Zobacz pełną wersję : Czyszczeni i przyklejanie okładziny na starszy aparat
Mój ukochany Pentax LX stracił właśnie tylną okładzinę (z tylnej ścianki)
Klapkę oczyściłem, ale zastanawiam się jak czyścić z kleju samą okładzinę.
Gdzieś w głowie kołacze mi sie, że trzeba uważać, żeby jej nie rozciągnąć.
78141
I jakim klejem potem kleić. O pomoc prosiłbym praktyków, nie teoretyków :)
Czy jest jakiś sposób aby zdjąć tą "kieszonkę" na okładke filmu z tylnej ścianki ?
andystar
05-01-2024, 23:57
Odklejone okładziny ja przyklejam butaprenem. Tylko należy go prawidłowo użyć.
Przy mocno uszkodzonych okładzinach najlepiej dociąć nowe z cienkiej dobrej skóry. Można ją kupić w internecie w płatach. Też klei się ja na butapren.
Kieszeń na tekturkę od filmu jest często nitowana.
A jak wyczyścić taką okładzinę ze starego kleju ?
Ściankę czysciłem czystym spirytem. Ale sporo tarcia było. Taki sam system grozi rozciągnięciem takiej okładziny...
andystar
06-01-2024, 10:43
Wg mnie kleju z okładziny nie da się usunąć bez jej uszkodzenia. Spróbuj przykleić butaprenem w stanie jakim jest. Klejem smarujemy obie strony bardzo dokładnie szczególnie brzegi. Dość cienko. Czekamy aż klej prawie wyschnie. Wtedy przykładamy oleinę do ścianki i dociskamy na całej powierzchni. Docisk musi być dość długo.
hmmmm. ale docisk "od góry" jest jakoś do zrealizowania. A jak docisnąć brzegi/boki?
Jakoś przez drewniane listewki, klocuszki i ściski ?
- - - - kolejny post - - - - - -
wiem
gumami + papier na wypełnienie "luk"
andystar
06-01-2024, 11:22
Dobrze sprawdza się jako docisk pianka np. poluretanowa o grubości ok 5mm i taśma klejąca tkaninowa .
Kolejna podpowiedź. Dzięki
No średnio wyszło, ale na razie trzyma się.
Musiałem cholera podczas wsuwania dodatkowego wypełniacza/docisku przesunąć trochę okładzinę :( (pod gumami ściskającymi nie było tego widać)
78259
78260
Nie lepiej było przy tej okazji zmienić okładzinę na nową niż lepić stara? Kształt nie wygląda na wymagający.
Ostatnio ratowałem Samsunga NX20. Brakowało mi kawałeczka pod kciuk. W oryginale pewnie guma była, ja dałem czarną skórę. Wstępnie dałem na taśmę dwustronną ale, że nie trzymało się to użyłem kleju.
Nalepiłem to co miałem :)
Tak po prostu.
Są piękne okładziny, ale musiałbym wymienić wszystko.
Zawsze to zdobycie doświadczenia. Przy kolejnej lepiej pójdzie :)
Zawsze to zdobycie doświadczenia. Przy kolejnej lepiej pójdzie :)
Chciałem obejrzeć sobie skórki, ale coś nie mogę znaleźć. Kiedyś na jebaju było tego pełno...
Na allegro na hasło - skóra naturalna jest sporo.
Ale mi chodzi o takie powycinane na rozmiar do konkretnego aparatu.
Aaaa, myślałem, że niesiony sukcesem planujesz rękodzieło
andystar
12-01-2024, 15:59
https://ntphotoworks.com/product/pentax-lx-replacement-leather-precision-cut-self-adhesive/
Aaaa, myślałem, że niesiony sukcesem
Czym czym...???? :-P
- - - - kolejny post - - - - - -
https://ntphotoworks.com/product/pentax-lx-replacement-leather-precision-cut-self-adhesive/
Dziękuję :)
kornelgrotzka
17-01-2024, 12:28
Hej, rozumiem, że szukasz czegoś specjalnego – powycinanych elementów pasujących idealnie do twojego aparatu. To trochę jak szukanie idealnych skarpetek świątecznych (https://www.skarpetki-swiateczne.shop/) pod choinkę – muszą być dokładnie takie, jakie sobie wyobrażasz, prawda? ������������
Wracając do tematu, myślę, że najlepiej byłoby znaleźć producenta, który specjalizuje się w produkowaniu akcesoriów na zamówienie. Może być to trochę bardziej kosztowne, ale zyskujesz pewność, że wszystko będzie pasować idealnie.