Zobacz pełną wersję : Typ wtyczki do gniazda wężyka d70s
Witam,
Zamierzam przerobić mój (własnoręcznie wykonany) wężyk spustowy od analogowego Canona 300 na pasujący do Niona D70s. Wygląda a to, że zasada działania kabelka jest taka sama (3 przewody trzeba ze sobą po prostu zewrzeć) więc szkoda mi kasy na nowy kabel - ten do Canona wyszedł mi bardzo ładnie :-D - problem tylko jeden:
Nie wiem o co pytać w sklepach elektronicznych w kwestii wtyczki do Nikona. Czy to jest jakaś nietypowa (może któregoś typu mini USB)? A może da radę odszukać gdzieś z katalogu podzespołów? Brakuje mi nazwy lub typu tego elementu.
Trochę nie wierzę, żeby Nikon specjalnie zaprojektował i wyprodukował nowy rodzaj wtyczki po to tylko by utrudnić "prywatną" produkcję wężyków.
Może jednak ktoś ma jakieś informacje gdzie taką wtyczkę można kupić lub zrobić z podobnego komponentu? Jeśli udałoby się znaleźć źródło, kwestia wykonania wężyka to 9,00 PLN.
david555
19-07-2007, 13:32
Może jednak ktoś ma jakieś informacje gdzie taką wtyczkę można kupić lub zrobić z podobnego komponentu? Jeśli udałoby się znaleźć źródło, kwestia wykonania wężyka to 9,00 PLN.
A zakup pilota 43 PLN, ale jak się lubisz bawić.:)
Mam pilota - jest niezawodny i dobrze zrobiony - jedynie co trzeba zrobić to zdobyć wtyk i przylutować 3 przewody?
Uważasz, że w takiej sytuacji przed wydaniem kasy (nawet jeśli to 43 PLN) nie warto sprawdzić (ew. spytać życzliwych kolegów na forum) o sam komponent? Liczę, że twoje :) to nie wyraz drwiny?
david555
19-07-2007, 18:27
Mam pilota - jest niezawodny i dobrze zrobiony - jedynie co trzeba zrobić to zdobyć wtyk i przylutować 3 przewody?
Uważasz, że w takiej sytuacji przed wydaniem kasy (nawet jeśli to 43 PLN) nie warto sprawdzić (ew. spytać życzliwych kolegów na forum) o sam komponent? Liczę, że twoje :) to nie wyraz drwiny?
Nie, nie jest.
Problem w tym, że tu chyba nikt nie wie jaka to wtyczka. Kiedyś już padało takie pytanie i pozostało bez odpowiedzi. Sam bym sobie zrobił taki wężyk, ale trudno, co robić, panie..
O.K. Dzięki. Sprawdzę jeszcze kabel mini USB (typ HP) bo ma podobne wejście. Ale chyba szkoda czasu na eksperymenty w takiej sytuacji.
W razie czego: jeśli ktoś znalazłby taką wtyczkę to proszę o info.
zapytaj w foto-tip o kabel laczacy grip z puszka ...
ów kabel jest zakonczony wtyczka do lamp studyjnych ( 1 od góry)
Taką wtyczę możnaby było zaadaptować z jakiejś innej wtyczki, która ma podobny rozstaw styków. Kiedyś tak zrobiłem wtyczkę do GameBoy'a z wtyczki drukarkowej. A jak nie, to można by było pokombinować i zrobić taką wtyczkę samodzielnie. Mógłbym poszukać u siebie czegoś pasującego, ale musiałbym mieć dokładne wymiary i rozstaw tego gniazda. Tak na marginesie, to chyba wtyczka USB od Minolty jest nieco podobna (tylko ma 4 styki na jednej stronie).
Sebastiann
03-08-2007, 12:08
witam
Wygooglałem coś o wtyczce do gniazda wężyka, może to nie schemat ale co nieco widać jak jest zbudowana itp.
http://photocreations.ca/nikon_d70s/index.html
Ja natomiast mam pytanie jak myślicie czy dałoby się przerobić sama wtyczkę tak aby z przykładowych 1,5 cm długości miała 0,5, bo w sumie jest to blaszka która wchodzi do gniazda a do niej podłączone są 4 kabelki. Czy istnieje coś aby ukształtować 'body' wtyczki , coś a'la modelina która po chwili twardnieje itp
zastanawiam sie pod kątem przerobienie kabelka od gripa d70s aby idealnie przylegal do body i gripa a nie odstawał tak bardzo.
z gory dzieki za odzew.
pozdrawiam
Przy odrobienie talentu manualnego dałoby się chyba coś takiego ulepić z poxipolu.