć działanie PS, Topaz Photo AI, Portrait Pro, Nicollection (tego starego, co był za darmo) i C1?

Jeżeli wąskim gardłem aktualnie jest karta graficzna to jak najbardziej ma to sens. Z tego co widzę w Twojej konfiguracji to może pomóc.
Ale nie każdy laptop to obsłuży - musi być taki ze złączem Thunderbolt. Jeżeli takie posiadasz, to powinno śmigać.

grissley
17-01-2024, 01:17
Nie wiem na pewno czy wąskim gardłem jest grafika - po prostu nic innego nie przychodzi mi do głowy. Ale może problem jest w płycie głównej (?). Albo te programy są po prostu kiepsko zoptymalizowane i będą mulić na każdym sprzęcie? No i ostatnie, nie wiem, czy coś oprócz PS wykorzystuje grafikę do obliczeń.
Zestaw obudowa zewnętrzna do karty i sama karta to od półtora tysiąca w górę. Wolę zasięgnąć porady, zanim tyle wydam :)
Laptop wg specyfikacji ma thunderbolt4.
Aha, na pokładzie jest też dodatkowa karta graficzna: Geforce MX450. Przy czym ona, choć szybsza chyba 2x od integry, pleców jednak nie urywa.
Laptop to Dell latitude.

fafniak
17-01-2024, 09:00
Zwykle w programach jest opcja dzięki której sprawdzisz jak zachowuje się program po włączeniu wykorzystania grafiki i bez niej. Będziesz miał odpowiedź

grissley
17-01-2024, 11:53
Ale numer - takich obudów do karty zew jak zalinkowałem w pierwszym wpisie było wczoraj wystawionych na alle 4szt (różne aukcje). Dzisiaj nie ma żadnej. Może podsunąłem tym wpisem pomysł komuś... :shock:

Wind Mill
17-01-2024, 12:37
https://allegro.pl/oferta/sonnet-egfx-breakaway-box-750ex-pcie-thunderbolt-3-11681021865

2300 pln. ;)

grissley
17-01-2024, 13:47
Te wczorajsze były po 950 ;)
A i tak myślałem, że to sporo jak za samą obudowę...

Zrobiłem test z zewnętrzną kartą - standardowo mam GeForce'a MX450, podpiąłem się pod zewnętrznego Radeona RX 6600 - coś około 4x lepszy wynik w bencmarku.
Otwarcie z poziomu fotoszopa wtyczki TopazLabs + czas do końca procesowania fotki spada z 12 do 9.8s
Procentowo niby nie tak najgorzej, ale jednak nadal to słaby wynik... :-(

Zastanawiam się, jaką konfigurację trzeba mieć, żeby to sprawnie chodziło - skoro na 64GBRAM/i7/RX660 i SSD ciągle się to ślimaczy. A plik ma 6MPx :-(